БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 865
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 420
Много плоска нападка - медЕцина е просто техническа грешка, оправена своевременно.
 Twisted Evil

Ти сериозно ли си мислиш, че докато се налага да ти правят спешни манипулации и ти хрумне да задаваш тъпи въпроси докторът ще остави всичко и ще тръгне да ти се обяснява и да те убеждава да приемеш някаква манипулация? Особено ако си има работа с дървени глави..

Виж сега, понеже съм доктор, много добре зная какви са ми задълженията и какви са ми правата, както на лекар, така и на пациент. А ти или се правиш, че не разбираш за какво говоря, или напълно ти липсва концепцията, за да можеш да ме разбереш. Прочети отново поста на Рокси, да не я преповтарям. За това говоря.

# 421
Права, божичко! Правата са лиготии и превземки, не разбирате ли?
Ей сега ще нахлузят и хиджабите и ще настояват, че мъжете им ги бият "за добро"...

# 422
  • Пловдив
Аз смятам, че права трябва да върви с отговорности. За сега се говори само за правата.  Thinking Какви и чии трябва да са отговорностите при един регламент, учтиво се заобикаля като отговор. Разбрахме, че жената сама има право да реши, както и че е в състояние, в което не подлежи да носи отговорност за действията си. Как ще се регулира именно това. Акушерките ще имат ли право да взимат решения вместо родилките, или само и единствено техните права ще се зачитат.

# 423
Така е.
Настоящето статукво като правило не изисква никакви отговорности, тъй като в него жената е обект (на манипулации, etc.), а не субект и не притежава кой знае какви действителни права.

Предполагам, че на много от дебатиращите им харесва точно по тази причина.

# 424
Много плоска нападка - медЕцина е просто техническа грешка, оправена своевременно.
 Twisted Evil

Ти сериозно ли си мислиш, че докато се налага да ти правят спешни манипулации и ти хрумне да задаваш тъпи въпроси докторът ще остави всичко и ще тръгне да ти се обяснява и да те убеждава да приемеш някаква манипулация? Особено ако си има работа с дървени глави..

Виж сега, понеже съм доктор, много добре зная какви са ми задълженията и какви са ми правата, както на лекар, така и на пациент. А ти или се правиш, че не разбираш за какво говоря, или напълно ти липсва концепцията, за да можеш да ме разбереш. Прочети отново поста на Рокси, да не я преповтарям. За това говоря.

От кой вид лекари си - работиш ли с живи пациенти, или си изследовател или работиш във фармацевтична фирма? Пак стигаме до въпроса за приоритетите - понякога нечии права се нарушават ( и то съвсем законно) , за да се осигури нечие друго право, счетено за по-важно от първото. За да стане по-ясно - на война е разрешено да се убива - правото на живот е считано за по-маловажно от суверенитета на една държава.

# 425
Горещо,от мен имаш златен медал Grinning

# 426
Че кой я третира като болна?

И каква апаратура има в родилна зала, че стряска жените?

Е нали ражда в болница...там постьпват болни хора,за да се лекуват.
Значи бремеността се третира като патологично сьстояние или?Израждането като "терапия/лечение"?

# 427
Ами тук си е регламентирано. Може да си кажеш, че искаш да родиш вкъщи. Покрива се от осигуровката и болницата осигурява дула, която идва и напътства родилката и помага. Предполагам, че дула е нашето акушерка. Те са обучени и ако настъпи усложнение реагират. В болницата имат готовност за реакция и линейка на разположение също. Има клипчета в ютуб на жени раждащи вкъщи. Пълнят си един надуваем басейн или вана с вода и раждат в него обикновено. Аз лично се разревах на всички, които гледах и за малко и на мен ми се прииска да го направя. Гледах филм за раждането и как става все по-неестествено, най-вече заради застрахователните компании, които тук въртят цялата система на здравеопазване, а тя е просто ужасна. Но мисля, че нещата се обръщат тук вече. Ходих на обиколка на родилния център и обсъщдах с моя доктор. Каза ми, че що искам да се справя сама и да мине колкото се може по-естествено, те само ще окуражават и напътстват и ще се намесват единствено при нужда. Жените се окуражават да кърмят, бебчетата са при майките си от първата секунда и ако няма нужда не се отделят. Насърчава се много "кожа до кожа" контактът от първите минути, закърмването от първите минути.

