БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 130
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 965
  • София
От статията става ясно, че е било планирано предварително и въобще ни й трябвала акушерка за свидетел.

# 1 966
  • волно калдъръмче
Приемете, че има жени, които забременяват и износват бебетата си съвсем безпроблемно...
 Peace

... какво трябва да съм завършила, за да получа позволението ти да отида по голяма нужда?

... ако майката по време на раждането е изпаднала в някакво състояние и е убила новороденото си...

Според теб, стелт, раждането е също толкова естествен процес, както ходенето до тоалетна  Rolling Eyes и в един момент ми обясняваш, че този процес може да те вкара в убийствен филм Crazy

В регламента изрично трябва да се вземе предвид и това, че майката може да лудне по време на раждане и да се вземат навременни мерки за опазване на новороденото..., което от друга страна си е лично нейна собственост...  Rolling Eyes

Само за пример - има хора, за които да имаш собствено дете е прищявка (справка - темата за сурогатното майчинство) и чистосърдечно обясняват как трябвало всеки, който не може да има собствено дете да си осинови такова

Вече не знам. Да дойдат юристите  Flutter

# 1 967
Приемете, че има жени, които забременяват и износват бебетата си съвсем безпроблемно...
 Peace

... какво трябва да съм завършила, за да получа позволението ти да отида по голяма нужда?

... ако майката по време на раждането е изпаднала в някакво състояние и е убила новороденото си...

Според теб, стелт, раждането е също толкова естествен процес, както ходенето до тоалетна  Rolling Eyes и в един момент ми обясняваш, че този процес може да те вкара в убийствен филм Crazy

В регламента изрично трябва да се вземе предвид и това, че майката може да лудне по време на раждане и да се вземат навременни мерки за опазване на новороденото..., което от друга страна си е лично нейна собственост...  Rolling Eyes

Само за пример - има хора, за които да имаш собствено дете е прищявка (справка - темата за сурогатното майчинство) и чистосърдечно обясняват как трябвало всеки, който не може да има собствено дете да си осинови такова

Вероятно има хора, които при определени обстоятелства могат да луднат и при ходене по голяма нужда....  Laughing   Не зная, за мен е странно, но така твърдят (не ме питай кои), че родилката изпадала в някакви състояния... Аз си бях напълно с акъла както преди, така и по време на, а и след ражданията... И за следродилна депресия само съм чувала/чела... И за колики при бебетата само съм чувала/чела... За туй допускам, че има такива неща... Вероятно и НЛО има... Мога да твърдя, че нещо го няма, само ако съм сигурна, а в случая не съм и допускам, че родилките могат да изпадат в разни състояния...

Има разлика между собствено дете и дете, което е собственост на родителите си... Мисля, че ме разбра още първия път, защото в примера със собственото дете, който си цитирала намесвам и осиновяване на деца.... Ако по те кефи, ще използвам думата "биологично твое", но на мен ми идва префърцунено в конкретния разговор...

# 1 968
  • волно калдъръмче
Вероятно има хора, които при определени обстоятелства могат да луднат и при ходене по голяма нужда....  Laughing  
 hahaha Вярвай, че точно това си помислих, когато прочетох за странното състояние на родилката от този случай и твоите писания за ке-нето. Ама аз все пак съм от село и толкова ми е и акъла  Flutter  Laughing

Аз може да съм дъщеря, но не съм ничия собственост. Не го разбирам и това за "собственото дете".

# 1 969
  • София

Според действащото законодателство детето е "собствено" на тази, която го е родила.

Има разлика между собствено дете и дете, което е собственост на родителите си...

Каква? Може би в първия случай детето се явява субект, а във втория - обект?

