БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 705
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 245
  • Кори Селести
Tired Страшен аргумент, евала!

Аргумент?
Не, по-скоро възклицание.

Винаги се сещам за него, когато се появи някой твърдо решен да органичава човешки свободи и да настоява за жестоки наказания.
Втрещява ме подобна сляпа убеденост в една единствена истина, независимо за какво става дума.
Плашещо е.

# 1 246
как ли биха дейстжали дулите например, които хем не са медицински лица хем трябва да са запознати с цялата клинична картина.

Между другото, дулите преминават през обучение и сертфициране.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 19:29 от Котката Марта

# 1 247
Котката Марта, искрени съболезнования за загубата ви. Разказаното от теб и като родител, и като лекар е нужно не просто да се разказва, а да се тръби за него.

# 1 248
Котката Марта, просто нямаш идея, че дори и изброените от теб кървене, контракции и повръщане са улта-извънземна диагноза в  страни, които ги давате за пример. Например в Канада ( калгари) много от лекарите като отидеш при тях в момента четат диагнозата от Уйкепидия и в болшинството от случайте  пациента знае повече от лекаря за конкретното заболяване.

Е ти не си се превръзвала сама, не си си махала конците от операция сама... ама аз съм го правила. На това ли искате да заприлича българското здравеопазване. Интересно , казваш , че си лекар, и сама си поставила диагнозата си, ами какво търсиш при другите лекари дето са некадърни.

Между другото като сте записали за човешки свободи има харта за правата на човека, е там това дето го цитирате за свобода не е дадено, това е измислица на някой дето няма какъв др аргумент да представи.

Ако има родилни къщи, ще искат и някой да им плаща? Като гледам много желаещи по отновение на плащането няма.

И се опитах да намеря някаква информация за БХК, нищо, на саита им освен, че са неправителственна организация, ни управителен съвет ни дявол има. Да не говорим за  начини на финасиране и др подобни

# 1 249
  • София
Абсурдът, ако някой го усеща е, че лошата система на здравеопазване и в частност отношението и принципите на работа в акушерско-родилната такава, не прави домашните раждания по-добри. Защо ли? Защото става въпрос за две съвсем различни неща, независими едно от друго, а много удобно някой хързулва хората да правят такава връзка, и още по-лошо - да смятат, че ако едното е лошо, значи автоматично другото става добро. Моля ви, нека вкараме малко студена логика!  Peace

# 1 250
  • София
И се опитах да намеря някаква информация за БХК, нищо, на саита им освен, че са неправителственна организация, ни управителен съвет ни дявол има. Да не говорим за  начини на финасиране и др подобни

Финансират се изцяло от чужбина.

# 1 251
  • Кори Селести
Между другото като сте записали за човешки свободи има харта за правата на човека, е там това дето го цитирате за свобода не е дадено, това е измислица на някой дето няма какъв др аргумент да представи.

Universal Declaration of Human Rights
Bulgarian (Balgarski)

Source: United Nations Information Centre, Bulgaria

ВСEOБЩA ДEКЛAРAЦИЯ ЗA ПРAВAТA НA ЧOВEКA ПРEAМБЮЛ

Като взе предвид, че признаването на достойнството, присъщо на всички членове на човешкия род, на техните равни и неотменими права представлява основа на свободата, справедливостта и мира в света,

...и т.н.

П.П. Аз сигурно съм последния човек на Земята, който ще се реши на домашно раждане, но не мога да допусна и за миг да задължавам друг да ражда при някакви, според мен, чудесни условия които той не приема.
Струва ми се съвсем логично, поне да има регламент.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 19:51 от Reza

# 1 252
Мнението на Котката Марта е колкото обширно, толкова и некоректно откъм аргументи. По-скоро сервира същите изхабени догматични аргументи, малко подплатени за драматизъм с разкази, които нямат общо със същността на въпроса. Най-малкото е натовареният негативно език, използващ класическото клише "бели държави".

За да говорим за човешка свобода, първо трябва да си изясним дали имаме една и съща картина за човешката природа. Според някои есенцията на човешката природа е животинският биологизъм, който следва да се уважава най-много в болницата. Според други човешката природа е въпрос на самоопределяне и то трябва да се уважава най-много, като мнението на човека има приоритет над всичко останало. Според трети човешката природа е свободна да анализира и да постигне най-доброто в ситуацията, независимо дали ще направи компромис с мнението си или с биологията, но със сигурност този вариант е най-малко догматичен.

Въпреки драмата, не виждам аргументите на Котката да имат каквато и да е тежест за дискусията.

