БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 997
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 285
  • Западен парк
Вижте сега, изобщо не става въпрос дали да има регламент, а ако го има как точно ще се приложи в нашите условия. Защото сега риска си е само и единствено за родилката и не зная да носи съдебна отговорност при евентуална смърт на бебето. Ако обаче бъде променена сегашната практика само в посока да се разреши на медицински лица да асистират и не им бъде осигурена спешна помощ в рамките на минути, отговорността пада върху държавата като цяло и върху акушерката персонално. При разписан регламент някои от майките биха мислили в посока: щом има регламент, значи може, не е опасно, всичко ще е наред... За мен това ще бъде подвеждане на част от родилките и би било по-скоро вредно, отколкото защита на правата им.
Споменатата ак.Елена Василева е основната причина за успешното ми и безболезнено раждане преди 10 месеца. Аз лично съм й много благодарна, въпреки че съм само ученичка, без близки контакти с нея или лични отношения. Доверената ми гинеколожка в края на бременността разреши вагинално раждане. Две седмици преди термин (една преди раждане) екип на Втора градска, след обстойни двудневни клинични изследвания (с престой в отделението) препоръча вагинално раждане, завеждащият каза: Браво, една жена, която е създадена да ражда "пер виво". Едно прекрасно начало на раждане, без силна балка или други тревоги. До момента на същинските напъни. За пет минути както всичко си беше супер, така тоновете изчезнаха и аз финиширах приспана в операционната с цялата пъпна връв намотана около бебето и то самото синьо, без дихателна дейност около минута.
 Ето за такива случаи трябва да се предвиди възможността на акушерката да реагира в домашни условия, да й се подсигури светкавична помощ от колеги - неонатолози и АГ. Това имаше предвид и лекарят, който слушах по телевизията с мнение по темата. Той каза: "Да, възможно е да се прокарат законови промени, но аз никога не бих асистирал домашно раждане. Защо? Защото за двадесетте години в родилна зала съм се убедил, че нещата се променят са секунди."

# 286
Да оставим все пак избор на хората сами да преценят с кои препоръки ще се съобразят и кои ще пренебрегнат, да не забравяме, че всеки пациент има права, които е редно да започнат най-накрая да се спазват. Само не ми казвайте, че винаги слушкате лекарите, каквито и квалифицирани препоръки да ви дават. Много хора могат да дадат пример със себе си или някой близък, който е по-добре, именно защото не е послушал лекарските препоръки.

# 287
Да оставим все пак избор на хората...

Че кой им е отнел избора? Аз мислех, че тяхната борба в случая е да могат да ползват квалифицирана помощ. Неползването е абсолютно разрешено.

# 288
Да оставим все пак избор на хората сами да преценят с кои препоръки ще се съобразят и кои ще пренебрегнат, да не забравяме, че всеки пациент има права, които е редно да започнат най-накрая да се спазват. Само не ми казвайте, че винаги слушкате лекарите, каквито и квалифицирани препоръки да ви дават. Много хора могат да дадат пример със себе си или някой близък, който е по-добре, именно защото не е послушал лекарските препоръки.

а аз мога да да пример с умряло бебе, защото лошите лекари съсипали деня на майката с препоръките си, но въпреки тях тя си роди в къщи, а резултатът е известен за съжаление:

- Аз сутринта ходих на тонове, да ме пита човек защо, ама си викам поне едно записче да направим, да успокоим тати че всичко е наред. И хоп - брадикардия имало бебето Sad Пратиха ме да хапна и после на доплер. Доплера, слава богу, показа че всичко е наред, освен че... затюхка се лекарката, бебето било много голямо. Машинката го измери 3930. Помолих я да погледне и за пъпна връв около врата и се оказа, че както и предишното, има омотана връвчица. Доктора, който ме следи се затюхка как щяло да излезе това голямо бебе Grinning , да съм имала готовност за евентуално секцио Whistling . А аз пред целия коридор го успокоявах, че няма страшно, ще излезе 
Съсипаха ми сутринта, вместо да си боядисам яйцата, аз се занимавам с глупости.

- Ех Цвети, много е неприятно така като ти развалят рахата за нищо

та ей това бебче се роди мъртво, защото нямало регламент за домашно раждане и не знам си още какво

та ... нека има регламент
нека има професионална подготовка на акушерките именно за домашно раждане
за да не стават такива трагедии
и най-вече за да не може разни хора със странни идеи като тези от цитата да разбъркват главите на такива жени

# 289
  Но какво ще помогне регламента?
  Аз наистина не разбирам - на дами, като гореописаната трябва да се подсигури възможност да родят в къщи въпреки лекарските препоръки, обаче екип да чака в готовност за секунди да я транспортира до операционната маса. Такава услуга вероятно би могла да бъде предложена при съответното заплащане.

