БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 423
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 685
  • София
Нека не спамим повече темата, г-жа Монк  Peace, има много материали в мрежата. Витамин К не се изхвърля с урината и се натрупва в черния дроб, освен това понеже се ползва за предовратяване на кръвоизливи, причинени от недостиг на витамин К, при липса на такъв недостиг може да има обратен ефект. Има и други подозрения към този рутинно поставян витамин, но нека ги спестим, защото се смята, че не са доказани.

# 2 686
Аз само последно ще кажа за вит. К, че по-добрият и ако може да се каже безвреден вариант е да се приема орално... В болниците едва ли има избор, щото това не е ресторант, така че си е жив късмет, ако точно на вашето бебе му се падне орален...

# 2 687
  • Paris, France
Препоръчва се основно за недоносени бебета и ИМА странични ефекти, затова не е добре да се прилага РУТИННО.

Като майка на екстремно недоносено дете, което днес е живо и най-вече здраво само и единствено благодарение на напредъка на неонатологията и интензивните грижи съм благодарна, че този витамин го имаше тогава и го предложиха. Сигурно има рискове, но по спомени не мисля, че растителния К1 е опасен. Рисковете са от така наречения К3 май беше, синтетичния имам предвид и точно той отдавне не се ползува никъде.

Вит.К нали е мастноразтворим? Значи е лесно да се предозира като всички мастноразтворими. Само не помня точно какви бяха признаците на предозиране. А и предозиране е различно от нежелани реакции. Туцка, може ли накратко да ги припомниш, ако е удобно? Благодаря предварително.

Although allergic reaction from supplementation is possible, no known toxicity is associated with high doses of the phylloquinone (vitamin K1) or menaquinone (vitamin K2) forms of vitamin K, so no tolerable upper intake level (UL) has been set. - накратко - не е токсичен в големи дози. На бебетата слагат филокинон (К1)

Аз само последно ще кажа за вит. К, че по-добрият и ако може да се каже безвреден вариант е да се приема орално... В болниците едва ли има избор, щото това не е ресторант, така че си е жив късмет, ако точно на вашето бебе му се падне орален...

Бебетата на които го поставят често не са в състояние да дишат сами камо ли да приемат орално каквото и да било  Peace

# 2 688
Опитах се да изчета цялата тема, но може да съм пропуснала нещо, затова ще изложа аргументите си относно практическата реализация на това право и сблъсъка му с други права. Понеже според мен, лицата, искащи да се разреши асистираното домашно раждане, като и т. нар. ДУЛИ, са лица с ниска медицинска култура, които според мен, имат някакъв комплекс за реализация, свързан с раждането, до степен на фиксиране в него.

Дулата за мен е лице, което единствено може да обърка и препятства раждането, като съвсем не смятам за адекватна позицията им: ние само помагаме на родилката, не сме лекари. Това на практика означава: "ние се врем и се месим в работата на всички, но не носим отговорност, носят я ужасните лекари".

Бих искала да кажа на първо място, като юрист, че правото е призвано да урежда със закон, т.е с правни норми тези обществения отношения, които съществуват, следователно имат нужда да бъдат уредени. Щом като домашното раждане съществува като явление, то липсата на регламентация няма да го спре. Следователно, трябва да се регламентира по начин, по който да се гарантират в максимална степен правата на хората, които са избрали да се ангажират с този процес. Ето защо смятам, че законодателят не бива да е щраус, който си слага главата  в пясъка, а да регламентира и съответно регулира тази дейност. Именно поради тази причина съм за регламентиране на асистираното домашно раждане. Всъщност, аз съм против домашното раждане, но това не означава, че съм против регламентирането му.
Смятам, че създаването на регламент изисква разсъждения по следните въпроси:

1. Това ще се осъществява регламентирано и точно ще се дефинира отговорността на участниците. Считам, че след като това е следствие от упражняване на избор, който крие определени медицински рискове, то направилият избор следва да поеме последиците.

2. Следва да има ясен и точен стандарт за показанията и противопоказанията за асистирано домашно раждане, т.к има показания за секцио например. С изричната уговорка и ясно заявено убеждение от майката, че раждането не е процес като в завод: пускаш риба, излиза консерва и по всяко време може да настъпи рискова ситуация за бебето и майката

3. Следва да има изисквания за минимално оборудване/състояние на жилищетп (например в Холандия се изисква да има два източника на ел. захранване).

