Не ме взимат на работа защото имам деца!!!

• 2 241
  • 14
  •   1
Отговори
Здравейте момичета!
Вероятно не съм подбрала най-подходящото място за темата, за което се извинявам.
От около 2 месеца съм без работа. Напуснах последната, защото задълженията ми постоянно нарастваха, а заплащането - не. И като поставих въпроса ми се отговори "Е, ама ти само си седиш по цял ден"!
Няма да навлизам в подробности, останах без работа и тръгнах по интервюта. Моят проблем  касае и много други жени в България: като кажа, че
имам 2 деца, не ме наемат на работа.Считам, че трябва да се съдейства по
някакъв начин на хора като мен. Работодателите мислят, че ще отсъствам
често, ще закъснявам и т.н. Съвсем забравят, че имам висше образование и
че от 9 години работя сходна работа на тази за която кандидатствам.
Пренебрегват опита ми мислейки ме за ненадеждна и взимат някоя млада и
необвързана девойка без опит. Държа да кажа, че никога не съм си
позволявала да изляза в болничен за гледане на дете - максимум половин ден, да отидем на лекар и да намеря кой да ги гледа. И това
по причини, че ако не работя, тези деца няма какво да ядат и обличат.
Това ме прави много по-отговорен и съвестен служител, а не обратното.
Младата девойка, която ми взима хляба обикновено си харчи парите само за
лични нужди, а и е по вероятно след някое парти да не стане навреме за
работа. Но работодателите пак предпочитат нея.
Аз имам съпруг (с мизерна заплата), но
има жени които няма на кого да разчитат......
 Я кажете, да лъжа, че нямам деца, или да кажа че имам ама са дадени в дон за да мога да си работя или че имам, ама ако ми пречат на работата ще ги дам някъде за бели роби........
 Ако някой ме разбира и се е сблъскал с такъв проблем - пишете!
Толкова съм ядосана че не мога да пиша повече.

# 1
никой не пише, само аз ли имам такъв проблем???

# 2
Не мила, не си само ти- поблема е всеобщ, но и да пишем и да не пишем нищо няма да решим, някой др трябва да го реши, но като гледам никой не се засилва да прави нещо по въпроса.Аз съм на същото мнение като теб. Имало е моменти в които съм си мислела да лъжа че нямам деца, но пък все един ден ще се разбере , че съм излъгала....За мен това си е чиста проба дискриминация - щом имаш дете, не ставаш за работа.Никакво значение нямат образованието, хъса, желанието за работа и изобщо развитието ти  Peace

# 3
Моето мнение е, че за това точно трябва да протестират майките с деца, а не за едни 50 лв отгоре на майчинството за втората година....

# 4
И аз се сблъсках с този проблем. Първоначално казвах и без да ме питат дали имам деца. После почнах да си премълчавам и само ако ме питат Simple Smile Така стигнах до 3-то интервю в голяма компания, където един преди да пристъпят към окончателен разговор за заплати и кога можете да започнете подхвърли нещо за децата, аз потвърдих. Изражението на лицата на интервщиращите се промени коренно и ми казаха, че не съм подходящ кандидат.

Аз преди да излезна само им казах, че аз съм много по-надеждна, защото заради децата си не съм толкова "мобилна". По принцип трудно сменям работа, привързвам се, но с децата съвсем и не мисля да обикалям от фирма във фирма.

Казах им, че е по-добре да назначат вече раждала деца, защото няма да им се наложи да обучат момиче, то да забременее и да го няма 2 години. През това време да назначат нов човек и в него да инвестират и аха да започне да изкарва пари и да се върне майката от майчинство, която ще има нужда от време да навлезе отново и после и второто дете и така...
Беше им смешно и казаха, че аз ще съм проблемна с малките деца. Аз досега съм си взимала 1 ден болничен заради тях. Децата си имат и баща все пак и той може да излиза.

Е попаднах на работодател, който беше изпратил едно момиче в майчинство с първо, после веднага с второ, а после и друго момиче... И едно от най-важните условия бяха жената, която ще започне работа да е раждала, като 1 път раждала за работодателя не беше достатъчно.

Та когато им дойде на главата на тези, които са те отхвърлили, може и да прозрат какво са изпуснали. Sad Надявай се да попаднеш на разбрани хора и има обяснявай какви са ти предимствата пред нераждала жена Simple Smile Успех!

# 5
това е ужасно, но истината е, че това е социален проблем.

# 6
С мен се случи точно обратното, не искаха да ме вземат на работа защото  нямах деца, това би означавало за тях, току що  омъжена и и предстои дълъг отпуск заради майчинство и т.н почуках на няколко врати и се отказах , реших че наистина е по-добре да забременея..... пълна пародия, сега ми свършва майчинството сигурно пак  ще ударя на камък  ... почвам да се отчайвам и се замислям за второ дете, поне да се  чувствам полезна  Embarassed

Последна редакция: пн, 17 дек 2012, 20:51 от бамбини

# 7
Странно,  моя работодател  пък предпочита  млади  хора  ,  тенденцията е  старите кадри да се  съкращават .  Като  пиша млади  ,  имам в предвид  наистина  много  млади  newsm78, които  се обучават по  техен тертип.

