БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 044
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 240
  • София
Риска от вътреболична инфекция ли е по малък? Или от недобре измитите ръце на персонала или от поставяне на венозна канюла без спазване на принципите за асептика и антисептика.... хайде да не почваме....
По всички тези проблеми е необходимо да се работи и да се затегне контрола, но това важи и за домашните акушерки и дули. Нали не си представяте, че те са някаква чисто нова супер-раса, при която всички случайни грешки от невнимание са невъзможни?

# 241
JP, да,
всички смислени български университети учат по подобна (понякога и по-добра) програма от европейските си събратя.
Друг е въпросът как се преподава, кой купува и продава изпити и как се практикува после.

Да припомня ли, че тази седмица здраво, доносено бебе почина в болница?
Нужно е да се припомня!  Peace
Струва ми се, че бяха две - изгореното в Плевен и едно във Варна.
С това не съм съгласна. Наскоро наш познат посети български университет в отрсъл, който всъщност в България беше един от малкото развиващи се през последните години и беше в шок, че никой от преподавателите и студентите не е чувал там за неща, които от години са статукво.

# 242
Смесват се темите обаче. Подобряването на условията в болниците е приоритет на всички ни.

# 243
Алудра,
ами всъщност имам някои наблюдения от последната година-две (мои и чужди контакти със западни преподаватели и студенти) и забелязах с огромна изненада това, което написах тук.
Аз самата мислех, че сме много зле, имам ниско мнение за образователната ни система, особено ВУЗовете, но явно е оправдано в някои отрасли и дейности, в други не баш.

Cygnus,
така е, но са всъщност аспекти на едно и също 3D нещо Simple Smile Както писах и по-горе - кратуни увират трудно, особено институционални такива, и затова пътят към въпросното подобряване е бавен и нелек. Някой много хубаво го каза по-горе - трябва малко да поотпуснат кокала. Освен това разберете, че има повече от 1-2 активистки организации и повече от 1-2 позиции по въпроса.

Тези, които ви дразнят в алтернативния, не са тези, които биха искали асистирано домашно раждане, те пък не са тези, които биха искали болнично по техен тертип и с уважение към личността. Но за да се случи (каквато и да е) промяна, трябва да се набере критична маса, т.е. да се чуват разнопосочни мнения по темата. Точно за това ВСИЧКИ МНЕНИЯ СРЕЩУ статуквото са важни.

# 244
  • София
Смесват се темите обаче. Подобряването на условията в болниците е приоритет на всички ни.
Да де, ама иначе условията в болниците/отношението на персонала се изтъква като основно причина за предпочитане на домашното раждане. Двете теми са се оплели като свински черва.

# 245
Прочее процентът домашни раждания е повече народопсихология и обществена нагласа, отколкото пряка функция от условията в болниците.
В някои държави имат и добри болници, и родилни къщи - и пак раждат у дома.
В други е регламентирано домашното раждане, ама раждат в болница.
Ходи ги разбери.
Не мога да прогнозирам как ще е в България в бъдещето. Но болничното ни е зле и зле- това може да се оспори само от някой краен непукист или заслепен защитник на статуквото.

# 246
JP, да,
всички смислени български университети учат по подобна (понякога и по-добра) програма от европейските си събратя.

Възможно е. И все пак не си представям много опитни болнични акушерки да се юрнат да израждат по домовете. Най-вече защото са свикнали зад гърба им да е цяла болница, ако нещо се обърка. Да се заемеш сам с домашно раждане за мен си е голяма отговорност - особено като цял живот си израждала при други обстоятелства и си свикнала да разчиташ на останалия персонал и апаратура.

Имаше едно интервю с Елена Василева, която е била акушерка (май в Майчин дом). Тя обясняваше например какво се прави в болнична обстановка при пролапс на пъпната връв - някой натиска с ръка връвта, докато се подготви спешно секцио. Реакцията при домашно раждане с една акушерка каква е точно в подобен случай? Акушерките са свикнали да работят по процедури, които са разработени за болнично раждане. Кой и кога ще разработи нови процедури, стандарти и обучение - не е твърде ясно.

