БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 270
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 290
Аз говоря за тактичност някаква и евентуално човечност, не надцакване със знания и сложен словоред.

Жената гони други цели във форума, за каква тактичност и говориш...

# 1 291
Темата обхваща много подтеми. Трябва ли да има домашно раждане в България? Разбра се. Въжможно ли е това да случи днес? Едва ли. Не заради лошата инфраструктура в България, а заради лошите навици на пациенти и мед. лица.

Имам травмиращо раждане в бг болница - бързо, без усложнения, "като по учебник" (сигурно писан от Менгеле в 44г). Имам и домашно раждане извън България в страна, в която активното болнично раждане е практика. Където, когато отидеш на лекар първо те питат как се чувстваш, притеснен ли си, какво да направят да се отпуснеш и т.н. Домашното раждане не трябва да бъде реакция срещу неефективната болнична система, която съществува в момента, а по-скоро една алтернатива на съществуваща ефективна болнична практика. Козметичните промени често не водят до желани ефекти и въвеждането на домашното раждане в момента би било прибързано и не много ефективно.

Но, да, подкрепям заведения иск и се надявам на положителен изход.

Последна редакция: вт, 13 ное 2012, 21:13 от momo

# 1 292
Истината е, че в БГ болниците наистина традицията и практиката не е към естественото раждане, а към така подпомогнато, че да се впише в горе-долу ясно очертан прозорец на оптимален изход и за майката, и за бебето.

Понякога границите на този прозорец са разтегливи, понякога се искат много действия и компромиси, за да се впишеш в него. Вероятно за доста неподготвени жени ще е стресово да осъзнаят, че наистина нямат право на глас, защото лекарят е решил, че ако окаже натиск, жената лесно ще се впише в приемливите рамки на риска. Предполагам, че от това лекарят ще се почувства добре, защото не го прави за спорта, а за да избегне ужаса и неприятното чувство при лош изход.

По времето на баба ми идеалът за родилка е бил "да се държи добре", да понесе известен дискомфорт и да не пречи на екипа да я вкара в рамките на минималния риск. Сега идеалът за родилка е да ходи и да застава в пози, докато на идейно ниво се опитва да размие границите на оптималния риск и да вкара в приемливата зона доста тревожни неща.

Именно тук е вината на всякакви дули, идейни лидери, писачи, ентусиасти и други емоционални туристи- всячески се опитват да пренебрегнат реалността, че май наистина практиката показва, че този прозорец на оптимален риск е реален и е добре да се спазва. Вместо реалност те продават идеята за свобода и избор. Вместо безопасност- естественост, натоварен термин, който звучи пухкаво и приятно, но като се замисли човек, не е задължително да е така.

Това е съвсем различно от темата за некадърни лекари-идиоти.

# 1 293
Мамасита,
дьрпаш дявола за опашката...да не ти дойде на гости един ден....

# 1 294
  • До морето :)
Добре, можете ли отречете факта, че днес много майки прегръщат децата си именно защото са родени в болница, и много деца имат майки поради същата причина. Ако при смъртен случай вкъщи, в присъствието на медицинско лице (не го пожелавам на никого, но със сигурност ще има такива), няма ли да се запитате дали е нямало да бъде по-добре това дете да се роди в болница?

# 1 295
А при смъртен случай в болница какво да си кажем? И така още 23534166568 страници.

Да, Mamacita Bandida, прикриват се проблеми- да. Но проблеми има и при болничните, и при домашните раждания. Модернизиране на болничното раждане, узаковянане на асистираното домашно- пътищата са два различни, но водят до обща цел.

А това че липсва емпатия от страна на болничния персонал, нека не учудва никого. Лекарите у нас винаги са били такива. Затова хората прибягват до дули, избори на екипи или плащат четирицифрени суми за раждания в частни болници.

Тези дни, налагайки ми се да взема едно от най-трудните решения в живота си, исках просто малко съчувствие, и вярвайте ми, ако имаше някоя дула под ръка или екип, обучен да утешава малко бременни, то щях да си платя, за да не се налага да бъда просто поредната бременна, прецакана от други техни колеги.

# 1 296
Истината е, че в БГ болниците наистина традицията и практиката не е към естественото раждане, а към така подпомогнато, че да се впише в горе-долу ясно очертан прозорец на оптимален изход и за майката, и за бебето.

