Здравейте,
Бихте ли препоръчали добавка за подобряване качеството и продължителността на съня?
На този етап нямам проблем със заспиването, имам проблем с продължителността на съня и честите събуждания. Спя по 5-6 часа, но се събуждам сигурно 10 пъти.
С хиперфункция на щитовидната жлеза съм, с хормони в норма засега, поддържани с медикаменти и бета блокер. С преддиабех с добре контролирана захар. Споменавам тези неща, защото по принцип имат отношения съм съня.
Четох за Мелатонин и всеки път се разколебавам заради противоречивите коментари. Четох че има съдоразширяващ ефект, а аз приемам и Натокиназа именно с такава цел, по предписание на доктор. Макар че говорим за добавки... да не стане прекалено, ако се включи и Мелатонин?
Има ли друга добавка, която би подобрила качеството и продължителността на съня?
Благодаря!

Здравейте,

Най-ефективните според мен добавки за подпомагане на съня са мелатонин, магнезий и билката валериана. Мелатонинът обаче подпомага най-вече заспиването и съкращава времето, което е необходимо, за да заспим. Доколкото знам обаче, не помага през цялата нощ, освен може би ако при някое от събужданията не опитате да изпиете втора доза.

Наистина има редица данни показващи, че мелатонинът има влияние върху кръвопотока, но данните са много объркващи. Например, в изследването на Cook и екип, при прием на доза от 3 мг (стандартна за повечето продукти на пазара) се наблюдава увеличаване на кръвопотока в предмишницата, намаляване на този в бъбреците и не се наблюдава промяна в мозъка.

Личното ми мнение е, че не бива да се притеснявате от това негово влияние, но не мога да бъда категоричен.

Магнезият обикновено действа релаксиращо на нервната система и приет преди лягане потенциално може да помогне на тялото да се отпусне и сънят да е по-качествен. Същото е и при валериана.

Освен добавките обаче, е много важно да обърнете внимание и на така наречената хигиена на съня. Това би било от много по-голяма полза. Ако желаете, може да научите повече в това наше YouTube видео.

Поздрави,
Тихомир Велев