БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 954
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 300
Не може майката да носи наказателна отговорност за мървородено, защото тогава трябва да се търси отговорен и сред лекарите за всички мъртвородени в болница. Сигурна съм, че са ви ясни тези неща, ама се правите на интересни. Риск винаги има и човек приема последиците от избора си. Затова и е редно сам да си избира, а не да го арестуват за принудително секцио.

# 301
10 мин в градски условия защо да не е реалистично? В идеалния случай искам да кажа.
Хората правят рисърч къде да поставят обекти като пожарна и спешна помощ, така че да покриват наистина тези 10 мин.

Е, в градски условия, в идеалния случай... Само там ли ще може да се ражда у дома? Направо си плаче за още едно дело в Страсбург. Simple Smile За дискриминация по селищен принцип.

Какво става с правата на бременните в паланка Горно Нанадолнище някъде в централна Стара планина?

Ако ще мислим глобално де. Simple Smile
За отдалечените места ще трябва да се инвестира. Аз не говоря за раждането, а по принцип за помощ.
Имайки предвид, че те хората достъп до болница нямат, са си малко врели-некипели.

# 302
Александрия,
ти гледай ако правото на аборт се решаваше в бг-мама, к'во щеше да стане... но ако те лично са абортирали като тийнейджърки, тогава в никакъв случай не е убийство, как!

Относно хипотетичната наказателна отговорност - има го в правото това, за което говори Цеца - по време на раждането - и някакви месеци от бремеността също!!! - жената се счита във вид невменяемост. То си е така, де Joy Joy

# 303
Не може майката да носи наказателна отговорност за мървородено, защото тогава трябва да се търси отговорен и сред лекарите за всички мъртвородени в болница. Сигурна съм, че са ви ясни тези неща, ама се правите на интересни. Риск винаги има и човек приема последиците от избора си. Затова и е редно сам да си избира, а не да го арестуват за принудително секцио.
А аз мисля, че е ясно- не всяка смърт, вкл. при раждане, е резултат от грешка. Но за всяка грешка следва да се носи отговорност.
Дали и кога трябва да те арестуват за секцио не знам, но ако аз съм съдия например сериозно бих се поколебала дали да не разпоредя принудително кръвопреливане за малолетно дете на свидетели на Йехова.

# 304
За отдалечените места ще трябва да се инвестира. Аз не говоря за раждането, а по принцип за помощ.
Имайки предвид, че те хората достъп до болница нямат, са си малко врели-некипели.

Затова ти казвам, че предлагаш нереалистични идеи - не само за България, а по принцип. В никоя страна не се гарантира спешна помощ до всяко селце, паланка и храстче в рамките на няколко минути.

Така че по-добре да си говорим за неща, които са възможни.

# 305
  • София
Дали и кога трябва да те арестуват за секцио не знам, но ако аз съм съдия например сериозно бих се поколебала дали да не разпоредя принудително кръвопреливане за малолетно дете на свидетели на Йехова.

Ако знаеш, че носиш наказателна отговорност ако детето се зарази с нещо при кръвопреливане (не е задължително да е спин или хепатит, кръвта е пълна с достатъчно вируси, за които изобщо не е се изследва) сигурно изобщо няма да се колебаеш.

# 306
  • Куциндрел

Ако знаеш, че носиш наказателна отговорност ако детето се зарази с нещо при кръвопреливане (не е задължително да е спин или хепатит, кръвта е пълна с достатъчно вируси, за които изобщо не е се изследва) сигурно изобщо няма да се колебаеш.
То пак се опира до - До къде стигат правата на детето и до къде могат родителите да се разпореждат с тези права?!? Дали правото на живот на дете стои над убежденията на родителите?

# 307
  • Kопенхаген
95% от българките не искат да раждат вкъщи

А останалите 5% ще са последователки на Тази

А след време детето гордо ще заявява, аз се родих в джакузито или в перлената вана на мама. 

# 308
Пет процента са хиляди жени.

# 309
Как лесно се отричат неща от минала практика Wink Как ли са живели преди 100 години! Да ги съжалиш!!! Wink
Смешни са ми.Това,че сега се мислим за много развити,в различни аспекти на живота ми е още по-смешно. Wink Wink

# 310
  • Kопенхаген
Пет процента са хиляди жени.

Които уж са готови да родят вкъщи, но колко от тях реално ще го направят, не се знае. То и сега има случаи на родени в тоалетната бебета... Пази боже!

Ама да вземе Бабинството да се предава по наследство, че ще има нужда от кадри израждащи вкъщи.

# 311
  • Куциндрел
Как лесно се отричат неща от минала практика Wink Как ли са живели преди 100 години! Да ги съжалиш!!! Wink
Смешни са ми.Това,че сега се мислим за много развити,в различни аспекти на живота ми е още по-смешно. Wink Wink
Преди 100 години не са раждали неасистирано. Вика ли са обучена баба да асистира. Тогава едва ли са били толкова много екстремните хора, които умишлено не са искали помощ при раждане.

# 312
  • София
Преди 100 години не са раждали неасистирано. Вика ли са обучена баба да асистира. Тогава едва ли са били толкова много екстремните хора, които умишлено не са искали помощ при раждане.

Ти не разбра ли, че се иска това, което е било налично преди 100, 1000 и 10 000 год? - асистирано раждане. Никой умишлено не иска помощ, точно обратното.

# 313
  • София
95% от българките не искат да раждат вкъщи

А останалите 5% ще са последователки на Тази

А след време детето гордо ще заявява, аз се родих в джакузито или в перлената вана на мама. 

5% е прекалено много.

# 314
относно моралните права на нероденото:
http://www.skepticalob.com/2012/09/human-rights-in-childbirth-do … aby-have-any.html

с кратък превод тук:
http://mayamarkov.wordpress.com/2012/10/30/bhc_keeps_struggle_right_kill_baby/:

“Най-новата мантра в кръговете, проповядващи естествено и домашно раждане, е за “човешките права при раждането”… Тя се отнася за правата на майката. Да оставим настрана факта, че няма такова нещо като законово или морално право на домашно раждане (с медицинска помощ): правото на лична автономия ви позволява да откажете медицинска помощ, включително болнична, но не задължава никой друг да ви осигури определен вид грижа. Да зададем очевидния въпрос: има ли бебето някакви човешки права при раждането? Бебето? Помните ли бебето, другото човешко същество, чийто живот е застрашен при раждането? Как стои въпросът с бебето? Не говоря за законови права. Децата до раждането нямат практически никакви законови права. Говоря за морални права. След като майката е решила да износи бременността си, има ли бебето морално право да получи подходяща и жизнено необходима медицинска помощ? Нека изясня: не говоря за редките случаи, в които трябва да се избира между живота на майката и бебето… Но привържениците на естественото и домашното раждане също не говорят за тези случаи… Те говорят за “желанието да имаш нормално, физиологично раждане”. Така че въпросът е: Има ли бебето морално право да получи жизнено необходима медицинска помощ, когато майката отказва тази помощ само поради желанието си да има определено “преживяване” при раждането?”

Общи условия

Активация на акаунт