Семеен бюджет

• 134 385
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 1 290
  • София
Ако човек си изкарва парите сам, дали ще пуши, ще пие, или ще ги дава за някакво друго удоволствие, в крайна сметка си е негово право.

...И право на домашните му да не одобряват това.

Ама, както каза Нана, да се разведат, или... може пък единият да отстъпи (надявам се това да е мъжът).
При мен е сходно, само че не натискам за промяна изобщо, даже понякога му правя компания. Но по-често - не. Той сам започна да ги намалява и като нищо ще ги откаже. Просто не рева по въпроса и нещата се получават постепенно Grinning

# 1 291
Ако човек си изкарва парите сам, дали ще пуши, ще пие, или ще ги дава за някакво друго удоволствие, в крайна сметка си е негово право.

...И право на домашните му да не одобряват това.

Ама, както каза Нана, да се разведат, или... може пък единият да отстъпи (надявам се това да е мъжът).
При мен е сходно, само че не натискам за промяна изобщо, даже понякога му правя компания. Но по-често - не. Той сам започна да ги намалява и като нищо ще ги откаже. Просто не рева по въпроса и нещата се получават постепенно Grinning
Точно така.  Peace Среване и мрънкане може да се стигне до обратен ефект. Мъжете са като децата Wink, колкото повече ги караш да направят нещо, толкова по не им се прави.

# 1 292
Ох, само за протокола и съвсем извън темата, ама си има достатъчно деца, които като им кажеш, не е нужно да повтаряш даже. Моите поне не се дърпат и не правят на инат. Laughing Crazy

# 1 293
  • София

Да, сравнението с децата не беше най-удачното.

Мъжете не си ги възпитаваме от малки - взимаме ги, каквито някой друг ги е направил.  Laughing

# 1 294

Мдаааа. Така е. Моят освен, че пуши има и доста скъпо хоби. Но пък добре заработва и нямам право да мрънкотя, въпреки че понякога се изпускам. Crazy

# 1 295
Мд...за 1 месец между Била, Кауфланд, Метро, Лидъл и т.н + нашите обяди /когато не си носим нещо от вкъщи/ - 680.00 Thinking Не е само храна има и т.хартия, ностни кърпички прах за пране, но те не са според мен повече от 30 лв.  Много ми се вижда тази сума, а не купувам кой знае какво. Явно цените много са се вдигнали, понеже купувам в пъти по-малко неща, а плащам в пъти повече. Ще мисля какво да редуцирам още Thinking

За колата, ами ние няма как да се справим без кола. Живеем в покрайнините на града има само 1 автобус, който обслужва този район, та ако аз ходя на работа това са 2 лв на ден, за мъжа ми още 4 лв понеже той пък работи съвсем в другия край на града и до там има също само една линия, разбира се различна от тази, която минава през нас, та стават 6 лв за нас двамата, колата я караме на газ и мисля, че и малко над 6 лв да даваме за гориво има смисъл да я ползваме поради удобството.

Съпругът ми пуши. Около 100 лв са му цигарите на месец и аз се замислих дали дядо Коледа  да не му донесе една електронна цигарка  Grinning

# 1 296
беба28, гледам сте 3членно семейство като нас, но ние такива суми за храна никога не сме давали. А не мога да кажа, че се лишаваме от нещо.
Е, не ядем омари, хайвер и т.н., но всеки ден има месо, сирене и кашкавал купувам не от този дето е по 5лв.

А за колата, нашата е на дизел....всичко друго, но не и икономична. ) Освен на дълъг път. ) Тогава разхода е към 6 на 100.

# 1 297
а според мен прах за пране и т.н. консумативи, които са ти в храната, не са 30 лв, а доста повече.Моите 400 за храна не включват веро, тоалетна хартия и прах...Писала съм го мисля.И тампони и дамски превръзки.Хохохо, не са безплатни. Sunglasses

# 1 298
  • София
По мои изчисления 20 лв на ден ме оправят - т.е. 600 лв на месец.
В това включвам всичко от супермаркета.
Може да се дадат и така - по 80-100 лева за 3-4 големи пазара с препарати и пр. и по 5-10 лв на ден за малки неща само за храна.

# 1 299
Може и така да е Rolling Eyes ще започнем да плащаме на отделни сметки храната да се види по ясно ситуацията. Иначе ами не купувам  практически нищо кой знае какво, млечните съм намалила драстично ние бяхме дом в който никога не липсваха сирена, имаше по 4-5 вида топено, пушено, крема, ементал, обикновен кашкавал, 2 вида поне сирене бяло, че и бри и камембер се намираше за мезе за винцето  Grinning, а сега купувам някакво за 3.30 кг и едно друго по ронливо и то за 3,60- боклуци с растителни мазнини и само това е. Рибата намалихме много... на месеца 1 скумрия примерно, а преди и мидички и скаридки поне 2-3 пъти в месеца съм правила, и риба поне веднъж седмично..абе щом се научих манджи да готвя от най-простия вид,  значи е мн. зле положението. Незнам ще мисля още какво да ограничим, може би наистина консумативите за домакинството да са ми много  newsm78 или снаксовете икиндерите  на малкия видагат  много  Thinking Опитваме се и него да приучваме, че не всеки ден може да има подарък, но става бавно.

# 1 300
беба, ежедневно ли влизаш в магазина или периодично пазаруваш по-големи количества?

# 1 301
Вече направо се чудя откъде да режа и как да икономисам повече. Започнахме да правим списъци с разходите и не излизат и не излизат. Едно разболяване на децата и дотам сме със сметките... Confused

# 1 302
Ами веднъж седмично пазаруваме основно и после само хляб или нещо ако свърши.  Замислям се обаче, дали да не изпращам мъжа ми да пазарува сам по списък. Спомням си, че когато бях лежащо бременна, той пазаруваше по списък и сякаш много по- малко средства вървяха  Thinking просто като не виждах кое е на промоция и не го купувах, а сега ако е изгодно купувам дори да не ми трябва в момента.  Ето миналата седмица инвестирах в 6 бутилки олио за 1.90 излизаха 12 бр, разделихме си ги с майка ми. Чудя се дали този е по правилният начин или да купувам само най-необходимото макар и по скъпо Thinking

Последна редакция: пн, 10 дек 2012, 12:25 от беба28

# 1 303
беба28, ако купуваш наистина такова "сирене" и др. евтини продукти ми е чудно как докарваш тази сума на месец.

Риба в къщи почти никой не яде, нищо че е полезна. От време на време се пресещаме за пастърва и няма проблем да си купим. Аз харесвам от маринованата риба и си купувам по 1кутия, която ям цял месец.

Препарати за почистване купувам веднъж в месеца, че и по-рядко. Доместос, 1за мивката, 1за печката. Нямам ламинат или паркет (естествен паркет, но върху него има килим) така че такива препарати не ми трябват. Тук да са максимум 20лв.
Т.хартия си купувам от промоции, там вървят да речем към 20лв. месечно.

# 1 304
  • София
Ох, лекарствата за децата са ужас!
Много пъти съм си мислила, че не трябват детски, а безплатни лекарства за децата,но това е друга тема.
По въпроса за сладките за децата - купувайте по-на едро /така ли се пише Crazy/, излиза по-изгодно.
Аз например купувам една кутия сухи пасти и цяла седмица караме с нея.
Може и кутия Барнита примерно.
Или детски шоколадчета или каквото обичате.

Общи условия

Активация на акаунт