4. считам, че следва да има обучение на мед. лица, които да извършват това раждане

5. Трябва да има лекар, а не само акушерка, както и неонатолог.
Да ме прощават акушерките, но твърдението, че едно нормално раждане може да протече само с тях, е лишено от всякаква логика. Защо тогава да има въобще лекари, след като средният медицински персонал е толкова вещ? Според стандартите, нормалното раждане се преценява за такова едва след завършека му, следователно няма никакви гаранции, че няма да се наложи компетенцията на лекар във всеки един момент.

6. Единствено за мен остава неяснотата кой лекар/акушерка ще се навие да води раждане у дома
.
7. За мен искането за домашно раждане при повечето жени е провокирано от желанието да контролират процеса, защото са си вкъщи....Моето мнение е, че майката няма необходимите познания да взима доста от решенията по време на раждането. Така както няма как да обясняваме на оперене певец как да си пее ариите, на майстора вкъщи как да ни монтира мебелите, на зъболекаря как да ни направи пломбата. Ако лекарят ще носи отговорност, той следва да взима решенията. Ако не-отговорността е само за майката и следва да я удостоверява с подписа си по всяко време. Т.е задължително да и се даде право да волеизявява, но нека си носи последствията.

Смятам, че до голяма степен нежеланието на мед. лица да асистират при това раждане се дължи на противопоставянето между Дули, естественици и родилници и лекари/акушерки. Вместо да работят в сътрудничество и изработване на общи правила.
И накрая един пример от практиката ми на юрист в болница, свързан с правото на избор на всеки:
Жена постъпва в 30 седмица с кървене и се установява тежко състояние, изискващо незабавна операция, отстраняване на плода, защото в противен случай ще загине от хеморагия (силно кървене). Родилката отказва в продължение на часове и състоянието й рязко се влошава. Малко преди да стане фатално необратимо, се съгласява на операцията. Времето, което е изгубено обаче, влошава състоянието й. За да бъде спасен животът болницата използва 15 банки кръв от нейната група, като по този начин се изчерпват всички запаси от кръв от тази група.

# 2 689
  • Paris, France
Цитат
5. Трябва да има лекар, а не само акушерка, както и неонатолог.

Да бе, да, и поне едно от присъствуващите медицински лица да е хабилитирано и с ранг поне на професор, завеждащ катедра. Неонатолози през нощта в болниците няма (даже и някои големи), често никакви лекари няма в родилните отделения, които обслужват редовно и високорисков контингент вие искате по къщите да тръгнат. Нечувано и невидяно е неонатолози да ходят по домовете.

# 2 690
  • София
"средният медицински персонал"  Rolling Eyes...no comment

Вит. К не се слагаше години в БГ, да не кажа десетилетия. Заговори се отново преди няколко години, но от тази година има решение за прилагане при всички новородени.
Преди много време профилактиката е била под формата на капки.

# 2 691
 Хайде да докажете липсата на лекари през нощта и дежурни неонатолози в болниците, защото такива твърдения са голословни. Аз говоря от опита си като човек, занимаващ се с медицинско право и имащ доста дълъг и сериозен поглед върху работата на болниците. А вие?

# 2 692
  • Варна
Ако изискванията посочени от marish залегнат в регламентирането на домашното раждане, аз съм за написването му. То на практика е невъзможно спазването на всички точки, като например т.3 във вида и в Холандия. Simple Smile

# 2 693
  • София
Хайде да докажете липсата на лекари през нощта и дежурни неонатолози в болниците, защото такива твърдения са голословни. Аз говоря от опита си като човек, занимаващ се с медицинско право и имащ доста дълъг и сериозен поглед върху работата на болниците. А вие?

А имате ли опит от Франция? Защото е очевидно за къде говори Nevena Virolan.

Това с лекарят и неонатолога е абсурдно, да. Пример от световния опит с регламентирано дом. раждне?

