БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 727
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 260
Имаше част от изказването на Котката Марта, че дулата е и за психологическа подкрепа. Наясно съм, че е некоректно използван термин, има се предвид по-скоро морална или емоционална подкрепа, не подкрепа с методите на психологията като наука. Наясно съм, че доста хора използват думата "психологически" некоректно.

Но пък е показателна грешка...

# 1 261
Между другото ако си просто дула, може ли да оказваш психологическа помощ, без да си психолог с правомощия и съответното образование?

Всичко могат. Ето какво предлагат хората:

Дулата се поставя в позиция на допълнителен доставчик на клинични услуги, много вероятно без знанията или уговорката на лекаря или акушерката, докато просто прехвърли клиентката на основното обгрижващо лице.

Това е от сайта им

# 1 262
Ами душички, то си има правила кое е коректен аргумент и кое е просто вулкан от емоционална драма.

Не може да кажеш- едно време видях мъртъв плод в кашон, ерго всички мед. практики в България трябва да се подменят с по-западни, бели, либерални, правови, etc.

С чиста съвест те наричам невъзпитана и прекалено самоуверена. А заявяваш такива претенции....

# 1 263
  • София
На мен ми е интересно къде и кой ги сертифицира тези дули, помощници или каквото и да се води там. Предполагам, че под акушерка разбираме такава с диплома от медицински колеж или университет. Дулата дипломирана акушерка ли е? Питам, защото може да съм с грежна информация, че дулата не е никаква на практика - нито дипломирана акушерка, нито дипломиран психолог/психотерапевт, нито някаква официално призната образователна степен и правоспособност.

# 1 264
Между другото ако си просто дула, може ли да оказваш психологическа помощ, без да си психолог с правомощия и съответното образование?

Една от дулите, скоро видях, е завършила теория на киното. И тя ли е психолог? Аз с пишман учене на когнитивна наука поназнайвам малко приложно главознание- ако изкарам курс за дула, мога ли да ровя в главите на пресните родилки?

Не знаех, че има такава вратичка човек да подхване психологическа практика...

А ако си просто приятел, можеш ли да оказваш психологическа подкрепа на приятелите си, без да си психолог с правомощия и съответното образование? Едва ли някой упражнява психоанализа върху пресни родилки. Това започва да звучи смешно и извадено от контекст и аз нямам толкова време и емоционална енергия, за да участвам в този разговор.

Андариел, у дома няма да се ражда с дула, а с акушерка - медицинско лице, учило 4 години, с висше образование. Регламентирането на домашното раждане ще е процес, по време на който ще трябва да се разрешат именно всички инфраструктурни проблеми - логистични и материални. Човешкият ресурс ме тревожи най-малко.

# 1 265
  • До хладилника, който обичам
На мен ми е интересно къде и кой ги сертифицира тези дули, помощници или каквото и да се води там. Предполагам, че под акушерка разбираме такава с диплома от медицински колеж или университет. Дулата дипломирана акушерка ли е? Питам, защото може да съм с грежна информация, че дулата не е никаква на практика - нито дипломирана акушерка, нито дипломиран психолог/психотерапевт, нито някаква официално призната образователна степен и правоспособност.
Международни организации, които се занимават с обучение  Peace
И за n-ти път, не, дулата не е акушерка, не взима медицински решения, не се грижи за здравето на майката/бебето, не изражда бебета, не мери кръвно и нищо подобно.

Дулата е минала обучение за оказване на емоционална подкрепа и физическа такава, без да се меси в хода на раждането. Всъщност, ако ти е интересно, писала съм тук.

# 1 266
Сертифицира ги някаква северно-американска асоцоация
А ето и изискванията:
Да имат покрит седемчасов семинар по оказване на помощ при кърмене от първия контакт до първия месец на новороденото и да представят сертификат от посещението си.
6. Да имат покрит седемчасов семинар по физиология на раждането и да представят сертификат от посещението си.
7. Да са сертифицирани или в процес на сертификация към международно призната организация за обучение на дули.
8. Да преминат през еднократно интервю с представител(и) на Асоциацията.

