Дискова херния - 5

• 165 566
  • 740
  •   1
Отговори
# 420
Честита Коледа на всички, с пожелание да ни напуснат всички болки и страдания!
Преди няколко страници бях срещнала нещо по въпроса с електрическите възглавнички, та на по темата, полезно ли е и до колко, лежането или спането на такава за ДХ?
Болките не стихват нито за ден, колкото и да са слаби понякога, вече започвам да си мисля,че няма да има ден без тях.

# 421
Всичко което те загрява ще те накара да се почувстваш облекчена от болка, НО ..... прекомерното загряване 36градуса и нагоре води до засилване на възпалителния процес. Т.е. първоначално за около половин час си много добре , а после болката е много силна и повтаряйки затоплянето постепенно болката ще ескалира, докато се озовеш в болница. Пази кръста топъл, намери си ватирани /поларени/ клинове. Продават ги разни баби и цигани на много неугледни сергийки за чорапи 3.5лв струват и са в модел за мъж и модел за жена. Ако вечер ти е студено от чаршафа в леглото и те боли кракът, постели си някакво меко одеало под себе си , обикновенно, или си лягай с хавлиени чорапи, но да не ти стягат.

# 422
  • о`майна лунна нощ е

Съвсем нормално е да имаш болка в крака, прешлените които са в долната част на гръбначния стълб са означени с буквата Л, което означава Лумбарни прешлени и през тях минават нерви, които слизат на долу по краката Simple Smile
Ето ти диаграма, по която можеш да се ориентираш кои нерви от къде излизат и къде отиват .

Благодаря за диаграмата.

# 423
Здравейте!Не съм се жалвала отдавна,не че няма от какво.Но поне чета редовно.Аз съм от"оперираните" но нещо никак не вървят нещата при мен.Имам въпросче за кинезитерапевти.Някой от вас ходил ли е при тези и какви отзиви имате?Михаил Ненов/ако знаете къде работи напишете ми/,Елена Костова или Николай Колев?

# 424
Здравейте   bouquet  Приемате ли нови попълнения? Имам диагностицирана дискова херния L4 - L5 през 2007 година. От тогава до тази година не ми беше създавала кой знае какви проблеми, но 2012 имах 4 сериозни кризи. Лекувам се с инжекции, мидокалм, афламил и милгама, ходя 2 пъти в годината на ФТ. В момента съм крива като Квазимодо, тазът ми е изнесен на дясно спрямо тялото и болките са нетърпими Sad След празниците ще ходя на ЯМР, много ми се иска да отърва операцията и съм склонна да опитам всякакви алтернативни начини на лечение. В момента ми предстоят и процедури за забременяване и това също мн ме притеснява - как ще си износя бебето  Sad

# 425
аз съм в такъв шок, че не само на ставане, ами във всеки един момент си обмислям движенията.
искам да попитам, на някой резонира ли му болката в опашката и оттам от едната страна по дупето? при мен е така, но неврохирургът не приема това за болка от хернията и иска да ми прави още изследвания на сакроилиячните стави след празниците?!

Аз съм с такива болки - имам износване на сакроилиячните стави. Задължително трябва да ги погледнат.

а с какво изследване се диагностицират? пак ли ЯМР или и с рентгенова снимка става?

