БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 617
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 610
Все още има места, където секциото се прави с пълна упойка и не се предлага обезболяване с епидурална при нормално раждане, поради липса на анестезиолози.

При нас мисля, че има анестезиолози... Дори ме пращаха при такъв през втората ми бременност, предвид че съм с първо секцио и ме готвеха за второ... Но е факт, че не предлагат друга упойка освен пълна...

# 2 611
  • Пловдив
Стелт, това не е ресторант да ти предложат менюто и да си избереш.  Whistling Просто анестезиологът толкова може. Кристиян да ти обясни за уменията на анестезиолога при пълната упойка и при другата. В Пловдив в двете най-големи болници, няма анестезиолог, който да може да ти сложи епидурална+спинална анестезия. Прави се само в частна клиника.

Защо все държиш да се изкажеш, независимо дали нещо ти е ясно или не е. В последно време само чета темата, защото съм писала всичко това, което се изписа и общо взето забелязвам, че настроенията, изключвайки крайните мнения, съвпадат с моите представи за състоянието на нещата като цяло и за да не се повтарям.

# 2 612
  • Западен парк
А пълната упойка не се ли прави също от анестезиолог? Или може би спиналната изисква по-точна ръка, в сравнение с поставянето на маска? От друга страна пък при пълната май се налага обдишване, или греша? А газът, който се вдишва, на място ли се смесва (от различни съставки) или е предварително приготвен и е нужно само да се "врътне кранчето".

# 2 613
  • В царството на игрите:)
Според мен пълна упойка се слага при секцио по спешност, а спинална при планирано. Мисля, че уменията на анестизиолога и при двата вида са важни и животоспасяващи Peace
 Mr. Green
Аз пък искам Кристиян да продължи да пише - прозренията му ме забавляват Mr. Green

# 2 614
Стелт, това не е ресторант да ти предложат менюто и да си избереш.  Whistling Просто анестезиологът толкова може. Кристиян да ти обясни за уменията на анестезиолога при пълната упойка и при другата. В Пловдив в двете най-големи болници, няма анестезиолог, който да може да ти сложи епидурална+спинална анестезия. Прави се само в частна клиника.

Защо все държиш да се изкажеш, независимо дали нещо ти е ясно или не е. В последно време само чета темата, защото съм писала всичко това, което се изписа и общо взето забелязвам, че настроенията, изключвайки крайните мнения, съвпадат с моите представи за състоянието на нещата като цяло и за да не се повтарям.

Laughing   Аз пък мислех, че е ресторант...  Thinking  А защо да не се изкажа? Къде казах, че разбирам от упойки? Просто пояснявам как стоят нещата при нас... Я виж колко хора преди мен писаха за упойки и каква са ползвали при тях... Само аз ти излязох черна...  Laughing   Какво беше - "на крива ракета, Космосът й крив"...   Whistling

г-жа Монк, както стана ясно от изказването на razel_dazel, аз от упойки не разбирам, а и това не е ресторант, но ще се опитам да ти отговоря... Пълната упойка (поне при нас) е с инжекция, съдържаща над 10 вещества (не зная кои)... Поне като ходих при анестезиолога искаха да ми правят кожни проби за всичките и споменаваха поне 10-15 драскания с отделни проби... Тогава ги погледнах така...  Shocked   Но ми обясниха, че това съдържала упойката и трябвало за всички да ме тестват... Отказах, но това е друга тема...

# 2 615
  • София
Не съм специалист, не знам дали само анестезиолог прави пълната упойка. По-скоро имах предвид, че спиналното и епидурално обезболяване са иновации в медицината и не всички анестезиолози го владеят и са обучени да работят с такива упойки.  Прибавяме и категоричният недостиг на каквито и да било анестезиолози в цяла България, може би само в София няма проблем.

# 2 616
  • Пловдив
Не съм специалист, не знам дали само анестезиолог прави пълната упойка. По-скоро имах предвид, че спиналното и епидурално обезболяване са иновации в медицината и не всички анестезиолози го владеят и са обучени да работят с такива упойки.  Прибавяме и категоричният недостиг на каквито и да било анестезиолози в цяла България, може би само в София няма проблем.

Peace

# 2 617
Вит. К и тук слагат в болниците на всички бебета, в петичката. Ваксини - не.

Не, вит. К не се боде в петичката, убождането е за друго- взима се кръв за генетично изследване за фенилкетонурия. Ако не се вземе в първите 72 часа, не е валидно. Много рядко заболяване, но е хубаво да се знае отрано, преди мозъкът на детето да се изпържи. Вит. К се дава на капки или инжекция.