# 2 694
  • Paris, France

Аз като майка,
чието бебе е имало нужда от висококвалифицирана неонатологична помощ от раждането си до първата си година. Нееднократно беше викан педиатър от дома си по нощите. И това, че там има лекар не означава, че той може да се справи в спешна ситуация. Аз даже не съм сигурна, че във всяка болница има неонатолог на щат. Неонатолози нощем има само в най-големите болници.

Там където се роди дъщеря ми неонатолог няма. При нужда викат и местят в болница. Питах предвид проблемното ми преждевременно първо раждане.

Витамин К има и на капки и точно така го дават когато е възможно:

http://www.therapeutique.info/rcp.php?code=5847

# 2 695
marish, когато аз раждах в родилно отделение не присъстваше неонатолог или педиатър. Педиатър-неонатолог посещаваше отделението веднъж на ден за 30 минути. Сигурна съм, защото акушерките криеха от нея че моето бебе е при мен в стаята и преди да дойде го носех при останалите.
Дежурен педиатър има, но се намира на друг етаж в болницата. Извън работно време има дежурен педиатър на повикване- т.е. идва от дома си.

# 2 696
Педиатър и неонатолог са различни понятия и специалности.

Съгласно МС "Акушерство и гинекология" всяко АГ отделение трябва да има на щат неонатолог.

Не бил достатъчно квалифициран този неонатолог за спешни случаи. Аха, а майката у дома, таткото или Дулата са много по-квалифицирани.
Опасно е непрекъснато да се твърди колко са некомпетентни лекарите, без конкретни факти. И още нещо: нека не говорим за лекариТЕ като събирателно понятие. Ако някой е бил некомпетентен, не води автоматично до некомпетентност на лекариТЕ.

# 2 697
marish, когато аз раждах в родилно отделение не присъстваше неонатолог или педиатър. Педиатър-неонатолог посещаваше отделението веднъж на ден за 30 минути. Сигурна съм, защото акушерките криеха от нея че моето бебе е при мен в стаята и преди да дойде го носех при останалите.
Дежурен педиатър има, но се намира на друг етаж в болницата. Извън работно време има дежурен педиатър на повикване- т.е. идва от дома си.

По принцип това не следва да е така и подлежи на санкциониране. Съгласно т. VII от МС "АГ", т. 4.1. 6 в лечебни заведения, които осъществяват родилна помощ, осигуряват неонатологична помощ.

По принцип, в случай, че се прецени, че участието на неонатолог е прекалено, то поне задължително детето до определен час от раждането си следва да бъде посетено от неонатолог.  Peace

# 2 698
marish- неонатолог има, на щат, посещава отделението веднъж дневно за по 30 мин. Дали дежурният педиатър е и неонатолог- не знам.

И в темата не става дума за компетентността на лекарите- а за това, че при много раждания не е необходимо те да присъстват. Би следвало акушерката, присъстваща на домашно раждане да знае своите граници на компетентност и да може да прецени кога може да се справи сама и кога е нужна намеса на лекар- и в такива случаи раждащата жена се транспортира до болница.

# 2 699
  • София
marish, да, не лекариТЕ. И понеже говорите за факти, ето това от тази тема си струва да прочетете от един Лекар за лекариТЕ:

Здравейте,
попрочетох това-онова от темата от темата - всичките 81 страници са ми непосилни. Мисля да пиша тук само веднъж, но от няколко гледни точки - от гледната точка на лекаря, който работи с деца в България; на майката, която е родила едно дете със секцио; на майката, която е загубила едно дете в напреднал срок на бременността и го е родила мъртво; на член на УС на сдружение "Естествено"; на основател на Фондация "Макове за Мери", на човек, работещ с БХК по промяната на закона за погребването/кремацията на мъртвородените бебета, на човек, учил медицина в световноизвестен университет в Германия, но ходил по стажове в родилна зала на Майчин дом... сигурно има и още...

Казвам всичко това не за да си придавам важност, а за да подчертая, че погледът ми върху системата на българското здравеопазване е доста широк и от различни перспективи, както и за пълна прозрачност на пристрастията ми.

