БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 514
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 600
  Няма причина някой изобщо да е против регламента, нито пък е толкова невъзможно да бъде изготвен при положение че съществува в европейската практика.
  По скоро е под въпрос дали държавата би могла да бъда задължена да осигури изпълнението му и до какви последващи искове би могло да доведе приемането му.

Да, Ирис, би могла държавата да бъде задължена- чрез прилагане на постоянни санкции в следствие на подобни дела за персонална защита на твърдяни нарушени човешки права /гледани от ЕСПЧ/ или чрез решение на един друг съд на ЕО, т. нар. Европейски съд /не този в Страсбург, а онзи, в Люксембург/, който би могъл, ако бъде сезиран, да установи противоречие на нашето законодателство с европейски регламент или директива и да ни задължи да въведем съответната мярка. Вече се допускат и пред него дела, заведени от отделни граждани или юридически лица.
http://www.nbu.bg/PUBLIC/IMAGES/File/departments/law/Spisanie/2_2010/4_yo4eva.pdf

http://circa.europa.eu/irc/opoce/fact_sheets/info/data/how/insti … ticle_7158_bg.htm

Какво биха решили, както се писа, можем да гадаем.

Ето как е процедирано по друг повод с друга държава, само илюстрирам:
http://www.vesti.bg/index.phtml?tid=40&oid=5266411

Ето планирана глоба и за нас при неизпълнение на такова съдебно решение:
http://www.livebiz.bg/kompanii/s/1727584155

http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2012/05/04/1 … hoveshki_problem/

Приемането му до какви последици очаквате да доведе, ако е в съответствие с основните права на човека и актовете на ЕС?

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 15:53 от Judy

# 601
  • На земята, която е всъщност звезда.
Интересно, някой тук смята ли, че ако няма регламент тези жени ще спрат да раждат над тоалетната чиния?

Въпросът тук май трябва да е – ако има регламент – ще спрат ли над тоалетната?

Не, въпросът който аз задавам е точно този. И допълвам към тези, които са против регламента: как тази липса ще помогне на сегашната ситуация?

А как наличието ще я промени?

Тъй като аз съм задала първа въпрос, ще отговоря след теб.

# 602
Ох  Joy
Аз само предполагам – нищо ням ада се промени – всеки ще може да ражда над кенефа или в планината да си отглежда плацентата в кофи – независимо от регламента. 

# 603
# 604
  • София
Judy, на сайта на Родилница е публикувано отворено писмо до министърката на здравеопазването и асоциациите и дружествата по Акушерство и гинекология. Аз лично не съм чула и чела да са правили нещо, което да помогне зa регламентиране домашното асистирано раждане, визирам срещи с МЗ, дружества по Акушерство и гинекология и т.н. Не съм чула и за завеждане на съдебен иск в наш съд от тяхна страна. Може и да греша.

Пропускате един факт, който е написан в статията. Родилката и сега може да получи медицинска помощ :"Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи, само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса. "

Големият парадокс е, че борещите се за правата на жените да раждат асистирано където поискат, същевременно смятат медицинската намеса за излишна. Цитирам:
"Все пак раждането е естествен процес, а не спешен случай, затова и естественото е да няма медицинска намеса." Това са думи на Меги.

За какво говорим тогава, за какво е тоя шум?

# 605
...
Големият парадокс е, че борещите се за правата на жените да раждат асистирано където поискат, същевременно смятат медицинската намеса за излишна. Цитирам:
"Все пак раждането е естествен процес, а не спешен случай, затова и естественото е да няма медицинска намеса." Това са думи на Меги.

За какво говорим тогава, за какво е тоя шум?

именно
тази жена, както и групичката около нея бяха напълнили и тукашната тема с подобни "прозрения"
вкл., че и "риск няма"
че било нормално бебето да се самоубие неродено още, дърпайки пъпната връв и подобни
 Sick

именно заради манипулативността им трябва да има ясен регламент  в тази насока
даващ не само права на бременната, но и създаващ отговорности, не само нейни, но и на тези около нея - акушерки, гинеколози, дули и родилници
защото последните минаха между капките миналата година, вместо да бъдат съдени

# 606
# 607
  • София-Лагера
И да има регламент и да няма , ще продължават да си раждат както си искат.
Изчетох една тема в друг форум и направо съм потресена от безхаберието на тези ''сектантки''
Вече 100% съм сигурна ,че това е някаква секта.
Тия жени нямат връзка с главния мозък.
Случая с Цвети вместо да ги стресне и да се замислят те го приемат за нещо нормално. Shocked
Аз съм в шок ,що за жени са те.
Слава богу ,че не са май много. Thinking
Подкрепям напълно всичко написано до тук от jp и още няколко потребителки.
Чудя се къде са мъжете на тези жени.
Те нямат ли думата?
А родителите им?

# 608
...Случая с Цвети вместо да ги стресне и да се замислят те го приемат за нещо нормално. Shocked
Те нямат ли думата?
А родителите им?

