БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 679
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 230
Котката Марта,  Hug за загубата ти.

# 1 231
Искрено съжалявам за загубата на Котката Марта. Hug
 От разказа за преживяната от нея лична трагедия обаче  аз лично не можах да получа нито един разумен и аргументиран довод  "за" домашното раждане.

# 1 232
Не забравяйте, че тук объждаме домашно раждане, което е асистирано,
с присъствие на акушерка, която да може да реагира,ако види проблем.

Тези примери,които се постват са на жени, родили сам сами вкъщи,
което мисля никой тук не одобрява. Peace

Hope, каква е обществената нагласа за епилиране, не ми е известно.
Говоря за нещо много по-различно, а именно - тук се пропагандира възможно най-естествено раждане. И от акушерки и от лекари. Самите жени също не роптаят....

Котката Марта,  Hug

# 1 233
Hope, каква е обществената нагласа за епилиране, не ми е известно.
Говоря за нещо много по-различно, а именно - тук се пропагандира възможно най-естествено раждане.

По отношение на епилацията - дадох я като пример за нещо неестествено, ако не си разбрала сравнението не бих могла да помогна.

В сайта на"Естествено" има една прекрасна история за естествено раждане в БГ, в болница, в присъствието на лекар.  Единственият проблем, който момичето посочи е, че бащата не е бил допуснат. Не разбирам защо усилията ви не са насочени към повече такива раждания, а избирате другият вариант. Нелогично е, неразумно е и , както виждаме, води до поляризация и конфликти, от които никой не печели. Или пък може би напротив!

# 1 234
  • София
Прочетете много внимателно поста на Котката Марта. И замълчете.

# 1 235
Съжалявам, не мога да замълча!

Ето линк към поста, за който говорех:
http://www.estestveno.com/node/1950

# 1 236
В сайта на"Естествено" има една прекрасна история за естествено раждане в БГ, в болница, в присъствието на лекар.  Единственият проблем, който момичето посочи е, че бащата не е бил допуснат. Не разбирам защо усилията ви не са насочени към повече такива раждания, а избирате другият вариант. Нелогично е, неразумно е и , както виждаме, води до поляризация и конфликти, от които никой не печели. Или пък може би напротив!

Искрено съжалявам за загубата на Котката Марта. Hug
 От разказа за преживяната от нея лична трагедия обаче  аз лично не можах да получа нито един разумен и аргументиран довод  "за" домашното раждане.

Аз не се аргументирам "за" домашното раждане. Изобщо, смятам, че поставянето на който и да е обществен въпрос в тази плоскост на "за и против" априори го превръща в догматична война и не води до разрешаване. Нищо в живота не е ч/б. Това, което се опитах да обясня, е ЗАЩО има майки, които избират да родят у дома, и защо това е напълно разбираемо с оглед на настоящата ситуация в българските болници. Също така се опитах да обясня защо асистираното раждане в домашни условия е нещо, което е за предпочитане пред неасистираното такова, а в момента българската държава на практика оставя майките, които искат да родят у дома (независимо по какви причини) без особен избор...

"Естествено" от години се бори за подобряване на условията и практиките в българските болници. Това отменя ли принципното право на жените, които искат да родят асистирано вкъщи, да го направят?

# 1 237
Котката Марта, с цялото ми лично уважение към теб, аз продължавам да не разбирам ЗАЩО някои майки искат да родят вкъщи. Т.е. чета доводите им, но за мен те не са разумни по отношение на риска, не ги разбирам. За мен те са опасни.

За всичко останало съм съгласна с теб!  Peace

# 1 238
  • Кори Селести

Наистина ли си пропуснала всичко написано?
Става дума не просто ЗА и ПРОТИВ нещо (спор изначало обречен).
Идеята е нещата в медицинското образование, респективно - обслужване, да се променят из основи.

Не е нормално да има задължитена поза за раждане.
Не е нормално баща да си плаща, за да бъде до детето си в момента на раждането му.
Не е нормално отношението, което огромна част от хората работещи в болници имат към пациентите.

