Семеен бюджет

• 134 136
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 825
Немирница, теоретично е така, да. Ставаш и тръгваш към следващото предизвикателство.

Вижте сега, човек не живее само 'за да печели повече'. Аз как виждам живота - като баланс на положителни и отрицателни фактори. За нас лесен финансов вариант би бил с мъжът ми да дадем под наем каквото имаме тук, да се приберем  в София и няма нужда и да работим.
Да, обаче аз не живея само за да имам пари и да ми е по-лесно Simple Smile Има много фактори, които ми казват "тук е по-добре за нас" и приемам финансовата ситуация, която е светлосива. Имам и работа, която съм захапала, и искам да видя резултати, защото ми е интересно да се боря и да победя накрая. Има фактори на средата, които ме устройват. Като си сметнеш тези неща, може да се окаже, че е по-добре за теб да стоиш в Симитли и да живееш с 300 лева, отколкото да заминеш за София за хиляда.

Парите са нужни, но те са само един от инструментите на щастието.

# 826
Чета, чета....как се сменя час по час поприще....как се поставя няколко пъти наред ново начало във всякакъв смисъл....сигурно сте гении и то не в една област Mr. Green Но....има и обикновени, изкарали по едно висше или със средно образование и се справят едва-едва в една област, за друга просто не стават....Не може всички да сме космонавти, я...или поне финансови магьосници Laughing Мисля, че става дума в тази тема, както и във всички останали впрочем, за средностатистическото българско семейство. Не забравяйте, че обикновените хора, които трудно усвояват дори една професия, съставляват мнозинството на цялото общество. А колко от тях имат утежняващо ги обстоятелство-къде един от работоспособните се разболял тежко, къде дете с СОП и иска непрекъснато отглеждане, къде някой на легло и го обгрижват....  Почти всяко второ или трето семейство има подобен проблем. Tired Армията от безработни пък да не я споменавам...За техните доходи иде реч. И за възможностите пред тях. А предложенията за работа, които ги касаят, са меко казано малко. Доходите-мизерни в голямата си част, възможности-няма.И оттук:как успявате да закърпите семейния бюджет?
Иначе и аз познавам един с 15 хилядарки заплата, както и един, дето пръста си не мърда за работа, а си купува джипове за по 400 бона. Инвестирал човека...  Ама темата не е за тях.

# 827
Иначе и аз познавам един с 15 хилядарки заплата, както и един, дето пръста си не мърда за работа, а си купува джипове за по 400 бона. Инвестирал човека...  Ама темата не е за тях.

А защо да не е за тях? Нали и те имат семейства и съответно семеен бюджет newsm78
Ми да я кръстят темата  "Семеен бюджет за бедни и безработни"???

# 828
  • Другата България

Въртят фирми - много, за по малко пари всяка. Едната от тях има няколкостотин фирми - можеш ли да предположиш колко пари са това?

Извини ме за въпроса, но ти каква си по професия?Съвсем добронамерено питам.
И веднага ще ти кажа защо. Аз съм икономист, не съм била счетоводител, но много познати и колеги са, и доста от тях именно това правят, кой редовно, кой задочно. Та имаш ли представа изобщо какво е сам човек да води счетоводство на няколкоСТОТИН фирми? Как се изказвате направо се чудя, аз като не разбирам нещо предпочитам да си мълча, не да се излагам. Те счетоводните къщи не водят по стотин фирми, та сам човек ще смогва.
Другото, което бих добавила за този препоръчан начин на увеличение на доходите е свързано с горенаписаното. И аз съм го мислила това, но къде остава свободното време в такъв случай? Работиш до 17, 30 пет дни в седмицата, след работа се прибираш и започваш наново над компа да се взираш в сметки и подсметки, ами време за семейството, за домакинството?Кога? Тези неща са обвързани и няма как да не си скапеш или здравето, или семейството заради пари. Всеки сам преценява кое му е по-важно. Аз за себе си не бих го правила.

А защо да не е за тях? Нали и те имат семейства и съответно семеен бюджет newsm78
Ми да я кръстят темата  "Семеен бюджет за бедни и безработни"???

Защото в първия пост на първа страница е казано за какво е темата, затова. Тук никой не се е самоопределил като беден или безработен, идеята е да не стигаме до там.

Мирама, и аз питам същото.

Последна редакция: чт, 29 ное 2012, 10:58 от Merri_An

# 829
Чак се чудя понякога в какъв идеален свят живеят определени хора.

Зададох въпрос преди няколко страници, но нито един от тези изказващи се за допълнителен доход и допълнителна работа не се изказа.

