БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 813
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 435
  • Пловдив
В повечето частни клиники, вече предлагат дула при раждането. Предполагам се плаща допълнително. Относно изписването и манипулациите, това също е част от регламент, написан за болничните условия. Лекарите просто го спазват. Отношението като част от възпитанието и културата на всеки лекар, акушерка и друг медицински персонал, не може да се промени с никакви регламенти.  Peace

# 436
Отношението като част от възпитанието и културата на всеки лекар, акушерка и друг медицински персонал, не може да се промени с никакви регламенти.  Peace

В моята работа има регламент, че ако овиквам клиентите и се държа грубо, ще ме уволнят и ще си наемат някой, който се държи нормално. Ако същото важи и за болничния персонал, ще видиш как хубаво ще им се промени и отношението, и възпитанието.

# 437
Според теб, домашните раждания в Щатите имат ли връзка с цената на едно раждане там? В смисъл - по-евтино ли излизат? Защото съм чувала, че ако отидеш да раждаш в болница ти излиза много скъпо ( към 15 000 долара), че те изритват на втория ден, задлъжняваш яко и т.н. Тези неща съм ги чувала от мои познати в САЩ, просто ако си наясно кажи дали това е вярно.
Защото ако е вярно , излиза, че там жените не раждат в къщи, защото така искат и много обичат натуралните процедури, а защото всъщност нямат избор - в болница ще им е много скъпо и не могат да си го позволят.

МК, Щатите са частен случай. По-добре е да се сравнява с Канада и европейските държави, където здравеопазването е социално. Освн това в Щатите от щат до щат и от болница до болница има огромни разлики.

Не можем да ги подминем с лека ръка, защото са 350 милиона все пак и милиони хора нямат здравна застраховка.  В Канада не съм чувала никой от познатите ми да е раждал в къщи. Не съм гледала репортажи по телевизията, не съм прочела във вестник - изобщо нищо не мога да кажа по въпроса. Но все ми се струва, че ако беше толкова разпространено все от някъде щях да подочуя.
Може би като говорим за процент домашни раждания, резултат на информиран избор за съответна държава, трябва да сме осведомени и за цената на раждането в болница и колко плаща пациентът (осигурен или не). Тези неща драстично могат да повлияят на избора.
Сектите са си отделна губерния, там е по-добре да не знам нищо, че ме хващат бесните.

# 438
  • Пловдив
Ами нека да важи. Аз предполагам, че и сега важи, но колко се спазва. Затова го написах.  Peace  В частна клиника да се държат зле и грубо с теб е почти невъзможно. Казвам, почти, защото и там има недоволни. Тук нещата са малко субективни.  Rolling Eyes

# 439
  • На земята, която е всъщност звезда.
Според теб, домашните раждания в Щатите имат ли връзка с цената на едно раждане там? В смисъл - по-евтино ли излизат? Защото съм чувала, че ако отидеш да раждаш в болница ти излиза много скъпо ( към 15 000 долара), че те изритват на втория ден, задлъжняваш яко и т.н. Тези неща съм ги чувала от мои познати в САЩ, просто ако си наясно кажи дали това е вярно.
Защото ако е вярно , излиза, че там жените не раждат в къщи, защото така искат и много обичат натуралните процедури, а защото всъщност нямат избор - в болница ще им е много скъпо и не могат да си го позволят.

МК, Щатите са частен случай. По-добре е да се сравнява с Канада и европейските държави, където здравеопазването е социално. Освн това в Щатите от щат до щат и от болница до болница има огромни разлики.

Не можем да ги подминем с лека ръка, защото са 350 милиона все пак и милиони хора нямат здравна застраховка.  В Канада не съм чувала никой от познатите ми да е раждал в къщи. Не съм гледала репортажи по телевизията, не съм прочела във вестник - изобщо нищо не мога да кажа по въпроса. Но все ми се струва, че ако беше толкова разпространено все от някъде щях да подочуя.
Може би като говорим за процент домашни раждания, резултат на информиран избор за съответна държава, трябва да сме осведомени и за цената на раждането в болница и колко плаща пациентът (осигурен или не). Тези неща драстично могат да повлияят на избора.
Сектите са си отделна губерния, там е по-добре да не знам нищо, че ме хващат бесните.

