БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 119
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 180
[Съвсем разрешено си е домашното раждане, но сравнително наскоро са въведени законови промени, които задължават акушерките, които водят домашни раждания да си правят допълнителна професионална застраховка, която е значително по-скъпа отколкото тази на стандартните акушерки.

Защо?

По темата - аз смятам, че трябва да се регламентира. Смятам също, че бременните трябва да получават пълна информация за всички предимства и рискове на домашното раждане - вкл. при какви ситуации има огромен шанс да загубят бебето в извънболнична обстановка.

Бях чела такова "информирано съгласие" на една американска акушерка. Тя включително предупреждаваше формално родилките, че ако се стигне до болница, персоналът там вероятно няма да е добронамерен към решението им да раждат у дома.

Така е честно - когато пациентът е запознат с всички страни, нека си вземе сам решението и ако иска - да ражда в полето или в дерето. Цялата отговорност ще е наистина негова.

Освен това смятам, че не трябва да бъде задължение на държавата да осигури нещо повече от регламент. Т.е. не смятам, че медицински лица трябва да бъдат задължавани да асистират на домашни раждания, ако не искат и не се чувстват подготвени.

# 181
Ами трябва да функционира "Спешна помощ", да. Съгласна съм. То и за хората, напривили инфаркт или инсулт, най-често е жизненонеобходима.
Но понеже тя не работи, не достига персонал (много ниски заплати, много по-ниски от болница или поликлиника), и понеже линейките са изпотрошени - дай да ги приберем в болница въпросните рискови групи, за постоянно? Не е издържана тая теза.

Между другото в тези 0.1%, или колкото са там, случаи най-често и със спешна, и без спешна помощ е все тая - бихме могли да си припомним например, че починалото при домашно раждане бебе живееше СРЕЩУ болницата, т.е. линейка не бе нужна. Да не говорим, че не получиха никаква помощ, а гракнали репортери от жълти вестници, но това е друга тема.

Смятам също, че бременните трябва да получават пълна информация за всички предимства и рискове на домашното раждане - вкл. при какви ситуации има огромен шанс да загубят бебето в извънболнична обстановка.
...
Освен това смятам, че не трябва да бъде задължение на държавата да осигури нещо повече от регламент. Т.е. не смятам, че медицински лица трябва да бъдат задължавани да асистират на домашни раждания, ако не искат и не се чувстват подготвени.
Тези мисли ми допадат.

# 182
.
Но понеже тя не работи, не достига персонал (много ниски заплати, много по-ниски от болница или поликлиника), и понеже линейките са изпотрошени - дай да ги приберем в болница въпросните рискови групи, за постоянно? Не е издържана тая теза.

Естествено, че не е. По принцип хората не знаят кога ще получат инфаркт, инсулт и дето се вика нямат никаква възможност за избор, а е ясно, че не могат да ни приберат сите в болница.
Но ето, защо у нас бебетата и майките се държат минимум 72 часа, а в Холандия- 2. Това с жълтеницата е малко несериозно, защото в най лошия случай може да бъде установено с лекарско посещение, не е нещо, което изисква болница и оборудване.
Просто раждането е нещо, което дава възможност за ланиране и реакция, и аз смятам, че е най лесно да тръснеш един регламент, който просто не е приложим заради другите липсващи звена. Но дори и да го направиш ще е много важно хората да са информирани.

# 183
  • София
[Съвсем разрешено си е домашното раждане, но сравнително наскоро са въведени законови промени, които задължават акушерките, които водят домашни раждания да си правят допълнителна професионална застраховка, която е значително по-скъпа отколкото тази на стандартните акушерки.
Защо?

Част от регулацията на професията. А отговорът на въпроса защо мисля, че на пръв поглед е ясен: по-високи рискове => по-висока застрахователна премия. Друг въпрос е доколко това е обективно. Някои френски акушерки смятат, че това е лобистки регламент, от който печелят само застрахователите и здравните фондове.

# 184
  • София
Всъщност така хубаво (и често, и често) се случва да спрат редовни контракции (и после раждането да се форсира с окси, скачане по корема и т.н., да не говорим за версиите със секцио) и да се получат кръвоизливи - само защото въодушевената и нахормонена от предстоящото събитие майката е попаднала в концлагера, наречен болница, че да не ти дава Господ, наистина.

