Семеен бюджет

• 134 246
  • 2 321
  •   1
Отговори
# 1 230

Не знам защо изтъквате как е било преди години и как сме оцелявали без телефони, компютри и прочее. В крайна сметка живеем в настоящето и изобщо не ме интересува как е било преди, а ми е важно да ми е комфортно сега, в момента.  Peace

И аз съм на това мнение, въпреки че нямам кола, но защо да не се ползваме от новостите и удобствата, щом ги има и можем да си ги позволим?

# 1 231
Относно колата и столицата- много зависи къде работиш, къде живееш, къде учат децата ти. На мен Бойко ми построи входа на метрото в хола, градината и училището на на три минути път пеша от там, а работата ми на пет от един от изходите на метрото. Абсолютно нерентабилно ми е да ползвам личен автомобил. Но, я да живеех в Дружба, да речем, и да работя в Бели брези?!

За някои части на столицата още важи старият виц: "Екскурзия Младост-Люлин с приспиване в Центъра!"

# 1 232
Относно колата-много зависи.Може с кола,може и без.Както обичам да казвам-баба ми все на кола се е возила Simple SmileЧе е удобство,няма спор,но чак пък необходимост не е.

Зависи къде живееш.
За мен лично е абсолютна необходимост. Офисът ми е на 12 км от апартамента и на 14 от детската градина. С градски транспорт придвижването в час пик е около 2 часа.
Ако махна колата ще трябва да наема жена да вода и да взима детето от градина. Което е напълно безсмислено. По-добре да си карам.
Баба ми не е водила майка ми на училище през пет булеварда.И на плуване и балет не я е водила също.И не е тичала след работа, закъснявайки към градината детето и да я чака на вратата облечено. Sunglasses

# 1 233
Не виждам какъв е проблема ако можеш да си позволиш да поддържаш кола, да го правиш.
Да, сигурно ще спестяваме едни 200лв. на месец ако я няма колата, но пък ще отиват за нещо друго със сигурност.
Аз ползвам и градския транспорт, когато мъжа ми е на работа и билета ми е 1.60лв. в двете посоки.

# 1 234
Не виждам какъв е проблема ако можеш да си позволиш да поддържаш кола, да го правиш.

Никакъв не е проблемът.  Peace
Всеки си има приоритети. В момента аз съм на такъв етап от живота си, че искам всичко да ми е максимално опростено. Не ми се трошат никак време и нерви по кола. А и не ходя почти никъде, освен на работа, буквално. някой ден ще съм на друг акъл, но сега съм на този.

# 1 235
  • София
Mirama, моята логика е обратната. Докато мога да си позволя да нямам кола предпочитам да не се вкарвам във сагата зимни-летни гуми, ремонти, застраховки и .. ах да - касапницата по улиците.

Това с колата е много личен избор, разбира се. Просто искам да подчертая, че не е абсолютно задължителна и на всяка цена.

Не казвам, че не ползваме кола. В момента караме основно коли под наем. Просто не притежаваме такава.

# 1 236
Assos, мъжа ми винаги е имал кола, сега и работата му го налага.
Сагата зимни-летни гуми не се играе всяка година, тоест закупуването им. Едни хубави гуми спокойно могат да изкарат 2-3г. ако не си маниак и не те бият парите в гъза да ги сменяш всяка година с нови.
Поддръжката на колата много зависи от самата кола, състоянието и и на колко години е.
За сега не можем да си позволим нова кола и си караме една 10годишна, която се сещаш че си иска поддръжката и смяна на части.

# 1 237

За сега не можем да си позволим нова кола и си караме една 10годишна, която се сещаш че си иска поддръжката и смяна на части.
Колата, незвисимо нова или стара, си има консумативи, които се сменят на определени километри. Което може да се планира като разход, но пак си е разход.  Peace

# 1 238
  • София
Mirama, редактирах се.

# 1 239
  • София

Явно е до възприятия за удобство.
Аз не мърдам без кола, паркирам в 99% пред входа на нещото и изобщо се кефя на свободата, която ми дава.   Grinning
Не ми се налага да "ходя на работа", защото работата ми е вкъщи, а се и преместихме до училище, за да ходи синчето пеша - така спестихме 130-140 лв. на месец.

Но ако ми се налагаше да излизам всяка сутрин, щях да го правя с колата, освен ако метрото или спирката на често преминаващ транспорт не беше пред входа ми.

Тоест, възприятия разни...

П.П. Мечтая си да ми се прииска да щъкам с велосипед, но пуст мързел и студ...!

# 1 240
  • София
Докато мога да си позволя да нямам кола предпочитам да не се вкарвам във сагата зимни-летни гуми, ремонти, застраховки и .. ах да - касапницата по улиците.
Това е и моята логика. Като гледам какви весели самоубийци се движат по улиците - отщява ми се.  Особено младите колежки с лъскави коли, които не могат да излязат от паркинга.  От 30 год. имам книжка, но съм забравила кой педал за какво е. На мое име винаги има регистрирани поне 2 коли. Продават се и се взимат нови.  Но не изпитвам никакво желание да карам. Ако Скъпия има желание да ме закара - добре, като не си чакам гр. транспорт. При спешен случай - има толкова свободни таксита. В София карта за цялата гр. мрежа е 50 лв, а и другите пътници не са чак толкова ужасни.
Вярно, че детето ми е голямо вече. Но и като дете пак си ходехме с транспорт. Просто търсех училища, месторабота да са ми удобни до дома.
Като гледам и тя сега не се натиска да кара кола. Ако не са с гаджето си взема метро или рейс. Понякога и с такси се вози.
Извода - пари да има транспорт ще си уредим.

# 1 241
  • Mediterraneo
Mirama, ако мъжът ти взимаше 500лв заплата, като момичето по-горе, дали щеше да е необходимост колата?

Ами нашите общи доходи надвишават с много малко 500-те лв на дамата. Но живеем на 13 км от града и просто няма начин да сме без кола! Далеч не са толкова много разходите по нея- карам на газ, мъжът ми се справя с текущи ремонти, ако се наложи, сменя гуми, масло и всичко останало, за което иначе се дават пари( смяна на гуми и масло сигурно удря стотака  Tired). Данъкът ни е около 15 лв, понеже е малка и е на инвалид, ГО плащам на 4 вноски по 50-60 лв и така. НИкакво перчене не, напротив- автобусът на ден ако съм сама ще ми е 4 лв, двете с каката ще плащаме 8. А с 8 лв карам почти 3 дни до града и обратно.

# 1 242
  • София
...НИкакво перчене не, напротив- автобусът на ден ако съм сама ще ми е 4 лв, двете с каката ще плащаме 8. А с 8 лв карам почти 3 дни до града и обратно.

Ето ти казус, в който колата спасява положението.  Wink

# 1 243
Къщата ни е на 20-на и отгоре километра от столицата, там пък е абсолютно задължително за рентабилността на семейния бюджет всеки пълнолетен член на семейството да има личен автомобил, защото отиване и връщане до София, където всички са принудени да учат и/или работят е около 12 лева на човек на ден. А губенето на време по спирки е отделен въпрос.

# 1 244
  • Mediterraneo
...НИкакво перчене не, напротив- автобусът на ден ако съм сама ще ми е 4 лв, двете с каката ще плащаме 8. А с 8 лв карам почти 3 дни до града и обратно.

Ето ти казус, в който колата спасява положението.  Wink

Абсолютно! Независимо от доходите в момента, без кола е немислимо положението за нашето семейство.

Общи условия

Активация на акаунт