БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 000
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 255
Аз също съм на мнение че диалога с лекарите ще е мноооого труден защото си пазят касичките - бременните, за голяма част от тези които се изявяват по медиите (и не само те) професията не е призвание а само начин за изкарване на пари, и изобщо не ги интересува интереса и желанията на жените а само как по бързо да си вземат парите... а раждането в къщи или родилен център е нещо което изисква отдаденост, търпение и голям професионализъм, не е просто индукция или секцио и довиждане че бързам ...
Относно онлайн и телефонните консултации направо не искам да се замислям, а лошото е че ще има хора които ще продължават с това независимо какво се случва  Cry

# 256
  • София
Приемаме, че асистираното домашно раждане се регламентира и някои жени го предпочетат. Съответно те започват да търсят информация по въпроса, започват да четат всякакви материали. Най-вероятно като първо място ще попаднат на Естествено или Родилница.

В Родилница има една за мен шокираща статия, написана от Нанси Уейнър, която е чиста пропаганда и агитация на жени с противопоказания за вагинално раждане, да направят такова:
http://www.rodilnitza.com/blog/birth/haika-kasapi/

С този материал се показва как седалищното предлежание, предижни цезарови сечения, мекониума в околоплодните води, късната възраст, дистокията, високото кръвно налягане, едрият плод (4,800 - 5,000кг), не са противопоказания за вагинално раждане и че ТЕ лекарите лъжат единствено и само заради пари!

Да не говорим за разказите, които така романтично описват домашното неасистирано раждане , при това на непроследена бременност:
http://www.rodilnitza.com/blog/birth-stories/water-birth/vodnoto-rajdane-na-alec/

В един момент, след 9-месечно четене и подготвяне за раждане, дали жената няма да бъде повлияна от тези материали, да зачеркне препоръките от лекар, ако изобщо реши да посети такъв?

Опасно е това опиянение около домашното раждане.

# 257
Е нали това би била основна функция на този стандарт и затова пишем днес- да се прочете в него кои състояния изискват по- сериозно проследяване и медицинска намеса, евентуално и в болнично заведение.
Точно липсата на такива общоприети правила би насочила хората към подобни общи писания. Какво друго да прочетат? На каква друга официална информация да разчитат? От какво да бъде "повлияна" тази жена, като друго не се предлага?

# 258
... как седалищното предлежание, предишни цезарови сечения, мекониума в околоплодните води, късната възраст, дистокията, високото кръвно налягане, едрият плод (4,800 - 5,000кг), не са противопоказания за вагинално раждане.
Повечето от тези не са.
А VBAC си се прави вече и в болница, нужно е главно предварително да навиеш лекар да съдейства. Преди 5-10 години обаче в България се смяташе за невъзможно.

Всъщност най-силно впечатление в статията ми направи не пропагандният тон на Нанси Уейнър, която принципно казва и доста истина; а масовото наднормено тегло на майки и бебета в САЩ (при бебетата често е резултат от гестационен диабет).

# 259
JP, да,
всички смислени български университети учат по подобна (понякога и по-добра) програма от европейските си събратя.

Възможно е. И все пак не си представям много опитни болнични акушерки да се юрнат да израждат по домовете. Най-вече защото са свикнали зад гърба им да е цяла болница, ако нещо се обърка. Да се заемеш сам с домашно раждане за мен си е голяма отговорност - особено като цял живот си израждала при други обстоятелства и си свикнала да разчиташ на останалия персонал и апаратура.

Имаше едно интервю с Елена Василева, която е била акушерка (май в Майчин дом). Тя обясняваше например какво се прави в болнична обстановка при пролапс на пъпната връв - някой натиска с ръка връвта, докато се подготви спешно секцио. Реакцията при домашно раждане с една акушерка каква е точно в подобен случай? Акушерките са свикнали да работят по процедури, които са разработени за болнично раждане. Кой и кога ще разработи нови процедури, стандарти и обучение - не е твърде ясно.

Ясно е, че проблемните раждания няма да са масови. Но когато се случи, цената може да е много висока.

При второто ми раждане лекар не ме е доближавал. Нямам нито една медицинска/медимекантозна процедура. Единствено акушерката помагаше. След два часа седях по турски на леглото и си чатех. Simple Smile
Първото раждане с изявен лекар - години по-късно още си нося последствията.
Моята акушерка е една от най-опитните практикуващи. Както се изразиха препоръчалите я, дори и докторите се допитват до нея.
Тя ми е казвала, че ако беше законно, веднага би запонала да практикува. Те (акушерките) имали съответното обучение.
От други акушерки също съм чувала, че са готови да практикуват изцяло акушерски раждания, било то и извън болница.

