БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 837
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 275
Не, съвсем не е всичко супер в "белите" държави. И по вода. И розово. И в "Шарите" скоро имаше огромен проблем с не едно, а няколко починали бебета. Така и изпуснах какво се оказа (знае ли някой, в същност?)...
Но това не значи, че у нас все пак не е в пъти по-зле. Заради много неща.
Никъде не е 100% идеално.
Ама решението не е да си против неща, които не могат да бъдат спрени и да вървиш назад, плюнчейки и пенейки се. Така само по и по-зле може да стане. А нещата си се случват, така или иначе.

# 1 276
  • София
Аз разбирам дулата като човек, който да замести майката, сестрата или приятелката, които, по една или друга причина, не могат да присъстват. Изобщо не става въпрос да замества акушерката.    

Мисля, че родилката трябва да слуша много внимателно и да прави това, което акушерката казва, а не да бъде разсейвана от трето лице. Лично аз не виждам смисъл нито майка, нито приятелка, нито дула да присъстват на раждането. Ако те изобщо са покрай родилката, то трябва да е в началото, когато контракциите все още са слаби и нередовни, но мине ли се на етапа редовни и силни контракции, те нямат работа там, а само акушерката и/или лекарят. Далеч съм от мисълта, че една акушерка не може да изроди бебе самостоятелно, на село по време на соца жените си раждаха с акушерка в здравната служба.

Кристияне, ако дипломите нямат значение, и аз още утре тръгвам да израждам бебета, да правя зъби, да лекувам язви, да водя дела в съда или да строя къщи! Ама едва ли ще ми се довериш.

# 1 277

Не всички страни с домашни раждания са еднакви, особено САЩ, Канада и Австралия. Режимът в тези три страни е адски либерален, на практика хора с няколко месеца обучение и три гледани раждания могат да практикуват. В резултат на това умират жени, вярно, не масово и с десетки, но умират жени и бебета от най-нискорисковата категория. В САЩ за тази година една докторка изброи 12 известни случая, споделени в нета, а колко още несподелени има- сигурно поне още толкоз. Така че бебета и жени умират в тези страни, и то от предотвратими събития, но все още домашното раждане е разрешено и домашните акушерки печелят много, много добре от него.

Може ли да се аргументираш във връзка с по-горното си изказване? Преди стотина  Mr. Green страници давах линкове на професионални организации в две от провинциите на Канада (но и в другите ситуацията е аналогична), с подробности относно изискванията за практикуване на акушерки.

Да се по n-тя, аз също не съм привърженик на домашното раждане, но смятам, че човек трябва да има избор, ако и този избор да не съвпада с моите разбирания.

В този момент темата стана каша - никой не помни какво се е писало в началото, едни и същи аргументи се предъвкват за кой ли път. Може би защото се изчерпа.

# 1 278
Пиши, Имелда, пиши.

# 1 279
Ами душички, то си има правила кое е коректен аргумент и кое е просто вулкан от емоционална драма.

Не може да кажеш- едно време видях мъртъв плод в кашон, ерго всички мед. практики в България трябва да се подменят с по-западни, бели, либерални, правови, etc.

Ако това е уважението към чуждата болка и то във форума не искам и да си представям до къде може да се стигне в едно българско родилно отделение (понеже в такова не съм раждала).
Има моменти в които човек трябва да замълчи и да престане. Има начини и да продължи, но твоя подход в случая е груб.

Ако имаше повече състрадание и човечност между нас, нямаше да го има този казус въобще.

И да те попитам, ако твоите бебета бяха в този кашон, дали така със същия хъс с който участваш в темата, нямаше да мислиш, че медицинските практиките в България трябва да се подменят...

# 1 280
Бу, хубаво се самоцитираш, ни не изясняваш за каква  интерпретация на клинична информация говорим, и то от човек със 7 часов курс

Интересно при започнало да кажем домашно раждане с дула, как ще разбере като има усложнения. Ясно, че с масаж не се разбират тези неща. Или както е написано в сайта, те напускат раждането... и тогава какво, лекарите ще са виновни...

Цитират си закона за добрия самарянин ( този сайт на дулите е много интересен), глупости на търкалета... дори при каране на курс за първа помощ те предупреждават , че при оказване на първа помощ можеш да бъдеш съден за действията си.

# 1 281
Аз разбирам дулата като човек, който да замести майката, сестрата или приятелката, които, по една или друга причина, не могат да присъстват. Изобщо не става въпрос да замества акушерката.    

Кристияне, ако дипломите нямат значение, и аз още утре тръгвам да израждам бебета, да правя зъби, да лекувам язви, да водя дела в съда или да строя къщи! Ама едва ли ще ми се довериш.
Не разбираш какво казвам явно.
Лекарите ТРЯБВА да бьдат И хора.
Но понеже доколкото виждам,това е второстепенно от значение за много от пишещите тук,затова и положението в болниците,вкл.и отношението на персонала кьм пациентите е според тьрсенето.
С две думи: Това тьрсите,това получавате.

ПП Прави ми впечатление,че хората,които постоянно мислят за усложнения при раждането ,са родили именно с усложнения.т.е. не са имали естествено и леко раждане.
Може и да бьркам. Peace

За тези,които се чудят с кого обменят думи:Има тема в клюкарника с номинации на потребителите.
Интересно ми беше да видя кои са спамаджии,заядливци и непоносими.