Понякога границите на този прозорец са разтегливи, понякога се искат много действия и компромиси, за да се впишеш в него. Вероятно за доста неподготвени жени ще е стресово да осъзнаят, че наистина нямат право на глас, защото лекарят е решил, че ако окаже натиск, жената лесно ще се впише в приемливите рамки на риска. Предполагам, че от това лекарят ще се почувства добре, защото не го прави за спорта, а за да избегне ужаса и неприятното чувство при лош изход.

По времето на баба ми идеалът за родилка е бил "да се държи добре", да понесе известен дискомфорт и да не пречи на екипа да я вкара в рамките на минималния риск. Сега идеалът за родилка е да ходи и да застава в пози, докато на идейно ниво се опитва да размие границите на оптималния риск и да вкара в приемливата зона доста тревожни неща.

Именно тук е вината на всякакви дули, идейни лидери, писачи, ентусиасти и други емоционални туристи- всячески се опитват да пренебрегнат реалността, че май наистина практиката показва, че този прозорец на оптимален риск е реален и е добре да се спазва. Вместо реалност те продават идеята за свобода и избор. Вместо безопасност- естественост, натоварен термин, който звучи пухкаво и приятно, но като се замисли човек, не е задължително да е така.

Това е съвсем различно от темата за некадърни лекари-идиоти.

По-добре не може да се каже!  202uu

# 1 297
Мамасита,
дьрпаш дявола за опашката...да не ти дойде на гости един ден....

Сега ми е на гости, пием червено вино. Имаш ли нещо да го питаш?

# 1 298
Темата обхваща много подтеми.
.............

Да, много са подтемите, много са аспектите.
Много са и "компетентните".

Отдавна се отказах да се включвам в тази тематика, която силно ме интересува.  Нямам тези сили, ресурси.
Включвам се само заради котката Марта.
Бих искала  да й отдам огромен респект. Дълбоко съчувствие.  И подкрепа. Бъди/продължавай да си силна, въпреки, нелекия  Път, по който вървиш.    bouquet  
Това, което написа днес със сигурност ще прочета поне още 2 пъти. Благодаря, че се реши да пишеш и тук.

И аз подкрепям иска.

Последна редакция: ср, 14 ное 2012, 14:14 от take a smile

# 1 299
А при смъртен случай в болница какво да си кажем? И така още 23534166568 страници.

Правим това, което медицината прави от десетилетия: калибрираме по-добре зоната на оптималния риск. Както казах, тя не е изсечена в камък, а е изведено от практиката правило, което подлежи на непрекъснати корекции.

В БГ имаме по-различен прозорец на риск в сравнение с други системи. Не знам дали е оптимално да се синхронизираме с други системи, друг народ, биология, костна структура ако щете, психика дори.

# 1 300
  • София, Младост 2
Да, трябва да бъдат И хора. Но съм също така наясно, че не може твърде емпатичен лекар да бъде достатъчно хладнокръвен, когато се налага да вземе трудно решение.  Аз затова отивам при лекаря, защото очаквам от него да се погрижи за мен, когато аз не съм способна да го направя. Иначе ще се оправям сама, той за какво ще ми е!

Едно е да съпреживяваш емоциите на пациентите си (което почти никой лекар не иска да прави след първите няколко години в медицинското училище, защото това би значело да "изгори" психически), съвсем друго е просто да имаш човешка съпричастност и да умееш да говориш с пациента и с роднините му като с хора, а не като с добитък с ограничени умствени възможности. Нещо, на което в България огромната част от лекарите не са способни, защото - на първо място - никой не ги учи и на второ, никой не го изисква от тях (както намеква Кристиян). Защото у нас е много разпространена фразата "ужасно е груб, но е страхотен специалист" - все едно второто извинява първото. Ами, не го извинява, сори. Невъзпитан грубиян си е невъзпитан грубиян, каквито ще дипломи да има.

По повод дебатите за и против домашното раждане - каквито и да станат болниците и каквито и космически техники и достижения на медицината и психологията да се вкарат вътре, винаги ще има хора, които няма да искат да влизат в тях. Дори и само за "да не влизат в системата".

