БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 401
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 2 745
В Холандия да не би да им е груб и арогантен перосонала и мизерни условията в болниците, че толкова много жени раждат вкъщи?

Там може да е от марихуаната.  Sunglasses

# 2 746
В Холандия нормалното е да родиш вкъщи. За тях в болница ходят болните.
Така, че паралел няма как да се направи Simple Smile.

# 2 747
И откога така? Имам предвид майките на днешните раждащи...и те ли са правили същия избор?

Всъщност намерих отговора. Холандия е някаква уникум страна в света, където всъщност домашните раждания намаляват, в сравнение с 1965 г. например. Тогава 2/3 ог ражданията са ставали вкъщи, сега били - 30 %. Във всички други западни страни нивата за 50-70 те години на домашните раждания варират от 1 до 2 %.

Последна редакция: пт, 23 ное 2012, 21:42 от Анонимен

# 2 748
  • Paris, France
Педиатър и неонатолог са различни понятия и специалности.

Съгласно МС "Акушерство и гинекология" всяко АГ отделение трябва да има на щат неонатолог.

Не бил достатъчно квалифициран този неонатолог за спешни случаи. Аха, а майката у дома, таткото или Дулата са много по-квалифицирани.
Опасно е непрекъснато да се твърди колко са некомпетентни лекарите, без конкретни факти. И още нещо: нека не говорим за лекариТЕ като събирателно понятие. Ако някой е бил некомпетентен, не води автоматично до некомпетентност на лекариТЕ.

Е, никъде не съм писала, че лекарите са некомпетентни а че не всички лекари, които са на място в момента са компетентни по даден проблем. Не може да се очаква от специализант или резидент (това е току що започнал да практикува млад стажант) да извърши секцио като може и да не е асистирал никога на такова. А през нощта само такива има из по-малките болници. За това навсякъде по света си викат специалисти за консултация. Там, където се роди синът ми бъка от неонатолози само през деня. Това в университетска болница, където израждат и отглеждат рутинно бебета над 700гр май беше. През нощта неонатолог няма. Викат при нужда като сестрите/акушерките, които работят в неонаталната реанимация преценяват какъв специалист да извикат. Не един а двама неонатолози дойдоха да обгрижат новороденото ми бебе в 12 през нощта и са седяли до 7ч сутринта. И двамата преподават неонатология. Повече те не дойдоха при нужда. При съмнения за инфекция или подобно викаха педиатър и педиатърът си вика рентгенолози, лицево-челюстни хирурзи, невролози, кардиолози или каквито специалисти прецени, че са му нужни. И ако не е спешно чакат до сутринта. Педиатърът може да се обади на неонатолог ако се налага промяна на схемите на вливане или хранене.

Когато ми се спукаха водите ме транспортираха в друга болница в линейка. Обясниха ми, че с мене идва акушерка, защото ако раждането започне бебето може да излезе мигновено. Малки бебета излизат като тапи. Никакъв неонатолог, акушер-гинеколог или друг лекар не дойде. Ако бебето се роди, линейката е екипирана със всичко нужно за реанимацията и стабилизирането му а неонатолог и други нужни специалисти чакат в болницата. Те на място не могат да направят нищо повече от акушерката.

Не подценявам работата на лекарите, напротив. И точно за това не намирам смисъл в подобни разхищения. И съм толкова щастлива, доволна и благодарна, че когато съм имала нужда от специализирана помощ съм я получила.

Я кажете сега, кардиолог за таткото и психиатър за свекървата ще има ли в екипа  hahaha?

# 2 749

70% от родилките са болни там?  newsm78

# 2 750
Така е, домашните раждания  много са намалели.
През 1953 са били 78%. Стабилна цифра.

Ето тук може да се види графика - http://www.cbs.nl/nl-NL/menu/themas/gezondheid-welzijn/publicati … /2009-2696-wm.htm

Втората също е интересна - образованието на жените, раждащи вкъщи. Wink

Много раждания почват вкъщи и завършват в болница.
По правило, чужденките ( а те никак не са малко ) също раждат в болница.
Но...дори и да избереш болнично, може да не видиш гинеколог, апаратура и пр.
през цялата бременност и по време на раждането. Единствено от къщи се местиш за малко в болницата, колкото да родиш и пак обратно.  Mr. Green

# 2 751
Хехе! Сладури.  Grinning Ами очевидно си имат хората някакви местни особености, някакви стабилни стереотипи. Навсякъде другаде в цивилизования свят май много бързо прегръщат с отворени обятия идеята да се отърват от селската баба, чергата на пода и казаните с вряла вода.

# 2 752
  • Paris, France
Съгласно МС "Акушерство и гинекология" всяко АГ отделение трябва да има на щат неонатолог.
...............
Не бил достатъчно квалифициран този неонатолог за спешни случаи.

Това, че има назначен на щат неонатолог не означава, че той кибичи по 24ч в отделението. А ако не могат да намерят такъв кандидат какво правят - закриват веднага отделението???? В много частни клиники, и тук и в БГ намират начин да назначат човек колкото да имат лиценз. Но с уговорката, че той ходи там веднъж седмично или месечно за някакви часове. На практика ако дете в нужда от неонат. помощ се роди на място, където няма неонатолог то се обслужва от педиатър като педиатърът вика за някои процедури, които не може или не иска да извърши сам анестезиолог-реаниматор. Едно недишащо новородено не може да чака неонатолога. Все някой го обдишва и интубира. Мед.сестрите и акушерките, които работят в интензивни неонатологии са обучени да интубират и обдишват новородени, дори недоносени и се справят идеално докато дойде неонатолог.

