БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 341
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 165
  • София
Ще трябва да се състави процедура за ваксините, които са задължителни за новороденото.

По принцип раждащите вкъщи са против ваксините, т. че това е най-малкия проблем. Даже някои не искат да раждат в болница точно от опасения, че детето им може да бъде ваксинирано.
Сега е така, ама нали говорим, че като приемат законово асистираната помощ вкъщи и ще се почнат едни домашни раждания. Не че вярвам да се случи, но ако ги мислим тези леко сектански настроените, те и сега не искат асистирано раждане, искат си на пода до децата и кучето.

# 166
  • София
Касита и да  се регламентира и  да не се регламентира виждаш какви са основните пречки, които не знам как могат да се отстранят.  Като не е регламентирано защо поемат излишен риск за неасистирано раждане? Аз бих пренебрегнала всички мои удобства. За мен е важно да родя детето си живо и здраво и да знам, че ако нещо се обърка, ще има кой да му окаже адекватна помощ.

Коментира се, че трябва да има и лекар, за да се поставят ваксините и да се прегледа детето. Излиза, че освен акушерка, трябва да има и лекар на разположение.  В едно родилно отделение колко са акушерките на дневна и нощна смяна, а лекарите? Малко са. Представи си как ти се скупчват няколко родилки в зала, отделно спешно секцио и отделно домашно раждане. Нямаме такъв капацитет. Да не говорим, че повечето акушерки трябва да минат някакво допълнително обучение. Друг проблем, за който се сещам е, че не във всяка болница има неонатология с интензивно отделение. Опитай се примерно от Люлин да стигнеш до Майчин дом през деня за 5-10 мин. Мисията е невъзможна.

Може би вариантът, с който трябва да се започне е родилни къщи( с медицински персонал) в близост до болница. Но в момент, когато държавата е в колапс, не виждам от къде ще се вземат пари, за да се направят.

Някой по-назад в темата беше споменал, че във Франция е разрешено домашното раждане. Специално попитах - не е разрешено.

# 167
  • София
Ще трябва да се състави процедура за ваксините, които са задължителни за новороденото.

По принцип раждащите вкъщи са против ваксините, т. че това е най-малкия проблем. Даже някои не искат да раждат в болница точно от опасения, че детето им може да бъде ваксинирано.
Сега е така, ама нали говорим, че като приемат законово асистираната помощ вкъщи и ще се почнат едни домашни раждания. Не че вярвам да се случи, но ако ги мислим тези леко сектански настроените, те и сега не искат асистирано раждане, искат си на пода до децата и кучето.

Това е и моето мнение.

# 168
  • Западен парк
Не отварям дума за ваксините или против тях, а че ако трябва да се поставят в къщи, е нужно двете споменати институции да си преправят списъците и договорите и да предоставят ваксини не само в отделението, а и на неонатолог за домашно прилагане. И като знаем как в България се променя установена практика, май наистина трябва да се променят много обстоятелства преди да се узакони (регламентира) домашно раждане.
А при сегашните условия на здравеопазването, ако се узакони, то отговорността ще се прехвърли от родилката върху акушерката, без да бъде предоставена никаква логистика. Няма достатъчно линейки, няма близки болници, няма достатъчно подготвени кадри, няма медицински стандарт за водене на домашно раждане... За мен извода е, че обществото като организация на живота си, не е готово за узаконяване сега, в този момент. Трябва да се започне със съпътстващите дейности и чак тогава да има регламент. За да са възможно най-добре защитени майките и бебетата.
Но пък родилните къщи са едно много добро предложение и по-лесно приложими при сегашните условия. Със съвсем козметични промени на стандарта за родилно отделение, той може да бъде приложен в родилната къща.

# 169
Светът е пълен с ненормалници и не виждам защо трябва да им регламентираме и узаконяваме всяко хрумване?

# 170
  • София
Защото като ни осъдят ще плащаме всички от джоба си и пак ще трябва да го осигурим. И още нещо: в цивилизования свят това право никога не е било загубвано, за разлика от БГ и бившия соцблок, в който са въведени стандартите на здравеопазването от СССР, което е имало някои положителни страни, но не и по отношение на правата на пациентите, респ. родилките.

# 171
  • София
И от кога в цивилизования свят е регламентирано домашното асистирано раждане?

# 172
  • София
Някой по-назад в темата беше споменал, че във Франция е разрешено домашното раждане. Специално попитах - не е разрешено.

