Преди и след „Каква е вината на Фатмагюл?” (Fatmagul'un Suçu Ne?) – Тема 160

• 56 441
  • 729
  •   1
Отговори
# 660
Фатмагюл, която все още е в болницата и не е в състояние дори дума да продума, е погната веднага от енгето, а по-късно и от човека, за когото се надяваше, че ще бъде неин застъпник и поддръжник, нейна утеха...

Натиск: Мукаддес и Налчалъ

И двамата бързат да обвинят момичето в предизвикване на насилието... Тя ги е провокирала да и посегнат, тя трябва да бъде проклета за това деяние...
Защо обърнаха нещата така? Казват, че всеки съди за другите по себе си... Значи Мукаддес е била склонна да развява поли и да се държи предизвикателно, а Налчалъ - да обвинява винаги жената като изкусителка?

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 14:37 от marytza

# 661
  • София
Маричке,  wavey здрасти! И аз съм се насочила към натиска, оказан на Керим и Фатмагюл от различни хора, по различни причини. Аз ще дам "словесни" доказателства, ти , Марианка, Марта, Дива сте добри и във визуалните ! Joy Joy Joy

Натискът, оказан на Керим да приеме да поеме сам вината, като се ожени за Фатмагюл:

Във вилата на Яшаран, след посещението на Мукадес и подмятането й, че вината се е умножила по 4 виновниците, бащите им и Мюнир се събират да обсъдят ситуацията и да решат какво да правят:

Скрит текст:
Мюнир – Ако успеем да убедим семейството на момичето…И ако само един поеме вината…Случаят ще е приключен.
Шемси   - Ще откача. Как може синът ми да направи такова нещо, моят син! Моят…
Мюнир – Бате Шемси, успокой се. Аз ще уредя всичко.
Шемси   – Как ще го уредиш? Как може да се уреди такава мръсотия?
Мюнир  – Казах какво трябва да стане. Трябва единствена да убедим Керим.
Керим - Защо аз да поемам вината? А пък и аз нищо не съм направил.
Вурал – Керим, не лъжи. Аз те видях какви ги свърши. И ти го направи.
Решат – Дори да го е направил в деня на годежа си, този /Селим/ си има годеница. Ще работя с бащата на момичето. Толкова вложения направих. А пък този/Ердоан/, ако ми падне, ще го удавя в една капка вода, но в ръцете му е голяма фирма. И от двете страни съм притиснат от работата. На този /Вурал/ ще му се почерни живота, ще му изгори магистратурата. Синко, синко, само ти си свободен.
Керим – Неее, това е вина и на четирима ни. Няма да я поема сам.
Мюнир – Синко, първо започни, че няма да позволя да те вкарат в затвора. Семейството на момичето почти се съгласи. После ще сключите и брак.
Керим – Какви ги говориш, бате?
Мюнир  – после си вземаш паспорта и заминаваш за чужбина. Ще се установиш там, ще имаш нов живот. Ние ще те подсигурим до края на живота ти.
Решат -  А? Стига да си затворят устите.
Мюнир - Ако не се намеси имета на Яшаран, тази работа ще приключи бързо. Ако ти се заемеш.
Керим – Аз не мога да нося този товар сам. И вие ще си понесете наказанието. Защо само аз, защо?
Мюнир  – Събери си ума. След няколко седмици ще те пратя в чужбина. Семейството на момичето е съгласно на уреден брак.
Керим  – Аз повече не мога да погледна в лицето онова момиче.
Мюнир - Виж, ти ще си спасението за това момиче! В града ще е белязана за цял живот. Ти по-добре знаеш какво се говореше за майка ти след самоубийството й. Лъжа ли? Ако лъжа, кажи? А? Хем момичето ще се спаси, хем всички ще се отървете.
Чува се гласа на Мерием която тропа по входната врата, вика името на Керим, иска да й отворят
Мюнир - Виж, Керим, всичко ще оправя. Не се притеснявай!
Селим –Керим, умолявам те! Ако мелтем разбере, свършен съм!
Ръфат – няма нужда да изгорите всичките. Моля те, синко.
Мюнир - Няма да позволя и ти да изгориш. Обещавам ти. Всичко ще се нареди. Обещавам ти!
Керим – По дяволите! срутва се на стола, от една страна Мерием вика, от друга те го молят и притискат, в салона влиза Мерием
Мерием  – Какво става тук? А? какви ги забърквате? Какво става тук? Керим идваш с мен.
Мюнир – Спокойно, г-жо Мерием. Всичко ще ти разкажа. Керим е направил една грешка. Сега се опитваме да я оправим.
За Керим всичко свършва…
Мерим – Не! Вие играете някаква друга игра тук! На лицата ви е изписано друго. Разбрах! Докторите казаха, че не е бил само един, който я е изнасилил. Вие сте го направили! Вие! Сега хвърляте вината на него. Синът ми не може да го е направил. И без това ми каза, че не го е направил.
Първи го предава Вурал, като казва, че не е бил с тях предишната вечер. Един след друг всички потвърждават това.
Мерием - Керим, какво говорят те?
Керим  – Нищо не си спомням.
Мерием - Керим, истина ли е? Истина ли е това? започва да плаче.

