БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 757
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 265
Кажи ни, stelt77, дето много се интересуваш - какво правим сега като се оказа, че акушерките не искали да израждат по къщите?

не съм стелт-а
ама да си кажа на какво ми мирише тук: ще стане точно това, което Родилниците искат - ще се приеме регламент, но поради липса на нормални акушерки, в този регламент ще се промъкнат и разрешителни за вносни такива и хоп, почват практика разни обучени тип Клер и подобни

а техните идеи ги знаем какви са
 Sick

и понеже се говори за безопасността на домашното раждане
в статията пише, че годишно стават 30 домашни раждания
за тази година до сега имаме 5 смъртни случаи поради различни причини
което прави точно 16,66666(6)%!!!

Последна редакция: ср, 21 ное 2012, 09:06 от Анонимен

# 2 266
Не подкрепям капризи на жени, които на всичкото отгоре имат и претенцията за каприза им да плаща касата.

# 2 267
Кажи ни, stelt77, дето много се интересуваш - какво правим сега като се оказа, че акушерките не искали да израждат по къщите?

не съм стелт-а
ама да си кажа на какво ми мирише тук: ще стане точно това, което Родилниците искат - ще се приеме регламент, но поради липса на нормални акушерки, в този регламент ще се промъкнат и разрешителни за вносни такива и хоп, почват практика разни обучени тип Клер и подобни

а техните идеи ги знаем какви са
 Sick

и понеже се говори за безопастността на домашното раждане
в статията пише, че годишно стават 30 домашни раждания
за тази година до сега имаме 5 смъртни случаи поради различни причини

Това, че за нищо на света не бих приела да асистирам на домашно раждане прави ли ме ненормална?

# 2 268
Blue_eyes, извинявам се за неточно подбрания израз
под "нормална акушерка" имах предвид такава със стандартното образование, а не тип карала курсовете на Клер Лопринци и подобни

да благодаря и аз за включването ви в темата
има нужда от гледната ви точка като специалист

# 2 269
Отдавна не съм влизала в темата, но прочетох последните страница -две и .....     Shocked

Родилките трябвало да лежат, не да се разхождат (явно "лекарите " в тази болница не знаят, че като се разхождаш, се ускорява раждането и не болят толкова контракциите), оставям настрана факта, че за тях е къде къде по-лесно родилките да лежат мирно и послушно, докато стане време за раждане, а те да си пият кафето на спокойствие....
Престоят за раждане бил 3-4 часа.....Аз съм на 46 години вече и още не съм срещала жена, която да е родила за 1 час.....
Не ми се изброяват всички прочетени абсурди.
Всяка жена има първо правото да е свободен човек и САМА да решава какво, къде и как иска.
А лекари, акушерки и прочие персонал да слезнат малко от облаците, дето са се възкачили и да нарушат малко собствения си комфорт.
Така както те искат да си запазят комфорта на работа в болница, така и родилката иска да запази комфорта да роди в позната и успокояваща обстановка.

# 2 270
...за тази година до сега имаме 5 смъртни случаи поради различни причини

5 смъртни случая, няколко убити от майките си деца, процента надхвърли 16.

# 2 271
  • София
Ако тоновете на детето трябва да се следят, ще лежа и няма да смея да мръдна! При мен имаше такъв момент и очите ми бяха само в графиката, дали изглежда равномерна. С второто не ме вързаха за монитора, защото нямаше нужда и раждането стана много бързо.

# 2 272
Blue_eyes, извинявам се за неточно подбрания израз
под "нормална акушерка" имах предвид такава със стандартното образование, а не тип карала курсовете на Клер Лопринци и подобни

да благодаря и аз за включването ви в темата
има нужда от гледната ви точка като специалист
Peace, така съм съгласна.Наистина смятам, че  дори да се уреди законово този въпрос, много трудно ще се намерят акушерки, които да поемат този риск, защото каквото и да си говорим всяко едно раждане е с неясен край и крие безброй рискове, които понякога са фатални дори и в лечебно заведение, да не говорим в домашна обстановка.Толкова много неща могат да се объркат за части от секундата, казвам го не защото така съм чула или прочела, а защото съм била много пъти в такава ситуация.Въпреки, че всеобщото мнение е че ние сме някакви бездушни и груби същества, чиято единствена цел е да тормозят и нагрубяват жените които раждат, идея си нямате колко бели коси имам на 35 години точно от такива раждания.Трудно ще ви опиша облекчението, което изпитвам всеки път, когато нещата завършат добре и за бебето и за майката.
Всяка жена има първо правото да е свободен човек и САМА да решава какво, къде и как иска.
А лекари, акушерки и прочие персонал да слезнат малко от облаците, дето са се възкачили и да нарушат малко собствения си комфорт.
Така както те искат да си запазят комфорта на работа в болница, така и родилката иска да запази комфорта да роди в позната и успокояваща обстановка.

Егоистично е жената да мисли само за своя комфорт, според мен е по-важно да роди живо и здраво дете.

# 2 273
  • София
Престоят за раждане бил 3-4 часа.....Аз съм на 46 години вече и още не съм срещала жена, която да е родила за 1 час.....
Не ми се изброяват всички прочетени абсурди.