Е, хайде сега пък болницата била концлагер  Laughing
Аз съм жива благодарение на докторите в тъй наречения концлагер, забременях и родих дете, благодарение на тях. Нека не пресилваме нещата.

1. Представят си, че акушерката ходи да асистира раждания с ръце в джобовете и е малко като неасистирано домашно раждане, ама с кетап и още една маймуна да реди мантри. И че за да се реагира при спешност, е нужна линейка.
Ми, т'ва въобще не е така. Въпросната акушерка носи и инструмент за слушане на тонове, и метергин за в случай на кръвоизлив, и други разни полезни работи. Събират се в една докторска чанта, не е като да ти трябва цяла болница. Също така е подготвена за голям процент от възможните ситуации (ако образованието и опитът й са като хората).

Колко от тук пищещите са с медицинско образование? Аз не съм. Ти? Лесно е да се каже какво е необходимо и какво не за едно домашно асистирано раждане, но  теорията показва едно, а практиката съвсем друго.
Ето едно четиво:
http://hurtbyhomebirth.blogspot.com/

Относно посещението на семейството при ЛЛ след раждане. Обобщавам на база единствено и само от разкази за домашно раждане - жените не ходят на преглед или ако отидат го правят след седмица. Децата не искат да бъдат преглеждани, за да не се правят кръвни изследвани и да не се поставят ваксини.

# 185
Но ето, защо у нас бебетата и майките се държат минимум 72 часа, а в Холандия- 2. Това с жълтеницата е малко несериозно, защото в най лошия случай може да бъде установено с лекарско посещение, не е нещо, което изисква болница и оборудване.
Просто раждането е нещо, което дава възможност за планиране и реакция...
Рокси,
подходът към болнично раждане в България (за съжаление) обикновено не предполага майката да се чувства добре след 2 ч. Но по първия цитиран твой абзац съм съгласна 1 към 1 с теб. Да не говорим колко жълтички поради недохранване/наливане с подсладена вода смe ги виждали седмица-две след изписването, когато никой не ги контролира Simple Smile
По втория.
Реакция - да, с планирането не трябва да се прекалява, а просто да се зачитат правата на пациента (и на човека като по-общ план). Щото от много планиране имаме частни болници с 90% секцио. Щото е лесно да се планира, нали? Ден, час, минута, два часа по-късно сме зели кинтите и сме си тръгнали.

Мецани,
всеки гледа от своята камбанария. Все пак е добре да разполагаме с аргументи.

# 186
Рокси,
подходът към болнично раждане в България (за съжаление) обикновено не предполага майката да се чувства добре след 2 ч. Но по първия цитиран твой абзац съм съгласна 1 към 1 с теб. Да не говорим колко жълтички поради недохранване/наливане с подсладена вода смe ги виждали седмица-две след изписването, когато никой не ги контролира Simple Smile
По втория.
Реакция - да, с планирането не трябва да се прекалява, а просто да се зачитат правата на пациента (и на човека като по-общ план). Щото от много планиране имаме частни болници с 90% секцио. Щото е лесно да се планира, нали? Ден, час, минута, два часа по-късно сме зели кинтите и сме си тръгнали.
Съгласна съм, подходът в болниците у нас масово или поне в голяма част третира пациента като безгласна буква или като плащач. И двете са отвратителни, и това е огромен проблем според мен.  Не само по отношение на ражданията или детското здравеопазване. Само че никак не вярвам, че той може и ще бъде решен чрез регламентиране на  домашни раждания ( аз съм 'за', просто държах да подчертая да не смятаме, че нашите домашни раждания ще  копират статистиката на чужбинските).

# 187

Това не е само в България обаче и е съвсем друг проблем. В Италия има частни болници с почти 100% секцио. Там домашното раждане е регламентирано (макар и да се практикува много рядко). Просто нямат общо двете неща.

# 188
Не подкрепям идеята, за мен това е изгъзица.

# 189

Абсолютно съм съгласна! Спрете вече! Все някой не е доволен от нещо! Сега пък искали вкъщи да си раждат! Ми раждайте си и на нивата ако искате! Все някой е длъжен да ви осигурява "комфорта"!

# 190
  • С питане до Цариград, стига се, но с ... отзад!
За, регламентирано нормално раждане съм. Ако имаше тази възможност вероятно щях да се възползвам. Разбира се, задължително с квалифицирано медицинско лице и при нормална бременност без проблеми.
 Мисля, че жените е хубаво да имат право на избор.