Наистина трябва да си централно луд да повериш здравето и живота си, твоя и на детето си в такива ръце. със същия успех това може да го свърши  фризьорката или масажиската ти, поне техните курсове са по-дълги от 7 часа

# 1 267
И за n-ти път, не, дулата не е акушерка, не взима медицински решения, не се грижи за здравето на майката/бебето, не изражда бебета, не мери кръвно и нищо подобно.

Дулата е минала обучение за оказване на емоционална подкрепа и физическа такава, без да се меси в хода на раждането. Всъщност, ако ти е интересно, писала съм тук.

Интересно, защо ли тогава:

Ако Дулата не притежава цялата важна клинична информация за клиентката и съответно да знае как да я интерпретира, тя може да навреди повече, отколкото да помогне.

# 1 268
  • София
Баси, за маникюристка се иска повече учене, да не говорим за козметик!

# 1 269
  • До хладилника, който обичам

Интересно, защо ли тогава:

Ако Дулата не притежава цялата важна клинична информация за клиентката и съответно да знае как да я интерпретира, тя може да навреди повече, отколкото да помогне.

Нали може да се цитирам от сутринта Tired

Titina,
Мисля, че има объркване на терминологията. Дулата не е медицинско лице, а предлага по-скоро психологична подкрепа. Не зная защо, тук понякога се спряга термина "дула" като термин за акушерка за домашно раждане. Точно това, което си написала е дула. Нищо общо няма с акушерка. Аз вече се обърках кой за какво се бори, но първоначалното ми впечатление бе за асистирано от професионалист (тоест акушерка, а не дула) раждане. Както казах, вече не зная кой какво иска. Дано те поне знаят.  Grinning

Е да ама по-долу са написали и др : Ако Дулата не притежава цялата важна клинична информация за клиентката и съответно да знае как да я интерпретира, тя може да навреди повече, отколкото да помогне.Каква е ролята на дулата да тълкува клинична информация, при условие, че хал хабер си няма.... тя не е медицинско лице а се извява като бог

Нали може да отговоря, че вече втори път се обсъжда този цитат Laughing минала съм обучение за дула, бях на едно болнично раждане (фрий), не практикувам и не планирам да го правя за момента, беше услуга за позната; не членувам в АБД, нито имам общо с Родилница.

Дулата не взима медицински/здравни решения за раждането, за майката или бебето. Тя не изражда, не води раждане, не хваща бебета. В държавите с домашни раждания има дули, които за да спазят добра етика, отказват да ходят на раждания, на които няма да присъства акушерка, която да го води.
Това, което е важно обаче е, дулата да знае медицинската история на майката. Не за да прецени нещо за самото раждане или здравето на майка/бебе. Дулата оказва емоционална подкрепа на майката, понякога и на бащата, а също подпомага физическия комфорт на майката в хода на раждането. Тоест, помага й да избере поза и да се нагласи в нея, прилага различни техники за облекчаване на болката (масаж, акупресура) и други неща. Но за да не стане грешка, трябва да се знае достатъчно - има пози, които не са подходящи за всяко предлежание на бебето, например. И има такива, които са особено подходящи за друго. За да се подбере правилната, освен инстинкта на майката, която обичайно усеща кое й е добре и кое не толкова, трябва и дулата да знае основните неща от медицинския й картон, за да не сгреши - грешката надали ще е фрапантна, но е достатъчно вместо да се облекчи болката на майката, тя да продължи; вместо да се подпомогне по-бързото напредване на раждането, то да застине на същия етап с часове... това не е малко, който е раждал, е наясно. Ако майката ражда със секцио, дулата има по-малко физическа работа, там подкрепата е основно емоционална и евентуално, след раждането да й помогне да постави бебето да суче, ако има такава уговорка и е възможно.