"Акушерките, които асистират на домашни раждания са обучени и оборудвани. Има строги критерии за това коя жена може да роди у дома. Мислите ли, че щеше да е разрешено, ако масово умираха бебета и майки? "

Не всички страни с домашни раждания са еднакви, особено САЩ, Канада и Австралия. Режимът в тези три страни е адски либерален, на практика хора с няколко месеца обучение и три гледани раждания могат да практикуват. В резултат на това умират жени, вярно, не масово и с десетки, но умират жени и бебета от най-нискорисковата категория. В САЩ за тази година една докторка изброи 12 известни случая, споделени в нета, а колко още несподелени има- сигурно поне още толкоз. Така че бебета и жени умират в тези страни, и то от предотвратими събития, но все още домашното раждане е разрешено и домашните акушерки печелят много, много добре от него.

За сравнение: дулата ми иска 600 лева за пакетна услуга консултации плюс раждане. Лекарят ми от болницата взима 300 лева от внесените в касата за избор на екип и да кажем още 200-300 от парите под масата, от които част отиват за екипа. Сумите са сравними, знанията и комфорта- несравними.

Не може изведените с аргументи моралистки изводи да се поставят над действителността. Хипер идиотско е...

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 19:53 от Mamacita Bandida

# 1 253
Абсурдът, ако някой го усеща е, че лошата система на здравеопазване и в частност отношението и принципите на работа в акушерско-родилната такава, не прави домашните раждания по-добри. Защо ли? Защото става въпрос за две съвсем различни неща, независими едно от друго, а много удобно някой хързулва хората да правят такава връзка, и още по-лошо - да смятат, че ако едното е лошо, значи автоматично другото става добро. Моля ви, нека вкараме малко студена логика!  Peace

Не, но лошата система на здравеопазване и остарелите и нехуманни АГ практики в част от случаите са причината родители да изберат домашно пред болнично раждане поради липса на друга (по-безопасна) алтернатива. В повечето държави, в които дом. раждане е регламентирано, болничното раждане си е съвсем прекрасно само по себе си и това са просто две на практика равностойни алтернативи.

# 1 254
Според трети човешката природа е свободна да анализира и да постигне най-доброто в ситуацията, независимо дали ще направи компромис с мнението си или с биологията, но със сигурност този вариант е най-малко догматичен.

Въпреки драмата, не виждам аргументите на Котката да имат каквато и да е тежест за дискусията.

А дискусията каква беше, че на 85 страници досега не става много ясно? Simple Smile
Най-доборото в тази ситуация е да се регламентира домашното асистирано раждане, така че да не е престъпление и да се оправят болничните практики, така че да не подтикват хората да раждат неасистирано у дома.

# 1 255
  • София
Това, че едното кара хората да избират другото, е чисто психологическа самозаблуда. На практика, в сегашните условия, че и в бъдещите, по нашенско, няма как едното да е по-добра алтернатива на другото, защото, ако при болничното има дипломиран догматизъм, при другото има мистифициран догматизам, а като стане спечено, всички оставят родилката сама да сърба попарата. Обобщавам, да не вземе сега всеки лекар или акушерка да се припознаят и да се обидят! За мен лично едно раждане при отговорен лекар е сто пъти по-добро от същото раждане при дула или както там й казват, която бърбори за енергии и ми прави разтривки на гърба. Дори тук да се регламентира домашното раждане, то не може да се обезпечи на практика нито материално, нито откъм човешки ресурси - просто няма да се намерят толкова акушерки, които да си сложат главата в торбата, да не говорим като се закучат нещата за колко време ще дойде линейка из задръстванията или междуградските/междуселските пътища. Ясно е, че ако опре яйцето до д-то, ще се ражда и в пряспата, ама не е в това въпросът.  Peace

# 1 256
Между другото ако си просто дула, може ли да оказваш психологическа помощ, без да си психолог с правомощия и съответното образование?

Една от дулите, скоро видях, е завършила теория на киното. И тя ли е психолог? Аз с пишман учене на когнитивна наука поназнайвам малко приложно главознание- ако изкарам курс за дула, мога ли да ровя в главите на пресните родилки?

Не знаех, че има такава вратичка човек да подхване психологическа практика...

# 1 257
Очудва ме как някои хора нямат грам мярка да се спрат. Каквото и да се каже по въпроса, каквато и човешка 'драма' да се изтъкне, аргумент никога адекватен няма. Няма и да има, просто защото не иска да се види.

Права е Сова  Tired

# 1 258
Ами душички, то си има правила кое е коректен аргумент и кое е просто вулкан от емоционална драма.

Не може да кажеш- едно време видях мъртъв плод в кашон, ерго всички мед. практики в България трябва да се подменят с по-западни, бели, либерални, правови, etc.

# 1 259
  • До хладилника, който обичам
Между другото ако си просто дула, може ли да оказваш психологическа помощ, без да си психолог с правомощия и съответното образование?

Една от дулите, скоро видях, е завършила теория на киното. И тя ли е психолог? Аз с пишман учене на когнитивна наука поназнайвам малко приложно главознание- ако изкарам курс за дула, мога ли да ровя в главите на пресните родилки?

Не знаех, че има такава вратичка човек да подхване психологическа практика...
До това заключение как точно достигна?

Общи условия

Активация на акаунт