Първо искам да кажа, че загубата на бебе - независимо от срока на бременността или възрастта на бебето - е неописуема травма за родителите му. В този смисъл, искам да изкажа съболезнованията си на семейството от Бургас. Не мисля, че е редно да обсъждат конкретните обстоятелства около смъртта на бебенцето, защото никой от нас не е присъствал. Също така не мисля, че е редно да съдим родителите за избора им или за стечението на обстоятелствата - по същата причина. Всеки, абсолютно всеки родител се чувства виновен за смъртта на детето си и ако започнем да обвиняваме и ние, които не сме нищо повече от зяпачи и селски клюкарки, а телевизиите, поставящи темата "за или против домашното раждане" са селския ни мегдан... мисля, че поставяме основите на едно сериозно престъпление срещу самата човечност...

Като човек, прекарал тази година няколко седмици с умиращо бебе в себе си в най-различни софийски болници наблюденията ми върху работата на колегите акушер-гинеколози за следните - с много малки изключения (слава Богу, има ги) те не се свързват емоционално с пациентките, за които се грижат. Това може би не би било фатално, ако бяха на ниво като медицински специалисти. Но впечатленията ми не са такива:

1. всички бяха готови да ми "махнат" бебето, но никой не искаше (и не можеше) да го лекува, макар че в крайна сметка то загина от нещо лечимо (и се намери лекар, който умееше да извърши процедурата, но беше твърде късно);
2. самата аз бях в тежко състояние и цял отбор авторитетни лекари не успяха да ми "отгатнат" диагнозата в продължение на две седмици, а аз си я намерих за пет минути в уикипедиа;
3. когато си позволих като професионалист да не се съглася с поставените ми (погрешни) диагнози, ми беше казано, че "тук съм пациент, да не се държа като лекар и да не споря" и бях учтиво помолена да си намеря друга болница, защото в тази не могат да ми осигурят адекватни грижи;
4. по този начин ми се наложи да обикалям цял ден с отоците си другите болници, докато се оказа, че в Токуда ще ме приемат, но за сметка на това няма да се погрижат за мен - сама си диагностицирах белодробния оток и сърдечната недостатъчност и сама си назначих необходимите изследвания - срещу съответната (немалка) сума;
5. когато в крайна сметка бебето ми почина и се роди мъртво, се оказах в неизненадващата за мен ситуация, че то на практика представлява "болничен отпадък", т.е. боклук, и като такъв е собственост на болницата;
6, шефката на отделението по патологична бременност, в което лежах, предложи да си отида вкъщи с мъртвото бебе в корема, защото предстояха Великденските празници, и да се върна на 5-ия (!) ден за индукция на раждане. Слава Богу не стана така.

Казвам всичко това, за да онагледя какво може да се случи на медицински специалист, колега, демек. Не искам да знам какво се случва на "обикновената майка" без медицински познания.

Когато отидох на стаж в родилна зала на МД преди повече от десет години, първото нещо, което видях, бяха две мъртви бебета в кашон на пода (!), а лекарите ругаеха майка им, която искаше да ги види, и я наричаха "извратена".

Когато в пети курс в Германия станахме свидетели на раждането не мъртво бебе с тризомия 13 в 25 г.с., което имаше само едно оченце по средата на челото, видях какво означава умението да проявиш емпатия и състрадание към пациентите си. Бебето беше изкъпано, облечено и поставено в красива кошница, снимано от акушерките и върнато на родителите ми, за да прекарат с него толкова време, колкото пожелаят.

Когато преди години се срещнах с д-р Методи Янков в студиото на Гала като представител на "Естествено" и изтъкнах аргумента, че в Германия никой не връзва родилките за леглото по гръб, а ги пращат да се разхождат със съпрузите им в парка на болницата, и да се хранят и да пият течности в малки количества по желание, получих отговор: "Че какво им пречи на жените да си ходят със системите по коридора?"

Когато преди няколко седмици се среянах със същия лекар в студиото на "Малки истории" по БНТ, той ми каза, че "от медицинска гледна точка мъртвородените бебета са доброкачествени тумори в корама на майката" и други неща, които всеки може да види сам.

Тази година в български болници починаха няколко здрави, доносени бебета. Аутопсионните протоколи и експертизите се бавят с месеци, бебетата стоят във фризери в съдебната медицина, а дела не са заведени. Родителите получават сплашващи телефонни обаждания, защото искат да знаят истината за това какво се е случило с децата им.