# 1 970
Спорът тук си тече, темата навъртя много страници и няма изчитане, така че питам, защото не съм прочела дотук за мнението на мед. работници по този въпрос. Някой направил ли си е труда да направи проучване сред тях доколко са склонни, ако има регламент за дом. раждания, да работят извън болницата?
Защото дотук какво имаме - стари, неподдържани пътища, трудно проходими зимно време. Няма достатъчен брой спешни екипи и линейки. Ако няма и добре обучени акушерки, съгласни да работят по този начин, защо ви е регламент?
Ако тези жени искат да раждат в къщи с т.н. дула, те и сега си го правят, както се вижда. Било незаконно уж, нямало регламент, но аз не съм чула някоя да е подведена под отговорност.
През зимата непрекъснато се чува за жени, родили някъде по пътя между дома си и болницата. Заради ужасните условия по пътищата и липсата на здравни заведения.  Даже една си спомням я бяха закарали с танк.
Така че, държавата какво направи- закри болници и съкрати персонал. За тези, които си плащат осигуровките и желаят да се възползват от тях в болнична обстановка, няма капацитет. Не виждам как ще се организират да поемат и домашните раждания.

# 1 971
  • На земята, която е всъщност звезда.
Спорът тук си тече, темата навъртя много страници и няма изчитане, така че питам, защото не съм прочела дотук за мнението на мед. работници по този въпрос. Някой направил ли си е труда да направи проучване сред тях доколко са склонни, ако има регламент за дом. раждания, да работят извън болницата?
Защото дотук какво имаме - стари, неподдържани пътища, трудно проходими зимно време. Няма достатъчен брой спешни екипи и линейки. Ако няма и добре обучени акушерки, съгласни да работят по този начин, защо ви е регламент?
Ако тези жени искат да раждат в къщи с т.н. дула, те и сега си го правят, както се вижда. Било незаконно уж, нямало регламент, но аз не съм чула някоя да е подведена под отговорност.
През зимата непрекъснато се чува за жени, родили някъде по пътя между дома си и болницата. Заради ужасните условия по пътищата и липсата на здравни заведения.  Даже една си спомням я бяха закарали с танк.
Така че, държавата какво направи- закри болници и съкрати персонал. За тези, които си плащат осигуровките и желаят да се възползват от тях в болнична обстановка, няма капацитет. Не виждам как ще се организират да поемат и домашните раждания.

Не, няма такова проучване.

# 1 972
Жалко, защото е едно от първите неща, които е трябвало да бъдат проучени.

# 1 973
В момента при Кеворкян е така обсъжданата Меги.

# 1 974
Гледайте "Всяка Неделя", "За и против домашното раждане" - с Миглена Делчева е...

(После чакаме включване от Мамасита... след новата поява на нейната любимка..)

# 1 975
Аз до колкото схванах и в момента има акушерки, които нямат проблем да израждат вкъщи, а и тепърва ще се обучават такива...

# 1 976
Сменете си гуро-то.... спешно... Нелепо е да каже,че раждането е Божа работа... ooooh!

# 1 977
Ми да, не ми хареса Кеворкян, явно неслучайно не го харесвам от дете...  Tired
"На вас за какво са ви медицински лица на раждане вкъщи, за алиби ли??" - няма толкова тъпо изказване... Тя каза само "Не, за помощ!"..., е какво да каже...
ooooh!

На края те казаха "Не правете това вкъщи" а тя добваи "сами!" И е права.

# 1 978
Ми да, не ми хареса Кеворкян, явно неслучайно не го харесвам от дете...  Tired
"На вас за какво са ви медицински лица на раждане вкъщи, за алиби ли??" - няма толкова тъпо изказване... Тя каза само "Не, за помощ!"..., е какво да каже...
ooooh!

На края те казаха "Не правете това вкъщи" а тя добваи "сами!" И е права.

А тя не го ли беше правила вкъщи сама все пак? "Не ме гледайте какво правя, слушайте какво говоря", а?

# 1 979
За съжаление беше много кратко и никаква нова информация не беше дадена. Бяха извикали въпросната Меги да й набият канчето, в момента, в който си отвореше устата започваха да говорят заедно с нея и доводите, който бяха извадени са от нашата тема. Нямаше никакви данни за Бг или от света, да не говорим за обсъждане на регламента. Интересните дебати не се състояха, ще чакаме докато почне да се пише регламентът.

Общи условия

Активация на акаунт