БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 476
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 30
Мисля, че преди всичко е необходима обективна информация, което предполага да се спре с тази мантра за чакащата линейка пред дома на раждащата вкъщи в страните, където това е регламентирано, защото това НЕ Е ВЯРНО.
Това - също.

# 31
  • Пловдив
Темата не е "за" или "против" и не смятам, че е излишна. Темата е има ли реални условия при това състояние на здравепазването да се реализира. Ако може без провокации и противопоставяне.

# 32
  • София
Аз никога не бих родила вкъщи. Но нека желаещите да го направят да имат това право.

# 33
  • София
От гледна точка на философията на правото, въобще не седи въпроса "има ли реални условия при това състояние на здравепазването". В най-добрия случай, правната материя е съвкупност от регламенти, които да организират упражняването на дадено право.

# 34
Силно съм ЗА правото на избор. Макар да смятам "Меги" за опасно луда, пак мисля, че жените трябва да имат право да избират.
Нека не си мислим, че в болница децата са на най-сигурното място на света, а вкъщи ние сме напълно некадърни да се погрижим нормално за тях.
На моя приятелка бебето й почина в болницата, около седмица след раждането (секцио), по вина на персонала. Тя беше прекалено разстроена, за да ги съди, но се ужаси как всички за прикрили докторката, която е била на смяна в тази нощ, в която е починало още едно бебе.
Преди малко прочетох и друга новина - докторката усилила печката в стаята на новородените и едно бебе получило изгарния и починало - доносено и здраво бебе.
Иначе непрекъснато се дават примери с починалото бебе от домашното раждане, но колко деца си заминават от небрежно отношение в болниците?

# 35
Не съм запозната , но ако се извика вкъщи медицинско лице или акушерка, то не бива ли да бъде съпроводено със съответното болнично оборудване и да спазва съответни медицински стандарти и тн. Каква е ролята им вкъщи. По филми съм виждала доктор Куиин да вика да се сложи вода да ври, парцали се късат ...  
Но понастоящем какво точно се очаква от един лекар да прави до родилка, кояото си използва правото да роди на килима вкъщи, вместо в родилна зала?

# 36
  • Пловдив
От гледна точка на философията на правото, въобще не седи въпроса "има ли реални условия при това състояние на здравепазването". В най-добрия случай, правната материя е съвкупност от регламенти, които да организират упражняването на дадено право.

Напротив, точно така седи въпросът. Как да се напише реално действащ закон, за да може да се реализира идеята. И каква трябва да е организацията.

# 37
И аз бях против раждането в къщи, но след изгорялото бебенце в Плевен, заради някаква .... започвам да се замислям.

# 38
Все в някоя от чужбините туй е измислено, някой да сподели.
...

Разбира се, там, където принципно се мисли.
На нас това не ни е силна страна. Важи за всяка институция и "организация" у нас.
Алтернативен в тази насока ни съм чела, нито се каня да чета. Даже Меги не я знам коя е. Сигурно хората там си имат достатъчно поводи да обсъждат решенията си. Аз имам своите, за да изкажа мнението, което написах по темата. Лично на мен и двата пъти, като си правя равносметка, ми е била достатъчна една акушерка /без друго основно такава се въртеше около мен в болницата/.

Кой пък седнал акушерки да насилва не разбрах, ма на- форум е туй. Обсъжда се нужда от стандарт, не подобно изнасилване. А то не е и нужно. Писа се вече- зависи какво се предлага.
Вярно е, че обществото е недорасло за право на избор и изобщо за редица свободи. По този въпрос не споря, той е очеваден.   

# 39
  • Куциндрел
Повечето активистки за домашното раждане не биха искали медицинска помощ. Само дула ще си извикат, за да им чисти аурата и да им прави масажи. А и някаква там акушерка, която обикаля из света, за да чете лекции и да изражда деца в домашни условия.
Не знам в сегашните условия как едно домашно раждане ще се поеме от ЗК. И как ще се обясни на жената, която ражда у дома си, че трябва по спешност да отиде в болница след като от форума в Родилница й обясняват по нета как всичко е наред и ей сега ще се роди.
Уф... тъкмо бях забравила за тази тема. Аз също доста спорих в алтернативния форум на тази тема....

Аз съм ЗА узаконяване на домашното раждане, но да е под медицинско наблюдение. Само дето трябва да се намерят средства за медицинските екипи и линейки, ако се наложи спешно превозване на бременната от дома й в болницата.
В никакъв случай не може да се забрани със закон раждането у дома, защото не се знае всяко едно раждане как ще протече, дали няма жената по път за болницата да започне да ражда.

# 40

Акушерката също трябва да има избор в каква среда ще асистира.

Ето това е много важно! Когато се правят такива проучвания от първостепенно значение е нагласата на персонала, лекари и сестри, от които ще се изисква да работят при екстремни условия по къщята на изтерясали активистки Wink

Но не виждам пречка да не бъде узаконено домашното раждане.Нека си раждат хората, кой как иска.

# 41
  • София

Акушерката също трябва да има избор в каква среда ще асистира.

Ето това е много важно! Когато се правят такива проучвания от първостепенно значение е нагласата на персонала, лекари и сестри, от които ще се изисква да работят при екстремни условия по къщята на изтерясали активистки Wink

Болничната среда предлага много по-добри условия за истерясване. Освен това, много акушерки са сред най-големите активистки за домашно раждане.

# 42

Болничната среда предлага много по-добри условия за истерясване. Освен това, много акушерки са сред най-големите активистки за домашно раждане.

Активистки до момента, в който трябва да носят отговорност в случай на усложнение. Много е лесно акушерката да бъде обвинена, че не е направила всичко необходимо.

# 43
  • София
Ами отговорността си тяхна, те ще си я носят. Не виждам защо някой, който няма намерение да ражда вкъщи, и въобще, този проблем по никакъв начин не го касае, трябва да е против.

# 44
Темата не е "за" или "против" и не смятам, че е излишна. Темата е има ли реални условия при това състояние на здравепазването да се реализира. Ако може без провокации и противопоставяне.

Баси въпроса. При състоянието на здравеопазването в момента реални условия за нищо няма. Дай въобще да спрем да се опитваме да подобрим грижите за тази или онази група, щото нали, състоянието на здравеопазването налага да си седим на задника и нищо да не правим.

Общи условия

Активация на акаунт