Дискова херния - 5

• 164 278
  • 740
  •   1
Отговори
# 675
Момичета не знам какво си мислите че е този бълджинг, но това е просто преди да се пръсне диска и да образува херния Wink при притискане на диска той просто изскача леко но все още няма разкъсване на фиброзния пръстен 
Ето ви малко обяснения на прост език по въпроса .

Цитат
Дисково изпъкване (бомбиране). Това е началната степен на миграция на пулпозното ядро. Получава се изпъкване на фиброзния пръстен и на задния надлъжен лигамент.

Дискова протрузия. Получава се непълно разкъсване на фиброзния пръстен и излизане на част от пулпозното ядро извън диска. В някои случаи е възможно обратно връщане на тези части.

Дисков пролапс (същинска дискова херния). Една значителна част от пулпозното ядро е извън пределите на междупрешленния диск и пролабира в гръбначния канал.

Свободна дискова херния (мигрирала херния). Части от пулпозното ядро нямат връзка с междупрешленния диск и се придвижват в краниална или каудална посока. 

В зависимост от посоката, в коята е насочено ядрото, задната дискова херния може да бъде : латерална, медиална и парамедиална. Срещат се и предни дискови хернии, но значително по-рядко.

за повече информация тук:

http://lubomirivanov.com/464/

# 676
  • Другата България
Все си мислех, че е медиаННа, а не медиаЛна, май така ми пише и на КТ-то....... newsm78

# 677
Привет,аз посещавам кинезитерапевтка,която ми показа упражнения за в къщи и ми прави масаж и вакум...та се замислих,някой с ДХ подлагал ли се е на вакум масажи срещу целулит и как биха действали на увредените нерви по краката newsm78

# 678
Здравейте, за пръв път пиша тук. Четох 2-3 теми, защото от 1 седмица съм със жестоки болки и на легло.
Преди 1-2 година почна да ме мъчи болка в десния крак. Отидох на невролог и се установи радикулит. Ходих на физиотерапия. мина ми. Около 2 месеца нямаше проблеми.
Наложи се да променя значително начина си на живот, защото заминахме за  чужбина. ПРомяната ми  се отрази с тази ужасна сковаваща болка в кръста и крака. По описанията от темата разбирам че имам дискова болест. Не съм ходила на изследвания - не мога да стана от леглото за повече от 1,2 мин за тоалетна, което ставане също е придружено с ужасни болки, особено при сядане.
Направих само една качествена консултация по телефона с познат лекар. Той ми препоръча обезболяващи и лекуващи възпалението Ибупрофен в огромни дози 600-800 мг на всеки 6 часа , също и Парацетамол в големи дози и затоплящи компреси. Препоръча да ставам от леглото въпреки болката и след като мине кризата да почвам физиотерапия след преглед и ретген, балнеолечение. Също да нося колан, ако стоя по дълго време права или върша някаква по натоварена работа.
Имам въпрос, който ме притеснява. Защо не мога да си седна на дупето дори за секунда? Тази ненормалност ще отшуми ли или нещо много съм я загазила.
Това, което много ми помага е краката във топла-гореща вода или под душа. Правя го всяка вечер за да се отпусна от болките.

Благодаря!

# 679
Все си мислех, че е медиаННа, а не медиаЛна, май така ми пише и на КТ-то....... newsm78

Нямам представа кое е правилно на български но на английски е медиал диск херниейшън Wink
Тук има едно много интересно видео (на английски) в което обясняват кое е латерална и кое медиална херния.
http://www.youtube.com/watch?v=GQSWLBMK24g

# 680
Mislq   Спешно прочети темата назад, спри затоплянето !!!!!!!!!! Това ще те доведе до операционната маса. Виж кои са хаповете за нашата болкаи се насочи към тях. Парацетамол - бързия път към увреждане на черния дроб и на токсичния хепатит, внимавай с количеството. Не случайно предупреждават във всяка реклама за наличието му.

# 681
Тук има едно много интересно видео (на английски) в което обясняват кое е латерална и кое медиална херния.
http://www.youtube.com/watch?v=GQSWLBMK24g
И в края на краищата коя от двете злини е по-добрата - хернията да ти е латерална или медианна?

По този повод някой може ли да разчете този резултат от ЯМР и да даде акъл - има ли нужда от операция или да стискам зъби и да си карам така?