# 426
С ЯМР Simple Smile но и за тамм лечение няма Wink

# 427
Здравейте,
Ще ви разкажа накратко моята история с дисковата ми херния. Няма да споменавам имена на лекари, за да не се получи дискусия "за" и "против" конкретни личности.
И така... преди около 4 години започнаха едни странни болки във врата, личната ми лекарка упорито ми предписваше таблетки Диклак и Аулин - два месеца!!! В крайна сметка позната невроложка ми каза, че е почти сигурна, че имам дискова херния на шийни прешлени. Така и се оказа. Около 3 години бях на медикаментозно лечение през няколко месеца, но като цяло се чувствах добре. В началото на миналата година болките станаха нечовешки, лекарствата не помагаха и така започнах да обикалям неврохирурзи – де що има из София (светила, простосмъртни и каквито там се срещат из столичните болници). Всички бяха категорични, че трябва да се смени диска, а тъй като е започнала и втора херния на горно ниво, някои ми предложиха така и така ще ме режат, направо да сменят и горния.... В Пирогов се нагледах на зловещи неща и това ме поуплаши, още повече като разбрах за 30-40% неуспешни операции, т.е. нямащи ефект. Започнах да търся алтернативи на единствения ми предложен вариант и стигнах до една клиника в Австрия. Свързах се по мейл с неврохирург, изпратих му снимките от ЯМР и човекът ми предложи 2-3 варианта на лечение без никаква смяна на дискове. Отидох все пак и на преглед там (няма да ви казвам за космическата разлика в отношението) и си насрочих процедура, наречена нуклеопластика за след 2 месеца. Нарочно си дадох такъв срок, за да проверя отново всичко и след като се върнах в България, отидох на още 2-3 прегледа отново при някакви великани в родната неврохирургия, които видях, че практикуват въпросния метод. Казах им къде съм ходила и че ако се извършва и тук, бих предпочела да го направя при тях. Всички бяха категорични, че не е за мен този метод, като така и не казваха защо точно не е подходящ. Единият дори толкова се обърка, че накрая ми каза, че ако толкова държа, ще ми го направи, но не носи отговорност за последствията... В крайна сметка отидох във Виена, влезнах в болница за няколко часа, процедурата беше с пълна упойка за половин-един час и веднага след като се събудих и се почувствах добре ме изпратиха да си ходя... пеша. Всичко мина много бързо и безболезнено, нямах никакви болки още веднага след като се събудих.  Споделих с хирурга все пак, че в България също се извършва тази процедура, но ми казаха, че не била подходяща за мен. Той беше категоричен, че в България не се прави това нещо и за да ме убеди говори с фирмата-вносител на иглите, които са единствените за шийни прешлени, които потвърдиха, че нямат (поне официален) внос в България. Вариантът бил да се направи с подобни инструменти, които обаче са само за лумбални прешлени и наистина няма да има резултат ако се направи с тях в моя случай. Дори ми показаха самите инструменти, за да ги сравня с тези, които ми показваха и в България. Ами.. прави бяха хората.
Препоръчаха ми след няколко дни да правя някаква мануална и по-скоро кранио-сакрална  терапия и като се върнах в България, тъй като не намерих да се извършва подобно нещо тук, отидох при невролог-физиотерапевт (отново няма да споменавам име, но е с дълъг стаж и работи на висока позиция във водеща неврологична болница). Той така и не пожела да види дори какво са написали лекарите от Астрия, каза, че му е пределно ясно какво се прави в този случай. Аз няколко пъти се опитах да му обясня какво точно са ми предписали и изрично ми казаха, че трябва да се правят по-скоро масажи и никакъв ток. Той отново игнорира всичко това, записа нещо в един картон и ме заведе – познайте къде – при уреди с ток  Shocked Пак му казах, че не е това, което ми е предписано, а той чак се изнерви и каза „Много знаят тези австрийци, но аз знам повече от тях”. Реших, че все пак не съм му първия случай с дискова херния и наистина прекалявам с недоверието си и направих първата процедура. Само след няколко часа започнаха същите силни болки както преди операцията, които се засилваха все повече и цяла нощ не можах да спя от тях. Свързах се с хирурга, който ме оперира да го попитам какво се случва, а той отново ми каза – никакъв ток, само масажи и леки упражнения. Друг невролог тук ми даде лекарства за болката и ми обясни, че с тази физиотерапия може отново да излезе диска щом не е подходяща за мен. И така за щастие всичко завърши добре – болките минаха от лекарствата, отидох на кинезитерапевт за масажи. Един месец по-късно започнах да си тренирам дори и се чувствам отлично  Simple Smile
Написах всичко това, защото на мен ми отне адски много време и нерви да стигна до правилното решение, макар и с грешки, които можеха да ми навредят. Съветвам всички, които са в подобно положение да потрсят алтернативи в чужбина. Не мислете, че е кой знае колко скъпо – излезе ми два пъти по-евтино от сумата, която ми поискаха в Пирогов. Да не говорим, че от 2014 ще е безплатно в страни от ЕС.

