БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 705
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 625
Значи за да разбираш от упойки трябва да си анестезиолог... А за да вземеш решение за домашно раждане трябва освен да разбираш от анестезиология, да владееш акушерство и гинекология, да разбираш от ваксини, разни кръвни изследвания, вит. К, неонатология и т.н.  Thinking

# 2 626
Имайки предвид, че решенията за дом. раждане се взимат отчасти заради очаквания за вредност на всички тези ваксини, интервенции и вит. К (а на него какво му е?), то се предполага, че поне мъничко трябва да разбираш от естеството на тези неща. Щото сума ти статии се изписаха и се казаха реплики за окситоцина и как променял способностите за бондинг, ама дали хората изобщо знаят нещо повече и за окситоцина, че и за човешкото съзнание- това е друг въпрос.

Чукча не читател, чукча- активист...

# 2 627
  • Paris, France
Nevena Virolan, лекарите, които завършват сега със сигурност са обучени, както и предишни поколения. Обаче тези лекари бягат в чужбина или по частни болници, или по големите болници в страната, което е разбираемо. Има малки градове, където няма такива специалисти. И в друга тема съм казвала, това е родният ми град, там анестезиологът е в пенсионна възраст и не работи със спинална и епидурална. Не знам дали е единствен случай.

Познавам поне 10-15 лекари, които имат специалност анестезиология и са от поне 10 години в пенсия и всички са работили и спинални и епидурални - и в България и в чужбина. Някои все още практикуват в България и даже ходят да работят в провинцията, но ей така, за спорта. Повечето се пенсионираха в чужбина и някои даже заминаха отново. Проблемът е, че даже тези, които са работили в родилни отделения предпочитат да работят в други, защото в родилното работата им е наистина много тежка и отговорна. Не е по-зле платена от другаде, но като имат възможност за по-лека, защо не.

Не вярвам конкретният анестезиолог да не може да прави епидурални. Може би не ги прави за рутинно обезболяване на раждането, защото са го учили, че го забавя, усложнява итн. Повечето анестезиоложки, които познавам са родили без упойки (нормално). Обувките на обущаря.

# 2 628
Ма разбира се, че знам, че нищо не знам... аз поне със сигурност. Не съм и тръгнала да твърдя друго, както казах, единственото, което аз мисля и смятам за правилно е, че хората имат право да имат разбирания и да се борят за тях, без други да ги обиждат и да им се присмиват.
Медицински лекции не чета и знания в тая област особени не демонстрирам Peace

Обаче сега пак си противоречите, признайте си го.. Понеже има и хора, които имат намерение и искат да родят в къщи, които се подготвят целенасочено и поназнайват доста, стабилно време отделят, проверяват, сравняват. И после вие ги подигравате и тях, че пък много били знаели, че се правели на лекари, но даже и ТЕ не можели да си решават, въпреки, че отговарят на "критериите" за начетеност.
Е.. то ни така, ни иначе пак, угодия няма... Що си с шапка, що си без... малко на тоя принцип е цялата дискусия - често нелогична и противоречива.

# 2 629
  • Paris, France
Значи за да разбираш от упойки трябва да си анестезиолог...

Не, но упояването на бременна жена без да се упои плода не е лесно. Всъщност сигурно всеки може да я упои, но не всеки може да я събуди, за съжаление. Това са едни от най-рисковите упойки за здрави хора, а тези родилки често и здрави не са. Една бременност усложнява всичко и в повечето случаи упойка се налага при вече съществуващи усложнения.

# 2 630
Както казах за противоречието - "противореча си, това е добре, значи съм голям, съдържам множества", Уолт Уитман. Опитваме се да обхванем сложен въпрос.

Веднага казвам, че начетеност не е равно на приложно знание. По начетеност около раждането мога да си съпернича с Мег, не може да ме изненада с нова информация.

Дори да имаш информация, дълбоко идиотско е да взимаш решения а приори, "на сухо". Да, знам, че окситоцинът бил еди-какво си, но в ситуацията на раждането ми беше нещо съвсем друго, с друг ефект.