Ако една държава я е грижа за децата й, няма да си "измива ръцете" с "майките-престъпници", които избират да си раждат вкъщи независимо от прекрасните условия, които сме им осигурили в болниците. А въпреки всичко ще гледа да намери начин да работи и с тях, защото я интересува какви ще са последствията точно за тези деца, които са в риск заради избора, който родителите им правят. Изборът "ами да мрат тогава, след като ние сме им казали, че не разрешаваме да раждат така, а те така са си избрали" просто не е избор, ако ме разбирате. И акълът не ми го побира, че може да има жени и майки, които да кажат, че едно бебе заслужава да умре като наказание на майка му за избора, който е направила. Или поне така аз разбрах фразата, че жените, избрали да раждат вкъщи, заслужават да си изстрадат "суровите последствия".

Мислете за майките каквото искате - те са възрастни хора и на тях отговорност може да се търси. Но децата не го заслужават - и заради тези деца трябва да се търси и да се осигури и на тези жени начин да получават медицинска помощ. Огромната част от много малкият процент жени, които решават да раждат у дома, биха били ужасно зарадвани да имат акушерка до себе си. Има и акушерки, които ще си сложат главата в торбата да асистират при такива раждания. Така че единственото, което остава, е просто да се махне от закона една от многото глупости, които има в него.

Каквато и да е инфраструктурата, каквито и да са проблемите на здравната система - ако до раждащата жена има поне някой с медицинско образование, познания за протичането на раждането и трезва преценка, рисковете ще намалеят многократно в сравнение с това, което са в момента с тотално неасистираните и безкрайно рисковите раждания. Тотално не разбирам как може една държава да тръби, че я е грижа за децата - и въпреки това абсолютно хладнокръвно и умишлено да блокира достъпа до медицинска помощ със заплахата, че ще съди всяко медицинско лице, което оказва медицинска помощ на раждаща жена извън болнично заведение с хлъзгавото "освен в случай на спешност или чрезвичайни обстоятелства" (или както там е формулирано). Ами, ражданията са спешни състояния. И обстоятелствата могат много бързо да станат чрезвичайни, както не се уморяват да повтарят и да се възмущават безкраен брой хора. Ерго, има нужда до майката да има медицинско лице - където и да е въпросната майка в момента и независимо дали отказва да е в болница. Не е сложно за осъзнаване, нито за изпълнение.

И доводи като "кой ще плаща" и "защо трябва някой да се занимава с лигли/сектантки/ненормалници/ фил ин дъ бланк" абсолютно нямат място. Ако те е грижа за децата, работиш с майките, каквито и да са те. Точка. Ако отказваш да работиш с тях, значи не те е грижа за децата. Просто е.

В случая моята гледна точка абсолютно се разминава с БХК - правата на майката не ме вълнуват ни най-малко, но тези на децата са ми много присърце. И ако се гледа от тази гледна точка - дали децата го заслужават - смятам, че ще има много по-малко противоречия по темата.

# 1 301
Стига с това "където и както реши да ражда".Вече няколко пъти, и от различни потребители се спомена, звучи смущаващо и нелепо, меко казано...

И както  Andariel спомена-основното е, лекарите да са професионалисти, има кой да проявява и емпатия, не са ми това очакванията към тях.

Това и с дулите и мен ме притеснява, и в тази връзка искам да питам-Мегитата, Пегитата и другите гуру-та, те какви го играят-дули, духовни наставници, всё и вся ли?

# 1 302
Цитат
В БГ имаме по-различен прозорец на риск в сравнение с други системи. Не знам дали е оптимално да се синхронизираме с други системи, друг народ, биология, костна структура ако щете, психика дори.

Ето го и епилогьт на темата.
Браво! Grinning

# 1 303
  • До морето :)
Ако раждането беше нещо елементарно и лесно, нямаше да искате при домашното раждане да присъства медицинско лице.  Peace Мястото на лекарите е в болницата, а не по домовете.
Че мноооого неща трябва да се  оправят преди този проблем е сега, но хора всякакви. Аз НЕ ПОДКРЕПЯМ ИСКА. Не че има значение. То явно всеки дърпа от Държавата, защо да не го правят и БХК... newsm78

Въпрос: Колко мами, забременели ин-витро, ще се съгласят за родят вкъщи?  newsm78

# 1 304
Ами, ражданията са спешни състояния.

А бременността е болест....

Общи условия

Активация на акаунт