БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 597
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 640
Как може много неща да не са рутинни навсякъде, а да са само за определени групи, пък при нас само не можело? На мен не ми пука особено дали нещо се прави на всички или не... Когато аз не го искам и го отказвам, то не го ползвам... Другите отговарят за себе си...

# 2 641
Хубаво е човек да е прочел и да знае, ама на практика, баш когато са му нужни всичките знания, може така хубаво да дръпне шалтера от напрежението, че да не може и името си да каже!

Именно! От утре ставам полу-професионален планински водач, оказващ морална подкрепа.

Имам опит с Рила и Пирин, но ако клиентите ми искат да се изкачат на Алпите или Хималаите,
няма проблем- това са само вариации на планина, много приличат на Рила и Пирин.
Хората се катерят по планините от хилядолетия без никакъв проблем, а човешкото тяло е
създадено за ходене. Индустрията на туристическите стоки се опитва да изкара планината опасно
място и да ви продаде всякаква екипировка, но традиционните алпийски овчари са се катерили с
конопено въже и чугунени клинци и са носели само вълнени гащи с тиранти. Ходенето в планината е безопасно, ако човек е теоретично подготвен. Разбира се, има неочаквани препятствия като лошо време, лавини, умора и хипотермия, но тези неща се случват рядко.
Над 99 процента от туристите прекарват времето си в планината без никакви проблеми и
имат позитивно преживяване. Някои по-кашкавалени туристи се ограничават до ниските
части на планините, защото не са уверени, че могат да стигнат по-високо, но ние знаем, че
с повече воля и усилия може да надминем нивото си и въпреки че сме дебели и не във форма, да
качим поне 5000 метра.

Като водач за морална подкрепа няма да имам отговорност за подсигуряване, екипировка
и решения кога да тръгнем и кога да се върнем, това е напълно Ваша отговорност, защото
катеренето в планината е Ваш личен избор, който уважавам безкрайно. Мога само да ви помасажирам краката, ако се уморите или да ви постопля ръцете и да ви напомня, че тялото ви
е създадено за катерене. Ако се наложи, спасителният хеликоптер веднага ще почне да ви търси.
Дали ще ви намери е друг въпрос.

Докато се катерите, ще си стоя у дома на топло, за да мога да направя справка в интернет
за връзването на по-сложните алпийски възли. Ще поддържаме връзка по телефона, може и
скайп. Ако случайно загубите пътеката, доверете се на планината и оставете терена да ви води, не бутайте реката. Всяка планина рано или късно се превръща в долина.

Ако някой ви посъветва да се връщате веднага заради лошо време или да взимате лифт,
ще споря с тях докрай, за да не ви лиша от естественото ходене в планината, което в крайна сметка е полезно за здравето ви. Лифтът ви кара да стоите седнали, а всички знаем, че
седенето вреди на мускулите, костите и сърдечно-съдовата система. Има проучвания за това!

# 2 642
А аз искам да попитам какви са възможните странични неблагоприятни ефекти от тази доза витамин К? Едва ли надвишават ползата. Сигурно много хора тук не са виждали деца с мозъчни увреждания, и не знаят колко опасно е всичко. И без това много бебета получават инсулти съвсем буквално преди да се родят - някои оцеляват, други не, та на мен хич не ми се рискува при такова травматично събитие като раждането, на бебето да му стане нещо с главата.
Витамин К мозьчни инсулти и увреждания ли лекува?

# 2 643
Как може много неща да не са рутинни навсякъде, а да са само за определени групи, пък при нас само не можело? На мен не ми пука особено дали нещо се прави на всички или не... Когато аз не го искам и го отказвам, то не го ползвам... Другите отговарят за себе си...

Значи искаш от първа ръка да разбереш дали е имало или нямало смисъл от терапията?

Защо така?

Да не би да имаш кристална топка, която ти казва, че твоето бебе със сто процента сигурност няма да има инсулт от липса на вит. К? Или залагаш на това, че събитието е с малка (но все пак не нулева) вероятност?