Пак за планинарството. Наистина съм много подготвена. Мога да правя тройна осморка и алпийска пеперуда за шоу, у дома, на топло. Обаче ако ръцете ми са достатъчно измръзнали, и бабин възел не мога. Знам как да предотвратя хипотермия, защото знам колко е лесно тя да се случи, въпреки че 99.999 от туристите си излизат от планината без проблем и никога не измръзват. Как ви звучи- 10 минути, преди ниската температура да промени преценката, да ви дезориентира, да забравите всичките си знания...

Както се казва в испанската поговорка, много е трудно да си мъдър върху седлото. Почти невъзможно. Затова се взимат мерки, независещи от теб, за да вървят нещата в правия път.

# 2 631
  • София
В коя болница в България се слага витамин К рутинно?
А и мисля, че обсъдихме вече въпроса с посещението на педиатъра и поставяне /при желание/ на необходимите ваксини. Може да се впише изискване родителите с детето да посетят най-близката болница в еди какъв си срок, за вписване на детето с оглед издаване на документи, преглед и т.н.

# 2 632
  • София
Nevena Virolan, лекарите, които завършват сега със сигурност са обучени, както и предишни поколения. Обаче тези лекари бягат в чужбина или по частни болници, или по големите болници в страната, което е разбираемо. Има малки градове, където няма такива специалисти. И в друга тема съм казвала, това е родният ми град, там анестезиологът е в пенсионна възраст и не работи със спинална и епидурална. Не знам дали е единствен случай.

Познавам поне 10-15 лекари, които имат специалност анестезиология и са от поне 10 години в пенсия и всички са работили и спинални и епидурални - и в България и в чужбина. Някои все още практикуват в България и даже ходят да работят в провинцията, но ей така, за спорта. Повечето се пенсионираха в чужбина и някои даже заминаха отново. Проблемът е, че даже тези, които са работили в родилни отделения предпочитат да работят в други, защото в родилното работата им е наистина много тежка и отговорна. Не е по-зле платена от другаде, но като имат възможност за по-лека, защо не.

Не вярвам конкретният анестезиолог да не може да прави епидурални. Може би не ги прави за рутинно обезболяване на раждането, защото са го учили, че го забавя, усложнява итн. Повечето анестезиоложки, които познавам са родили без упойки (нормално). Обувките на обущаря.

Не мога да споря, щом казваш значи е така. Имам предвид, че дори и старото поколение анестезиолози са обучени.
Но тогава въпросът защо в България се използва все още пълна упойка при секцио и защо в много случаи се отказва обезболяване (включително и с думите, че не работят с епидурална) при нормално раждане остава отворен. Явно по-скоро с недостиг на анестезиолози.

# 2 633
  • София
На мен стажант ми слага епидурална, много беше напрягащо  Crazy.

/Да вметна, че много ми хареса статията на Лола, но аз харесвам почти всичките й писания  Laughing/

# 2 634
В коя болница в България се слага витамин К рутинно?

В тази, в която раждах аз... Понеже отказах ваксините и след като родих казах, че не искам да дават вода и АМ (след като услужливо ми отказаха да ми дадат бебето и не бях сигурна какво ще им хрумне до сутринта), те ме попитаха вит. К дали да слагат... Бебето не е имало проблеми някакви, което ме навежда на мисълта, че вит. К-то е рутинно... На сутринта пак ме питаха за вит. К и ваксини и дали съм убедена, че зная какви са последиците от отказа ми за здравето на детето... Вероятно това не е единствената болница с рутинно вит. К... В епикризата пише, че съм отказала ваксини, но не пише нищо за вит. К... На първото ми дете не зная дали са му слагали, тогава никой за нищо не ме е питал, та си е отнесъл всичко, вкл. беше включен на АБ без мое знание...