# 260
... как седалищното предлежание, предишни цезарови сечения, мекониума в околоплодните води, късната възраст, дистокията, високото кръвно налягане, едрият плод (4,800 - 5,000кг), не са противопоказания за вагинално раждане.
Повечето от тези не са.

Повечето от тях обаче са противопоказания за домашно раждане - поне за страните, за които го бяхме дискутирали в темата в алтернативния.

Което иде да покаже, че са обстоятелства, които носят по-голям риск.

# 261
Тя ми е казвала, че ако беше законно, веднага би запонала да практикува. Те (акушерките) имали съответното обучение.
От други акушерки също съм чувала, че са готови да практикуват изцяло акушерски раждания, било то и извън болница.

Това би било чудесно. (Предполагам де, все пак и двете ми раждания са със секцио.)

# 262
  • София
Да, за VBAC знам, че се практикува и тук, так че може би не трябваше да го включвам към противопоказанията.

Judy, има къде да прочете какви са противопоказанията за вагинално раждане. Достатъчно е пусне търсачката. Не знам обаче дали има такава информация в сайта на Родилница.

Най- странното е, че организацията борещата се за правата на жените, отнема правото на хората за свободен достъп до форума й. Защо?

# 263
Когато е регламентирано, все си мисля, че хората ще си вземат под внимание противопоказанията преди да се решат на домашно раждане.
В сегашната ситуация какво се получава? Хората са отчаяни от системата и се решават на тази стъпка без да имат реална представа за състоянието си.

# 264
  Като проима регламент вероятно ще започнат да съдят държавата пък за нещо друго - примерно, че не осигурява линейка, кувьоз, медикаменти или апаратура за реанимация.
 Така поне са знае, че екстремиста си ражда в къщи на собствен риск.

Впрочем не съм обмислила още позиция по тоя въпрос, за сега нямам такава.

Когато е регламентирано, все си мисля, че хората ще си вземат под внимание противопоказанията преди да се решат на домашно раждане.
В сегашната ситуация какво се получава? Хората са отчаяни от системата и се решават на тази стъпка без да имат реална представа за състоянието си.

Това едва ли е така - хората, които раждат у дома и сега не са малко и не са такива, които са отчаяни от системата, а или принадлежат към прослойки, за които това е обичайно, или имат някакво ню ейдж виждане по въпроса.

# 265
Мецани, ти предлагаш отново с писания из нета да се информира такава жена, а аз нямам предвид такова нещо. Тук говорим за единен одобрен от специалисти стандарт, приет след обсъждане на вече въведени практики. Не информация от Родилница срещу друга подобна.
Определено не смятам, че сега жените прибягват до това от любов към риска.

# 266

Защо да не ги вземат предвид и преди да е регламентирано? Освен това, противопоказанията трябва да се определят от лекари - веднъж формални и веднъж на база на индивидуалните особености на бременността.

Т.е. пак раждащите трябва да се доверят на лекар по въпроса.

# 267
Разбира се, но по друг начин се слагат отношенията- ще раждаш вкъщи, оправяй си се и ще раждаш вкъщи, значи имаш следните възможности и при следните предпоставки това не е опасно за теб.

# 268
  • Пловдив

Как регламентът ще ти даде реална представа за състоянието.  Thinking Представи си, че според този регламент, не се разрешава да родиш в къщи. Обаче ти си отчаяна от системата.....Ще рискуваш ли въпреки регламента или ще отидеш в болница. Не може липсата на регламент да е причина да не си даваш реална представа за състоянието. Липсата на регламент ограничава правото ти да родиш асистирано в къщи, ама чак да ти пречи да мислиш разумно.  Rolling Eyes

# 269

Защо да не ги вземат предвид и преди да е регламентирано? Освен това, противопоказанията трябва да се определят от лекари - веднъж формални и веднъж на база на индивидуалните особености на бременността.

Т.е. пак раждащите трябва да се доверят на лекар по въпроса.
В момента, ако попиташ лекар, мога ли да родя у дома, какво ще ти каже?
Като има списък с усложнения , при които раждането трябва да е болнично е по-друго. Така си мисля.

Общи условия

Активация на акаунт