Абе с такава грамотност къде сте тръгнали за домашно раждане?

# 2 618
  • Paris, France
Все още има места, където секциото се прави с пълна упойка и не се предлага обезболяване с епидурална при нормално раждане, поради липса на анестезиолози.

Shocked Shocked Shocked Е тези пълни упойки кой ги прави, не е ли анестезиолог? Като ме оперираха дежурният можеше да сложи спинална или епидурал, но за мене беше противопоказана та извикаха по-опитен. Едва ли има анестезиолог, който да предпочете огромните рискова на общата упойка пред спиналната. При секцио общата е много сложна и трудна, защото трябва да се работи бързо и бебето да се извади дишащо а не заспало. А и за бременнатга е опасно.

Обща упойка на бременна само анестезиолог дава в България, но и навсякъде. Спиналното и епидурално обезболяване в БГ се прилагат много, много отдавна. Познавам жени, родили с такова през 70те в БГ. Не може анестезиолог да не владее спинална упойка. Абсурд е да му дадат специалност, особено в БГ.

# 2 619
малко от пресата по въпроса

http://www.dnes.bg/obshtestvo/2012/11/21/da-rodish-v-bolnica-ne- … aistina.173579,11

http://www.mediapool.bg/%D1%80%D0%B0%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0% … 0-news199849.html

http://inews.bg/%D0%97%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5/%D0%97%D0%B … 390_i.239690.html

http://offnews.bg/index.php/126886/plamen-taushanov-samo-seriozn … a-razhdat-vkashti

понеже става дума за упойки, може ли Кристиян като анестезиолог да направи едно кратко обяснение защо е ПРОТИВ пълната и ЗА за спиналната
благодаря

# 2 620
Вит. К и тук слагат в болниците на всички бебета, в петичката. Ваксини - не.

Не, вит. К не се боде в петичката, убождането е за друго- взима се кръв за генетично изследване за фенилкетонурия. Ако не се вземе в първите 72 часа, не е валидно. Много рядко заболяване, но е хубаво да се знае отрано, преди мозъкът на детето да се изпържи. Вит. К се дава на капки или инжекция.

Абе с такава грамотност къде сте тръгнали за домашно раждане?

Дам, абсолюзно права си... и сега, след като го написа ти и аз прочетох, съобразих каква глупост съм написала. И се сетих, че така беше.

Но иначе, абе Wink , ... аз поне никъде не съм "тръгнала" и недей да слагаш множествено число, не виждам тоя глупав пост да е на много хора, очевидно е само мой. Това, че АЗ съм се изложила не отбелязва автоматично някаква въображаема точка във "ваша/твоя" полза, та чак толкоз няма за какво да се радваш  Laughing

# 2 621
  • София
Nevena Virolan, лекарите, които завършват сега със сигурност са обучени, както и предишни поколения. Обаче тези лекари бягат в чужбина или по частни болници, или по големите болници в страната, което е разбираемо. Има малки градове, където няма такива специалисти. И в друга тема съм казвала, това е родният ми град, там анестезиологът е в пенсионна възраст и не работи със спинална и епидурална. Не знам дали е единствен случай.

# 2 622
  • Западен парк
Ммасита, много си права. За да вземе информирано решение за домашно раждане, бременната трябва да знае и още много други неща. Лошото в нашата страна е, че като започне някой да поназнайва туй-онуй, вместо да възкликне: Аз знам, че нищо не знам!; той започва да обяснява , че е половин доктор и е убеден, че "целия" доктор е невежа и касапин.

Благодаря за инфото за упойките. Беше ми интересно да науча малко повече.

# 2 623
Колкото и да е обучена жената, за какво прилагане на знания говорим в момент, в който е полу-адекватна, с може би най-силната болка в живота си? Нали не мислите, че човек разсъждава по един и същи начин във всички ситуации.

Аз съм много подготвен планинар, но съм напълно наясно, че губя адекватност дори в ранни фази на хипотермия. Да мисля обратното би било лудост, опасност.

С лапсуса на Сова давам пример, че знанията невинаги са услужливи, не е да трупам точки. Хайде сега си представете лапсусче за друг важен факт около раждането...ама докато нещата се случват в реално време.

# 2 624
  • Западен парк
Имах предвид да вземе решение дали да ражда в къщи, а не да решава кога и какво да й се прави по време на раждането.

Общи условия

Активация на акаунт