БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 661
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 570
  • На земята, която е всъщност звезда.

Не разбираш ли проблема, за който говоря, или се правиш на тъпа?

Това ми е любимото изречение, когато се стигне до спор в този форум.  И съм забелязала, че обикновено този, който го задава, трябва да го зададе на себе си.  Laughing

# 571
За неизпълнения на съдебните актове санкции също се налагат, само да напомня. Правата на хартия, които нямат ефективна защита в рамките на съответната държава, също подлежат на установяване и неспазването им е скрепено със санкция. Няма като как.

Лично за мен това дело е интересно и ще го следя. Дано има и повече информация по въпроса.

Вселена, а ти знаеш ли преди да бъде заведено делото, на което е посветена темата, как се е развила ситуацията у нас? Защото не всяка жалба е допустима, напр. ако не са изчерпани способите на защите, които са регламентирани в съответната държава.

# 572
За неизпълнения на съдебните актове санкции също се налагат, само да напомня. Правата на хартия, които нямат ефективна защита в рамките на съответната държава, също подлежат на установяване и неспазването им е скрепено със санкция. Няма като как.

Лично за мен това дело е интересно и ще го следя. Дано има и повече информация по въпроса.

Вселена, а ти знаеш ли преди да бъде заведено как се е развила ситуацията у нас? Защото не всяка жалба е допустима, напр. ако не са изчерпани способите на защите, които са регламентирани в съответната държава.

Не. Мисля си, че може преди това изобщо да не са допуснали жалба и това да е основанието. И на мен ми е интересно.

# 573

Това ми е любимото изречение, когато се стигне до спор в този форум.  И съм забелязала, че обикновено този, който го задава, трябва да го зададе на себе си.  Laughing

Демек да разбирам, че нямаш идея дали този тъй желан регламент има някаква форма в главите на жалващите се? Но не искаш да си кажеш. Е, ок - разбрахме те най-накрая.

# 574
Вселена, аз за допустимостта пред съда по ПЧ говоря- там би била недопустима една жалба, която е подадена преди да са изчерпани способите за вътрешна защита. Лично мен ме съмнява, че ще постъпят така, вече БХК имат богат опит, смея да твърдя, с такива жалби. И понеже ми е твърде вероятно да е бил изчерпан вече редът у нас ми е интересно какво се е случило. В този случай е възможно и нашите съдилища наистина да не са допуснали до разглеждане такава една жалба на всички инстанции или да са я отхвърлили като неоснователна, пак на всички инстанции.   

# 575

Демек да разбирам, че нямаш идея дали този тъй желан регламент има някаква форма в главите на жалващите се? Но не искаш да си кажеш. Е, ок - разбрахме те най-накрая.

Демек, разбирай каквото си искаш, радио Веселина.  Laughing

Judy, разбрах те. Но се чудя дали специално по този казус е имало възможни способи за вътрешна защита.   

# 576
Е, хайде сега, чунким всички не се изказаха за сурогатното майчинство при все, че в-са изобщо не ги касае. Нормално е да има мнения.

Кой трябва да направи такъв документ -  ами МЗ. Първо трябва да се установи законово в закона за здравето ( ако няма) какво е това домашно раждане, после съответната наредба да го оформи как ще става на практика.
Кой го прави - всички заинтересовани институции и граждански инициативи.
Излишно е сигурно да се обяснявакак се променя закон. Сяда работна група от различни министерства, прави проекто-предложение, минава на съгласувания, минава през политически кабинети и се вкарва за обсъждане в комисия, после НС. Като е готова поправката гласувана се пристъпва към наредбите.

И после Марийка може да реши, че при определени условия не е проблем да роди и вкъщи.

# 577
Именно, Вселена, тя не може да иска спазването на определен станрадт, понеже такъв няма. Може да иска оказване на мед. помощ, каквато й се дължи като на здравно осигурено лице и да е жалила отказ.
Затова казвам, че за мен е много жалко, че в темата не пише някой, информиран по случая. Той е интересн.

Не е нужно в ЗЗ да има дефиниция за домашно раждане, тъй както няма дефиниция за раждане. Възможностите са разписани в наредбите, които вече бяха цитирани. В ЗЗ жената има право само на избор на лечебно заведение за болнична помощ при раждане. Може да се иска промяна на чл.127, ал.1, т.10 с такова допълване. Вероятно инициаторите на идеята не желаят "болнична помощ", а медицинска такава, което си е различно. 
Целта е точно не Марийка да реши, а да се изпишат предпоставките затова, които, ако са налице, да предоставят и възможността. Ако са били налице, което се установява документално, няма кой да носи отговорност след това, ако нещо се обърка, както се пише тук. Защото нещото може да се обърка навред. При "объркване" ще си има разписана процедура като как се действа също. А не както е сега- според както дойде.

