Дискова херния - 5

• 165 369
  • 740
  •   1
Отговори
# 225
Инжекциите се поставят паравертебрално.....около гръбнака.На процедура 7,8 убождания ..сиреч около 70-80 пъти  Cry
Ако питаш в кой град- в Пловдив.Опашки не се виеха...ама докторката твърдеше,че много помага  Thinking

# 226
В общи линии помага , но ако е направно до 6 месеца от херниирането на диска, докато ако е направено по късно % на подобрилите се пациенти спада на 70%. Също така казват че има по голямо подобрение когато озоновите инжекции са комбинирани с стероидни инжекции в гръбначния стълб.
Също така се казва, че в общи линии това е процедура, която не крие чак кой знае какви рискове и бенефитите от нея са огромни.
Не еточно така
"CT guided intradiscal oxygen ozone injection achieved an 80% success in 1750 patients at 6 months follow up. Success rate dropped to 75% in 1400 patients followed up to 18 months. Reduction in size of herniated disc was seen in 63% of followed up patients. Failure was mostly due to calcific herniated disc, spinal canal stenosis, recurrent disc herniation and multilevel degenerative disease"
Означава,че има успех при 80% от проследените за 6 месеца пациенти и при 75%  от проследените 18 месеца пациенти(явно 5% са са се влошили с времето).Неуспеха се е дължал на калцирани херниии и стенозирали(стеснени) канали на гр. стълб и т.н.
Обърнете внимание,че това са инжекции в диска под рентгенов контрол.В БГ май правят такива са мо във Варна и при Мазнейков,може и другаде..имаше писано в темата назад,а и в нета има инфо.В Пловдив ги правят паравертебрално-в мускулите около прешлените,като разчитат,че озонът ще стигне и до диска.Дали става не знам.Има и други подобни нискоинвазивни методи-ел.аблация ит.н.Дори и да има ефект обаче,тъй като обработения диск си намаля размера и се изменя геометрията на гр. стълб,след време на съседните дискове също се появяват протрузии,ако не се смени начина на живот.
Защо не прочетете назад във форума има доста инфо за упражнения,ензими,хомеопатия и споделен опит от препатили хора.На първата страница на тази част има линкове към старите теми.Много хора от този форум са намерили облекчение от Дискус Композитум и ензими.След озон или операция пак е добре да се приемат,за да се предпазят другите дискове.

# 227
Извини ме , просто не съм пуснала линк към всички статии които погледнах Wink просто пуснах само една ориентировъчно.
В общи линии на всякъде се казва, че стари хернии се лекуват по трудно и най голяма успевяемост има при новите.
Не съм правила озонова терапия , но имах 3 стероидни инжекции в гръбначния стълб извършени по по горе описания начин и тук се смята че това е сравнително безопасна процедура. Явно тук са по обучени и за това смятат така. Спомням си че първо ме снимаха на ЯМР за да отбележат къде да сложат иглата и след като беше поставена отново ме снимаха за да видят дали е поставена на правилното място.

# 228
J_M_L, много зависи от лекарят, който ти поставя тази инжекция. Има различни методи за въвеждането на озона и от това пряко зависи крайният резултат. Една такава манипулация годишно се поема от Здравна каса и заплащаш само регламентираният престой в отделението. Ако се наложи втора в същата календарна година плащаш 200 лв и престоя. Поне такъв е начина на работа в Гръбначен център, в София. Там се правят точно както е писал и NikoDim под постоянен рентгенов контрол. Аз мога да помогна само с тази информация. Познавам хора, които са били пациенти именно за това там, но не е личен опит.

# 229
  • София /Абсурдистан
Това с озона е интересно, но като си знам шантавия късмет, аз лично не смея да го направя  Confused

# 230
Привет от мен,  вместо нещата да сатват по-добре, те стават по-зле май днес. Десният ми крак е много схванат.
От сутринта чета за Diskus compositum N и исках да попитам, след като досега  докторите на си ми ги и споменавали тук даже, как да ги бия. Тоест, ще си ги поръчам, има кой да ми ги слага, разбрах, че мускулно се слагат.Но по каква точно схема да го правя? Само положителни отзиви като цяло прочетох за тях досега, поне ако не помогнат, няма да навредят, освем наличието на болка, която може да се получи като реакция в началото.

# 231
  • София
evak, лекарите не ги изписват, защото не
са им познати масово все още. Бяха предписани
на един съфорумец и най-разпространената
схема, по която си ги слагат всички е тази -
правиш инжекция, два дена почиваш, после пак
инжекция, например, почваш в понеделник и
следващите се бият мускулно в четвъртък-неделя...