Ясно е, че проблемните раждания няма да са масови. Но когато се случи, цената може да е много висока.

# 247
Има обаче и друга страна на медала - акушерки и сестри в момента често са също толкова тъпкани и мачкани от великите доктори, колкото и пациентите, нямат право на взимане на решения, получават много ниско заплащане и т.н.

Според мен, някои от тях биха поели по-висок риск срещу по-високо заплащане и достоен професионален статус. Пак казвам, не зная колко ще бъдат. Просто ми изглежда логично.

# 248
Има обаче и друга страна на медала - акушерки и сестри в момента често са също толкова тъпкани и мачкани от великите доктори, колкото и пациентите, нямат право на взимане на решения, получават много ниско заплащане и т.н.

Според мен, някои от тях биха поели по-висок риск срещу по-високо заплащане и достоен професионален статус. Пак казвам, не зная колко ще бъдат. Просто ми изглежда логично.

Сега последно - домашното раждане с по-висок риск ли е или не, че почнах да се обърквам. Simple Smile

Не знам, може и да си права - но аз не мисля, че съзнателното поемане на по-висок риск трябва да ни радва, когато става дума за детски живот.

Борбата трябва да бъде за минимален риск - и в болницата, и вкъщи.

Така или иначе, аз смятам, че трябва да се работи за регламент, щом има достатъчно хора, които се вълнуват от това. Но трябва подходът да е прагматичен и да включва диалог с болниците, лекарите и акушерките. Не съм сигурна, че този съдебен иск е част от такъв подход. Но ще разберем в следващите години, предполагам.

# 249
По-висок риск да бъде съдена, надявам се не за бебето и майката Simple Smile

Щото нали се сещаш, че като опърли бебе в неонатологията, е по-малко вероятно да й се търси лична отговорност.

# 250
...Така или иначе, аз смятам, че трябва да се работи за регламент, щом има достатъчно хора, които се вълнуват от това. Но трябва подходът да е прагматичен и да включва диалог с болниците, лекарите и акушерките. Не съм сигурна, че този съдебен иск е част от такъв подход. Но ще разберем в следващите години, предполагам.

надявам се да е, но не вярвам
просто използват една бременна жена за "каузата си"
точно както използваха Лорчето (нахъсаха я да си отстоява правата в болницата и после я зарязоха на "касапите", за да могат да демонтрират след това) и Цвети (промиха и мозъка да роди в къщи при рискова бременност и да покрият критериите на гуруто си Клер и сие)

# 251
W.A.S.P.,
познаваш ли някоя от тези две жени?
Мислиш ли, че са пълнолетни и имат глава на раменете си?

# 252
  • София
От това, което съм гледала и чела, смея да твърдя, че диалог с лекарите не може да има.
А публичните изяви на някои крайни движения сериозно компрометират идеята.
От друга страна, регламентирането на домашното раждане наистина ще е "като на свинче звънче" на фона на болничните практики. Rolling Eyes

# 253
Щото нали се сещаш, че като опърли бебе в неонатологията, е по-малко вероятно да й се търси лична отговорност.

Така е, да. За съжаление.

# 254
W.A.S.P.,
познаваш ли някоя от тези две жени?
Мислиш ли, че са пълнолетни и имат глава на раменете си?

Не е въпрос на пълнолетие, а на информираност.

В случая, те са били информирани, че раждането у дома е с никакъв риск и много по-добро за децата им. Поне половината от тази информация си е била чиста лъжа обаче.

За акуширането по Скайп от Меги при настъпили вече усложнения в хода на раждането - по-добре да не отваряме темата.

Затова казвам, че трябва бременните да получават обективна информация и квалифицирана помощ - а после решението си е тяхно все пак.

Общи условия

Активация на акаунт