Ами ако искаш да се запознаем. Второто ми дете се роди точно за 2 часа. Няма нито един отнесен шамар, нито една обида и прекрасни спомени - в болница. С лекарка, която стоя до мен и ми чете списание и обсъждахме клюки. Още си спомням точно за кого си клюкарихме.

Абе да им приемат един закон и да почнат да си морят бебетата законово. Явно това им е целта.

# 2 274
Да лежиш по време на контракции е ужасно!

Нямаше сила която да ме накара да лежа, обикалях стаята,
подпирах стените, взимах душ, легнах като почнаха напъните.

За смъртните случаи - имаме 30 домашни, НЕасистирани раждания,
с 5 смъртни случая, така ли? Интересно,ако бяха асистирани...

Българските акушерки, според мен, не са подготвени да водят самостоятелно и независимо раждания. Няма да се престрашат, естествено. То и тук акушерките, които работят само в болници,
не ходят по домовете. Там израждат, ама имат винаги лекар наоколо и отговорностите са по-малко. А тези със собствени практики, следят бременност, асистират и при домашно и при болнично сами. Много по-опитни са. Peace

# 2 275
  • Западен парк
А, точно снощи говорихме по въпроса в къщи и наум сметнахме ,че при 30 родилки и 5 мъртви бебета, процента трябва да е около 15-16. Разминаването с изчисленията на Родилница се дължи, предполагам, на факта, че на Цвети, майката от Бургас и останалите нямаше да им бъде разрешено домашно раждане. Всички държави регламентирали домашното са поставили изричното условие бременността да е следена и да няма рискови показания. Т.е. преносване от четири седмици няма да остави родилката в къщи, а ще я паркира в отделението за наблюдение. Предполагам, че и при регламент у нас израждащата акушерка ще иска да има поглед върху протичането на бременността поне в последния месец и не би се навила да асистира "на сляпо" без абсолютно никаква информация за плода.

Благодаря на Блу айс за включването. Не я изядохме, както се предполагаше. Дори й се радваме да обогати разговора. Моето последно раждане беше точно като твоето - според "белите" стандарти щяха да ми разрешат да раждам в къщи, дори щяха да ми го препоръчат. И сега щях да съм с две деца...

Краси, а как точно на разхождаща се родилка могат да й бъдат проследени тоновете? Вярно, че има съвсем мънички мобилни монитори, но не си представям да успеят да й го увържат около нея. Поради липса на интонация, последното изглежда като заяждане, но не е. Задавам въпроса без ирония или сарказъм.

# 2 276
Мамасита, защо постоянно натякваш за някакви шамари? Как си представяш да раждам в компанията на майка ми и мъжа ми /било то в болница или вкъщи/ и някой да ми удря шамари и най-вече - защо?

Акушерката може да не е добрата леля, която си представяш и за каквато се е представила и да стане рязка...къде е гаранцията, че няма да викне или да ти удари шамар  newsm78...и къде е гаранцията, че мъжът ти няма да й отвърне в цялата суматоха. Това чисто хипотетично, човек не знае в чий дом отива да изражда, от една страна, а родата не знае как би реагирала при по-екстремна ситуация- от друга...Особено ако публиката е многобройна.
Цитат

Да нямаш дупе да се аргументираш пред колегите, а да ти стиска да водиш домашно раждане!

Шушумига, не бих й поверила здравето и живота на детето си.

Както знаем, шамарът е уважаван метод да изкараш някого от инатливо или безсъзнателно състояние.

Ако раждането на Цвети беше асистирано, щеше да завърши с трансфер в болница и спешно секцио, най-вероятно, особено ако се следят тоновете. Всъщност именно заради тоновете. То това е и една от целите на асистирането- да стане ясно кога е време за болница, ама не в последния момент, а някъде 2-4 часа преди последния момент. Нищо, че после майката ще се сърди, че е можело и у дома, ако доизмъчи бебето.

Моят престой в родилното беше 6 часа, можеше и по-малко да е, ама ме чакаха дали ще тръгне естествено, но ако бяха по-безцеремонни, щяха да ми спестят 2-4 часа със система още от вратата.

# 2 277
Наистина се радвам, че не ме изядохте с парцалите  Peace, може би точно това ме е спирало да пиша по темата до сега.

лично аз никога не спирам жените да се разжождат, дори една от последните ми родилки ме гледаше доста странно за това, че я карам да кляка по време на контракциите, но после ми беше благодарна, че ме е послушала.Относно следенето на тоновете, когато всичко е нормално тоновете се слушат на 30 минути, просто жената ляга за няколко минути и после отново е свободна да прави каквото иска  Peace.Запис се прави, само ако нещо те смущава.

# 2 278
  • Варна
Темата прилича на дебат между агитките на ЦСКА и Левски. И едната, и другата страна стоят на твърди и непримирими позиции.
А stelt77 е новата viliko, това поне ми се изясни.  Laughing

# 2 279
А сега въпрос за милион долара: как ще обясниш, че нещо те смущава на семейство, което е убедено, че "раждането е естествен процес" и нищо лошо не става в него...и като ги трансферираш в болница, после са недоволни, че бебето не е било достатъчно синкаво, имало още много време и си ги лишила от раждането на мечтите им...

Общи условия

Активация на акаунт