Майките се включват да успокояват Мерием
Перихан - Керим е добро момче. Каквото и да е станало, е бил поддтикнат от дявола.
Леман - Мюнир каза, че е взел хапчета.
Перихан - Семейството на момичето щяло да оттегли обвинението.
Мерием Това може ли да заличи случилото се? Може ли да се прости тази вина? Това забравя ли се?
Тези изкрещяни от Мерием в отчаянието й думи ще се превърнат в съдба и наказание за Керим за цял живот...

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 15:59 от Dilemi

# 662
Момичета, поздравления за постовете!
не мога още "да загрея", но ще споделя нещо. Докато гледах сериала, си мислех как стана така, че Мерием не предаде Керим на полицията и как ги ожениха. Събитията се развиваха с бясна скорост, натискът от всички страни беше огромен. Трябваше ми няколко пъти да се връщам към първите, най-болезнени серии, за да разбера как е изпипан сценария, как всичко е навързано и следва едно след друго.

В момента, в който Мерием дърпаше Керим, за да го води в полицията, на вратата се появи Мюнир. После тя пак отиде до полицията, чу заплахите от страна на мустафа и се изплаши за живота на керим. Отидоха с майстор Галип да говорят с ФГ, но там бяха върнали даровете и Рахми изгони всички. Отидоха и в полицията, бяха сигурни, че ФГ ще се оплаче и истината ще излезе наяве, но ФГ си замълча. Знаем защо. Мукадес и Мюнир са чудовищни злодеи. Те не пожалиха едно наранено и съсипано момиче, което е едвам живо. Вместо това я подложиха на още физически и психически страдания и тормоз.

И Керим, и ФГ не постъпиха правилно в този момент, но те бяха в шок, нещастни, объркани, отчаяни, подложени на невероятен натиск. И все пак, тия добри души, мислеха не толкова за себе си, колкото за другите. ФГ се страхуваше за съдбата на Мустафа, на Рахми. Керим се страхуваше да не би ФГ да посегне на себе си. Той, единствен от четиримата, мислеше за ужаса, който е изпитало това младо момиче. Другите мислеха само как да отърват кожите.

Влияние оказаха и родителите на Мустафа, приятелят му Сердар. Всички бяха загрижени за него и не мислеха за ФГ, нея я възприемаха като "бита карта", а не като жив човек. В интерес на истината, Мустафа след първия изблик, искаше да отиде при ФГ, родителите го спряха.
Общественото мнение побърза да обвини ФГ, съседите разнасяха клюки за нея как се е срещала тайно с Керим.

