БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 360
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Мен ме интересуваше, дали ако законът е факт да кажем до една година, има реални условия да бъде приложен. 

Приложението е факт още преди да бъде приет закона. Имам позната, която роди преди 3 год. с акушерка вкъщи и тя съвсем не е единствена. Остава само законово да се регламентира вече съществуваща практика.

# 151
  • Пловдив
Не съм юрист, ама толкова ли е лесно да се напише закон. Наистина ли е толкова просто и елементарно. И това, че някой ражда в къщи с акушерка, единствен показател ли е. По дефиниция, приемаме, че раждане в къщи, задължително протича безпроблемно и акушерката е единствено и достатъчно условие.  Thinking

# 152
  • София
Какви, питам за пореден път, са условията, които толкова трябва да се променят, че да се урегулира присъствието на медицинско лице при домашните раждания?
Има доста неща, които трябва да се променят. Прост пример: акушерките, които ще извършват подобни израждания ще са малко, защото се твърди, че процента на желаещите домашно раждане са малко. Тези акушерки няма да знаят кога ще започне раждането, т.е. ще са на повикване. Ако това повикване съвпадне с редовната им смяна, ще трябва да се намери заместничка, която да поеме раждащите в болницата. Ще трябва да се подготви екип, който евентуално да поеме бебето и майката при усложнение. Ще трябва да се състави процедура за ваксините, които са задължителни за новороденото. Въобще не е малка промяна, а реално ще засегне много малко случаи.

# 153
Готовност и сега е редно и трябва да има, защото домашни раждания се случват, не само по лично желание и убеденост.

# 154
  • София
Акушерките и сега трябва да могат да асистират при раждане в домашни условия, както и всеки лекар. За ваксините: на детето се избира ЛЛ и той се справя с тези и други задачи.

# 155
  • София
Анна, само ще те допълня.
Има недостиг на медицински сестри и акушерки. Поради ниското заплащане, все по-малко са желаещите да практикуват тази професия. Прибавете към това и отговорността, която ще трябва да поемат.
Друг проблем и то основен е невъзможността от бърз трансфер до болница в случай на нужда. За пример ( знам, че София, не е България, но само от тук имам наблюдения) събота в 21.00ч сме се придвижвали 45 мин в отсечката от светофара на Орлов мост до СУ.
В София, предполагам и Пловдив, голям проблем са задръстванията, а в малките градове - закриването на  болници.

# 156
Съгласна съм, но сега по-добре ли да се ражда без законовата регулация за присъствието на медицинско лице?

# 157
  • Западен парк
Т.е. трябва да се предвидят ваксините, поставяни в родилния дом, да бъдат предоставени на ЛЛ на бебето и да се промени леко и практиката при тях. Защото сега ЛЛ поставя ваксина чак при навършен един месец.

# 158
А защо лекар да не я постави след раждането в домашни условия?

Домашни раждания, законово уредени има в достатъчно страни, за да се вземат от тях добрите практики и да се приложат у нас. Предполага се, че за да се роди у дома едно бебе, трябва да има определени показатели, които да са на лице.

# 159
Вчера сутринта в сутрешен блок една от коментиращите въпроса, каза, че се дава разрешение за домашно раждане, НО ако има условия при нужда родилката да може да бъде извозена до пет минути.
A, баш за това писах по темата. За да се случи нещо- домашно раждане, ранно изписване като споменатото от Мила по назад първото и най важно условие е да има работеща и гарантирана спешна помощ. Щото в момента няма или поне не винаги. И не е само в големите градове, в малките да не би да има линейки, или пък близки болници, адекватно оборудвани, където да закарат пациента?

# 160
  • Западен парк
Едва ли е проблем лекар да я постави в домашни условия. Просто ваксините са в отделението под брой за родените там. Трабва да бъдат предвидени други бройки за домашнородените бебета. Опираме да бюрокрацията на НЗОК и МЗ.

# 161
  • Пловдив
Да не подхващаме ваксините, че скоро и там ще ни съдят, предвид това, че у нас са задължителни, а не по желание, както е в другите страни.  Rolling Eyes Всъщност на теория всичко е наред. Има акушерки, готови да асистират, има спешна помощ, която е задължена да реагира т.е. условията са на лице. На практика обаче какво би се получило. Но то пък няма как да разбере предварително.

# 162
  • София
Едва ли е проблем лекар да я постави в домашни условия. Просто ваксините са в отделението под брой за родените там. Трабва да бъдат предвидени други бройки за домашнородените бебета. Опираме да бюрокрацията на НЗОК и МЗ.
Колко от ЛЛ са неонатолози? За мен това е голям проблем.
А защо лекар да не я постави след раждането в домашни условия?

Домашни раждания, законово уредени има в достатъчно страни, за да се вземат от тях добрите практики и да се приложат у нас. Предполага се, че за да се роди у дома едно бебе, трябва да има определени показатели, които да са на лице.
В момента у дома раждат жени, които въобще не са наясно дали покриват определените показатели. Не вярвам и в бъдеще положението да се промени.

# 163
  • София
Ще трябва да се състави процедура за ваксините, които са задължителни за новороденото.

По принцип раждащите вкъщи са против ваксините, т. че това е най-малкия проблем. Даже някои не искат да раждат в болница точно от опасения, че детето им може да бъде ваксинирано.

# 164
  • София
Въпросът с ваксините си е бял кахър, и по него може да се погледне практиката в държавите с регламентирано домашно раждане, но подозирам, че ще са малко тези от тях, в които първата ваксина се поставя до 24 часа от раждането, при това задължително.

Общи условия

Активация на акаунт