Ами пишеш в гуги Канада и дом. раждане и четеш Ето къде как е организирано:

http://www.babycenter.ca/pregnancy/labourandbirth/planningyourba … sbirth/homebirth/

Ео и накратко как е по света:

http://en.wikipedia.org/wiki/Home_birth

За повечето от посочените знаменитости не знаех, че са раждали в дома си.

# 440
Намерих разни статистики за Квебек:
98,7% раждат в болница
1,1% в специално оборудвани къщи за раждания
0,2% наистина у дома си поради някакви си причини

Такива къщи в нашата провинция има 11 ( 7 милиона и нещо жители), в които се практикуват около 450 раждания годишно.
90% от раждащите в болница искат епидурал,
18,5 % са ражданията със секцио

# 441
  • София
Че кой я третира като болна?
Е нали ражда в болница...там постьпват болни хора,за да се лекуват.
Значи бремеността се третира като патологично сьстояние или?Израждането като "терапия/лечение"?

Това е толкова абсурдно разсъждение, че нямам думи.  Твоето заключение по би подхождало на някое 10-годишно дете, отколкото на възрастен човек.  Сега остава да дадеш пример как баба ми преди 100 години  е раждала.... ooooh!

Иначе Родилен дом( както се казваше едно време)  по-добре ли ще ти звучи?

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 21:27 от Мецани

# 442
Предлагам да не намесваме световни или наши звезди, защото съм абсолютно убедена, че буквално е била пренесена цялата необходима апаратура в домовете им, както и наличието на цял екип медицински лица или линейка на разположение през цялото време, не е било проблем.

Нека си говорим за родната действителност.Днес казаха по новините, че имало недостиг на акушерки в цялата страна-заплащането, лошите условия и т.н.Ако се регламентира раждането вкъщи, означава необходимост от още персонал, дори да не е точно акушерки, а нещо като дула или т.н.Колко ще са жените, които ще са съгласни да са в непрекъсната готовност, а същевременно да се необходими не повече от няколко пъти на месец.Надали ще може да се ползва персонал от болниците, защото означава да се лиши друга родилка от тези грижи.
И още по-сериозният въпрос-ако се случи нещо с бебето, кой ще поеме отговорност, ако се окаже, че в процес на раждането е възникнал проблем?

# 443
  • На земята, която е всъщност звезда.
Предлагам да не намесваме световни или наши звезди, защото съм абсолютно убедена, че буквално е била пренесена цялата необходима апаратура в домовете им, както и наличието на цял екип медицински лица или линейка на разположение през цялото време, не е било проблем.

Нека си говорим за родната действителност.Днес казаха по новините, че имало недостиг на акушерки в цялата страна-заплащането, лошите условия и т.н.Ако се регламентира раждането вкъщи, означава необходимост от още персонал, дори да не е точно акушерки, а нещо като дула или т.н.Колко ще са жените, които ще са съгласни да са в непрекъсната готовност, а същевременно да се необходими не повече от няколко пъти на месец.Надали ще може да се ползва персонал от болниците, защото означава да се лиши друга родилка от тези грижи.
И още по-сериозният въпрос-ако се случи нещо с бебето, кой ще поеме отговорност, ако се окаже, че в процес на раждането е възникнал проблем?

Как очакваш някой тук да ти отговори, при положение, че никой не е запознат с регулацията в страните, където я има? Едва когато се появи нещо за Бг черно на бяло можем да обсъждаме подробности.

# 444
Ако се регламентира раждането вкъщи, означава необходимост от още персонал, дори да не е точно акушерки, а нещо като дула или т.н.Колко ще са жените, които ще са съгласни да са в непрекъсната готовност, а същевременно да се необходими не повече от няколко пъти на месец.Надали ще може да се ползва персонал от болниците, защото означава да се лиши друга родилка от тези грижи.

