Семеен бюджет

• 134 091
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 1 065
Аха, и аз предпочитам спонтанността, а и заради самите деца.Не искам да планирам месеци предварително, едното дете е малко и всичко се случва, другото е по-голямо и има и лични ангажименти вече, които пък няма как да планира месеци редварително и така.Пък и аз цени поисках и гледах преди два месеца, не говоря даже са сега.И точно във връзка с бюджетирането и планирането.Ми пак си е четирицифрена сумата.Ама не е за това темата де.Просто се присетих, покрай зачекването на подаръците за празниците.То е същото и за летните почивки.Ние иначе две години , понеже знаем къде ще ходим, резервираме и плащаме пакета още февруари.Интересното пак е, че не е качествено по-евтино.На същата цена можеш да се добереш и в пик сезона установих, с 200 лв отгоре да е.Просто във връзка с планирането и като гледам цени-пакети и прочее неща вече известно време, като сме ходили тук и там и имам база някаква, оставам с усещането, че това е малко като...хм...как да го кажа-каквото уцелиш.Няма някаква точна формула.Ходили сме на едно и също място, по два различни начина планирано-еднакво.Ходили сме на едно и също място еднакво планирано-различно.

# 1 066
Истината е,че не живеем планирано,а и няма как в пазарна икономика.
Относно почивките /летните/ разликата в цената е действително около 200 лева.,
а е доста трудно да предвидиш за 6 месеца развитието - всичко се случва.
Ето сега за НГ съпругът ми е дежурен - графикът излиза на първи.Какво да планирам ?
Ако бяхме направили резервации - пропадат.Затова действаме спонтанно ,както се случи.
След една НГ във Варна вече не предприемам подобни емоции - падна доволно
количество сняг ,пътищата - ясно и вместо на 2 се прибрахме на 4 януари,а и с дете !
Но вече и ЕГН то си казва своето,така че всичко с времето си.

# 1 067
  • София
Ето сега за НГ съпругът ми е дежурен - графикът излиза на първи.Какво да планирам ?

А на моя графикът му за 31 декември ще излезе на 30-ти декември  Joy

# 1 068
При моя мъж в средата на предходния месец се прави график за следващия. ) Така че ако има хора с някакъв ангажимент за определена дата, и знаят за него, могат да се съобразят.
Тази година много се чудехме дали да не е дежурен на 31ви.

# 1 069
При нас няма дежурства, така че можем да правим резервации отрано. Вече сме платили капаро за 3 нощувки на Нова Година, надявам се да няма неприятни изненади. Ако има - честно казано, предплатената сума ще ми е последен проблем.  Confused

# 1 070
  • София
Ех, Jizzlobber, когато казвам ПРЕДИ имам предвид непосредствено преди празниците, например - 26-30-ти декември.

С резервация, направена месеци преди ваканцията, съм получавала до 50% отстъпка. Но не в България. Тук принципи при ценоообразуването общо взето няма. Пазарът ни не работи както трябва, неясно защо. Тоест - ясно е, но това е друга тема. Сега, например, обмислям оферта за Карибите за януари, ами то излиза малко по-евтино от Банско по същото време, и то със самолетния билет.
За Коледа и Нова година ще сме вкъщи. Тези празници са ми най-приятни в семейна обстановка с близки хора и с домашно приготвена храна. По този въпрос никога не съм имала колебания.

# 1 071
  • София
На Коледа и Нова година винаги сме си вкъщи.
Ядем, пием и танцуваме. Детето не ни оставя да седим и тропаме хора на поразия.  Grinning
Иначе винаги почиваме от Коледа до първия работен ден след Нова година.

# 1 072
Аз също не мърдам никъде по Коледа и НГ .
Обичам да си полегна по някое време на дивана ! Grinning
На заведение винаги можем да отидем , празниците си ги харесвам в домашна обстановка .

# 1 073
  • София

Въртят фирми - много, за по малко пари всяка. Едната от тях има няколкостотин фирми - можеш ли да предположиш колко пари са това?

