Дискова херния - 5

• 164 272
  • 740
  •   1
Отговори
# 645
Здравейте и от мен.Нов съм в темата,но съм изчел всичко при вас/от "Операция на дискова херния" та до сегашната тема/.Да ви се оплача и аз. През 02.2012 ми откриха диабет.Месец след това, след едно кораво претоварване, започнаха и моите оплаквания. Парения и изтръпване по краката и чувството, че кръста ми е "умалял" т.е. непрекъснато го чувствах така сякаш съм разтоварил поне газка с цимент.Скоро започнаха и болките по краката  и ниско долу точно над слабините. След консултации с куп "светила"/не че тук в Бургас има такива било то със или без кавички/ в крайна сметка никой не можа да каже какво ми е. doh Ендокринолози бяха на мнение , че е диабетна полиневропатия , следствие от късно открития диабет. Края на април нещата станаха нетърпими и доверявайки се на по горното се записах за постъпване в Клиниката по Ендокринология в София. Да обаче по пътно минавайки през Пловдив направих посещение и ЕМГ при невролог от което се видя че действително имам лека полиневропатия но и проблем в гръбнака и никакъв ахилесов рефлекс/да не говорим и че трудно ходех до тоалетна/. Изписа ми Габагамма 300 3х1 после 3х2 после 3х3 и 3х4 и след това консултация. Още Милгама Н и Тиогама   /Алфалипооева киселина/. Докторите от клиниката така и не ми казаха нищо конкретно. Само дето техния  невролог каза да спра  Габагамма и изписа Атаракс. Прибрах се по-живо по-здраво и в края на май резултата вече беше адски болки , три месеца тотално безсъние и 25 кг. надолу. newsm78
Доста се отплеснах. За да не ви отегча с моята история ще продължа по-късно. Чао за сега. Много усмивки без болки на всички. Peace

Последна редакция: пн, 28 яну 2013, 19:51 от danailoff

# 646
Ямр на кръста трае не повече от 20 мин. Няма нищо страшно, просто затваряш очи и се абстрахираш.  Съжалявам,  че моя ямр е в болницата в момента и не мога да ти кажа до кое ниво се вижда.
Tрае толкова ако е само една зона Wink ако трябва да се направят повече зони времетраенето се увеличава, както и заплащането по всяка вероятност Wink

# 647
Евак, няма как да ти обхванат целия гръбнак като една зона, макар че на моя ЯМР се вижда от лумбално сакралния дял почти до горе, но без шийни прешлени, може би 2/3 от гръбнака.
не се тревожи за тръбата, не е страшно. аз си правих ЯМР в Софиямед - новата болница и там ЯМР е отворен от двете страни, т.е. като те вкарат, главата ти се показва почти изцяло от другата страна и то при положение, че не трябваше да съм с главата напред, но имаше някакъв проблем с апарата и ме вкараха наобратно. ако бях с краката напред, главата ми щеше да е още по-подадена. не знам дали навсякъде така изглежда ЯМР - с отвори от двете страни.

# 648
цената е на отделна зона на гръб. стълб-лумбална,торакална,цервикална,ако скаш на двете части може и да има някаква отстъпка.Иначе не е страшно изследването,окло 25-30 мин.,но не бива да мърдаш,даже и да преглъщаш,но не през цялото време.Има определени периоди,когато може да се мърда,те ще ти обяснят.Лошо е ако имаш болки в шията като лежиш по гръб.Може да поискаш малка опора за главата,ако те боли.

# 649
Малко със закъснене, но да споделя и своя опит от килимчето показано от Трой.
Имам подобно на цена от 25лв но е с размер 20/30см приблизително, и се побира само на кръста ми.
Взех го от магазин за био продукти слагам го на кръста и се облягам на възглавница. Много боцкат пластмасовите връхчета, но правят страхотем масаж. Помага ми при леки състояния на слабост и виталност в кръста, точно преди силните болки. Усетя ли симптомите на наближаваща криза тези бодлички помагат. Два пъти в деня за по 20 - 30 мин. Според мен е излишно да е с такъв голям размер. Доста ще е болезнено лягането на голяма такава постелка според опита ми с малката, която имам.

Ето защо йогите никога не страдат от болки в гърба. Постоянно лежат върху пирони и натрошени стъкла  Grinning
Шегата настрана. Наистина тези уреди са подходящи за точков масаж и предполагам, биха се отразили добре за нас.

