Споменатата ак.Елена Василева е основната причина за успешното ми и безболезнено раждане преди 10 месеца. Аз лично съм й много благодарна, въпреки че съм само ученичка, без близки контакти с нея или лични отношения. Доверената ми гинеколожка в края на бременността разреши вагинално раждане. Две седмици преди термин (една преди раждане) екип на Втора градска, след обстойни двудневни клинични изследвания (с престой в отделението) препоръча вагинално раждане, завеждащият каза: Браво, една жена, която е създадена да ражда "пер виво". Едно прекрасно начало на раждане, без силна балка или други тревоги. До момента на същинските напъни. За пет минути както всичко си беше супер, така тоновете изчезнаха и аз финиширах приспана в операционната с цялата пъпна връв намотана около бебето и то самото синьо, без дихателна дейност около минута.
Ето за такива случаи трябва да се предвиди възможността на акушерката да реагира в домашни условия, да й се подсигури светкавична помощ от колеги - неонатолози и АГ. Това имаше предвид и лекарят, който слушах по телевизията с мнение по темата. Той каза: "Да, възможно е да се прокарат законови промени, но аз никога не бих асистирал домашно раждане. Защо? Защото за двадесетте години в родилна зала съм се убедил, че нещата се променят са секунди."