Това, което никой от гореспоменатите специалисти не може да направи с прецизност са схемите за обдишване и хранене (или поне не им е работа).

В много държави повечето хора никога не са консултирани от педиатър. Факт. С по-леките болести се справя Джипито, което не ходи по къщите.

Моят син е консултиран от неонатолог всяка седмица през първите месеци. И винаги го водех в болницата. Първият път като го водих тежеше само 1800гр. Естествено, че ми се искаше неонатологът да ни посети у дома ама не става. Същото с офталмолога.

Не искайте невъзможното, няма да го получите!

Цитат
Но...дори и да избереш болнично, може да не видиш гинеколог
Е, то пък като го видиш....... Всъщност, ако е красив, защо не  hahaha

# 2 753
  • София
Мисля, че нещо не се разбираме. Питам какво крещяла статистиката в контекста на разговора за родовите травми и преживяванията на Iva_D в болница - ако реферираш към моя въпрос малко по-горе.

Да, извинявай, не съм видяла, че е във връзка с родовите травми  Wink

# 2 754
  • София
Но в тази любима Холандия също така детската смъртност е най-висока, поради недобро проследяване на бременността. Точно Холандия ли трябва да е идеалът за домашно раждане?  Peace

# 2 755
  • София, Младост 2
Аз само последно ще кажа за вит. К, че по-добрият и ако може да се каже безвреден вариант е да се приема орално... В болниците едва ли има избор, щото това не е ресторант, така че си е жив късмет, ако точно на вашето бебе му се падне орален...

В България от известно време (може би от около година) витамин К също се слага на всички бебета и е точно орален прием. За съжаление има проблеми, тъй като при орален прием (за разлика от инжекционния, който е еднократен) се налага да се дават 3 дози - две от тях се дават в родилния дом, но третата следва да се даде от педиатъра, защото по дни се пада доста след изписването. Педиатрите рутинно не го правят - и оттам има повишени рискове за късните мозъчни кръвоизливи. Сори за офф-топика Peace

# 2 756
orchid, причините за високата детска смъртност вече ги коментирахме.
Бременността е добре проследявана.

# 2 757
orchid, причините за високата детска смъртност вече ги коментирахме.
Бременността е добре проследявана.
какви са?

# 2 758
Детската смьртност в БГ, 2 пьти по висока от тази в ЕС.
Причини:

http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=3789611

"Детската смъртност, дефинирана като брой умирания на бебета до 1 година на 1000 живо родени, е нещо като огледало на една държава, на нейните здравни стандарти, култура и развитост, отбелязва Никлева.
Управниците в София са създали условия за увеличаване на детската смъртност, която и без това е достатъчно висока. Ще регистрира ли някой от тях този изключително тревожен факт и ще реагира ли по някакъв начин? Ще даде ли някой обяснение? Ще му бъде ли поискано?
Броят на умиранията в бебешка възраст безжалостно демаскира състоянието на българското здравеопазване. Той обаче показва и ерозия в отношението към детския живот и неговата ценност.

За тази ерозия вече имаше достатъчно други сигнали: неотдавна малко момиче почина след операция от сливици в София. Момче от Варна пък бе оставено да умре, след като дълго го разтакаваха от болница в болница.

Детският живот се затрива с лека ръка.

В България абсолютно всички демографски показатели сочат предизвестената криза - смъртността расте, емиграцията се усилва, раждаемостта намалява, че отгоре на всичко нараства и детската смъртност!

Детски живот се затрива поради немарливост и заради ниски здравни стандарти! Кой и кога най-после ще забележи тази тежка деградация? Кой и кога ще се опита да й противопостави цялостна и смислена концепция и стратегия за много близкото бъдеще на България? Кой и кога, в крайна сметка, ще спре разрухата в здравеопазването "

http://www.referati.org/detskata-smyrtnost-v-bylgariq/32734/ref/p5

Изключително полезен материал за информация.
http://www.osf.bg/downloads/File/text_blagosastoianie_det_2.pdf

Мисля си,....като се регламентира дом.раждане и много жени решат да се вьзползват,ще се види ясно дали и как точно болниците играят роля за смьртността при новородените.Защото по данните по горе се вижда ясно,че именно ползването на това здравеопазване води до висока детска смьртност.
И сьм сигурен,че именно това е причината така яростно да се противопоставят медиците в БГ на тази "новост". Peace

# 2 759
За него има други приоритети в живота му.
Защото едно дете не познава окситоцин,клизми,лекарства,ваксини,вит.К ,за да иска да избере между изкуствен свят и такьв,който биологично му е закодиран като:
Да излезе през родовия канал,да бьде близо до майка си (слинг),да не се "трови" от пьрвия ден с тежки метали(ваксини).
Не го интересува и не играе роля дали майка му е обрьсната и дали има клизма,с какьв цвят рокля е и тн.
Ето това е проблемьт!
Сравнявате биология с икономика. Peace

Добрата хигиената е част от здравата биология.
Припикаването може да е лечебно,но другата част надали.Намеквам за клизмата. Wink
А слинга също е част от икономиката.

Данните,които си дал по-горе какво общо имат с това,което се случва при раждане?Защото където и да се родиш пак в един ден може да стигнеш до болницата и да попаднеш на некадърници.Или след като някой си роди в къщи, то при нужда и сливиците ще си реже сам.
Смъртността след ваксини къде е в цялата картина?

Последна редакция: сб, 24 ное 2012, 10:23 от ОМ

Общи условия

Активация на акаунт