БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 889
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 355
Кристиан, не мога да кажа с какво са запознати всички български АГ-та, обаче е безспорен факт, че са ограничени откъм финанси, база, медикаменти, от всичко. Може ли да спасяваш бебета ако не разполагаш с нищо?
В болницата, където раждах втория път, неонатоложката ми каза да съм близо до бебето колкото се може повече, защото смяташе, че е добре за него. Вадеше го от кувьоза, но като видеше, че посинява, го връщаше пак. После като ми даде, повече никой не дойде да ми вземе от ръцете. Щом някъде може болничните практики да са добри, защо другаде да не може? И защо едни и същи акушерки в частната болница са много мили, а в Шейново ядат глави?

Защото, приемните изпити трябва отсяват И нечовеците.
Не казвам,че тук го правят.
Но рано или кьсно обучението оформя някои да станат "човеци".
А този,който никога не е бил,мальк е шансьт да стане след това.
Такива професии са за някои призвание.За други-машина за пари.

Бояна,кога сме били на различно мнение?

# 2 356
  • София

Бояна,кога сме били на различно мнение?
Не помня да съм спорила с теб, но съм чела твои постове, малко си в една крайност, с която не съм съгласна.

# 2 357
Мисля, че много изместихме темата...

Само последно ще кажа - че и в медицината, както и навсякъде другаде, има школи. Някакви неща се правят, защото "така се правят" - и това може да продължава с години.

Рутината може да изглежда много тъпо нещо отстрани, но е незаменима част от една добра организация. Колкото по-малко се налага да импровизираш, докато спасяваш човешки живот, толкова по-добре.

А промяната на рутината обикновено е тегав и дълъг процес.

# 2 358
Хубаво е, че си хортувате приятно за ползата от болнично раждане, но все пак темата е за домашното такова. И заплахата да осъдят държавата за липса на регламент.

Все пак да напомня, че в случая с Унгария обезщетението е било 1250 евро. Мисля, че държавата няма да фалира непосредствено от точно това дело - тъй че имаме време да помислим. Simple Smile

# 2 359
  • София
Мисля, че много изместихме темата...

Само последно ще кажа - че и в медицината, както и навсякъде другаде, има школи. Някакви неща се правят, защото "така се правят" - и това може да продължава с години.

Рутината може да изглежда много тъпо нещо отстрани, но е незаменима част от една добра организация. Колкото по-малко се налага да импровизираш, докато спасяваш човешки живот, толкова по-добре.

А промяната на рутината обикновено е тегав и дълъг процес.
И правилно е тегав процес, резките промени в такива области никога не водят до нещо добро за здравето.

# 2 360
  • Плевен
Важността на кожния допир с майката за едно рано родено дете. Нямалява се нуждата от медикаменти,кувиози и др.интервенции,улеснява и матурира дихателната функция и тн.
http://www.kangaroomothercare.com/premature-babies.aspx
http://www.newscientist.com/article/mg21428634.200-kangaroo-care … ds-of-babies.html
http://www.med.umich.edu/nicu/pdf/C.3KangarooCare.pdf

Искам да отбележа,че бьлгарските акушерки и АГ (да не кажа всички) не са чували за този метод и за положителните му последствия за децата.
Всьщност не е и нужно да прочетеш или да научиш,а само да следваш природните си инстинкти.
Но и това са загубили медиците...
Много е важно и най вече за рано родените деца,да имат допир с майките си колкото се може по често защото е доказано,че това влия положително на развитието на детето.
Децата ги лишават с месеци от това тяхно право.
Дьржат ги затворени в 4 стени,всякакви хора се изреждат да ги изследват,да ги пипат,да ги кьпят...само родителите,които детето познава с всичките си сетива (и има болезнената нужда в такьв момент да са до него) ги няма,липсват...забранено им е да виждат детето си с предтекст,че се прави всичко "вьзможно" най добро за тях.

Жал ми е....и най вече,че родителите не знаят,че децата им могат да бьдат третирани и по друг начин.

