Семеен бюджет

• 134 103
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 855
  • София
Това, че пишещите тук с различни доходи и различен начин на живот не значи, че темата не е полезна. Напротив. Не всеки се е научил роден да върти бюджет и домакинство.

На мен ми е интересно как организирате пазаруването на храна, например. Аз се опитвам да планирам и това, но винаги в последния момент започвам да готвя нещо съвсем различно, което пък налага да зареждам набързо от кварталиня магазин с двойни цени и кофти качество.

# 856
Това, че пишещите тук с различни доходи и различен начин на живот не значи, че темата не е полезна. Напротив.

На мен ми е интересно как организирате пазаруването на храна, например. Аз се опитвам да планирам и това, но винаги в последния момент започвам да готвя нещо съвсем различно, което пък налага да зареждам набързо от кварталиня магазин с двойни цени и кофти качество.

Правя примерно меню за седмицата. Улеснява ме.
Пазарувам винаги по списък и то количества, които съм установила, че консумираме, без да се налага да хвърляме част от тях или да застояват. Също така пазарувам от определени места, където съм открила идеалното съотношение цена-качество според мен. На пазар се ходи веднъж на 10 дни. Ежедневно се купуват само пресни плодове и зеленчуци.

# 857
А, ето, това е друга приказка вече.Да.
То пак е свързано с куп условия де.Преди, като нямах кола-бе едно.После, като проимах-второ.Към днешна дата-трето, предвид други променени условия.
В момента пазарувам на парче-не на едро.Избягвам магазини тип Метро, реално с по-ниската цена от там си плащам бензина, за да отида до там.Имам късмета да имам пазар сравнително на близо и месо и зеленчуци-от там.Когато се наложи.Така или иначе отстъпки за количества там няма та не пестя.Предвид, че у нас месо яде мъжа ми-когато си е тук.Иначе-не.
Веднъж по на едро взимам препарати и други.Предвид, че децата денем са навън и се хранят на стол-количествата храна не са големи у нас, и дребните неща си ги взимам на прибиране-близкия магазин, или докато ги чакам от тренировка-в една определена верига магазини ходя.Чак двойни не са ни цените в кварталния.Не и на всичко.Обърнала съм внимание на това, а и пак казвам-2-та лева отгоре там на сметката, спестявам с тях 4 лв бензин до големия магазин примерно.Не иде реч за количества, от които ще се усети качествено разликата в цената.
При промяна на условията-ще променям и тактиките.

# 858
ОХ,пак подробности.
Едно към едно с Касита сме с покупките ,плюс добри добавки, витамини и протеинови шейкове ,които ни заместват едно от яденетата с мъжа ми . Пазаруваме веднъж седмично на едро или по нета с доставка до дома или с колата, а всеки ден за пресни зелении ,плодове и зеленчуци. Купуваме от промоции много неща и си правим меню за седмицата и се придържаме към бюджета с малки вариации .

# 859
  • Другата България
Кое са подробности, това че всеки споделя как да си оптимизираме разходите ли?

# 860
Почти нищо вече не купувам от кварталните магазини. Основни продукти/олио, захар, спагети, ориз, прах за пране,тоалетна хартия, почистващи препарати и др.подобни/ купувам, когато има промоции. Пазарувам в големите магазини, където има голям избор на стоки и цени. Каквото месо ми хареса, като цена и вид,  с него правя менюто. Така, че какво ще ядем следващия понеделник - още и аз не знам newsm78Зеленчуци лятото купувам от пазара, но сега и там са вносни - така, че сега пак от големите магазини. Моркови, ряпа, цвекло, авокадо - сега са по-евтини отколкото на пазара. Ябълки и банани  - често имат намаления. От маслините, винаги има един вид на намалена цена. За сега съм най-доволна от Кауфланд и  Лидъл. Била, нещо не ми харесва и много рядко я посещавам. В Кауфланд зареждат и саксийни цветя на доста изгодни цени...