# 1 282
  • До хладилника, който обичам
Бу, хубаво се самоцитираш, ни не изясняваш за каква  интерпретация на клинична информация говорим, и то от човек със 7 часов курс
Минимум 3-4 дневна е първата част на обучението, не 7 часа. И пиша и за интерпретациите, достатъчно подробно писах, всъщност. Нали няма нужда трети път да питаш едно и също и да цитирам отново Rolling Eyes Освен ако просто не ти е забавно. В крайна сметка освен другото, живееш в държава, където дулите са разпространено нещо, огледай, сайтове-майтове, отзиви на хора и така нататък. Не е като тук да е изобретена топлата вода.

# 1 283
  • София
Да, трябва да бъдат И хора. Но съм също така наясно, че не може твърде емпатичен лекар да бъде достатъчно хладнокръвен, когато се налага да вземе трудно решение.  Аз затова отивам при лекаря, защото очаквам от него да се погрижи за мен, когато аз не съм способна да го направя. Иначе ще се оправям сама, той за какво ще ми е!

# 1 284
Достатъчно много аргументирани мнения има в посока защо трябва да се регламентира домашното асистирано раждане, така че ще изкажа мнение главно по зададения въпрос в началото: подкрепям инициативата на БХК и смятам, че е важно всяка жена да може да избере къде и как роди, да се чувства максимално комфортно, обгрижена и защитена. Хората са различни и ако за едни жени комфортът означава да роди в болница, обградена със специалисти и медицинска апаратура, то за други това е у дома, при приглушени светлини, с най-близките; но и с възможност за спешна медицинска намеса при нужда, както е в белите страни.

Липсата на регламент лишава жената именно от възможността за медицинска намеса при нужда и е нарушение на човешките й права.

Колкото до смъртните случаи при домашни раждания - представяте ли си, ако медиите изнасяха всички случаи на починали в болницата бебета (сега чуваме само най-скандалните). Хората просто щяха да се откажат да раждат сигурно. За съжаление, смъртта е част от живота и няма застраховка срещу нея - нито у дома, нито в болницата.

# 1 285
Моля, не претендирам нито да съм възпитана, нито умна, а когато някой в отворен форум за дискусия си разкаже каквато и да е история, трябва да е готов тя да се обработва като аргумент, тоест- без извинения, без заслепяване за същността на нещата. На едно ниво и на една реалност е напълно разбираемо да изпитвам съчувствие. На ниво писане във форум гоня други цели, изобщо не ми пука за типично женския лигав консенсус.

В крайна сметка не ме интересуват практиките от птичи поглед. Всеки е имал мисли за загубване на бебето и е намирал лично и ситуационно решение. Затова не мога да ти кажа какво бих мислила, но със сигурност не ми е в стила да търся системни решения на лични и ситуационни проблеми, още по-малко с активизъм.

Ако още някой не е разбрал, не съм лейди, не съм и джентълмен.

Изобщо, наистина ли говорим за реално, основателно съчувствие или за типичния лигав консенсус на всяка женска общност, от който изпитвам само отвращение...

Лигавщината не е състрадание. Това, което правя, е лицето на истинското състрадание. От малка съм разбирала какво значи реалността на битието що се отнася до размножаването на човешкия род: опасност на всяка крачка, битка срещу тази опасност, огромно облекчение, когато опасността те подмине. Погледнете истории за планово секцио и истории за нормално раждане. В повечето случаи атмосферата на плановото секцио е "купон" със закачки, а при нормалното раждане и вицове да се разправят, има един момент на несигурност, опасност и огромна сериозност на живот и смърт.

Да си мислиш, че тази опасност не съществува, а проблемът е само в практики, регулации, закони, права и аргументи е някаква огромна масова заблуда.

# 1 286
Е аз не съм си измислила това, което съм постнала, копирано е от сайта на дулите

Прочетох написаното от теб за интерпретациите, но позволи ми да не се съглася.
Или по-добре да се съглася, от тук нататък ще се борим за раждане с дула ( масажист, козметик), който на база на опита си и гледане на раждания ( може и да са на филм) ще асистира на родилката. Ако реши бременната жена да роди на върха на дървото, пак ще викаме и подскачаме  колко е права за избора си

А за интерпретация на клиничната информация ще се обърнем към леля Пенка от пазара, щото и тя е родила дете, и е гледала по някой филм по телевизията

Вие наистина не цените нито своя живот нито този на децата си

# 1 287
Аз говоря за тактичност някаква и евентуално човечност, не надцакване със знания и сложен словоред.

# 1 288
Да, трябва да бъдат И хора. Но съм също така наясно, че не може твърде емпатичен лекар да бъде достатъчно хладнокръвен, когато се налага да вземе трудно решение.  Аз затова отивам при лекаря, защото очаквам от него да се погрижи за мен, когато аз не съм способна да го направя. Иначе ще се оправям сама, той за какво ще ми е!
Мога да взема трудно решение без да губя емпатия и да ставам хладнокрьвен.
Това са човешки качества,които много са изгубили.
Хората толкова са унижавани и измьчвани,че смятат подобно отношение за нормално.
На някои даже им харесва.
За да може да се избере дадено нещо трябва да има база за сравнение.
Повечето пишещи тук,нямат такава. Peace

# 1 289
Аз говоря за тактичност някаква и евентуално човечност, не надцакване със знания и сложен словоред.

Съжалявам, но с тази тактичност се прикриват истинските проблеми.

Майната й на тактичността.

Общи условия

Активация на акаунт