# 1 270
  • На топло...
Аз имах едно прекрасно Bilderbuch-раждане в Германия, завършило с кошмар и едва спасено заради асфикция бебе (изчезнали тонове вследствие отлепяща се плацента в последния етап). Апгар 2-5-7. На това, че неонатологията беше в същия коридор и спешната намеса на лекарите дължи синът ми живота си. При второто ми раждане отново имаше отлепяне на плацентата, но бебето се роди страшно бързо и му се размина. С втората ми гинеколожка (преместихме се в друг град) обсъдихме, че няма проблем да родя отново нормално, а израждалата ме акушерка сподели, че след първото изживяване тя не би се решила на следващо естествено раждане.
Това е една малка част от нещата, които ми се спестиха - да ми дадат реална оценка колко рисково може да бъде за нас едно следващо раждане и какви алтернативи имам. Всъщност доста поспестяват лекарите и тук, колкото и да питаш, питаш и четеш. Но е бяла държава, значи всичко е супер.
Иначе проблем с болници нямам, налагало ми се е да карам стажове в различни отделения, чувствам се у дома си, никой не може да ме стресне там, сигурно ми е. За раждането се подготвях дълго и интензивно, ходих на курсове, четох. Отидох много щастлива и бях спокойна до фаталния момент. Толкова за обстановката и психическо-психологическото състояние, доколко то изключва проблеми.
Колкото и да не се очакват, те възникват и понякога са в последния момент, и понякога са наистина животозастрашаващи и изискват незабавна намеса.
Затова съм против домашното раждане, особено в този му неасистиран вид.

За съжаление се налага понякога човек да избира не най-доброто, а най-малкото зло...
И както Андариел по-нагоре вече писа, това че в болниците е зле, не значи, че алтернативата е добра, както и обратното, това не са скачени съдове.
За мен промяната трябва да е в системата изобщо, а не ЗА домашното раждане.

Котката Марта, съжалявам за загубата ти Hug.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 20:35 от Нану

# 1 271
  • На земята, която е всъщност звезда.
Аз разбирам дулата като човек, който да замести майката, сестрата или приятелката, които, по една или друга причина, не могат да присъстват. Изобщо не става въпрос да замества акушерката.    

# 1 272
Котке Марта, много съжалявам за загубеното бебче! Сещам се как се отзова, когато трябваше да се помогне на Полина, и точно в Германия, където си учила, спасиха и нея, и бебенцето - с твоя помощ!
Пожелавам ти твоето детенце скоро да се върне при теб, и този път всичко ще е без проблеми Hug Hug

По отношение на болниците обаче, сега поне не са малко, има избор и на клиники, и на специалисти. Така че има достатъчно алтернативи като не си доволен, да се допиташ до друг и да постъпиш другаде. Не съм живяла в чужбина, но от това което съм чувала от познати, не всички чужди болници са на чак толкова високо ниво, колкото се представят понякога. И, за съжаление, и в чужбина има нещастни случаи с бебета. Всичките ми познати, които работят и живеят в чужбина, идвайки си в България, тичат по лекари специалисти и по зъболекари. Познайте защо!

# 1 273
Интересно и в сьщото време трагично,колко човек се е отдалечил от сьщността си.
Трябва му диплома,за да може да бьде психологична подкрепа.
Моята сьпруга не е психолог,но ми дава най силната психологична подкрепа.

Всеки иска някакво човешко отношение от страна лекарите,а в сьщото време се отдава най голямо значение на обучението и дипломите.Защо се тьрси човечност/хуманност в лекарите?
Нали най важно е да са с дипломи,да са "специалисти"?
Потребление според тьрсенето.
Казвате го за пореден пьт не само в тази тема.
Именно това лишава лекарите и изобщо мед.персонал от задьлжението да бьдат И хора.
Те остават с впечатлението,че само обучението им е важно и всичко останало трябва да се тьрпи от родилката и роднините й.

Моите сьболезнования кьм Котката Марта. Sad
Познавам добре Чарите в Берлин.
Говориш истината,затова е неугодна на хора,които им пречи да продьлжат живота си по старом.

Сова беше написала по назад много истини.
Не е само до оборудване и закони,а до култура и менталитет.
Мисля,че това е основата,която пречи много нормални за други общества неща,да бьдат вьзприети (не приети) от бьлгарската нация.

# 1 274
  • София
Има сериозно объркване между шведски и съветски, социален и сексуален, психология и психоанализа в тази тема. Обаче някак не ми се пише за медицина.

Общи условия

Активация на акаунт