За млади, неузрели хора, е лесно да се объркат в такава сложна ситуация. Само че оттук нататък се вижда кой колко струва. След като паднеш, изправяш ли се, пълзиш ли, лежиш ли..................

# 663
Маричке,  wavey здрасти! И аз съм се насочила към натиска, оказан на Керим и Фатмагюл от различни хора, по различни причини. Аз ще дам "словесни" доказателства, ти , Марианка, Марта, Дива сте добри и във визуалните ! Joy Joy Joy

Скрит текст:
  Натискът, оказан на Керим да приеме да поеме сам вината, като се ожени за Фатмагюл:

Във вилата на Яшаран, след посещението на Мукадес и подмятането й, че вината се е умножила по 4 виновниците, бащите им и Мюнир се събират да обсъдят ситуацията и да решат какво да правят:

Мюнир – Ако успеем да убедим семейството на момичето…И ако само един поеме вината…Случаят ще е приключен.
Шемси   - Ще откача. Как може синът ми да направи такова нещо, моят син! Моят…
Мюнир – Бате Шемси, успокой се. Аз ще уредя всичко.
Шемси   – Как ще го уредиш? Как може да се уреди такава мръсотия?
Мюнир  – Казах какво трябва да стане. Трябва единствена да убедим Керим.
Керим - Защо аз да поемам вината? А пък и аз нищо не съм направил.
Вурал – Керим, не лъжи. Аз те видях какви ги свърши. И ти го направи.
Решат – Дори да го е направил в деня на годежа си, този /Селим/ си има годеница. Ще работя с бащата на момичето. Толкова вложения направих. А пък този/Ердоан/, ако ми падне, ще го удавя в една капка вода, но в ръцете му е голяма фирма. И от двете страни съм притиснат от работата. На този /Вурал/ ще му се почерни живота, ще му изгори магистратурата. Синко, синко, само ти си свободен.
Керим – Неее, това е вина и на четирима ни. Няма да я поема сам.
Мюнир – Синко, първо започни, че няма да позволя да те вкарат в затвора. Семейството на момичето почти се съгласи. После ще сключите и брак. Керим – какви ги говориш, бате? М – после си вземаш паспорта и заминаваш за чужбина. Ще се установиш там, ще имаш нов живот. Ние ще те подсигурим до края на живота ти.
Решат -  А? Стига да си затворят устите.
Мюнир - Ако не се намеси имета на Яшаран, тази работа ще приключи бързо. Ако ти се заемеш.
Керим – Аз не мога да нося този товар сам. И вие ще си понесете наказанието. Защо само аз, защо?
Мюнир  – Събери си ума. След няколко седмици ще те пратя в чужбина. Семейството на момичето е съгласно на уреден брак.
Керим  – Аз повече не мога да погледна в лицето онова момиче.
Мюнир - Виж, ти ще си спасението за това момиче! В града ще е белязана за цял живот. Ти по-добре знаеш какво се говореше за майка ти след самоубийството й. Лъжа ли? Ако лъжа, кажи? А? Хем момичето ще се спаси, хем всички ще се отървете.

Чува се гласа на Мерием която тропа по входната врата, вика името на Керим, иска да й да й отворят
Мюнир - Виж, Керим, всичко ще оправя. Не се притеснявай!
Селим –Керим, умолявам те! Ако мелтем разбере, свършен съм!
Ръфат – няма нужда да изгорите всичките. Моля те, синко.
Мюнир - Няма да позволя и ти да изгориш. Обещавам ти. Всичко ще се нареди. Обещавам ти!
Керим – По дяволите! срутва се на стола, от една страна Мерием вика, от друга те го молят и притискат
влиза Мерием
Мерием  – Какво става тук? А? какви ги забърквате? Какво става тук? Керим идваш с мен.
Мюнир – Спокойно, г-жо Мерием. Всичко ще ти разкажа. Керим е направил една грешка. Сега се опитваме да я оправим.
За Керим всичко свършва…
Мерим – Не! Вие играете някаква друга игра тук! На лицата ви е изписано друго. Разбрах! Докторите казаха, че не е бил само един, който я е изнасилил. Вие сте го направили! Вие! Сега хвърляте вината на него. Синът ми не може да го е направил. И без това ми каза, че не го е направил.
Първи го предава Вурал, като казва, че не е бил с тях предишната вечер. Един след друг всички потвърждават това.
Мерием - Керим, какво говорят те?
Керим  – Нищо не си спомням.
Мерием - Керим, истина ли е? Истина ли е това? започва да плаче.