И когато някой реши по каквито и да било причини да роди където си иска, не някой да го преследва и сочи с пръст заради избора му, а този човек да се чуства добре независимо как, кой и къде ще води раждането му.

# 1 239
От разказа за преживяната от нея лична трагедия обаче  аз лично не можах да получа нито един разумен и аргументиран довод  "за" домашното раждане.

Наистина ли си пропуснала всичко написано?
Става дума не просто ЗА и ПРОТИВ нещо (спор изначало обречен).
Идеята е нещата в медицинското образование, респективно - обслужване, да се променят из основи.

Не е нормално да има задължитена поза за раждане.
Не е нормално баща да си плаща, за да бъде до детето си в момента на раждането му.
Не е нормално отношението, което огромна част от хората работещи в болници имат към пациентите.

И когато някой реши по каквито и да било причини да роди където си иска, не някой да го преследва и сочи с пръст заради избора му, а този човек да се чуства добре независимо как, кой и къде ще води раждането му.

Ще пропусна заядливата забележка в началото на поста ти, защото аргументирах позицията си по-горе  и не виждам смисъл да се повтарям. Когато някои реши "по каквито и било причини да роди , където си иска" трябва да е готов да си понесе последствията. И те трябва да бъдат сурови.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 22:12 от Норе

# 1 240
Котката Марта, с цялото ми лично уважение към теб, аз продължавам да не разбирам ЗАЩО някои майки искат да родят вкъщи. Т.е. чета доводите им, но за мен те не са разумни по отношение на риска, не ги разбирам. За мен те са опасни.

За мен, честно казано, е доста опасно да пребиваваш в българска болница като цяло... Има доста голям % вероятност (около 85%) бебето ми да беше живо и здраво сега, ако беше имало късмета майка му да не се беше връщала от Германия и да не беше попадала в ръцете на българските "светила". Но уви. Последствието от този ми избор беше доста сурово.
Спирам по темата, наистина.

# 1 241
  • Кори Селести
Когато някои реши "по каквито и било причини да роди , където си иска" трябва да е готов да си понесе последствията. И те трябва да бъдат сурови.

Хайл!

# 1 242
Когато някои реши "по каквито и било причини да роди , където си иска" трябва да е готов да си понесе последствията. И те трябва да бъдат сурови.

Хайл!
Tired Страшен аргумент, евала!

Котката, аз самата изгубих баща си заради ужасни лекарски грешки и знам какво е положението. Именно за това настоявам да се промени положението в болниците и отношението, материалната база и образованието на лекарите ни, вместо всяка да се спасява по единично раждайки "където си иска"  !

# 1 243
Котката Марта, благодаря искрено за споделеното.. толкова лично   bouquet
Но не беше нужно, за жалост. Защото пак няма да се разбере, затова. А си и лекар... и очевидно имаш богат спектър от гледни точки (натрупан от лични, но и досатъчно професионални "преживявания").
Нямам думи, мисля твоят пост казва всичко нужно.

Още нещо... не знам какво да кажа - дали, дали да е "браво", че си прекален оптимист... да се върнеш и да се бориш в БГ с вятърни мелници, след досега с другата школа. Защото често се убеждавам, че въпреки, че в много отношения сме много модерни и съвременни.. и много в час... уж... в БГ сме още на светлинни години за някои други така простички неща, чисто като психика и култура. Т.е. проблемът не ни е примерно само материален/логистичен и от сорта - ако беше така, би бил по-лесно решим. В хората и разбиранията им е.

Съжалявам за загубата ти. И пак благодаря за написаното. Предостатъчно и ясно е, за всеки, който иска.

# 1 244
Котката Марта, съжалявам за загубата ти....но малко множко ми идва поставена от медицинско лице диагноза на базата на Уикепидиа. Щом медицинско лице си позволява да си поставя такава диагноза, как ли биха дейстжали дулите например, които хем не са медицински лица хем трябва да са запознати с цялата клинична картина.

Между другото т.к. посочвате САЩ за пример тук здравеопазването е на съвсем др основа поставено, т.е. не плаща държавата за него

Общи условия

Активация на акаунт