Мисля, че за всички е очевидно, че медицинският персонал не може и не бива да бъде задължаван да акушира по домовете. Аз по-скоро си го представям, че ще има определен вид акушерки, които ще се занимават само с това. Да речем, след като преминат някакво допълнително обучение.

Как ще става контакта с болницата - за това не съм съвсем сигурна. Според мен, не е добре да се разчита само на спешната помощ - веднъж да не се натоварва тя допълнително и втори път - защото тя невинаги е особено спешна. Може би акушерката ще предупреждава в най-близката болница, че започва домашно раждане, за да имат някаква готовност - нямам идея...

За отговорността - ситуацията е подобна на тази в болниците. Има си стандарти и процедури. Акушерката е длъжна да ги спазва. Ако настъпи проблем, се преценява колко адекватно е действала и дали има вина.

Точно както сега с лекарите.

Може би леко по-сложно, защото на място ще са само акушерката и родилката и е трудно да се каже кой какво е направил и казал. Обаче принципът трябва да е същият.

Акушерката пак трябва да иска съгласието (писмено) на родилката за всякакви манипулации и медикаменти и т.н.

Но така или иначе, дори и с регламент, едва ли ще има повече от петдесетина такива раждания годишно и десетина акушерки, които ще се занимават с това - и то вероятно предимно в големите градове.

# 445

Но така или иначе, дори и с регламент, едва ли ще има повече от петдесетина такива раждания годишно и десетина акушерки, които ще се занимават с това - и то вероятно предимно в големите градове.

И аз така мисля. То си е така и по другите държави де, освен Холандия. Процентът е нисък, но пък опцията съществува и системата функционира. Дано само не се мисинтерпретира, както често става, за съжаление (кой разбрал, разбрал).

# 446
мисинтерпретира = да се тълкува превратно  Grinning

# 447
Цитат
Нека си говорим за родната действителност.Днес казаха по новините, че имало недостиг на акушерки в цялата страна-заплащането, лошите условия и т.н.Ако се регламентира раждането вкъщи, означава необходимост от още персонал

И не само акушерки-хората масово се изнасят от страната,в спешната помощ работят пенсионирани лекари,а за да не закрият малките болници има назначени лекари фиктивно...
Та не ми е ясно кой за какво се бори-едно е да имаш желания всякакви,друго е да има условия да се осъществят.И намирам за прекалено егоистично да се обслужват капризите на една шепа хора вместо да се осигурят нормални условия за всички,защото и хората с претенции за домашно раждане може да се окажат съвсем неподходящи да си реализират мечтата, или да ги хване шубето в последният момент,както и възможността нещата да се объркат в процеса на раждане и да им се наложи трансфер до "недружелюбното" място.

# 448
мисинтерпретира = да се тълкува превратно  Grinning

Честно казано, исках да напиша побългари, но не посмях.

# 449
sorsha, А в болницата, ако има смъртен случай, кой поема вината? Не съм чула, досега, някой лекар да е понесъл вина. Само миналата година имаше 3-4 смъртни случая. Една от родилките беше връщана два пъти, докато я приемат, после разкарвана напред назад, никакво внимание не й беше обърнато, накрая я изкараха, че тя била виновна. Другият случай, пък беше изписана с температура и се стигнало до абцес.
Докато аз бях в болницата, с мен имаше жена, която беше спешно приета за секцио. Понеже беше платила за избор на екип обаче никой освен нейният лекар не можел да направи операцията. Да ама той пък спи човека, все пак нощно време. Чул се с нея и казал да го чака сутринта, като се събуди, щял да дойде. Е тая жена, цяла нощ аха да роди, в последния момент сутринта при пълно разкритие и направиха секцио. А тя с високо кръвно, не може да роди нормално. Абе такива истории стотици, не са изключения. Че има и свестни хора в системата има, ама са малко. Заради това жените не искат да раждат в родните болници.

Общи условия

Активация на акаунт