# 428
Здравейте!
Записвам се да изчета материалите на първа страница. Майка ми е с 4 дискови хернии от много години. Сега започна изтръпване на единия крак и нощем се появява нещо като ток по тялото за няколко минути. Има ли някой от вас торакална херния? Може ли тя да е причина за изтръпване в крака? Ние мислехме, че е лумбалната, но лекарката каза, че тя била към опашната кост и не можело да е от нея. Не знам какво ще правим, ако се стигне до операция. В България едва ли някой може да оперира успешно торакална херния Sad

# 429
Здравейте,някой може ли да ми каже кой филиал на СБР - Банкя или Велинград е по-добър като условия, процедури и отношение на персонала. Ще правя резервация за родителите ми, които са с дискови хернии, но в същото време имат и сърдечни заболявания и затова само тези два филиала са подходящи за тях. Преди две години баща ми го върнаха от Павел Баня.

# 430
Опитах се да потърся с търсачката, но не можах да намеря... имате ли представа дали е проблем да се ходи на зумба (със дискова херния)? Също така се интересувам за фитнес (тук вече ми е ясно, че не всички упражнения са удачни, особено за гръб). Като цяло как стои въпроса със спорта, като изключим популярните плуване и каране на колело, които се препоръчват.

Не мислете, че е кой знае колко скъпо – излезе ми два пъти по-евтино от сумата, която ми поискаха в Пирогов.

Да не говорим, че от 2014 ще е безплатно в страни от ЕС.

За кое имаш в превдид, че ще е безплатно, че нещо не съм запознат?

Майка ми е с 4 дискови хернии от много години. Сега започна изтръпване на единия крак и нощем се появява нещо като ток по тялото за няколко минути. Има ли някой от вас торакална херния? Може ли тя да е причина за изтръпване в крака?

За това нямам представа, но все ми се струва, че всяка херния може да доведе до изтръпване. 90% от хората с това заболяване съм чувал да се оплакват от изтръпване на пръстите на крака. Консултирайте се и с втори нерволог.

# 431
каране на колело не е подходящо май. само плуване препоръчват.
упражненията във фитнес, които са подходящи са за заздравяване на гръбната и коремна мускулатура. категорична забрана за мъртва тяга, клекове и др. подобни. най-добре си хвани личен треньор за няколко пъти, за да ти покаже точно за твоето състояние какво е подходящо. поне аз така смятам да направя.

# 432
Най-добре е физиотерапевт да Ви покаже упражнения,за Вашето състояние,защото не вярвам във фитнеса,да са наясно/освен,ако нямат специалист,но се съмнявам/......Аз,лично не бих рискувала,защото вече знам от едно непремислено движение,каква беля можеш да си направиш/по Коледа се повредих,от вдигането на гювеча със сармите Sick/.....А,и съм се консултирала,точно със физиотерапевт и невролог,какво мога да спортувам и ми казаха-плуване и гимнастически упражнения,предписани от специалист.Дори и йогата е противопоказна/колкото и да си мислех,че там движенията са бавни и плавни/.Като ходите на физиотерапия-настоявайте да Ви пратят и на гимнастика/на много места я претупват,но като настояваш и ходиш редовно-показват.За Пловдив,мога да кажа,че останах много доволна от един младеж в Поликлиниката на Понеделник пазара/.

# 433
  • София
Опитах се да потърся с търсачката, но не можах да намеря... имате ли представа дали е проблем да се ходи на зумба (със дискова херния)?

Моето мнение е, че зумбата не е препоръчителна
при хора с дискова херния. Прекалено енергични
подскоци има при нея.

# 434
Здравейте и за много години на всички! Бъдете здрави преди всичко!

Имам въпрос... майка ми е с дискова херния от 25 години, като нервът й се възпали много преди 2 месеца и след ЯМР, си направи най-накрая операция. От тогава мина месец, а състоянието й не се подобрява. Знам, че няма как да скокне веднага, но притесненията й в случая са, че става по-зле. Може ли някой препатил да ми каже дали е така. В момента има тръпнене и стягане на цялото ходило, до глезена, а до преди операцията беше само по пръстите.

Благодаря предварително  Hug

Общи условия

Активация на акаунт