# 650
На мен ми ги поставят мускулно инжекциите.
Аз искам да Ви попитам, ще си направя ЯМР, по собствено желание-то е ясно,че няма да ми дадът направление.
Обаче въпросът ми е? Искам са се направи на Л5С1, където на скенера се вижда ДХ, но искам да е и в горната част на гърба и врата, за да видя,откъде идва тази адска болка там.
Тоест, как да подходя, да поискам направо снимка на целия гръбнак,като обясня симптомите ли?
Извинявам се за въпроса, ако ви се стори глупаво.
И още -колко време трае самия преглед, че се притеснявам от състоянието в тази "тръба".

Аз хофих там:
http://pixelmedia.bg/news/index.pcgi?material_id=53778
Не помня точните цени, но имаше отстъпки. За две нива на гръбнак, някъде около 450 лева, за цял гръбнак (т.е. три нива)-около650. Можеш да се обадиш за точните цени.
Не те разбрах дали притесненията ти са свързани с клаустрофобия, или да не те заболи нещо при дълго обездвижване. Ако е второто, преди това наместват добре, питат и ако искаш, дават специални възглавнички за под коленети, или под врата. Освен това държиш в ръка и паник-бутон. Моето изследване ( на едно ниво на гр. стълб ) беше около десетина минути.

# 651
Притеснява ме затвореното пространство, изпитвам панически страх в асансьор и тесни затворени пространства.
Попаднах на една гимнастика
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=toDNwxQTSzI#!

Последна редакция: пн, 28 яну 2013, 22:41 от evak

# 652
Притеснява ме затвореното пространство, изпитвам панически страх в асансьор и тесни затворени пространства.

http://bulphoto.com/events/18488/

# 653
  • София

След като имаш клаустрофобия, ще направиш ЯМР под пълна анестезия.  Аз по този начин го направих. Още с влизането ми при анестезиолозите, направих паническа атака. Лекарите ме разбраха, нямаше никакъв проблем, платих си допълнително ....и се събудих в леглото. /Токуда/. Това беше. Спестих си един изключително сложен за мен проблем. Имам тежка клаустрофобия.

# 654
Да продължа с моите болежки.  ooooh!
В края на май вече не издържащ положението отидох в частна клиника при невролог, който ме изпрати на скенер. За мой късмет имаше свободен час за ЯМР - минах веднага/платих си 250,00 лв./.
Ето и пълната диагноза: Дегенеративни изменения в структурата на междупрешленни дискове VL3-L4 и най-вече VL4-L5, които се съпътстват и от медианни сублигаментни дискови пролапси; налице са и дегенеративни изменения в структурата на ендоламиналните костни ламели - Модик тип І, на ниво VL4-L5. ЗАКЛЮЧЕНИЕ: Дегенеративна дискова болест VL3-L4, VL4-L5. / Каквото и да значи / Thinking
След като погледна набързо диагнозата невролога изписа Габаневрал 300 3х1, Неолексан 3х1, Тиогамма 600 х1 и Милгама Н 3х1. Всичко това 6 месеца. Да ама не. Болките и безсънието продължават, а и аз глупака не обръщам внимание на диагнозата и продължавам да не знам какво ми е.
На 12 юли, след записване чрез познат лекар постъпих в ендокринологията на ВМА. Д-р Костадинова още като погледна документите ми ме изпрати на преглед в тяхната неврология. Невролога отсече Дискова херния, увеличи Габаневрала на 400 / 3х1/, махна Неолексана и върна Атаракса. Пуснаха ми физиотерапия, магнитотерапия, ВЧ токове и подводна гимнастика.
След три процедури вече можех да ходя без да се налага почивка и присядане след 10-15 метра. Simple Smile
Пак се отплеснах с риск да ви отегча. Ще продължа по-късно за да не ви досаждам. Чао! Хубав и безболезнен ден.  Peace

# 655
  • Другата България
 Grinning По-добре го разкажи наведнъж,  колкото и да е дълго, защото иначе връзката между постовете ти се губи /няма как да са един след друг/ и нишката на мисълта се къса, едва ли някой помни какво си писал вчера, а да се връща да ти търси n-тата част на разказа..... Thinking
просто "колегиален" съвет Peace