Когато с други момичета от "Естествено" ходихме да говорим с доц. Сираков от МД за въвеждането на официален план за раждане, и аргументирахме исканията си с американски учебници, Кохрейн ревюта и испанската национална стратегия за водене на нормално раждане (т.е. изготвена от тяхното МЗ), единственият константен отговор, който получавахме беше, че "тук така се работи открай време", независимо, че практиките са очевидно остарели и нехуманни.

Когато следвах в Германия ("Шарите", Берлин) част от задължителната ни програма по АГ беше посещението на родилен център, ръководен от акушерки. Ето точно този: http://www.geburtshaus-berlin.de/

Като студентка в задължителната ми програма влизаха два семестъра обучение по изграждане на отношения между лекар и пациент, комуникация и т.н. Без тях нямаше да имам диплома. В България такъв курс няма в рамките на медицинското образование.

Като член на УС на "Естествено" от години подготвям майки за нормално активно раждане в болнични условия, не в домашни. При сегашните обстоятелства в България самата аз не бих родила у дома, както и не бих посъветвала никого да го направи.
Но предвид гореизброеното разбирам защо въпреки това има родители, които избират този път. Пребиваването в българска болница е травматично преживяване, дори когато резултатът е добър. Винаги ще има един малък % майки, които ще изберат да родят в домашни условия. Намирам за погрешно криминализирането на избора им, вместо осигуряването на възможност това да се случи максимално безопасно за майката и бебето.

Що се отнася до финансовата страна на въпроса, агушео-гинеколкогичната помощ в България в момента е бездънна яма за пари. Повечето от нас плащат между 1500 и 3000 лв. за "удоволствието" да родят в болница, с избор на екип и други "екстри" като присъствието на бащата, които в чужбина се подразбират. Изборът да родиш без екип изглежда рискован - именно защото не сме сигурни нито в отношението на дежурния екип, който няма да получи бонус към заплатата си за положените за нас грижи, нито можем да сме сигурни в професионализма му.
Вероятно раждането с акушерка у дома не би било драстично по-скъпо, а вериятно - доста по-евтино в случаите, в които раждането протича безпроблемно.

Цитират се още проблеми като инфраструктура, обучение на кадри и т.н., които звучат меко казано несериозно. Може би това е повод да разровим л*йната, в които цялата държава е затънала до ушите. Мисля, че в крайна сметка нещата опират до липса на желание, а не до липса на възможности.

Дали правото да родиш у дома е основно човешко право - не знам, но със сигурност знам, че в повечето "бели" държави е достъпно и регламентирано. Ерго - напълно възможно. Акушерките, които асистират на домашни раждания са обучени и оборудвани. Има строги критерии за това коя жена може да роди у дома. Мислите ли, че щеше да е разрешено, ако масово умираха бебета и майки?

Що се отнася до това кой какви пари получава от далаверата "раждане" - мислите ли, че лекарите получават малко пари? Да, и дулите получават пари - те затова жертват една голяма част от личното си време - не само, за да присъстват до майката на самото раждане, което може да се проточи понякога с дни, но и за да поддържат връзка с нея преди и след него и да й оказват основно психологическа, а не медицинска помощ. Ако се регламентират домашните раждания - и акушерките ще получават пари за работата, която вършат и отговорността, която поемат. На мен ми се струва напълно в реда на нещата. Как ще бъде регламентирано заплащането и как е честно да бъде регламентирано според мен е въпрос на един друг разговор.

В заключение - винаги е кофти, когато пдхождаме към един въпрос догматично, а не аналитично; повърхностно, а не задълбочено със съответните аргументи. Разбирам, че не всеки може да се задълбочи в материята (в това число и министър Десислава Атанасова), НО истински диалог не може да се води с човек, който си служи с аргументи от типа "just because", каквито бяха всички аргументи, които чух от противниците на регламентирането на домашното раждане през последните дни (главно лекари). И последно, журналистиката отново ни прави много лоша услуга, представяйки темите по този ужасно жълт и поляризиращ начин. Това е фаст фууд журналистика, но проблемите са реални и многопластови, затова и този постинг вече премина всички граници... и приключвам.

Общи условия

Активация на акаунт