Това не е вярно. Съвсем разрешено си е домашното раждане, но сравнително наскоро са въведени законови промени, които задължават акушерките, които водят домашни раждания да си правят допълнителна професионална застраховка, която е значително по-скъпа отколкото тази на стандартните акушерки. Тъй като цената на тази застраховката се калкулира в цената на раждане, която в последствие да се покрие от здравната осигуровка, домашното раждане е станало доста скъпо.

# 173
  • София
И от кога в цивилизования свят е регламентирано домашното асистирано раждане?

Винаги е било регламентирано. Болничното е регламентирано отскоро. И в началото само най-бедните са раждали в болница.

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 12:12 от Alexandria37

# 174
...

От линка в началото:
"Австрия, Белгия, Франция, Германия, Холандия, Великобритания са само част от държавите в Европейския съюз, които допускат и изрично уреждат в законодателствата си раждане в домашни условия с асистиране от медицински лица.
Забраната за асистиране или липсата на правна уредба са типични за държавите от бившия Източен блок, например Сърбия, Словения, Хърватска, Чехия, Унгария. "

Искаш да кажеш, че БХК умишлено лъже?
Разрешено е във Франция.

# 175
Благодаря ви.
Биваше след френска гимназия и френска филология, да не съм прочела правилно е ли е разрешено или не  Twisted Evil

# 176
Светът е пълен с ненормалници и не виждам защо трябва да им регламентираме и узаконяваме всяко хрумване?

Как бързо се етикетира правото на свободен избор на всеки човек  Wink
Аз съм ЗА това право,обосновавам се на това,че болничната обстановка ме депресира.Имала съм възможността да опитам от унижаващото поведение на цял отбор АГ доктори.

# 177
  • София
Не се сърди човече, нямах това предвид. Помислих, че може от Дир да са допуснали грешка.
Попитах майка ми (работи във франция) и тя отговори, че не е разрешено.

green_dawn, ако вземем пример от Франция в това отношение, домашното раждане и при нас ще бъде много скъпо. В такъв случай много малко семейства биха си го позволили и ще предпочетат домашно неасистирано раждане или раждане в болница. И в крайна сметка ще излезе, че България ще бъде осъдена да въведе нещо, което ще е финансово недостъпно и което няма да намали броя на неасистираните раждания.

# 178
Коментира се, че трябва да има и лекар, за да се поставят ваксините и да се прегледа детето. Излиза, че освен акушерка, трябва да има и лекар на разположение.
Това изобщо не е необходимо условие за узаконяването. Стига да има някаква адекватна (хм... знам, че у нас не е точно това случаят) спешна помощ за шепата рискови случаи, не виждам какъв е проблемът при нормално протекло раждане семейството барабар с бебето да посети неонатолог в следващите 24-48 часа, за тия работи.
Или той да посети, ако има такава възможност, все тая. Но първото е хептен без пари.

От дискусията обаче оставам с две впечатления. Много хора пишат крайно наизуст.
1. Представят си, че акушерката ходи да асистира раждания с ръце в джобовете и е малко като неасистирано домашно раждане, ама с кетап и още една маймуна да реди мантри. И че за да се реагира при спешност, е нужна линейка.
Ми, т'ва въобще не е така. Въпросната акушерка носи и инструмент за слушане на тонове, и метергин за в случай на кръвоизлив, и други разни полезни работи. Събират се в една докторска чанта, не е като да ти трябва цяла болница. Също така е подготвена за голям процент от възможните ситуации (ако образованието и опитът й са като хората).

2.
Цитат
"Аз бих пренебрегнала всички мои удобства".
Всъщност така хубаво (и често, и често) се случва да спрат редовни контракции (и после раждането да се форсира с окси, скачане по корема и т.н., да не говорим за версиите със секцио) и да се получат кръвоизливи - само защото въодушевената и нахормонена от предстоящото събитие майката е попаднала в концлагера, наречен болница, че да не ти дава Господ, наистина. Хубаво е да преценяват нещата от две страни, невинаги е за кеф.

Изобщо не съм от апологетите на домашното раждане, но наистина, нещата рядко са така прости и едноцветни, както изглеждат във форумите Grinning

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 12:35 от Параход

# 179
. И че за да се реагира при спешност, е нужна линейка.
Ми, т'ва въобще не е така.
Хайде, за краткост да приемем, че като се пише 'спешна помощ' се има предвид онова, което се оказва в Спешно отделение от лекар и докъдето те кара медицински транспорт.
Т.е. говорим за онзи малък процент от случаи, в които нещо ще се обърка, без да е било предвидено или очаквано, до такава степен, че ще има нужда от лекар и специализирано оборудване.

Общи условия

Активация на акаунт