Извини ме за въпроса, но ти каква си по професия?Съвсем добронамерено питам.
И веднага ще ти кажа защо. Аз съм икономист, не съм била счетоводител, но много познати и колеги са, и доста от тях именно това правят, кой редовно, кой задочно. Та имаш ли представа изобщо какво е сам човек да води счетоводство на няколкоСТОТИН фирми? Как се изказвате направо се чудя, аз като не разбирам нещо предпочитам да си мълча, не да се излагам. Те счетоводните къщи не водят по стотин фирми, та сам човек ще смогва.
Другото, което бих добавила за този препоръчан начин на увеличение на доходите е свързано с горенаписаното. И аз съм го мислила това, но къде остава свободното време в такъв случай? Работиш до 17, 30 пет дни в седмицата, след работа се прибираш и започваш наново над компа да се взираш в сметки и подсметки, ами време за семейството, за домакинството?Кога? Тези неща са обвързани и няма как да не си скапеш или здравето, или семейството заради пари. Всеки сам преценява кое му е по-важно. Аз за себе си не бих го правила.
...

Икономист съм  Mr. Green
А тя, естествено, ги върти тези НЯКОЛКОСТОТИН фирми с един сериозен набор счетоводители - било то на заплата, било то на процент.
И това - моето - беше отговор на друг един пост, който призоваваше към примери...
Е, има ги.  Grinning

Относно почивката - ха, че кой е казал, че иска да си почива - тя така си е избрала. Като й писне, ще спре, па ще си почива...
Аз като искам да си почивам, съм си направила нещата по друг начин - почивам си, когато искам. Точно защото съм УБЕДЕНА, че не е нужно да опъваш като вол, за да стават нещата добре.

# 1 074
  • София
И аз мога да правя много неща, но въпросът е кой има нужда от тях и кой ще плати? Трябва да има и търсене.

Чета и отговарям подред, защото от няколко дни не съм влизала в темата:

Има търсене за ВСИЧКО.
Въпросът е твоето предлагане как ще го направиш (простичко казано).
Имаш на първо време една напълно безплатна алтернатива: обявите. Сайтове за обяви - колкото искаш. Само търпение да имаш. Защото обикновено резултатите не заваляват веднага. Има вестници за безплатни обяви, има специализирани сайтове за всичко. Има и бол народ, който търси... всичко.
Моят бизнес е базиран на интернет и искам да ти кажа, че каквото не съм започнала, то не е потръгнало.
Иска да вложиш единствено търпение и вяра. А също и да изложиш с думи човешки потенциала на това, което предлагаш (естествено, ако вярваш в него).

На второ време - собствен сайт. Вече е лесно - прочиташ малко по темата и ето ти готов сайт в WordPress. По-лесно е отколкото може да ти хрумне. Полезно е за всяка дейност - всяка.
Но дори и да не можеш ти да си го направиш (ерго - не искаш), тогава синът/дъщеря ти, племенника или синчето на колежката ще ти спретне един. Непрофесионален, неугледен, прост - само информация за това, че съществуваш като бизнес. И телефони Simple Smile После можеш да си го доразвиваш - много е зарибяващо... Laughing

Но дори само обявите - честно и открито звучащи - са достатъчни за канализирането на един допълнителен доход.

П.П. Сигурна съм, че не съм изчерпателна. Ако имаш въпроси - давай ги насам  Hug

# 1 075
  • София
ПОДАРЪЦИТЕ: отиваме в един магазин на Шишман и Графа за игри най-различни - било като в приказен свят. Но не традиционни, а такива от Далечния Изток, например - с участието на цялото тяло, развиващи сръчност и същевременно - простички. Продавачът не е само продавач, а и учител, демонстратор и се държи приятелски с децата. Не е за най-малките, но от 6 нагоре ставало. Така споделиха близки. Та, отиваме с децата там и който каквото залюби от пръв поглед Simple Smile

ПРАЗНУВАНЕТО: Току-що се връщаме от Велинград, където за 3 дни оставих почти 1000 лв. и мисля това да е джангърът Simple Smile
Касита беше споменала нещо в този дух - по празниците гледам да се скатавам. Празнувам преди и след това Simple Smile
Кефът е неописуем - сами в басейна, тихо и приятно в ресторанта, чуваш природата - дъжда, вятъра, пращенето на клоните под натрупалия сняг, собствените си хрущящи стъпки в пряспата.