В момента в Булка Марулка има останали 20 броя
от направена обща поръчка, ако искаш пиши й на лични.

# 232
Sophia L., благодаря ти за отговора.
Аз четох точно постовете на този съфорумец и от там тръгнах да търся информация за тях.

# 233
В началото на темата няма ли кординати и тел.на д-р Георгиев/ортопеда който ги предписва/-за тези които не смеят да си ги самоназначат  Wink

# 234
В случай ,че някой му се ходи  Wink
Д-р Христо Георгиев, Ортопед 0887621513

изписва discus compositum N

гр. София

# 235
  • Златна Добруджа
Я, темичката ни отишла на 2-ра страница. Надявам, се това да означава, че болежките ни намаляват, пък току-виж и изчезнали  Heart Eyes

Аз съм решила щом приключа с Нивалина в края на седмицата да спра и с всички останали лекарства. Писна ми да се тровя  Crossing Arms Болежките си ги имам, най-вече сутрин и като се преуморя. Ще си оставя някое и друго болкоуспокояващо, когато нещата са нетърпими. Другата седмица ще направя още един двуседмичен курс физиотерапия.

# 236
Добро утро от мен на всички, надявам се че болежките са по-малко и затова темичката е назад.
Знам, че всяка болка е индивидуална, всяко усещане за болка тоест, но можете ли в общи линии да ми опишете какво е чувството на болка в крака?
Питам защото, в началото като се схванах нямаше никаква болка в десния крак, само в левия от ябълката към предната част на слабините. То всъщност така и започнаха нещата и после схващането, явно това е била индикация ,но не знаех тогава. Болката е в левия крак.
След преминаване на лечението с медикаменти, калолечение, физиотерапия и започването на процедурите по акопунктура тая болка намаля и при иглотерапията напълно изчезна почти.
Обаче на третия ден при процедурите по иглотерапия в десния крак в областта на прасеца след свалянето на една от иглите се получи едно голямоооо зачервено петно, което бързо изчезна ,но на следващия ден започнах там да чувствам една скованост на крака.
Петното си остана едно тъмничко такова и от тогава този крак е всеки ден схванат там-усещането е за тежест, не изтръпва, не е болка на спазъм, а тежест и скованост все едно на мускула.
Един ден я има, един ден я няма, но като цяло е честа и започна да боли и по горната част на крака.
Невроложката казва,че това не е болка от дисковата херния.
Идеята ми е ,ако можете да ми опишете болката в краката при дисковата херния, макар да знам, че всяко усещане е индивидуално.
Гледах и схемите,които са показани по-нагоре, там точно има оказана точка на засягане, но тази болка се появи месец и нещо след кризата.
Дали е от хернията или е в следствие на иглите?

# 237
И на мен ми се струва, че не е свързано с дисковата херния. Ако болката е причинена от притискане на някой от нервите  болката е много характерна и чустваш остра пронизваща болка. При мен нямаше никакво схващане, но болката тръгваше от кръста, минаваше през тазобедрената става, коляното, по пищяла и стигаше до големия пръст.
Болката беше толкова силна, че не бях в състояние да направя 2 крачки и единствено в седнало или легнало положение се успокояваше.

# 238
О, не болката не е такава, каквато я описваш и интересното, че започва от прасеца, тоест не логично, както ти описваш от горе надолу. Не е пронизваща, а скована като при мускулна треска все едно повече.

# 239
evak, симптомите, причинени от притискане на нерв (в частност от дискова херния), могат да бъдат най-различни. Болка - остра, или поносима; постоянна, или повлияваща се от положението на тялото; силна или поносима. Понякога болката е в областта на кръста, или врата - точно там, където е дх. Друг път обхваща крайник по протежението на нерва, случва се примерно да боли само мускула отдзад на прасеца, или стъпалото, примерно. При мен лично болката постоянно се изменя като сила и локация. Имаше един дълъг период, когато ме болеше единствено и само кръста. След това удряше в лявата част на седалището, отдолу и отпред към свивката на крака. Преди операцията ме болеше целия ляв крак, по-силно изразено отстрани и отзад по протежението на нерва.
Описват се и различни други симптоми. Например изтръпване, слабост, мравучкане, безчувственост, тежест, скованост, дори парене.
Мисълта ми е, че симптомите могат да бъдат много различни като вид и локация. В товоя случай обаче, ми се струва, че наистина хернията няма нищо общо. Първо,защото проблемът, както казваш, при теб е вляво; и второ, щом свързваш началото на проблема с процедура по иглотерапия. Твърде е възможно терапевтът да е засегнал някое нервно влакно и от там да идва проблемът. Ако е така, надявам се нещата да отшумят и изчезнат.

Общи условия

Активация на акаунт