БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 926
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 360
Можем и по колибите да сме, наистина, щом нямаме ищах за нужни промени.
Мога да кажа на децата, значи, че щом нещо им е трудно, то да не се стараят- значи не им е на етап. Например квадратните уравнения. Ужас! Как така ги въведоха по програма, като децата показват у нас едно 80% невъзможност да ги схванат в задължителните часове.  Laughing
Затова ни теглят редовно ушите на нас- не въвеждаме нормативно нужните права и свободи и не им оказваме адекватна защита. Затова са повечето дела, които се водят срещу държавата.

Joy Joy

# 361
Аз също исках да родя вкъщи, като основната причина за това беше страхът ми, че в болничното заведение няма да зачетат моите искания относно това как да протече раждането. Нямам проблем с престоя в болница, но ме дразни това, че не допускат близките ти по време на раждането. В САЩ стаята ти могат да влязат всички до 9-то коляно, а тук в Шейново, трябваше да крия бащата на стълбите за да види бебето на третия ден. А бях платила и за избор на екип Sad(
Точно когато сме толкова уязвими и имаме нужда от близките си и приятна обстановка, всичко се превръща в стрес.

Според мен много по-малко жени биха искали да родят вкъщи, ако има адекватни центрове към болниците, които да предлагат домашна обстановка, присъствие на близки и евентуална намеса, ако се усложнят нещата.

# 362
  • София
Нямам проблем с престоя в болница, но ме дразни това, че не допускат близките ти по време на раждането. В САЩ стаята ти могат да влязат всички до 9-то коляно,

А ще се поберат ли в стаята толкова хора? Може би за желаещите трябва да се предлага и услугата "раждане пред публика", което да става на площада или на някоя сцена.

# 363
В САЩ стаята ти могат да влязат всички до 9-то коляно
тук също може, ако си наемеш ВИП стая. Ще ти бъде ли приятно цял ден да се мъкне родата до 9 коляно на жената от твоята стая, когато имаш нужда от почивка?

# 364
  • Italia
Според мен много по-малко жени биха искали да родят вкъщи, ако има адекватни центрове към болниците, които да предлагат домашна обстановка, присъствие на близки и евентуална намеса, ако се усложнят нещата.
Не знам с кое да започна... За домашната обстановка ще може ли да се носят мебелите от вкъщи или ще трябва да раждате по наличните? Щото, ако искам да родя на ренесансов стол, как някой си ще ме задължи да се мъча коженото сепаре или, недай си боже, на бар стола, на който е раждала предишната?  ooooh!
Присъствието на близки - бива да искате да кърмите в парка (и не, че някой ви забранява, ама видиш ли - не ви аплодират и не им се насълзяват очите от умиление), но да решите да раждате пред цялата рода, комшиите или началника и колегите...
А колкото до евентуалната намеса - как точно се определя дали нещата са се усложнили? Без тонове, без медицинско лице наоколо?
При мен беше секцио, извинете невежеството ми  Blush

# 365
  • София
А колкото до евентуалната намеса - как точно се определя дали нещата са се усложнили? Без тонове, без медицинско лице наоколо?

Е как без медицинско лице? Ако успее да си проправи път между роднините може и да окаже помощ при евентуално усложнение.

# 366
  • София
В България се предлага раждане в пирсъствието на придружители и максимално близко до естественото, т.нар. активно раждане.
http://doula.bg/2011/11/13/birthing-room/

# 367
Не знам с кое да започна... За домашната обстановка ще може ли да се носят мебелите от вкъщи или ще трябва да раждате по наличните? Щото, ако искам да родя на ренесансов стол, как някой си ще ме задължи да се мъча коженото сепаре или, недай си боже, на бар стола, на който е раждала предишната?  ooooh!

Под домашна обстановка се разбира стая, която има елементи на уют. Всъщност, повечето болници по света са точно с такива стаи. Предродилна и родилна стая са едно. В стаята медицинската апаратура не те блъска в лицето, когато влезеш и не те стресира. Тя си е там, просто не се натрапва. Идеята е жената да не се чувства под заплаха.

Относно броя на присъстващите, той не е неограничен. Всяка болница си има правила. Пише ги обикновено в сайта на болницата. Също така, посещенията са строго регламентирани по брой и възраст на посетителите.

# 368
Много буквално сте ме разбрали с израза "9-то коляно", хаха. Естествено, че не искам в стаята един куп народ. Но бих се чувствала добре, ако майка ми или сестра ми са при мен, както и мъжа ми, вместо лекари и сестри, които гледат как да ме пришпорят, че да родя в смяната им.

Под домашна обстановка и ненасилване на нещата имам предвид да стоя с един-двама близки до мен хора, в стая, която що годе предлага уют. Естествено, че няма да си мъкна мебели от вкъщи, що за безумие. Нямам нищо против да ми мерят тонове, ама не и да съм приклещана нон-стоп на монитор, ако всичко си е добре или вързана с абокати. Абе,sophiemmaspencer е обяснила много добре, благодаря й Simple Smile)

# 369
Всеки ден сте си в къщи , та един ден ли не можете да понесете да сте извън дома ? Rolling Eyes

# 370
Всеки ден сте си в къщи , та един ден ли не можете да понесете да сте извън дома ? Rolling Eyes

Това е абсурден коментар. Не става дума за това да съм си вкъщи, а да се избегне психологичния стрес за родилката. Раждането е по принцип естествен процес, не болест, затова е добре условията да са максимално предразполагащи за жената. Ако няма нужда, тя може и да не види всички модерни апарати, които са там в случай на нужда. Трябва ли да и се набутват в лицето, ако не са и нужни?

# 371
Аз лично предпочитам да виждам всички ненужни , според теб апарати , но да съм спокойна , че в случай на нужда ще се реагира най-бързо и адекватно .
На мен пък това присъствие до девето коляно ми е супер абсурдно ! Rolling Eyes

# 372
  • На земята, която е всъщност звезда.
Такъв регламент трябва да има, независимо колко жени ще се възползват от него. Родилките трябва да имат право на избор и то законово защитен и уреден.
Отделно от това регламентът за раждане в болнични условия трябва да се преработи и осъвремени.

# 373
Аз лично предпочитам да виждам всички ненужни , според теб апарати , но да съм спокойна , че в случай на нужда ще се реагира най-бързо и адекватно .
На мен пък това присъствие до девето коляно ми е супер абсурдно ! Rolling Eyes

И на мен ми е абсурдно, но пък ми е важно съпругът ми да е до мен.

Не казвам, че са ненужни, а че не е нужно да ми ги набутват в лицето. Дискретното им присъствие ме успокоява, че в случай на нужда ще се реагира бързо и адекватно.

# 374
  • София
На мен ми е супер абсурдно присъствието на майка ми или сестра ми, примерно. Никаква апаратура или 20 души медицински персонал не биха могли да ме стресират толкова, колкото присъствието на близки роднини.

Общи условия

Активация на акаунт