ПАЗАРУВАНЕТО НА ХРАНА: Не влизам в голям магазин, освен за големия Линд - 7,85, и френски сирена на промоция от Кауфланд, и излизам скорострелно, като кон с капаци - без да поглеждам встрани. Съчетавам го с DM, откъдето взимам хубава рециклирана немска тоалетна хартия без избелители, както и био-тампони и козметика. Виното го купувам на едро. Зеленчуците и плодовете - от едно био-магазинче на ул. Хан Аспарух. Там правят и божествено-невероятно-прелестно-отчайващо пристрастяващо вкусни соленки със сирене и маслени сладки от пълнозърнеста спелта. Оттам е Манастирското кисело мляко, козе сирене, боза, брашно, ориз и т.н. Лещата и зелето ги взимам от един хранкооп чрез приятели. Мисля да засиля покупките от този хранкооп, щото храната е проверена и на много добри цени - от мини-производители близо (и не толкова) до София.

# 1 076
Всеки петък сме на ресторант, а поне още 2-3 дни в седмицата хапваме навън. Затова не обичам и на Нова година да съм по заведенията - тогава празнуваме вкъщи с най-близките ни приятели и е в пъти по-приятно - цяла нощ танцуваме, забавляваме се и купонът е на 6.

# 1 077
  • Mediterraneo
Никога не съм обичала да празнувам навън. Ако има как, наистина няма да си покажа носа навън между 21.12 и 2.01... За Коледа гледам да приключа пазаруването около 20-ти, после вече не мога да понасям навалицата, лудото препускане и тази консуматорска суматоха по магазините  Stop

Подаръци купувам за моите деца, племенници( от миналата година вече са трима  Heart Eyes) и още 4-5 дечица на близки семейства. За всяко отделям не повече от 10 лв! На моите около 20. Тази година взех на голямата енциклопедия, на малката- хубава книга- игра. Освен това- две общи игри. Толкова. С мъжа ми и останалите роднини отдавна не и разменяме подаръци, нито имам възможност, нито виждам смисъл от това.

Готвенето и пазаруването- пазарувам по промоции, не повече от 2 пъти седмично. От основните хранителни продукти( брашно, захар, ориз...) винаги имам поне по 1 кг по шкафовете. Зеленчуци лятото- от градината  bowuu Готвя предимно през уикенда. Тези дни сготвих мусака, пиле с грах, патладжан с доматен сос, баница, тиквеник и сладкиш. Това ще е яденето поне до сряда, всеки да яде каквото му е на душата  Laughing

# 1 078
  • София
Тези дни сготвих мусака, пиле с грах, патладжан с доматен сос, баница, тиквеник и сладкиш. Това ще е яденето поне до сряда, всеки да яде каквото му е на душата  Laughing
Ехаа, кога успя? Всъщност знам, че е въпрос на организация, но при нас е трудно когато малкият не спи.

У нас точно захар и брашно се купуват инцидентно, защото все си мисля, че има и точно когато ми потрябват 2 лъжици - нямааа.

Последна редакция: вт, 04 дек 2012, 10:04 от Cuckoo

# 1 079
При нас това е ядене за десет дена.Да престоява десет дена, докато се изяде, не е опция обаче. Thinking
Аз да ви се похваля...ама...спраях с планирането...за сега. hahahaДавам си почивка от всякакви видове планировки, списъци, графици и мисли по менюто. Grinning

Общи условия

Активация на акаунт