"Дисковете на нива л3-л4, л4-л5, и л5-ес1 са дегеративно променени. Те са снишени и с намален сигнален интензитет, както при загуба на водното им съдържимо.
На ниво л4-л5 на фона на дискова протрузия, стенозираща предното епидурално пространство и неврофорамените двустранно, се намери латерална дискова херния в дясно, довеждаща до допълнително стесняване на десния неврофорамен.
На ниво л5-ес1 се намери малка медианна дискова херния, стенозираща предното епидурално пространство и е стенодопирна до дуралния сак, без МР данни за компресия върху него.
Няма МР данни за едем на коренчетата. Конус медуларис и кауда еквина - интактни
Интервертебрални стави, лигаментен апарат - б.о.
Заключение: КТ данни за дискова протрузия и дискова херния на описаните нива."

# 682
  • Другата България

И в края на краищата коя от двете злини е по-добрата - хернията да ти е латерална или медианна?

На ниво л4-л5 на фона на дискова протрузия, стенозираща предното епидурално пространство и неврофорамените двустранно, се намери латерална дискова херния в дясно, довеждаща до допълнително стесняване на десния неврофорамен.
На ниво л5-ес1 се намери малка медианна дискова херния, стенозираща предното епидурално пространство и е стенодопирна до дуралния сак, без МР данни за компресия върху него.
Няма МР данни за едем на коренчетата. Конус медуларис и кауда еквина - интактни
Интервертебрални стави, лигаментен апарат - б.о.
Заключение: КТ данни за дискова протрузия и дискова херния на описаните нива.

Май по-добрия вариант е латералната....медиалната може да даде болка и  в двата крака.
Моя разчет е едно към едно с твоя и досега никой не ми е препоръчал операция.Защо се замисляш за такава?
П.П. На Л4-Л5 обаче имам само протрузия...... Confused

# 683
Май по-добрия вариант е латералната....медиалната може да даде болка и  в двата крака.
Моя разчет е едно към едно с твоя и досега никой не ми е препоръчал операция.Защо се замисляш за такава?
П.П. На Л4-Л5 обаче имам само протрузия...... Confused
Ами на Л4-Л5 освен протрузията, за разкош Simple Smile , има и латерална дискова херния която допълнително стеснява канала на нерва и както се изрази неврохирурга от време на време "почуква" Simple Smile нерва който отива към десния крак. От последното такова "почукване" по нерва към десния крак изкарах 50 дни болнични, силни болки в крака, слабост на мускулите на крака и частична пареза на дясното стъпало (не мога да стъпвам на пета). Сега болката поутихна малко но слабостта в десния крак си остава и все още не мога да стъпвам на пета - вече ще станат три месеца от последната криза...

# 684
  • Другата България
Неврохирурга какво казва?

# 685

uytiv, последната ми криза която имах ме държа 7 месеца Simple Smile Имах чуството, че ще остана инвалид но се оправих и сега съм като нова Simple Smile Зареди се с търпение и не се отчайвай. Болежките ни за жалост не минават за ден два  Sad
Мери Ан, моите са медиални и болката ми минаваше само през левия крак и бях много силно наклонена на ляво.

# 686
  • Другата България
И моята е медиална и ме боли само десния, авма познавам хора с болки и в двата.

# 687
Неврохирурга какво казва?
Ами каквото казва всеки уважаващ себе си неврохирург - Операция, премахване на хернията и за един месец ставаш нов човек Simple Smile

Трой, не ме отчайвай моля те - 7 месеца  #Crazy ти си жена, може и да си позволиш 7 месеца на легло, но аз съм мъж и ако 7 месеца не работя жена ми ще ме изгони от къщи Simple Smile

# 688
Трой, не ме отчайвай моля те - 7 месеца  #Crazy ти си жена, може и да си позволиш 7 месеца на легло, но аз съм мъж и ако 7 месеца не работя жена ми ще ме изгони от къщи Simple Smile

Хехехех това че съм жена мислиш, че ме спасява от плащането на наема, който е направо космически или мислиш, че ще ми пазят работата 7 месеца ? Мен не са ме изгонили ама ми е идело да се гръмна  Mr. Green

# 689
Здравейте Simple Smile в четвъртък ще ходя на преглед в Гръбначен център. Съжалявам ако вече е обсъждана темата,  но каква е цената на прегледа при невролога и при неврохирурга?

Общи условия

Активация на акаунт