# 656
Благодаря за забележката Merri_An, разбирам ви напълно. Ще се опитам да приключа. Пропуснах да отбележа , че периодично съм пил Ацефеин, Тросикам, Мовалис, Диклофенак – облекчение почти никакво. В крайна сметка продължих с изписаните лекарства и упражнения два пъти дневно . Разходки – всеки ден мин. по три километра / болнични , след което неплатен отпуск /. Края на август си уредих санаториум в Банкя по клинична пътека . Процедурите – същите като в предния пост. Искам да споделя , че условията са добри , но не знам подходящ ли е за нашите болежки. Не видях някой от вас да го е посещавал.От края на септември нося и колан с метални ламели и неодимови магнити. Свалям го само като спя. Постепенно малко по малко започнах да качвам килограми и да „заяквам“, но може би от лекарствата започна да ме боли и корем. В края на декември започнах да елиминирам лекарствата и в момента пия само Габаневрал 400 вечер по едно. Чувството на парене , болка и изтръпване по краката обаче от време на време / кажи –речи почти непрекъснато / продължава ,по-слабо,разбира се но особено вечер.Кръст не ме боли и не ме е болял, само го чувствам като претоварен – „умалял“.  От седмица нещо колана взе да ме дразни и започнах да го нося само по 3-4 часа на ден. Като , че ли ми е по добре. Пареза нямам и мога да ходя на пети и на пръсти . Не знам да мисля ли за операция или не? Предстои ми завръщане на работа и умирам от страх нещата да не се повторят .Мисля края на март пак да опитам санаториум , кажете кои е подходящ. Приемам всякакви съвети и съм отворен почти за всичко , стига да не е свързано с много разходи , че нещо много отънях. Благодаря за отделеното време желая късмет на всички!

# 657
  • Другата България
Щом си работещ можеш да отидеш на санаториум по НОИ, там най-скъпото доплащане мисля е около 200 лв. за 10 дни, виж на първа страница в темата има указания как става. Това е най-добрия вариант поне два пъти в годината да ходиш ако имаш възможност.
Къде е най-добре....е много относително.Всеки ще похвали там, където е ходил Laughing за най-лековита се води водата в Павел Баня, но поне според мен не е за хора с болки в момента или кризи.Велинград също е добър вариант.

# 658
Здравейте, пак другари по съдба Grinning!
Вчера ходих при доц.Генов от ВМА ,видя ЯМР и попита това огромно чудовище как съм си го докарала Embarassed.Думите му бяха никаква операция,сменяме диклофенак и мидокалм с габаневрал и продължавам миогамата.Сутрин и вечер контрастни душове и ходене по равно.От 8.2. пак 5 дни болница после физиотерапия,балнеолечение,лак,лечебни масажи и т.н.Попитах го като от един месец ми е изтръпнал крака и пръстите по хода на нерва,няма ли необратимо да се засегне,той отрече.
Днес ходих при  Фердинандов,при него попаднах от фонда в който се осигурявам от Сви.Иван Рилски, като я видя хернията на L5-S1,каза че това е най голямата херния която е виждал !!! и 100% операция още другата седмица да заповядам,като изтъкна че след като съм била вече без болки в кръста нерва си умирал!!!
Подробно ми обясни, че се прави разрез 4сам през някакъв отвор се стига до прешлените,отстранява се абсолютно целия диск, не ми препоръчва гел,на мястото на отстранения диск не поставя нищо.
Каза че самата операция е 1 час а с всички приготовления и след това събуждане и други -3 часа.
Рисковете от операцията изброи
1.анестезия -1-2%
2.инфекция 1 на 400
3.рецидив/зависи от организма но по принцип ставало при хора които са с трудно заздравяващи рани и на които оставяли грапави белези
4.засягане на нерв -1-2%
Утре съм при доктор Стоев да чуем и неговото мнение!
Ма ле направо не знам кой да слушам невролог ли,  ли?! Twisted Evil

# 659
katja, аз лично слушам първо неврохирурга си, после невролога.
това "ходене по равно" какво значи - трябва да вървиш пеша ли?

аз да попитам. към края на физиотерапията съм - йонофореза с Нивалин и интерферема. ефект нулев - болки след всяка процедура, които затихват леко към вечерта, на другата сутрин съм по-добре, след което отивам на процедури и се повтаря същият цикъл  Rolling Eyes изтръпвнето на пръстите си стои. та въпросът ми е - кога се очаква да подейства Нивалинът? трябва ли вече да съм по-добре или е необходимо време след физиотерапията?
обмислям и лечебни масажи, но малко ме е страх и също имам питане в тази връзка - самото място ли се масажира или някъде по-нагоре по гърба и гръбнака?

Общи условия

Активация на акаунт