Мисълта ми е, че в тази огромна държава с хора всякакви, те са помислили и за това. Естествено, тук всичко е много организирано и безопасно за майката и детето. Най-малкото, може да се разчита на светкавична линейка. На мен лично не ми пречи, че някой си ражда вкъщи и не е задължително да е сред кучета/прасета/крави, не преувеличавайте. Аз лично няма да го направя, но донякъде го намирам за красиво... Има една поредица филми The Business of Being Born, аз от тях основно си промених мнението за домашното раждане.

Да допълня, че не съм прочела цялата тема, не ми се четат спорове "за и против" и говоря за САЩ, това което аз знам.

# 428
Така е.
Настоящето статукво като правило не изисква никакви отговорности, тъй като в него жената е обект (на манипулации, etc.), а не субект и не притежава кой знае какви действителни права.

Предполагам, че на много от дебатиращите им харесва точно по тази причина.

Не мисля, че не притежаваме никаква права, по отношение на раждането, напротив-всяка жена може да си избере болница, лекар, екип, естествено или секцио, държавно или частно заведение, с каква упойка или без, дали да присъства бащата или не, и т.н.
Включително вече има и сравнително голяма свобода, точно кога да напуснеш лечебното заведение, дори след секцио, след становището на наблюдаващия те лекар, разбира се.

На мен друго ми е интересно-попадала съм на доста коментари на майки, решили да раждат в домашна обстановка, доста крайни мнения се изказваха и искрено се съмнявам, че повечето от тях, дори и при регламентирани условия, биха се съобразили с евентуален отказ от страна на медицинско лице.Честно казано, доста от тях точно това коментираха-на тях не им трябва мнението на специалист, те са взели вече решени и нищо не може да ги разколебае...
Както и оставам с убеждението, че повечето не желаят регламентиране, защото искат асистирана помощ или каквито и да е съвети, а за да се чувстват още по-сигурни в правотата си...

# 429
Според теб, домашните раждания в Щатите имат ли връзка с цената на едно раждане там? В смисъл - по-евтино ли излизат? Защото съм чувала, че ако отидеш да раждаш в болница ти излиза много скъпо ( към 15 000 долара), че те изритват на втория ден, задлъжняваш яко и т.н. Тези неща съм ги чувала от мои познати в САЩ, просто ако си наясно кажи дали това е вярно.
Защото ако е вярно , излиза, че там жените не раждат в къщи, защото така искат и много обичат натуралните процедури, а защото всъщност нямат избор - в болница ще им е много скъпо и не могат да си го позволят.

# 430
Излиза много скъпо, ако нямаш осигуровка. Аз съм включена в осигуровката на съпруга ми и наблюдаването на цялата бременност, раждането и после и здравето на детето се покриват от нея. Ние една стотинка не сме платили над осигурителните вноски (които не са никак малки). Работата е там, че болниците получават много по-голяма сума, ако раждаш в здравно заведение, отколкото само с една дула вкъщи. В това всъщност ги обвинява тази поредица филми, за които споменах, а именно че цялата естественост на раждането се е загубила, защото се стараят да направят колкото се може повече интервенции и да се месят, за да могат да си вземат субсидиите затова. Но пак казвам, доколкото разбирам нещата се променят в посока към насърчаване на естественото.

Ако човек не е осигурен, наистина е мнооого скъпо и да, в такъв случай бих се замислила за домашно раждане доста по-сериозно.