# 861
Кое са подробности, това че всеки споделя как да си оптимизираме разходите ли?
Да, наравно със заплатите, спестяванията и харчовете. Без тях темата не би я имало все пак. Не виждам как може да я продължим без подробности ,но и виждам до къде може да докара това от предходните постове. Затова и пиша за да разбера. Peace

# 862
  • София
На мен ми е интересно как организирате пазаруването на храна, например.
През уикенда правя меню за следващата седмица. Правя списък на необходимите продукти (списъците са ми голяма слабост и отнасям много майтапи). Пазаруваме в неделя почти всичко необходимо. През седмицата купуваме хляб, плодове и разни дреболийки, които детето поиска след градина. Пазарувам от Фантастико. В Лидл не съм стъпвала и нямам намерение.

# 863
Ами вижте сега...има и нещо друго-човек Сам трябва да намери ключа към неговата оптимизирана версия.
Аз пък имам непоносимост да се пазарува събота и неделя и не купувам и солетки в тези дни. Laughing HugВ събота и срещу пари не бих отишла на пазара.Или в неделя.

# 864
  • София
tonkabonka, то и аз съм един control freak.
Я кажете някой добър апликейшин за списъци в Андроид? С чекбоксове и дърво, примерно.

# 865
чакай в тази връзка да ти кажа  Laughing
навремето и аз така-списъци, планирано меню, до момента, в който аз си пиша, пазарувам, готвя по план, ама едното  дете ми вика-ааа, ми аз днес такова в училище ядох-не искам, другото-не било гладно, а третия е в липса-няма кой да го яде.
До там бях със списъците и плановете. hahaha
По едно време опитах пак, ама си викам-хайде, ще ги питам-кой какво иска.Познай-един иска едно, друг-друго, третия -да е с месо, а мен-кучета ме яли...Та пак не сработи.Сега сме на свободен достъп-сготвено-едно.По моя преценка.Който иска-яде.Който не иска-намира си начини.Но това предполага наличие на основни продукти за нещо аламинутно.А не пакети с ориз и количества картофи.

# 866
чакай в тази връзка да ти кажа  Laughing
навремето и аз така-списъци, планирано меню, до момента, в който аз си пиша, пазарувам, готвя по план, ама едното  дете ми вика-ааа, ми аз днес такова в училище ядох-не искам, другото-не било гладно, а третия е в липса-няма кой да го яде.
До там бях със списъците и плановете. hahaha
По едно време опитах пак, ама си викам-хайде, ще ги питам-кой какво иска.Познай-един иска едно, друг-друго, третия -да е с месо, а мен-кучета ме яли...Та пак не сработи.Сега сме на свободен достъп-сготвено-едно.По моя преценка.Който иска-яде.Който не иска-намира си начини.Но това предполага наличие на основни продукти за нещо аламинутно.А не пакети с ориз и количества картофи.
И това го има. То хубаво ще направиш план - ама не си сама, другите си имат други планове и не им дреме за твоя  Laughing Laughing

# 867
  • Пловдив
Ориза не се разваля бързо, като не го сготвя тази седмица, ще е другата. За мен е важно да не купувам бързоразвалящи се продукти в големи количества. Затова провеждам сондиране сред фамилията какво им се яде утре. И купувам според моментните желания. Но с ориз, боб, леща и други бавно развалящи се храни гледам да съм запасена с по няколко.

# 868
  • София
То моите списъци са... как да го обясня. Просто ми прави удоволствие да си съставям списъци за какви ли не неща. Друг е въпросът дали ще изпълня дори половината по тях. Важно е да има списък!  Laughing

# 869
ами ориза и да го нямаш, а решиш да готвиш-за един пакет в близкия магазин да те натоварят най-много с 50 стотинки.При нас поне е с 50 стотинки отгоре и то не за всеки вид.Може би в други магазини разликата с в Метро например е в пъти, не знам.

Общи условия

Активация на акаунт