# 2 635
Мноу ясно, че е така, Мамситоу  Wink

Ама друго имах предвид, нали пишеш "къде сте тръгнали с тая грамотност за домашно раждане?" - твой въпрос. Пък като се окаже, че си има грамотни... айде, не стигало. Всеки знае, че не стига и че теория и практика са две различни неща. Ма тогава не задавай горния въпрос, понеже очевидно е безпредметен  Wink

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 12:12 от Сова

# 2 636
  • София
Хубаво е човек да е прочел и да знае, ама на практика, баш когато са му нужни всичките знания, може така хубаво да дръпне шалтера от напрежението, че да не може и името си да каже!
Може да не съм във възторг от условията, процедурите и отношението в болниците, в случая в родилното отделение, но и това демонизиране ми идва твърде много и не мога да го приема, защото рационалността се губи. Разни ентусиасти на тема "ще си раждам вкъщи, защото не искам това и онова", не мога да ги приема насериозно, защото виждам някакво сектанство, а то пак замъглява здравия разум.

# 2 637
Да, технически погледнато вит. К се слага рутинно или с други думи- превантивно и масово, защото ако спре да се слага, още от утре ще се случат неприятни случаи на мозъчен кръвоизлив при наглед съвсем здрави новородени.

Дали ще се случи точно при това дете- никой не може да каже, няма изследване, няма кристална топка, така че е трудно лечението да е персонализирано, само и само да не се нарича със злата думичка "рутинно", родееща се с конвейер, социализъм, строева подготовка и други вътрешно възникващи образи.

И изследването за фенилкетонурия е "рутинно". Причинява дискомфорт на бебето- убождане по петичката, а заболяването е много-много рядко. Така де, и да не се изследваме, разболелите се като нищо ще попълнят квотата за селски идиот, както се е случвало в миналото, или ще си умрат след известно време, доста бързичко, ако пият диетична кола.

Еми не може всичко да е персонализирано!

Например, "рутинно" се препоръчва да се пуши по-малко и макар да има отделни случаи, в които "дядо ми пушеше от 12-годишен и доживя 120", предупреждението е валидно, ако се разглеждат нещата групово.

И слагането на лекарства за контрахиране на матката е "рутинно" в подобен смисъл, ако от утре спре, ще зачестят случаите на кървене. Някои жени няма да имат нужда от такива средства, но нужно ли е да разберем кои точно имат и нямат нужда?

Сега кажете честно, тези с окситоцина- забелязахте ли промяна на съзнанието от този медикамент? Щото аз не, не беше в контекст. Ако гледам котка, сигурно отделям по-малко окситоцин, но усещам по-голямо умиление. Ако раждам, нивата на окситоцин са колосални, но дали ми минават нежни и пухкави мисли през главата? Синтетичният пък няма никакъв ефект върху съзнанието, защото не преминава кръвно-мозъчната бариера.

# 2 638
  • Западен парк
Сова, моля да бъда извинена. С нито един от последните си постове не съм визирала теб. Подозирам, че си обидена от моите думи след цитираното от Мамасита твое мнение.

И по отношение на предварителната информация - ако една бременна не е разговаряла с лекар за манипулациите и медицинските интервенции, кога се правят и защо това се налага - как тогава ще реши къде да протече раждането?

Всички живеещи в България са на мнение, че държавата не е само София, Пловдив и Варна. По коя логика се иска една майка в разградско село(примерно) да има на разположение акушерка в къщи, вместо да се поиска условията в разградската болница да позволяват на специалистите да остана там? И това ако не е каруцата пред коня...

# 2 639
  • София
А аз искам да попитам какви са възможните странични неблагоприятни ефекти от тази доза витамин К? Едва ли надвишават ползата. Сигурно много хора тук не са виждали деца с мозъчни увреждания, и не знаят колко опасно е всичко. И без това много бебета получават инсулти съвсем буквално преди да се родят - някои оцеляват, други не, та на мен хич не ми се рискува при такова травматично събитие като раждането, на бебето да му стане нещо с главата.

Общи условия

Активация на акаунт