Майките се включват да успокояват Мерием
Перихан - Керим е добро момче. Каквото и да е станало, е бил поддтикнат от дявола.
Леман - Мюнир каза, че е взел хапчета.
Перихан - Семейството на момичето щяло да оттегли обвинението.
Мерием Това може ли да заличи случилото се? Може ли да се прости тази вина? Това забравя ли се?

Тези изкрещяни от Мерием в отчаянието й думи ще се превърнат в съдба и наказание за Керим за цял живот...

Hug и цунк! Точно на това се надявах - обличане в доказателствени думи от твоя страна! Simple Smile

Май всички се превръщаме в добър тандем. Simple Smile) Гоним си задачите, всеки чрез своята сила. Simple Smile))

# 664
  • София
Вале,  Hug, казала си всичко!!! Ти си по глобалните обобщения!!! Laughing Laughing Laughing

# 665
Вале,  Hug, казала си всичко!!! Ти си по глобалните обобщения!!! Laughing Laughing Laughing

Благодаря сърдечно!  Hug Каквото чувствам и мисля, пиша, пък дано ви допада!

# 666
Момичета, поздравления за постовете!
не мога още "да загрея", но ще споделя нещо. Докато гледах сериала, си мислех как стана така, че Мерием не предаде Керим на полицията и как ги ожениха. Събитията се развиваха с бясна скорост, натискът от всички страни беше огромен. Трябваше ми няколко пъти да се връщам към първите, най-болезнени серии, за да разбера как е изпипан сценария, как всичко е навързано и следва едно след друго.

В момента, в който Мерием дърпаше Керим, за да го води в полицията, на вратата се появи Мюнир. После тя пак отиде до полицията, чу заплахите от страна на мустафа и се изплаши за живота на керим. Отидоха с майстор Галип да говорят с ФГ, но там бяха върнали даровете и Рахми изгони всички. Отидоха и в полицията, бяха сигурни, че ФГ ще се оплаче и истината ще излезе наяве, но ФГ си замълча. Знаем защо. Мукадес и Мюнир са чудовищни злодеи. Те не пожалиха едно наранено и съсипано момиче, което е едвам живо. Вместо това я подложиха на още физически и психически страдания и тормоз.

И Керим, и ФГ не постъпиха правилно в този момент, но те бяха в шок, нещастни, объркани, отчаяни, подложени на невероятен натиск. И все пак, тия добри души, мислеха не толкова за себе си, колкото за другите. ФГ се страхуваше за съдбата на Мустафа, на Рахми. Керим се страхуваше да не би ФГ да посегне на себе си. Той, единствен от четиримата, мислеше за ужаса, който е изпитало това младо момиче. Другите мислеха само как да отърват кожите.

Влияние оказаха и родителите на Мустафа, приятелят му Сердар. Всички бяха загрижени за него и не мислеха за ФГ, нея я възприемаха като "бита карта", а не като жив човек. В интерес на истината, Мустафа след първия изблик, искаше да отиде при ФГ, родителите го спряха.
Общественото мнение побърза да обвини ФГ, съседите разнасяха клюки за нея как се е срещала тайно с Керим.