# 431
А какво правим с жени, като коментираната в предни страници, Цвети май се казваше? Нали и четохме писанията, да не коментираме резултата от решението и, защото е трагичен...
Такива като нея, абсолютно зомбирани и манипулирани хора, въобще не влагащи и най-малка мисловна дейност, и приемащи предупрежденията за сериозен риск, с насмешка и подигравка.

"Цветитата" пак ще решават сами, ако ще раждането да е регламентирано и при категоричен отказ от страна на медицинско лице, за подобна дейност вкъщи.Евентуално регламентиране може да е от полза, /уточнявайки, че говоря за бъдещото, след решаването на наистина належащи проблеми, касаещи цялата ни здравна помощ, по-конкретно спешната/ ако има и ясни уточнения, че майката поема цялата наказателна отговорност, ако реши на нейна глава да ражда вкъщи и с детето се случи нещо, както и опция да се изследва дали майката е в адекватно психическо състояние, сама е взела сама такова решение, съзнава всички рискове и не на последно място, не се влияе от гурута и други подобни.

# 432
Сорша, правилно си забелязала - относно прилагането в момента, ситуацията е такава, че то е възможно само за най-смелите (във всеки смисъл на тази дума, лошия също).

Относно правата - скептична съм много. Има само 1-2 болници в България, доста скъпи, където може да присъства дула, все още на сравнително малко места може да присъства баща, за друг близък е абсолютно невъзможно; приятна обстановка - НЕ, навсякъде тенекиено легло и тенекиени кутии, макар че в частните е доста по-приемливо; избор на поза за раждане - НЕ; унизителните процедури можеш да ги избегнеш само ако закъснееш твърде много (т.е. е или късмет, или голяма твърдоглавост); относно окситоцин, рязане за епизиотомия и т.н. - също много, много трудно се преговаря, особено в последния момент.
Отделно никога не можеш да си сигурен дали няма да ти скочат на корема или да ти увредят главата на бебето с форцепс (последното не е шега или изхвърляне, думите са внимателно подбрани).
ПЛАН ЗА РАЖДАНЕ е несъществуващо понятие в България.
Напускане на болницата по-рано - може да се "самоизпишеш", но никога с одобрението на лекарите, защото така им е трудно да си приберат "пътеката".

Всъщност, по повод цялата ни мила дискусия и какво сочи световният опит в тази насока, сещам се една мисъл на Шопенхауер, която е нещо в духа на:
"Всяка истина минава през три фази - първо, тя е подигравана. После, тя е яростно отричана. Накрая, тя е приемана безусловно."

Последна редакция: сб, 03 ное 2012, 20:33 от Параход

# 433
Според теб, домашните раждания в Щатите имат ли връзка с цената на едно раждане там? В смисъл - по-евтино ли излизат? Защото съм чувала, че ако отидеш да раждаш в болница ти излиза много скъпо ( към 15 000 долара), че те изритват на втория ден, задлъжняваш яко и т.н. Тези неща съм ги чувала от мои познати в САЩ, просто ако си наясно кажи дали това е вярно.
Защото ако е вярно , излиза, че там жените не раждат в къщи, защото така искат и много обичат натуралните процедури, а защото всъщност нямат избор - в болница ще им е много скъпо и не могат да си го позволят.

МК, Щатите са частен случай. По-добре е да се сравнява с Канада и европейските държави, където здравеопазването е социално. Освн това в Щатите от щат до щат и от болница до болница има огромни разлики.

# 434
  • На земята, която е всъщност звезда.
Момичета, нека не обсъждаме кой къде иска да ражда и защо.  Stop Въпросът не е в това. Трябва да се напишат правила и тези правила едва ли ще разрешават раждане на пода с кучето.  Stop Нали това е идеята на регламента, да се избягват опасните и рискови раждания, ако разбира се има кой да се вслуша в съветите на медицинските лица. Тези, които не искат да раждат асистирано и сега го правят.  Rolling Eyes

Peace

Общи условия

Активация на акаунт