# 8
  • Пловдив
И аз се сблъсках с този проблем. Първоначално казвах и без да ме питат дали имам деца. После почнах да си премълчавам и само ако ме питат Simple Smile Така стигнах до 3-то интервю в голяма компания, където един преди да пристъпят към окончателен разговор за заплати и кога можете да започнете подхвърли нещо за децата, аз потвърдих. Изражението на лицата на интервщиращите се промени коренно и ми казаха, че не съм подходящ кандидат.

Аз преди да излезна само им казах, че аз съм много по-надеждна, защото заради децата си не съм толкова "мобилна". По принцип трудно сменям работа, привързвам се, но с децата съвсем и не мисля да обикалям от фирма във фирма.

Казах им, че е по-добре да назначат вече раждала деца, защото няма да им се наложи да обучат момиче, то да забременее и да го няма 2 години. През това време да назначат нов човек и в него да инвестират и аха да започне да изкарва пари и да се върне майката от майчинство, която ще има нужда от време да навлезе отново и после и второто дете и така...
Беше им смешно и казаха, че аз ще съм проблемна с малките деца. Аз досега съм си взимала 1 ден болничен заради тях. Децата си имат и баща все пак и той може да излиза.

Е попаднах на работодател, който беше изпратил едно момиче в майчинство с първо, после веднага с второ, а после и друго момиче... И едно от най-важните условия бяха жената, която ще започне работа да е раждала, като 1 път раждала за работодателя не беше достатъчно.

Та когато им дойде на главата на тези, които са те отхвърлили, може и да прозрат какво са изпуснали. Sad Надявай се да попаднеш на разбрани хора и има обяснявай какви са ти предимствата пред нераждала жена Simple Smile Успех!

много хубав пост. точно до "идване до главата" си е. След като аз повлякох крак в нашата фирма, търсят само служители с по 2 и нагоре деца  Laughing Laughing

# 9
  • София
Като ходеща нон стоп на интервюта през последните месеци, искам да кажа, че е 50/50.
В една фирма исках да пускам и жалба за дискриминация поради факта, че искаха ЕГН-та на децата, даже потвърждение, че никога не бих искала да раждам повече.
В други фирми фактът, че имам 2 деца ми беше бонус. Предвид това, че една от фирмите е от 100 жени във фертилна възраст и имат поне по 10 в майчинство или бъдещо такова.
За съжаление, именно заради децата отказвам отправените ми оферти. Някои с прискърбие, 2-3 с рев даже. Просто, българския работодател не може да се адаптира към работещата майка или моите изисквания са огромни за него. Работно време свързано с графика на децата, почивка събота и неделя, почивка на официалните празници.... Confused
Чувствам се ужасно, това е.....

Последна редакция: вт, 19 мар 2013, 23:24 от Ms.Gorgeous

# 10
На мен след като започнаха на интервютата д ами казват - Ама вие с това трябваше да започнете, направо се отказах да търся работа. Тя сама ме намери. Оказа се, че има и хора. За съжаление, срещат се рядко. проблемът съществува, но никой няма да го реши.

# 11
За съжаление в много от фирмите точно това е една от причините за отказ от наемане на работа. Чела съм доста мнения на хора, кандидатстващи за работа и умишлено "скриващи" наличието на деца в CV-то си. Има го и точно обратният вариант - не се наемат на работа нераждали жени, защото са потенциални бъдещи майки.

# 12
Какво значи нарочно скриващи децата си в автобиографията? Никъде не пише колко деца имате... А и според мен няма никаква логика това да е написано  Rolling Eyes

# 13
  • София
Какво значи нарочно скриващи децата си в автобиографията? Никъде не пише колко деца имате... А и според мен няма никаква логика това да е написано  Rolling Eyes
Коал, в много фирми искат попълнен въпросник, преди да те поканят на интервю Peace
В един такъв искаха и ЕГН-тата на децата, вече писах как побеснях.

# 14
 В нашата фирма е същото.Всички сме млади ,даже на една и съща възраст момичета с разлика 1-2 г.Миналата година през лятото едното момиче забременя и  излезе в болничен,и сега в началото на тази още една колежка,а две седмици след нея и аз разбрах радостната новина LaughingВсичките сме в болнични ,а работодателят ни обяснява,че сме спали без гащи и се чудеше как да ни изгони,първо се опита с едната,после и с мен.Аз го разбирам напълно,че му дойде в повече,но пък като търси само такива млади като нас какво очаква?Ние не се женим за работата си и е нормално в тази възраст вече да мислим за семейство.Сега обаче пак търси такива млади,но с уговорката,че не мислели да раждат скоро  Rolling Eyes и не наема по-възрастни.

Общи условия

Активация на акаунт