# 191
Мисля, че жените е хубаво да имат право на избор.

А детето право на живот има ли?

Бях чела такова "информирано съгласие" на една американска акушерка. Тя включително предупреждаваше формално родилките, че ако се стигне до болница, персоналът там вероятно няма да е добронамерен към решението им да раждат у дома.

Така е честно - когато пациентът е запознат с всички страни, нека си вземе сам решението и ако иска - да ражда в полето или в дерето. Цялата отговорност ще е наистина негова.

И сега се подписва информационно съгласие. Колко от тук списващите са го прочели? Всички са си сложили подписа просто така? Колко от вас видяха, че там пише, че може да ви заразят със СПИН и вие трябва да сте Ок с това?

Може да искаме много неща, но тези които ще се юрнат да раждат в къщи, ще го направят, защото сега е модерно да си "еко", защото някое окултно гуру го е казало и всички медицински истории за тях не струват нищо, макар да се бият в гърдите, че са много начетени и пишат прочувствени плеади в защита на правата си...

Преди години когато бях бременна за първи път ми подариха книга за една жена която и трите си пъти раждала в къщи и описваше как това е съвсем нормално, как детето почнало да се показва и тя решила да се разхожда в стаята с висяща глава на детето ...  и това обвито в духовност...  Sick Беше много модерна тогава и много от моите приятелки и се възхищаваха. Дори когато моето раждане мина тежко, чак аз се чувствах виновна, защо при мен нещата не се получават както при нея... Сегашните внушения към жените са много по-добре за воалирани и красиво описани и те без да търсят истината се хващат на всичко което им звучи приемливо...

Последна редакция: ср, 31 окт 2012, 20:04 от migito

# 192
  • out of space

И аз не подкрепям. Най-вече защото няма как да има подходяща апаратура, екип и адекватни действия в екстремни обстоятелства.

Защо няма анкета?

# 193
Ето великата апараура http://believemidwiferyservices.com/questions__answers/equipment
изобщо не е много, нито струва милиони, акушерката сама си я закупува, правят се застраховки - професионални и се калкулират в стойността на услугата, (обикновено част от стойността се плаща от ЗК другата се доплаща). Акушерката в голям % от случаите не е сама по време на раждането, а има подкрепяща акушерка, а понякога и обучаваща се на стаж. Нека само спомена че акушерката води и женската консултация като при патология изпраща жената за консултация с АГ, акушерката на много места е квалифицирана и за ултразвуковата диагностика. Но искам сериозно да подчертая че говорим за преценка на риска при всяка конкретна бременност и познаване на тази майка! В огромната си част домашните раждания са при главично предлежание, без никаква установена патология от страна на плод или майка, но има и по-опитни акушерки които се съгласяват да водят раждане и при т.нар. неправилни предлежания. Аз с удоволствие бих водила домашни раждания, въпреки че водене не е правилната дума в случая... но определено нивото на обучение  е крайно ниско и знанията за нормално немедикализирано раждане направо липсват (личен опит от МУ-София)
 И да ЗА правото на избор съм, но не с цената на живот, т.е. регламент и преценка на риска! Живот и здраве следващото ми дете искам да го родя в къщи НО с адекватна акушерска помощ било то и в чужбина ако тук нещата не случат. Гледам всеки ден реалността в наша АГ болница и за мен тези майки поемат много по-голям риск като се доверяват сляпо на Своя безценен доктор и недоволния застаряващ персонал с ниска заплата който вече няма къде да избяга, а младите чакат да натрупат нужните години за да могат да избягат...

# 194

И сега се подписва информационно съгласие. Колко от тук списващите са го прочели? Всички са си сложили подписа просто така? Колко от вас видяха, че там пише, че може да ви заразят със СПИН и вие трябва да сте Ок с това?

Е, ако не четеш даже когато някой ти е събрал информацията и ти я е поднесъл - това вече си е личен проблем.

За СПИН - теоретично винаги когато има риск от кървене при операция или манипулация, можеш да бъдеш заразен. Предполагам, че (съвсем теоретично) това може да се случи и при домашно раждане и предполагам, че е редно родилката да е наясно с това.

Общи условия

Активация на акаунт