ВТОРИ клас - първи срок - 1

• 49 346
  • 759
  •   1
Отговори
# 495
  • Варна
Klemy, ти си артистична натура и това е много голям дар. За мен логиката и математиката са по-лесен начин на мислене, може би и затова насочвам детето нататък. Но гледам да не натискам много, защото всичко трябва да става за добро, а не насила. Но е факт, че състезания по рисуване (освен на СБНУ) няма! А това на мен като малка ми е доставяло много вълнения и удоволствие, въпреки че не съм постигала кой знае какви успехи.

Иначе ако виждаш детето, че решава сложни задачи, ходи на ъмнайсет занимания и кръжоци, за какво, аджеба, ще го влачиш по състезания? За собствен кеф?

Състезанието е материализация на наученото, чисто удоволствие... да отидеш, да се справиш с онези десет или петнайсет задачи, да се ухилиш накрая и да кажеш, ей разбих ги (задачите) Simple Smile Малко геймърски звучи, но  това е забавната страна. За другите ползи другите са писали Simple Smile

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 23:04 от malina_m

# 496
  • София
Ох, а тези от нас, дето нямат нито математически, нито творчески заложби Joy
Детето май се е метнало на майка си hahaha
Хайде успех и от мен и го давайте малко по-ведро, деца гледаме все пак Crazy

# 497
  • София
Ох, а тези от нас, дето нямат нито математически, нито творчески заложби Joy
Детето май се е метнало на майка си hahaha
Хайде успех и от мен и го давайте малко по-ведро, деца гледаме все пак Crazy
Laughing Аз съм много далеч от математиката. Бих се радвала обаче детето ми да има желание да ходи на математическото състезание или на каквото и да е друго. Би и помогнало да приема загубите и да се радва на победите. Това с приемането на загубите не го владеем никак.
Винаги математиката е била за мен сложна наука, влагах максимум усилия и бях отличничка, разбирах нещата....обаче наистина учех много, много. Нямах търпение да дойде моментът, в който няма да виждам математически учебници.
Детето явно се е метнало на мен, макар че засега решава задачите от сборниците и от училище с голяма охота, особенно от сборника на Евелина Динева, много и били забавни там задачите. Но като и предоставя задачки от Черноризец Храбър например...майко мила, страшно става, просто не се справя с трудните и различни задачки. Това далеч не ме притеснява. Нито мога да и обясня, нито я водя на курсове и кръжоци по математика. Може би несъзнателно правя детето като себе си, което говори много лошо за мен. Rolling Eyes
Страстта и в момента е четенето на книги. Отскоро е записана в Столичната библиотека и ако можеше би взела всички книги накуп. Laughing И тук виждам себе си като дете Heart Eyes. Осъзнато или не- поощрявам тези и желания.
Отскоро е започнала да пише и книга Mr. Green Ще бъде поредица от 45 книги Crazy за едно момиченце- Лора Нийт. Обещала съм и като напише първата да я принтираме, ще я занеса да я подвържат, ще си направи илюстрации и ще я подари на най-близките си хора. Simple Smile

Последна редакция: сб, 17 ное 2012, 12:31 от Валенцето

# 498
  • София
Валенцето, и моя син е така - ако е разбрал дадена задача, може да реши 100 от този тип, обаче ако не е разбрал - мъкаааааа - онзи ден сложих паталон до пола на земята, за да обясня разликата между дължина на панталони и полата и брой - имаше такава задача за домашни - пише си, че е 70 см, нашия мисли, че е 70 бр ooooh!, после свалих картината от стената, за да обяснявам, как се прави рамка, понеже не можеше да вдене задача, в която имаше две летвички по 65 и 75 см, с въпроса - коя от двете ще стигне за рамката на картината, обиколката на която беше 70 см... а има огромно желание да ходи на математически състезания, и класната му твърди, че е математически гений - ами не е - мисленето не му е такова - логика има, но не е математическа - по някога и аз не я разбирам –моето мислене си е математическо...

# 499
  • София
Аз май не мога да преценя дали има математическо мислене. Моето не е такова. Не ми е интересна математиката, скучна ми е, дразни ме. В училище се движех между 5 и 6 с огромно омерзение.  Mr. Green Но логическо мислене не ми липсва, така че не смятам по никакъв начин, че нехаресването на този предмет води до някакви липси в живота.  Laughing

Ей така ни изглежда бележника. Кажете ми как да не се притеснявам дали бележките са реални! Аз си го знам, че е умно хлапето, но ми идва в повечко това.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/176982_43 … 4_703989900_o.jpg

# 500
Ей така ни изглежда бележника. Кажете ми как да не се притеснявам дали бележките са реални! Аз си го знам, че е умно хлапето, но ми идва в повечко това.
https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-snc6/176982_43 … 4_703989900_o.jpg
Споко! Поне още два класа ще е така.  Grinning

