БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 908
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 270
Когато е регламентирано, все си мисля, че хората ще си вземат под внимание противопоказанията преди да се решат на домашно раждане.

Защо да не ги вземат предвид и преди да е регламентирано? Освен това, противопоказанията трябва да се определят от лекари - веднъж формални и веднъж на база на индивидуалните особености на бременността.

Т.е. пак раждащите трябва да се доверят на лекар по въпроса.
В момента, ако попиташ лекар, мога ли да родя у дома, какво ще ти каже?
Като има списък с усложнения , при които раждането трябва да е болнично е по-друго. Така си мисля.

Първо, този списък се пише пак от лекари. И второ, навсякъде решения по медицински въпроси се взимат на база на идивидуалните особености на пациента към момента. Иначе нямаше да ходим на лекари, а щяхме да се лекуваме по списъци със симптоми.

# 271
  • София
Judy, извини ме, не те разбрах.
На страницата на МЗ има за медицинските стандарти:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=397

Не мога да изтегля Медицински стандарт "АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ", така че не знам каква информация съдържа.

# 272
Когато е регламентирано, все си мисля, че хората ще си вземат под внимание противопоказанията преди да се решат на домашно раждане.

Защо да не ги вземат предвид и преди да е регламентирано? Освен това, противопоказанията трябва да се определят от лекари - веднъж формални и веднъж на база на индивидуалните особености на бременността.

Т.е. пак раждащите трябва да се доверят на лекар по въпроса.
В момента, ако попиташ лекар, мога ли да родя у дома, какво ще ти каже?
Като има списък с усложнения , при които раждането трябва да е болнично е по-друго. Така си мисля.

Първо, този списък се пише пак от лекари. И второ, навсякъде решения по медицински въпроси се взимат на база на идивидуалните особености на пациента към момента. Иначе нямаше да ходим на лекари, а щяхме да се лекуваме по списъци със симптоми.
Този списък спокойно може да бъде заимстван от други системи. Лекарите също ще се обучат, щом пазарът го налага.
Между другото при подготовката за второто ми раждане, точно списък полуих от един доктор, за случаите в които следва да се прилага окситоцин, според най-добрите медицински практики. Т.е. имало списък, не трябвало да е на конвейр.

# 273
  • София
Щото нали се сещаш, че като опърли бебе в неонатологията, е по-малко вероятно да й се търси лична отговорност.

Неонатоложката е уволнена и ще бъде съдена.

http://www.novini.bg/news/96801-%D0%B4%D0%BE-6-%D0%B3%D0%BE%D0%B … %D0%B1%D0%B5.html

# 274
Judy, извини ме, не те разбрах.
На страницата на МЗ има за медицинските стандарти:
http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=397

Не мога да изтегля Медицински стандарт "АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ", така че не знам каква информация съдържа.

За наредбата, утвърждаваща този стандарт, вече писах по- горе /наредба на МЗ е, издадена на основание чл.6, ал.1 от ЗЛЗ/. Това е наредба № 32 от 2008 г.
Не това е нужното, обаче. В нея пише, че раждането е в лечебно заведение /наскоро го четох, не във връзка с тази тема, обаче, а за една регистрация на лечебно заведение/.
Нужното е да се определи изрично, че раждането може да стане и извън тези условия, както и при какви точно такива може да се проведе раждане вкъщи /при домашни условия/, за да са наясно жените кога би могло да упражнят такъв свой избор и кога не могат да го направят, поне не и в разрез със стандарта. Т.е. да могат да се ползват от правата си на здравно осигурени лица, упражнявайки един нормален избор, като биват ограничени в определени рамки. Тези рамки да са не от типа на "нямаш изобщо право на това и не ползваш мед. услуги", а "имаш право на такива при такива и такива условия". 

Ето от нея как е сега: "  2.  Медицинската помощ по т. 1 се оказва:
     2.1.  в лечебни заведения;
     2.2.  от правоспособни лица;
     2.3.  чрез извършване на медицински дейности."

Или за да се ползват изобщо мед. услуги от жените, то това задължително става само при тези кумулативни условия.

# 275
Дискусията в този и в други форуми за идеята за домашно раждане на бьлгарската майка е на повече от 3-4 години.
Бьлгарката не е готова за подобна иновация.
Тя дори няма вьображение или малка представа как се регламентира такава промяна и как се прилага в действие.Затова повечето тук дискутират и се чудят именно как това "няма как да стане".
Именно това я плаши дьлбоко и изважда всякакви аргументи срещу една нова за нея идея.
Обикновено,едно нормално явление в цивилизования свят,което се приема от хора с отворен житейски опит в този сьщия свят,за бьлгариньт са нужни години и десетилетия да свикне само с мисьлта за него.Още толкова,за да започне евентуално да го използва като нормално нещо в неговото ежедневие.