# 2 644
А аз искам да попитам какви са възможните странични неблагоприятни ефекти от тази доза витамин К? Едва ли надвишават ползата. Сигурно много хора тук не са виждали деца с мозъчни увреждания, и не знаят колко опасно е всичко. И без това много бебета получават инсулти съвсем буквално преди да се родят - някои оцеляват, други не, та на мен хич не ми се рискува при такова травматично събитие като раждането, на бебето да му стане нещо с главата.

Ти кажи нещо полезно, например как новороденото с помощта на ГНМ да се предпази от
мозъчен кръвоизлив. Всички знаем, че тайната е в кармата, душата и други работи, не в някаква си рутинна болнична процедура...

# 2 645
  • София

Не, не лекува, но при положение, че и без това е жив късмет, че едно бебе е оцеляло до момента на раждането без още в утробата да е с инсулт, то няма смисъл да се осланяме само на естествения подбор само заради единия витамин К, ако чрез него може да се намали вероятността от кръвоизлив. Нека съм бъзла!

# 2 646
Все още има места, където секциото се прави с пълна упойка и не се предлага обезболяване с епидурална при нормално раждане, поради липса на анестезиолози.

Shocked Shocked Shocked Е тези пълни упойки кой ги прави, не е ли анестезиолог? Като ме оперираха дежурният можеше да сложи спинална или епидурал, но за мене беше противопоказана та извикаха по-опитен. Едва ли има анестезиолог, който да предпочете огромните рискова на общата упойка пред спиналната. При секцио общата е много сложна и трудна, защото трябва да се работи бързо и бебето да се извади дишащо а не заспало. А и за бременнатга е опасно.

Не съм специалист, не знам дали само анестезиолог прави пълната упойка. По-скоро имах предвид, че спиналното и епидурално обезболяване са иновации в медицината и не всички анестезиолози го владеят и са обучени да работят с такива упойки.  Прибавяме и категоричният недостиг на каквито и да било анестезиолози в цяла България, може би само в София няма проблем.

Обща упойка на бременна само анестезиолог дава в България, но и навсякъде. Спиналното и епидурално обезболяване в БГ се прилагат много, много отдавна. Познавам жени, родили с такова през 70те в БГ. Не може анестезиолог да не владее спинална упойка. Абсурд е да му дадат специалност, особено в БГ.
Така се шокирах от последните постинги за "компетенциите" на анестезиолозите в БГ (по спомен цитирам :двете най голями болници в Пловдив нямали способен анестезиолог да слага епи и спинална Shocked Shocked ) ,че се вьздьржам да реагирам с някой постинг.
По добре да мьлча. Shocked

ПП От петичката се взима крьв за над 30 заболявания,не само за ФКУ.Преди това е добре да се даде на детето Сукралоза (захар),която се смята,че намалява усещането за болка при детето при убождането.

Не, не лекува, но при положение, че и без това е жив късмет, че едно бебе е оцеляло до момента на раждането без още в утробата да е с инсулт, то няма смисъл да се осланяме само на естествения подбор само заради единия витамин К, ако чрез него може да се намали вероятността от кръвоизлив. Нека съм бъзла!
Мислиш,че се намалява вероятността от крьвоизлив при наличен хеморагичен инсулт ли?

Да не би да имаш кристална топка, която ти казва, че твоето бебе със сто процента сигурност няма да има инсулт от липса на вит. К?
Лекарите имат кристални топки и знаят предварително,че всяко раждане ще завьрши зле,ако не се намесят. Wink
Липсата на Вит К ли предизвиква инсулт?

# 2 647
Едно време бременните пиели редовно прясно мляко,щото нямали интернет да четат колко е вредно,а после си кърмели децата.
В днешно време нещата се изменили и необходимостта е друга.

# 2 648
Да не би да имаш кристална топка, която ти казва, че твоето бебе със сто процента сигурност няма да има инсулт от липса на вит. К? Или залагаш на това, че събитието е с малка (но все пак не нулева) вероятност?

