БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 731
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 565
Не е хубаво да се завижда на жените,които са родили бьрзо и безпроблемно. Peace
И с тази завист да ги нападате.

Лично аз не им завиждам ни най-малко, даже още повече - напълно съм съгласна да имат право на медицинско лице по време на раждането си, което да може да извика линейка ако се наложи.
Но колкото повече чета интервютата, проявите и щуротиите им, толкова по-неприятни ми стават, съжалявам. Силно неприятни. Те, например, нямат търпимост към секциото и презират лиглите, родили чрез секцио заради "измислени" причини. Толкова праволинейност и ограниченост не води до нищо полезно, не знам как не им е ясно, че са противни дори на хора, които подкрепят част от идеите им.

Лично аз не смятам, че всички трябва да се слагат под общ знаменател. Аз съм за правото на домашно раждане, но и за правото на секцио по желание. Всяко нещо обаче, след получаването на достоверна и изчерпателна информация за последствията от кое да е от двете решения.
Против секциото съм, в случаите, в които е наложено на родилката по користни причини, а не заради обективна нужда или заради нейно решение.

# 2 566
Не знам колко болници ще рискуват да фалшифицарат документи. Така или иначе извършени са разходи и щом болницаа не може да си ги събере от ЗК, кой трябва да ги плати? Значи одобрявате фалшифицирането на документи, което тече в момента?

Според коя разпоредба пациентът трябва да плати в тези случаи, според теб?

А защо някой път за разнообразие не опиташ сама да си намериш отговорите?  Thinking     Това поне са регулирани неща, записани са, не е като асистираното домашно раждане в България - само на митове и предположения...

# 2 567
  • Paris, France
 Детето може да бъде посетено вкъщи от педиатър, по-добре е отколкото да го събират за преглед с още 20 бебета (всяко носещо микробите на майка си) в родилното.

По принцип може сигурно, но тук такива специалисти си работят в кабинет или болница. Откакто имам деца, 11 години стават след месец педиатър не ни е посетил никога и изобщо не зная дали може.

# 2 568

А защо някой път за разнообразие не опиташ сама да си намериш отговорите?  Thinking     Това поне са регулирани неща, записани са, не е като асистираното домашно раждане в България - само на митове и предположения...

Защото не го твърдя аз - че пациентът трябва да плаща в такива случаи. Нито пък питам теб.

Не е трудно, когато не знаеш да замълчиш. Пробвай някой път. Ако някой знае, ще си каже.

# 2 569
Писах и преди, 2 часа ме държаха в болница и с двете ми раждания.
Кръвно добре, бебе добре, засилиха ме да си взема душ и след като се приготвихме,
си тръгнахме. Шевове имах - акушерката се оправи с тях.  Peace

Витамин К не са слагали. Ваксини на новородено не се бият.

Холандия е с висока детска смъртност, да. Но не най-висока.
Скоро се правиха рисърчи, за да се установи къде куца и дали е от дом.раждания.
Ами...оказа се, че не е. Те са виновни за само 3% от смъртните случаи.
Но...тук има други много важни фактори - възрастта на родилката, коята е доста висока.
Много деца са с увреждания и малформации, несъвместими с живота.
Също за смърт при новородени тук се отчитат до 1 седмица от раждането и след не запомних коя г.с.
Освен това, лекарите били доста консервативни, когато се касае за силно недоносено бебе.
За разлика от други страни, тук не хукват да го спасяват на всяка цена. Sad

# 2 570
  • # супернатурална #
Детето може да бъде посетено вкъщи от педиатър, по-добре е отколкото да го събират за преглед с още 20 бебета (всяко носещо микробите на майка си) в родилното.

Това трябва да е един от митовете, които плаши бременните. Детето си беше само при мен, микропедиатърката извършваше прегледите в стаята ми. Бащата присъстваше, имаше възможност да среже пъпната връв, отношението към мен беше професионално и човешко. Това преди 8 години, срещу, мога да кажа, скромна сума. Не мога да разбера жените, които ще вложат толкова много усилия и време за да приложат наученото един, два, три пъти в живота си (визирам броя на ражданията) вместо да се посветят на нещо наистина значимо. Освен, че не се осигуряваме цял живот за раждане, не живеем живота си само за да раждаме.
Наистина са ми странни тези сметки, които си правите, за спестяване чрез домашно раждане. Вече се чудите от кое дере да донесете вода. Колко струват три хранодена в болница - 30-40 лева. Само чаршафите, които ще изхвърлите в къщи са повече, даже да карате на боб и леща.

# 2 571

Това трябва да е един от митовете, които плаши бременните. Детето си беше само при мен, микропедиатърката извършваше прегледите в стаята ми. Бащата присъстваше, имаше възможност да среже пъпната връв, отношението към мен беше професионално и човешко. Това преди 8 години, срещу, мога да кажа, скромна сума. Не мога да разбера жените, които ще вложат толкова много усилия и време за да приложат наученото един, два, три пъти в живота си (визирам броя на ражданията) вместо да се посветят на нещо наистина значимо. Освен, че не се осигуряваме цял живот за раждане и не живеем живота си само за да раждаме.
Наистина са ми странни тези сметки, които си правите, за спестяване чрез домашно раждане. Вече се чудите от кое дере да донесете вода. Колко струват три хранодена в болница - 30-40 лева. Само чаршафите, които ще изхвърлите в къщи са повече, даже да карате на боб и леща.
Срещу хиляди лева за първото раждане, на мен ми изтръгваха детето от ръцете, за да го водят на прегледи. Поне бяха самостоятелни.
Второто в ТК, го събираха заедно с всички деца на етажа за визитация.
Не са митове, а моят опит. Ако при теб е било по-различно, добре.
За самото раждане, хората имат различни гледни точки. За някои е важно, за други не. Нищо, че не разбираме чуждата гледна точка, признак за степента на развитие на едно общество е да я приемаме.