Не само, че са чували за такова отглеждане, но има и такива отделения - тук му казват кенгуру отглеждане. Майката е гола и детето голо на гърдите й, като заедно са обвити н нещо като блуза с колани и така си ходят по цял ден.
И обобщението ти за ранно родено дете и идеалистичната ти представа, няма нищо общо с реалността. Ти роди дете 800гр. пък после, чакай от лекарите да си следват природните инстинкти. Вие на живо такова дете виждали ли сте? Моето например спираше да диша, трябваше да се реанимира постоянно, следеше се от два апарата, имаше абокати където се сетите, в краката, в главата, в ръката, хранеше се през пъпа, имаше катетър, беше интубиран и на апаратна вентилация и ме беше страх да го погледна /първия пък като го видях припаднах/, да не говорим да го гушкам.

# 2 361
Хубаво е, че си хортувате приятно за ползата от болнично раждане, но все пак темата е за домашното такова. И заплахата да осъдят държавата за липса на регламент.

И на какво толкова ще осъдят държавата? Най-много да се произнесат, че има нарушение на конвенция за правата на човека и да осъдят държавата в някакъв срок да плати съдебните разноски на жалбоподателя и то в размер, какъвто съдът реши. За жалбоподател от България я присъдят 1000 евро, я не.
До сега има само едно такова решение срещу Унгария, чиито ефект се преекспонира в нашите медии. Не намирам данни да е променено законодателството в тази посока след издаване на решението от Страсбург. Ето го в оригинал, аз го изчетох, на който му се чете да чете.

http://tasz.hu/en/news/victory-strasbourg-cause-home-birth Клика се върху the judgement в долния край на статията.

# 2 362
Това са представите на хора , виждали недоносени деца...ама ей така, три-четири седмици недоносени.
Моето дете беше 700 грама и го хранеха с току що изцедена прясна кърма. Ходех по 4 пъти на ден до болницата. После 2 месеца ходех по 3 пъти дневно да я храня...говорите си наизуст(Бояна, от теб не очаквах!).
Всичко е въпрос на желание за промяна и от двете страни-родители и лекари и въпрос на приложимост у нас. Е извинете, ама при положение, че някои родители влизат болни в отделението за интензивни грижи, как да разрешат свиждане без ограничение?  И вместо да се борим с променимите неща, ние седим на 15р0 страници да обсъждаме кой какво перо иска да си забоде на з...ка! Е, извинете!
п.п. Пък точно най-запалените по "Естественото" най-често не кърмят недоносените си деца.

# 2 363
  • София
Това са представите на хора , виждали недоносени деца...ама ей така, три-четири седмици недоносени.
Моето дете беше 700 грама и го хранеха с току що изцедена прясна кърма. Ходех по 4 пъти на ден до болницата. После 2 месеца ходех по 3 пъти дневно да я храня...говорите си наизуст(Бояна, от теб не очаквах!).

Виждам, че изобщо не си прочела какво съм написала. Аз бях в болница с леко недоносено, но там всички майки имаха достъп до бебетата си, даваха кърма, гушкаха и тн. Това в Токуда. Има и други такива места.
Не знам къде си раждала ти, но има много болници в България, в които това невъзможно не поради незнание или нежелание, а поради недоимък. И това е факт. Всяка година благотворително се събират пари за кувьози и други елементарни неща за болници намиращи се извън София. Там въобще дали ще стоиш бебето е най- малкия проблем. И не са виновни лекари и сестри, просто няма пари.

# 2 364
Важността на кожния допир с майката за едно рано родено дете. Нямалява се нуждата от медикаменти,кувиози и др.интервенции,улеснява и матурира дихателната функция и тн.
http://www.kangaroomothercare.com/premature-babies.aspx
http://www.newscientist.com/article/mg21428634.200-kangaroo-care … ds-of-babies.html
http://www.med.umich.edu/nicu/pdf/C.3KangarooCare.pdf

Искам да отбележа,че бьлгарските акушерки и АГ (да не кажа всички) не са чували за този метод и за положителните му последствия за децата.
Всьщност не е и нужно да прочетеш или да научиш,а само да следваш природните си инстинкти.
Но и това са загубили медиците...
Много е важно и най вече за рано родените деца,да имат допир с майките си колкото се може по често защото е доказано,че това влия положително на развитието на детето.
Децата ги лишават с месеци от това тяхно право.
Дьржат ги затворени в 4 стени,всякакви хора се изреждат да ги изследват,да ги пипат,да ги кьпят...само родителите,които детето познава с всичките си сетива (и има болезнената нужда в такьв момент да са до него) ги няма,липсват...забранено им е да виждат детето си с предтекст,че се прави всичко "вьзможно" най добро за тях.