Колкото до правата - всеки има пълното право да не се съобрази с лекарска препоръка и сега, в крайна сметка последствията са си за него.
 Необходимостта от регламент е за да може да си изисква отговорност при такива случаи от медицинските лица, които биха асистирали такова раждане ли? Тая материя ми е много неясна.

# 290
да, материята е супер глъзгава
именно това с отговорностите е силно размито тук
от Родилница твърдят, че отговорността е изцяло на майката

но ето, че в други държави, където има регламент, си има прецеденти - напр в Канада имаше случай на мъртво домашно раждане и понеже майката искаше второ домашно раждане беше един вид арестувана в болницата да роди там секцио

това според мен е прекалено
но такава е системата там

тук как ще се регламентират такива случаи не знам
но регламент трябва да има, най-малкото за да се спре манипулацията на тази тема

... Колкото до правата - всеки има пълното право да не се съобрази с лекарска препоръка и сега, в крайна сметка последствията са си за него. ...
да, но само когато касае твоя живот
когато е намесен още един живот, трябва да се търси балан някак си
не може да решиш нещо, което застрашава другия живот, въпреки че си му създател

# 291
Необходимостта от регламент е за да може да си изисква отговорност при такива случаи от медицинските лица, които биха асистирали такова раждане ли? Тая материя ми е много неясна.

И да има някаква по-обективна основа за оценка на техните действия. Например, ако са следвали всички правила и стандарти, но все пак е настъпило нещастие - по-скоро се счита, че е или нещастен случай, или лоша преценка в екстремна ситуация - което пък е различно от това, да са нарушили стандартите.

Медицинските стандарти и процедури, които се ползват и в болниците, се ползват и за това.

Така например, в такъв стандарт трябва да пише какви медикаменти и инструменти трябва да носи със себе си домашната акушерка, какви са показанията да ги ползва, в какви случаи задължително звъни в болницата и т.н.

# 292
  • София
да, материята е супер глъзгава
именно това с отговорностите е силно размито тук
от Родилница твърдят, че отговорността е изцяло на майката

А не е ли? От цитата, който си дала става ясно, че майката е крайно безотговорна и лекомислена и си е платила скъпо за безгрижието.

# 293
Аз лично съм на мнение, че не трябва да се осигурява светкавична спешна помощ за домашни раждания. Смятам, че спешната помощ по принцип трябва да бъде гарантирана до няколко минути.

# 294
Аз лично съм на мнение, че не трябва да се осигурява светкавична спешна помощ за домашни раждания. Смятам, че спешната помощ по принцип трябва да бъде гарантирана до няколко минути.

Това е нереалистично обаче - дори и за по-развити и богати държави от нашата.

# 295

Това е нереалистично обаче - дори и за по-развити и богати държави от нашата.

10 мин в градски условия защо да не е реалистично? В идеалния случай искам да кажа.
Хората правят рисърч къде да поставят обекти като пожарна и спешна помощ, така че да покриват наистина тези 10 мин.

Мисълта ми беше, че трябва да се мисли малко по-глобално, вместо да решаваме проблема с паркиране на линейка пред дома.

# 296
10 мин в градски условия защо да не е реалистично? В идеалния случай искам да кажа.
Хората правят рисърч къде да поставят обекти като пожарна и спешна помощ, така че да покриват наистина тези 10 мин.

Е, в градски условия, в идеалния случай... Само там ли ще може да се ражда у дома? Направо си плаче за още едно дело в Страсбург. Simple Smile За дискриминация по селищен принцип.

Какво става с правата на бременните в паланка Горно Нанадолнище някъде в централна Стара планина?

Ако ще мислим глобално де. Simple Smile

# 297
  • София
Добре де, ако има регламент и на гореспомената Цвети (приемам я за нарицателно, не за конкретен човек) и откажат домашно асистирано раждане, то как ще я задължат да роди в болница? Не би ли следвало в такъв случай, при фатален край за бебето, майката да носи съответната наказателна отговорност. И не означава ли това промяна и в други закони - визирам наказателното право.

# 298
  • Куциндрел
Добре де, ако има регламент и на гореспомената Цвети (приемам я за нарицателно, не за конкретен човек) и откажат домашно асистирано раждане, то как ще я задължат да роди в болница? Не би ли следвало в такъв случай, при фатален край за бебето, майката да носи съответната наказателна отговорност. И не означава ли това промяна и в други закони - визирам наказателното право.
Ами мисля, че няма как да стане. По закон родилката не носи отговорност ако се случи нещо по време на раждане. Счита се, че заради родилните болки е неадекватна. Но пък може други хора да носят отговорност за придумване на жена да ражда неасистирано, въпреки медицинските показания, че има някакъв проблем и трябва да роди с лекарска намеса.

# 299
  • София

Ако при фатален край за бебето майката носи наказателна отговорност за непредумишлено убийство по непредпазливост, то извършилите аборт по желание би следвало да носят оговорност за умишлено убийство.

Общи условия

Активация на акаунт