# 2 572
  • # супернатурална #
Да, за това сме тука, да споделим мнението си, а също и личния си опит. Не можем да претендираме тази тема да е представителна извадка, но е добре да се чете за различните видове преживявания, за да не се създаде някаква изкривена представа за положението в болниците. Дори и без възможността за домашно раждане, жените разполагат с достатъчно избор, както и с информация за да направят правилния такъв.

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 19:09 от Г. Краули

# 2 573
Вит. К и тук слагат в болниците на всички бебета, в петичката. Ваксини - не.
Тук вкъщи в началото идва Hebamme - нещо като акушерка/сетра, наглежда бебето и майката за евентулани проблеми, помага, показва разни неща, ако искаш..., има мисля 15 посещения, които може да се уговорят през различни интервали. На десетия ден си на консултация при лекар, но в кабинета му. И после си ходиш, детски лекар не посещава и аз не знам дали може, освен по спешност, разбира се...

Мила Елен, ако не се лъжа всички болнични раждания в Холандия са така, в смисъл, тези, които са нормално протекли и няма проблеми. Пускат те веднага, след няколко часа .. само че после няколко дни (седмица?) идва в къщи жена, нещо като сестра, която помага за бебето, родилката и дори (!) за къщната работа.. Така ли е навсякъде, или това не са всички случаи?
Понеже имам приятелка, която роди с мен, но в Холандия, та знам как беше при нея... И тя не можеше да се навие вкъщи да ражда, въпреки че всички, на всички консултации и казвали да помисли. На 38 беше тогава, между другото. Но пък след 2 часа си беше в къщи, чухме се даже вечерта... и после имаше тази жена у тях, която стоеше по доста часове в тази първа седмица.

Последна редакция: чт, 22 ное 2012, 19:53 от Сова

# 2 574
  • Paris, France
Вит. К и тук слагат в болниците на всички бебета, в петичката. Ваксини - не.
Тук вкъщи в началото идва Hebamme - нещо като акушерка/сетра, наглежда бебето и майката за евентулани проблеми, помага, показва разни неща, ако искаш..., има мисля 15 посещения, които може да се уговорят през различни интервали.

Не е нещо като ами си е направо акушерка. Интересно ми е какви ваксини слагат в родилния дом? Първите, за полиомиелит и дифтеткок + още нещо се предлагат чак след 2рия месец. И се предлагат. Никой не ви задължава и ваксинира насилствено. Обаче си поемате риска. Полиомиелитът е с ужасни последици и точно ваксините са го почти изкоренили. Аз ваксинирах и двете си деца срещу полио. За сина си имах избор. Понеже беше недоносен предложиха инжекцията без жив вирус. Поех риска и дадохме нормалната. Ако обаче беше останал в болницата повече от 2 месеца след раждането щяха да му сложат инжекцията задължително. Такива са правилата и сигурно има защо.

# 2 575
Сова, да тук има много интересна услуга, както се оказа дори е ( почти )
задължителна - краамзорх. Идва една жена, всеки ден, в продължение на седмица,
от деня на прибиране вкъщи. Аз се разбрах за 3 часа на ден т.е.  тя само ми помагаше с бебето,
къпеше го, гледаше как го храня, показва разни полезни и практични неща.
Дори и шевовете ми гледаше. Ако седи цял ден, може и да ти чисти и готви. Laughing

Но не мисля, че са мед.сестри. В никакъв случай.

# 2 576
  • # супернатурална #
Аа, тази услуга и ние я имаме, викаме и свекърва/майка. Но чужбинският вариант повече ми харесва  Peace

# 2 577
Сова, да тук има много интересна услуга, както се оказа дори е ( почти )
задължителна - краамзорх. Идва една жена, всеки ден, в продължение на седмица,
от деня на прибиране вкъщи. Аз се разбрах за 3 часа на ден т.е.  тя само ми помагаше с бебето,
къпеше го, гледаше как го храня, показва разни полезни и практични неща.

И тук имаме такава услуга, обикновено жената, която я предлага, се нарича баба.

# 2 578
  • # супернатурална #
Но сега се сетих, че нямаме изконното право да избираме кой да ни помага, пък и да се поема частично от осигуровките. Имаме ли шанс да осъдим държавата  Thinking

# 2 579
  • Paris, France
Не е като свекърва никак. Свекървата не седи 3 часа ами с дни и не си отива без да я изгониш. Моята ме захока, че не съм захранила бебето а то милото още нямаше 3кг. И все питаше какво ще готвя и като отговорех питаше какъв ще е десерта и после питаше не е ли малко едно предястие. Накрая аз си събрах багажа и се изнесох. А, понеже бебето беше на адаптирано и го оставих на нея. На другия ден мъжа ми се обади, че си е тръгнала и се прибрах.

Общи условия

Активация на акаунт