Жал ми е....и най вече,че родителите не знаят,че децата им могат да бьдат третирани и по друг начин.

Не само, че са чували за такова отглеждане, но има и такива отделения - тук му казват кенгуру отглеждане. Майката е гола и детето голо на гърдите й, като заедно са обвити н нещо като блуза с колани и така си ходят по цял ден.
И обобщението ти за ранно родено дете и идеалистичната ти представа, няма нищо общо с реалността. Ти роди дете 800гр. пък после, чакай от лекарите да си следват природните инстинкти. Вие на живо такова дете виждали ли сте? Моето например спираше да диша, трябваше да се реанимира постоянно, следеше се от два апарата, имаше абокати където се сетите, в краката, в главата, в ръката, хранеше се през пъпа, имаше катетър, беше интубиран и на апаратна вентилация и ме беше страх да го погледна /първия пък като го видях припаднах/, да не говорим да го гушкам.
Ами сигурно вече има,да.Все пак е 21 век.
Само,че са изключения,а не правило.
Всякакви деца сьм виждал.Аз лично не припадам в такива ситуации.Но хората сме различни.
При толкова малко дете,с толкова апаратура..именно там е нужно да бьде близо до майка си.Вьпреки сондите,мониторинга и тн.Вьзможно е практически,знам. Peace

# 2 365
Рутината може да изглежда много тъпо нещо отстрани, но е незаменима част от една добра организация.........................
Но и сериозна спирачка за всичко ново и полезно!     Peace
Именно защото болшинството болници и лекари така силно държат на рутината, положението е отчайващо и трагично.Какъв 21 век, на повечето места са застинали в 18-ти....
И не, не е въпрос само на пари.

# 2 366
Рутината може да изглежда много тъпо нещо отстрани, но е незаменима част от една добра организация.........................
Но и сериозна спирачка за всичко ново и полезно!     Peace
Именно защото болшинството болници и лекари така силно държат на рутината, положението е отчайващо и трагично.Какъв 21 век, на повечето места са застинали в 18-ти....
И не, не е въпрос само на пари.

Мда...пьк постоянно се реве,че не искат да се врьщат в 18 век чрез дом.раждане...

# 2 367
Монк, не знам дали има наказания за подобни майки,
родили без акушерка вкъщи. Честно казано, почти нищо не съм чувала за такива.

В Холандия freebirth не е толкова популярен ( може би заради уреденото дом.раждане),
колкото в САЩ напр. Бях чела разни истории на подобни майки, не застават с лицето и имената си обаче, по-скоро от страх от Социалните. И всички твърдят, че са избрали това поради някакви спиритуалистични причини.

Нито една от жените, родили вкъщи, които познавам,
не бих нарекла лигла. Напротив, по правило, това са точно обратно на лиглата, жени.
Такива като мен, нар. пъзли и лигли. Вместо да си родят вкъщи от страх бягат в болница.  Mr. Green

Чета темата и си мисля, че наистина не сме готови в България за подобно нещо.
И тук не става въпрос само за финанси. Психически не сме готови.
Лекари и акушерки се плашат от тази идея, самите жени също.
Ще  е добре първо в болниците ни да започнат да се отварят за някои новости,
да уважават повече родилките, та след мнооого години, ако това постигнем, може и до дом.
раждане да стигнем. Peace

# 2 368
  • София
 На мен голяма част от постовете ми напомнят на бабите, които се жалват, колко хубаво беше през социализмът, а сега какво стана....

# 2 369
  • На земята, която е всъщност звезда.

Все си мисля, че жената, която ще дойде вкъщи няма да е непозната. Тя ще проследява и бременността и ще има време да прецени хората, а и хората ще преценят може ли да и се доверят. Акушерката не е длъжна да приема всички, само тези, които прецени.

Peace

Общи условия

Активация на акаунт