Ще дойдат много промени за Бьлгария колкото и да се реве и дискутира срещу тях.
Колкото и да не ви харесват,те ще бьдат прокарани вьпреки несьгласието на народа.
Така както е било винаги и навсякьде,така и Бьлгария е на тази опашка.

# 276
Този списък спокойно може да бъде заимстван от други системи. Лекарите също ще се обучат, щом пазарът го налага.

Пазарът може да поощри нещо, не може да го наложи. Иначе съм съгласна, че пазарният принцип е основния двигател на промените, но мисля, че не разбираш какво искам да кажа.

Ако някоя жена се доверява на лекар/акушерка у дома си, то тя трябва да им се довери и когато й кажат, че нейният случай не е подходящ за раждане у дома.

Моят въпрос е - ще стане ли това? Когато на една жена, наумила си да го направи, й кажат, че от медицинска гледна точка това е рисковано - тя ще послуша ли лекарите? Защото това са същите лекари, които тя нарича "касапи" и заради които (уж) не ще да ражда в болница.

После, да речем, че тръгне да ражда у дома асистирано. Като й кажат, че определена манипулация се налага - тя ще им повярва ли? И т.н., и т.н.

Просто няма как да има работещ регламент за раждане у дома без партньорство и доверие между лекари и пациенти. И аз не съм убедена, че първата стъпка за създаване на такова партньорство е съдебен иск.

# 277
Доверието се прекъсва изначално, със забраната по така посочения медицински стандарт за домашно раждане или по- скоро със забраната на една жена, взела такова решение, да получи адекватна специализирана помощ. Какво доверие могат да имат жените, приемащи този метод, при изначално незачитане на избора им?
За доверие можем да си говорим, когато и при този избор те се сподобият с възможността да ползват медицинска помощ. Доколкото разбирам това е в основата на жалбата.

# 278
Judy, говоря за персонално доверие към лекар, чието мнение по медицински въпроси зачиташ или не.

Защото и специализираната помощ у дома няма да се получава безусловно, нали?

# 279
А то как да го градиш, като знаеш, че лекарят има за задължение да те прати в болница /лечебно заведени, според стандарта/, а това се разминава кардинално с убежденията ти.

Разбира се, че не виждам начин специализираната помощ у дома да е безусловна. Затова е нужно да се разпишат ясните критерии кога и как тя се дължи.

# 280
А то как да го градиш, като знаеш, че лекарят има за задължение да те прати в болница /лечебно заведени, според стандарта/, а това се разминава кардинално с убежденията ти.

Лекарят няма задължение да те прати в болница.

А въпросът тук е доколко ще пренебрегнеш убежденията си, когато квалифицираните медицински съвети са срещу тях.

Защото според мен човек, който тръгва да ражда без акушерска помощ у дома сега, с лекота ще пренебрегне такива съвети - дори и да има съответния регламент. Точно както пренебрегва всички предупрежденията за рисковете от неасистирано раждане. Защото не вярвам да има много лекари, които биха посъветвали пациентките си към момента да раждат у дома сами (дори при безпроблемни бременности) - и въпреки това, някои го правят.

# 281
Е, то не е като да ти тури пранги на ръцете и да те съпроводи до там.  Grinning Но все таки тоз, дето ти следи бременността, ти дава за там направление, не за у вас.

Кой доколко ще пренебрегне си е много личен въпрос отново. Еден така ще направи, друг- друго. Важно е възможност за информиран избор и получаване на адекватна помощ да имат.
Сега се рижадат без помощ, защото по принцип помощ не им се полага, като си го правят по къщите. Ако се предлага вероятно ще ползват такава доста хора.

# 282
Е, то не е като да ти тури пранги на ръцете и да те съпроводи до там.  Grinning Но все таки тоз, дето ти следи бременността, ти дава за там направление, не за у вас.

Остави направлението, то няма общо. Предполагам, разчиташ и вярваш на гинеколога си. Ако го запиташ съвсем пряко дали би те посъветвал да раждаш у вас сама, какво смяташ, че ще ти каже?

# 283
...Бьлгарката не е готова за подобна иновация.
Тя дори няма вьображение или малка представа как се регламентира такава промяна и как се прилага в действие....

добре де, дай идеи как да се регламентира и приложи

# 284
  • София
Важно е възможност за информиран избор и получаване на адекватна помощ да имат.
Сега се рижадат без помощ, защото по принцип помощ не им се полага, като си го правят по къщите. Ако се предлага вероятно ще ползват такава доста хора.

Не са оставени съвсем без помощ. Полага им се помощ, но само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса. Важното е да бъдат потърсени навреме  и да дойдат навреме Wink

Общи условия

Активация на акаунт