# 501
  • София
Клеми, нашият бележник изглежда по същия начин, с изключение на една петица по математика. Ти ще си прецениш доколко са реални оценките в зависимост от това как са поставени. Говоря за оценките по БЕЛ, Англ език и Математика. При нас редовно се правят тестове и контролни и точно върху тях се пише оценката. Донася ми контролното проверено  и оценено вкъщи, аз преглеждам, написано е откъде колко точки се дават или вземат при грешка. И съответно оценката ми се изяснява откъде идва. И винаги си е било реална шестица, както и тази прословута петица по математика си беше реална, нищо че грешките и бяха меко казано глупави.
Вчера обаче госпожата ни обясни, че на поредното контролно по БЕЛ положението е трагично в една точно определена задача при всички деца. Става дума за проверка на правописа на думите и по-точно използването на правилото за съмнителната гласна и това, че при проверка ударението трябва да пада точно на тази съмнителна гласна. Всички деца са объркали тази задача тотално. Гледам контролното- думите написани правилно, но думата за проверка, която е избрана, не отговаря на това правило, тоест няма как да провери с нея. И всички деца , казва госпожата, трябва да имат на това контролно между двойка и четворка. И реши да не им ги нанася в бележниците, като за домашно им е дала точно това правило да учат и упражняват. Както се казва- втори шанс. Laughing

# 502
  • София
Е, аз съм споко и още 10 класа да е така.  Joy Joy Joy Само искам да знам колко е реално, иначе въобще не ми пречи. Девойката твърди, че им пишат и тройки в класа, но аз няма как да знам дали е така.
Носи ми контролните, Валенце. Във всяка има грешка. Нямам върнато контролно без нито едно червено.

# 503
  • София
Е, то и при нас понякога има червено, но те учителите си имат критерии за оценяване- коя грешка какви точки отнема. И това ни обясни класната на родителската среща, но не съм се старала да запомня, имам и достатъчно доверие на жената, че да ходя и това да проверявам и изчислявам.
И при нас има доста тройки и масово четворки при някои деца.
Вчера госпожата провела разговор с моята ревла на тема оценки. Нали голям сеир спретна за петицата дребното. Говорили са доста, казала и е в общи линии това, което и ние с баща и и обясняваме, но : "друго си е, мамо, като ми го каза госпожата, вече знам, че оценките не са най-важното нещо, а по-важно е знанието"  Crazy Да видим докога ще го помни това....

# 504
При нас със сигурност пишат и двойки и тройки има две тройки в бележника,спокойна съм все пак,че преобладават шестиците.Не мисля да го местя след четвърти клас,ще видим как ще се справяме със спорта и може би след 7 клас да кандидатства някъде,надявам се до тогава да има по ясна представа с какво иска да се занимава.Той за сега се справя много добре по математика,но аз съм много зле там никога не ми е вървяла,решава и по сложни задачи предимно от сборници.За сега няма да ходи на състезания по математика,ще отиде на олимпиада от училището.

# 505
 При нас пишат  и двойки и тройки. При нас за две грешки по бел има 5,50. Бележника ни е подобен  като на Klemy , но имаме 4 петици.
Състезанието е минало добре. Последната задача го е затруднила ,но каза ,че накрая я е написал.
Съмнявам се, че се е представил добре. В понеделник ще са готови резултатите.

# 506
Състезанията ги отсвирихме дружно тази година. Някак неамбициозността ме налегна постепенно и така ме завладя, че сигурно наградата трябва да е стипендия в Харвард, за да замъкна детето на такова чудо. Инак уважавам избора ви, да не кажете нещо.

Относно оценките- може и да са реални, може и да не са. Зависи за какво са писани. За всяка вярно решена задача или написан текст да се пишат оценки в бележника, е нелогично и води само до негативи. Реалността блесва, често под формата на насран задник в пети клас.

# 507
  • Варна
Ей,Клеми,тез състезания много те морят значи. Mr. GreenМного оценки има твоята щерка бре.Моя има едва 10тина от този вид и нищо повече.Ама той и много боледува де,сигурно затова. hahaha
Изобщо не знам аз в класа на малкия какви оценки имат другите,не съм  го и питала.

# 508
  • София
Мда, масово в пети клас си проличава кой колко знае...ще видим!
Класната на детето каза, че имат нещо като задължителен брой оценки. Тя предпочита да ги изпитва чрез контролни без предупреждение- все пак така обхваща всички деца.

# 509
  • София
Да, то така излезе.  Laughing Хич не ме морят, ама ме мъчеше въпросът защо, аджеба, всички на математически състезания. Защо не на спортни, на каквито и да е, ами точно на математически!  Mr. Green
Получих много и изчерпателни отговори, задоволих си любопитството и съм доволна вече.  Grinning
Да идва този пети клас, че да се кротна и темата "реални оценки".

Общи условия

Активация на акаунт