Да, кристална топка имам... Тя ми каза, че може без фолиева киселина и други синтетични витамини по време на бременността, каза ми че може без вит. К, ваксини, водичка със захар, вит Д и прочее... И кристалната ми топка излезе права... Може и без тези неща и резултатът не е бебе с инсулт, рахит, жълтеница или каквито и да било екстри....

# 2 649
"Лекарите имат кристални топки и знаят предварително,че всяко раждане ще завьрши зле,ако не се намесят. Wink"

Напротив, не знаят как ще завърши. Знаят, че в повечето случаи ще е ОК, в някои- катастрофално. Знаят, че някои намеси намаляват катастрофалните случаи. И изобщо не искат да разберат кое как ще се развие, оставено на природата. Че кой би искал такава информация от първа ръка?

"Липсата на Вит К ли предизвиква инсулт?"

Не може да кажем. Но знаем, че без него се случват инсулти. Ето това знаем. Или не?

# 2 650

Да, кристална топка имам... Тя ми каза, че може без фолиева киселина и други синтетични витамини по време на бременността, каза ми че може без вит. К, ваксини, водичка със захар, вит Д и прочее... И кристалната ми топка излезе права... Може и без тези неща и резултатът не е бебе с инсулт, рахит, жълтеница или каквито и да било екстри....

А допускаш ли, че може и да не излезе права? Да, в отделните случаи може и без тези неща.

Но в твоя случай, отговори ми честно- не отчете ли, че има минимален риск? Не нулев. Минимален и реален.

Тоест си заложила и спечелила. Това не е кристална топка.

То може и без седалки за кола за деца. Колко хора си возят така децата и нищо им няма...

# 2 651
Без много неща може,но зависи от начина на живот-ако отричаме всичко без да се замисляме какво е било преди нововъведенията,резултатите може да са доста неприятни.

# 2 652
  • София
Стелт, слагаш в една торба неща, които са различни, а това не е редно, защото води до грешни генерализации! Синтетичните витамини и фолиевата киселина не са неразделна част от бременността. Също и витамин Д не е задължителен, но пък за зимните бебета е добре да се дава, защото слънцето зимно време е малко и те трудно могат да го синтезират. При зимните бебета се срещат повече случаи на начало на рахит, отколкото при родените в други сезони, затова не виждам проблем да се дава. На лятно бебе какво има да му даваш вит.Д, като него го грее слънцето всеки ден по няколко часа! Водата със захар е културна особеност, също както водата с мед и прочие. Ако нямаш достъп до захар и мед, какво ще му дадеш? Вече писах за витамин К - едва ли вредите надвишават ползите, но аз лично не бих рискувала дете с кръвоизлив, ако мога да го избегна с една доза витамин. Ваксините - дори и да не ги сложат в родилното, пак ще те хване матрицата и ще ти ги искат. Освен ако не минеш на варианта да фалшифицираш имунизационния картон на детето.

# 2 653
"Лекарите имат кристални топки и знаят предварително,че всяко раждане ще завьрши зле,ако не се намесят. Wink"

Напротив, не знаят как ще завърши. Знаят, че в повечето случаи ще е ОК, в някои- катастрофално. Знаят, че някои намеси намаляват катастрофалните случаи. И изобщо не искат да разберат кое как ще се развие, оставено на природата. Че кой би искал такава информация от първа ръка?

"Липсата на Вит К ли предизвиква инсулт?"

Не може да кажем. Но знаем, че без него се случват инсулти. Ето това знаем. Или не?

Кои сте тези "Ние"?
Защото не,не знаете. Stop

# 2 654
За всички неща, които изброих, някои лекари твърдят, че не може без тях, други твърдят, че може и дори е желателно без тях... Затова ги казах... Винаги има някой специалист, който да твърди, че без нещо не може и друг, който да твърди точно обратното... Аз не съм имала и в момента нямам колебания нито за миг... Но всичките ми решения до сега са подкрепени И от лекар... Зависи кой лекар слушаш и кой не... Така че не скачайте по мен, а по специалистите...  Peace

Общи условия

Активация на акаунт