За млади, неузрели хора, е лесно да се объркат в такава сложна ситуация. Само че оттук нататък се вижда кой колко струва. След като паднеш, изправяш ли се, пълзиш ли, лежиш ли..................

Hug и цунк и за теб! Simple Smile) Ето - това пък е обобщението за натиска, което беше важно да се направи! Simple Smile)

Събитието не касаеше само преките участници в него. То рефлектира върху всички, които са им близки... Всеки от тях реагира според собственото си виждане, всеки от тях се намеси според собствената си съвест (или липса на такава), за да се стигне до казаните пред закона две "да", определили съдбата на истинските жертви в тази драма - Фатмагюл и Керим...

# 667
Нека и аз подам визуализацията... Simple Smile

Керим - насаме с упрека на мъртвата и живата си майка...

Какво решение ще вземе под натиска на собствената си съвест?

# 668
  • Пловдив

Прекрасна игра от двамата. Това стъкло....Омразата на Фатмагюл.

# 669
Решението още не е взето. Два силно въздействащи кадъра (според мен).

Ще загърби ли своята съвест Керим, както загърби Мерием абла?

Или ще се изправи срещу своята вина и отговорност, преодолявайки преградата, която страхът му е поставил?

# 670
След целия натиск, всички молби и доводи, решението се взе тук - на "кралския" бряг, местопрестъплението, което привлече не извършителите, а жертвите...

Керим - за да размисли, Фатмагюл - за да се прости с живота...

Съдбата отново се намеси. Отново ги срещна. Време е да вземат своите решения. Време е да разберат, че им предстои да започнат съвместен живот въпреки всичко, което ги доведе до ужаса на днешния ден. Време е да изберат бъдещето...

# 671
  • Пловдив

И да мисли и да не мисли Керим, работата о.....Ама как се тръшна...

Марта, Марица, Валентина, Дилеми - страхотни сте. Дано не изпускам някой, че уж и поработвам...Ужас. Вие напред, аз след вас....В Пловдив поне изгря слънце.

# 672

И да мисли и да не мисли Керим, работата о.....Ама как се тръшна...

Марта, Марица, Валентина, Дилеми - страхотни сте. Вие напред, аз след вас....

Налага му се да мисли. Не е съгласен да поеме цялата вина, за да се отърват останалите, които, видиш ли, имали бъдеще... все едно, че той няма. В същото време срамът и чувството за отговорност за собствените му постъпки изискват да се предаде... да, ама защо той да отиде в затвора, а другите да се спасят, като е убеден, че дори и в онова безсъзнателно състояние не би могъл да престъпи чертата, да "направи такова нещо" на момиче... Опитва се отново да извика точните спомени... да разбере дали е посегнал на Фатмагюл... И точно тогава вижда как тя посяга на себе си... После - ужаса в очите и, че е до нея, че я докосва - той, единият от мъчителите и... значи е истина, значи и той е виновен също като останалите...

# 673
Дива, спомних си за твоя пост... как си прехвърляла на няколко пъти сцената с изнасилването, за да разбереш дали Керим е участвал в това. И аз правих същото. Кадрите не показваха действието, но подсказката идваше от разстоянието в спомените на Фатмагюл. Всички други видя отблизо - лице в лице... Само Керим беше отдалечен. Много ме изтормозиха с тая сцена, докато не дойде признанието на Вурал, че е излъгал. Чак тогава си отдъхнах за Керим. Нищо, че вече бях гледала финала. Simple Smile))

Животинче, хванато в капан...

... и все пак - гюзелище. Simple Smile)

Последен опит за спасение... чрез бягство.

Последна редакция: вт, 30 окт 2012, 15:54 от marytza

# 674
Момичета,вие както разкостихте АБО,сега виждам,че така ще бъде и с КВФ-предвкусвам прекрасни анализи, гифтчета и видеа поне до Коледа.Прекрасно онагледяване на всяка сцена-чудесни сте! newsm51

Общи условия

Активация на акаунт