Та пак да попитам - кога за последно сте си търсили работа? В каква сфера и какво заплащане са ви предложили? И как смятате, че един човек на пълен работен ден, от 8ч до 17.30ч може да работи допълнително. Кога и къде, ако е жена и има деца? Пък и мъж да е.

# 830
Еми и аз така я разбирам темата - всеки да сподели как си планира семейния бюджет и ако някой намери интересна идея за себе си, да я използва.
А в крайна сметка непрекъснато се отклоняваме от темата....

# 831
  • София
Мирама, няма какво да ги питаш "принцесите"!
Ние, дето си търсим работа си знаем какво ни е!
Аз дето съм с 2 висши, и мога да работя поне 5 работи и пускам обяви на всичко възможно, вече се отчаях.
По въпроса за бюджета - а детето тръгна на ясла, а ми спряха майчинството, а яслата пари струва, а работа нема, а пари - хич...
Дано поне да дадат 13 заплата на ММ, та да започнем Новата Година на нула, а не на минус! Praynig

# 832
Mirama , реалността наистина е много далеч от идеала на някои хора. А и късмета си оказва влияние.
Аз съм с най-баналната за нашето поколение професия - икономист. Икономистите са под път и над път. Ама никой нямаше да послушам навремето, ако ми беше казал да запиша нещо друго.
Търсех си работа по всякакви възможни начини около 1 година, заплати над 500 лв. срещнах единични пъти. Това е. В голям град. За съжаление.  Tired

L'Agent , висшите образования у нас, или поне извън София, не струват почти нищо. Пак за съжаление. Пазарът на труда в България е извратен, и то много. Сещаш се само какви неадекватни въпроси ти се задават по интервютата, нали?

# 833
  • Другата България
Това вече е така, и се споделиха доста интересни идеи, като започнеш от ЛЕД осветлението и свършиш до доходите от лихви от депозити.
Моите идеи се ограничават до разумно харчене на придобитото и пестене от неща, без които си може . Нито имам семейни имоти, нито депозити, нито възможност за допълнителна работа, та ще се огранича до горното. На този етап.

# 834
  • София
Mirama, L'Agent, разбирам и искрено ви съчувствам, но не знам какъв отговор очаквате.
Аз работа не съм търсила от 2003, но почти всеки месец получавам предложения. Не знам какви са условията, не съм ги проверявала.
Доскоро работех допълнително (около десет часа седмично), но прецених, че не си заслужава.

# 835

Аз работа не съм търсила от 2003, но почти всеки месец получавам предложения.
каква ти е професията, ако не е тайна?

# 836
  • София
Програмист.

Предложенията - основно през линкдин-а или познати.

# 837
  • Другата България
Добре де, нали си говорим, сподели какви предложения, за каква работа, как така ги получаваш без да питаш, каква си по професия.....те хората това питат.

П.П. видях, това променя нещата, с него трябваше да започнеш, ориентирала си се навреме.

# 838
  • в сърцата на децата <3
Тъкмо щях да предположа, че Асос е програмист или нещо свързано с компютри. Там, наистина, часпром да искаш.
Аз не съм програмист, но пак намирам начин да заработвам допълнително - работя на граждански договор като таен клиент (средно около 100-120 лева месечно), пиша дипломни работи, курсови работи... Неща, които самостоятелно не носят много пари и не се правят непрекъснато всеки месец, но пък все от някъде капе по малко - този месец примерно една дипломна работа 300-500 лева, другия - няколко реферата и една курсова - пак около 150-200 лева, отделно проверките като таен клиент... И докарвам почти още една заплата, при това с работа, чието работно време е доста силно плаващо - от 8 сутринта до 9 вечерта - според зависи. Има ли желание - има и начин. Сега като съм си вкъщи заради бременността е по-лесно с допълнителните доходи, защото имам повече време, а и съм наясно, че като се роди бебето нито ще имам време, нито пък сили за толкова неща. Тогава ще измисля друго...

# 839
Икономистите също получават предложения по гореописаните канали, но не всички, както и не всички програмисти.
Отдавна мина времето, когато висшето образование гарантираше добра работа.
Така че от въпроси или обвинения няма много много смисъл, всеки може да се е поогледа трезво, да види какво не му достига, да си прецени може ли, не може ли и да дерзае.

*счетоводителите със стотици фирми не съм виждала никога, с десетки да, обикновено зъболекарски или лекарски практики, на които осчетоводяват една заплата и един наем + лизинг евентуално на месец, пишат три платежни и една данъчна декларация годишно. Друг е въпросът, че едва ли това докарва 10 бона на месец, ама хайде, в съседната тема рекоха, че всеки има право на фантазии щом му помагат.

Общи условия

Активация на акаунт