защо да ги стряска
нали гуруро им Клер била казала, че ще има умрели бебета и те трябвало да приемат този факт

не са много, но манипулират добре и умеят да вербуват нови и нови желаещи
всепак едната е дипломирана психоложка и знае как
а другата е съпруга на такъв и предполагам добре се възползва от книгите му

а мъжете им са с тях, поне по клиповете от разни предавания и по разни снимки от срещи с Клер и сие

# 609
  • София-Лагера
Много хубава статия в ''дума''

Раждането е физиологичен процес, но това е много

сложен и с неясен изход процес

Едно раждане може да започне като нормално, но да завърши в най-лошия случай със смъртта на плода и сериозни усложнения за майката. Аз бих попитал уважаемите дами от ХК въз основа на какви сериозни аргументи ще се взема решението от бъдещата майка, която си няма понятие от родилния процес и възможните неблагоприятни последици както за нея, така и за бебето? Кой ще бъде отговорен, ако раждането завърши с неблагоприятен изход? Майката, която е взела решението, или акуширащият?
И накрая. Плодът в утробата на майката е човешко същество, което има правото да се роди здраво, жизнено и без увреждания, които могат да го направят инвалид за цял живот, ако оживее. Кой го пита къде "иска" да се роди? Кой има право да подлага на сериозен риск неговия живот, като взема решение, без да го пита? Не се ли нарушават така правата на бебето да се роди здраво, нормално и с най-малък риск за бъдеща инвалидизация? Защо дамите от ХК не се тревожат за правата на бъдещия човек?

# 610

Ще разберем как точно са протекли нещата като публикуват решението. А в какъв срок може да се очаква, някой има ли представа?  

Цитат
Това дело не е някаква прищявка. С него искаме да променим правната рамка в полза на свободния избор на жената къде да роди. В общия случай минават 6-7 г., докато се стигне до решение по този казус в Европейския съд по правата на човека в Страсбург.

http://www.bghelsinki.org/bg/novini/bg/single/zasho-drzhavata-iz … ira-kde-da-rodim/

# 611
  • София
И да има регламент и да няма , ще продължават да си раждат както си искат.
Изчетох една тема в друг форум и направо съм потресена от безхаберието на тези ''сектантки''
Вече 100% съм сигурна ,че това е някаква секта.
Тия жени нямат връзка с главния мозък.
Случая с Цвети вместо да ги стресне и да се замислят те го приемат за нещо нормално. Shocked
Те нямат ли думата?

А родителите им?

И мъжете им са там. И децата. Снимат ги, докато раждат. Бършат им задниците. Децата гледат, участват. Потрес някакъв. Клипчета в youtube колкото щеш. Медицински лица няма. И това не в България, а в страни, където е регламентирано. Даже попаднах и на седалищно домашно раждане, бебето не изплака и не помръдна, ама какво от това, жената беше щастлива, че е родила сама.
Но аз съм ЗА регламент, за да се разпишат не само стандартите и правата, а и да се вменят отговорности.

# 612

Въпреки това някои жени раждат вкъщи без помощтта на медицинско лице, което е изключително рисковано. -  каза жената, която избра да роди сама в хотелска стая...

# 613
 spam2

Прочетох внимателно статията от този линк: http://dartsnews.bg/News/33896

Много ми стана интересно твърдението, че "тазът е бил широк". Може ли малко повече информация по въпроса? Как така се е стеснил? От кога? От времето на нашите баби? Еволюционно, е ли възможно да се случи такава огромна промяна в  човешкото тяло, за такъв кратък период? Какво, според д-р Филипов, е довело до тази промяна? Ако това не е еволюционна промяна на тялото, това значи ли че жените могат да повлияят тялото си чисто физически? И ако последното е вярно - дали тазът може пак да се разшири? Последен въпрос: това само на територията на България ли се е случило? Тазовете на другите жени по света претърпели ли са подобни промени?

ПС: Тазът разширява ли се в хода на самото раждане? Дори в момента, когато бебето слиза надолу? Тези шест кости с меки връзки помежду си, които са направени да се разтягат точно в този момент - кога се мерят, за да се докаже, че мястото е недостатъчно? Във фазата на естествените напъни на родилката или преди това? Има ли сериозен доктор, който ще сложи подписа си под твърдението, че на някоя бременна тазът й е тесен?

Бих искала отговори на тези въпроси от уважаемите доктори.
Ако дадат разумни и логични обяснения (тук изключвам отговори от типа - аз съм учил толкова години, няма как да ти го смеля в две изречения), може би ще преразгледам импулсивната си реакция да не приемам сериозно останалото слово в тази, конкретно, статия.

# 614
.........................
Бих искала отговори на тези въпроси от уважаемите доктори.

Ами задай си въпросите там,недей да пълниш темата тук с вълненията си.

Общи условия

Активация на акаунт