Последна редакция: вт, 06 ное 2012, 14:12 от Judy

# 578
Judy, не знам с какво има опит БХК, но когато се случи нещастието с Цвети, я беше налазил един адвокат, близък до Родилница да я навива да съди държавата заради смъртта на детето си - още преди жената да го е погребала.

Ходеше по телевизиите и се държеше арогантно, грубо и неадекватно. Беше заплашвал и крещял на едни потребителки, кито бяха разпечатали части от форума на Родилница (по съответното време публичен) и т.н.

Много се надявам, че същият индивид няма общо с това дело.

# 579
  • София
Judy, някак си е нереално да се опитваш да редуцираш хорските мнения, и то във форум. Така че няколкото ти назидателни поста кой и какво да пише, бяха безпредметни. Четеш избирателно и това е, всички го правят така или иначе. Разбира се, че който иска да си каже мнението по тази щекотлива тема, ще го направи под каквато форма реши. Какво да правим, демокрация.  Peace

Много ми е интересно какво ще се случи, ако само за един единствен ден болничното раждане бъде прекратено и всички във въпросния ден родят вкъщи с дула, каква смъртност ще бъде регистрирана. Защото някак си се говори само за смъртността в болниците, но те не са преставали да работят, нали? А се пропагандират само късметлийките случаи на домашно раждане, трагичните се потулват.

# 580
Да де, защото нали все лекарите виновни - груби, незнаещи, грешащи, родилките все с претенции като по-можещи и опитни  Crazy
Аз назад попитах - за смърт при дом.раждане - кой е отговорен? Сега ще се каже - родителите, направили тоя избор, ама я да се случи - и тогава акушерката ще се изкара чернилка  ooooh!

# 581
Именно, Вселена, тя не може да иска спазването на определен станрадт, понеже такъв няма. Може да иска оказване на мед. помощ, каквато й се дължи като на здравно осигурено лице и да е жалила отказ.
Затова казвам, че за мен е много жалко, че в темата не пише някой, информиран по случая. Той е интересн.

Не е нужно в ЗЗ да има дефиниция за домашно раждане, тъй както няма дефиниция за раждане. Възможностите са разписани в наредбите, които вече бяха цитирани. В ЗЗ жената има право само на избор на лечебно заведение за болнична помощ при раждане. Може да се иска промяна на чл.127, ал.1, т.10 с такова допълване. Вероятно инициаторите на идеята не желаят "болнична помощ", а медицинска такава, което си е различно. 
Целта е точно не Марийка да реши, а да се изпишат предпоставките затова, които, ако са налице, да предоставят и възможността. Ако са били налице, което се установява документално, няма кой да носи отговорност след това, ако нещо се обърка, както се пише тук. Защото нещото може да се обърка навред.

Ще разберем как точно са протекли нещата като публикуват решението. А в какъв срок може да се очаква, някой има ли представа?  

# 582
Judy, някак си е нереално да се опитваш да редуцираш хорските мнения, и то във форум. ...

За лична употреба е, не ми се губи време да чета разни мнения по въпроси, които не ме засягат и не са по темата. Влизам в теми, които ме интересуват по една или друга причина и винаги ми е било отегчително да прехвърлям камари със спам, за да стигна до зрънца, писани по дадена тема.
Не ограничавам любителите, иначе, знам, че е невъзможно. Просто се надявам да получа конкретни отговори на мои питания.
Безпредметен е спамът, orchid, не опитите за връщане към зададената тема, въпреки че е неизбежен, поради спецификата на форума и мнозинството потребители. Моля спамете си на воля, не ме месете мен, обаче.  Laughing

Вилико, точно отговорността при наличен регламент няма да е тъй размита. Ще е ясно дали майката на своя глава си е взела решението или при наличието на точно формулирани регламентирани показания. Същото ще важи и за акушерката. Но по този въпрос се писа още в началото на темата, към средата й, и сега.

Срокове, Вселена- зависи, според мен, дали тази жалба ще се гледа първо по същество, т.к. има оставени без разглеждане точно поради липса на изчерпан вътрешно правен ред. Второ- зависи дали съдът е имал такива случаи. Напоследък има практика в дадено решение да се препраща към вече решени и става по- бързо. Знам от специалисти, че съдът е задръстен от жалби, не само наши, разбира се, и въвежда подобна практика.

# 583
Защото някак си се говори само за смъртността в болниците, но те не са преставали да работят, нали? А се пропагандират само късметлийките случаи на домашно раждане, трагичните се потулват.

Политика......Искат да ни редуцират. Написах го и по-миналата вечер. Колкото по-невежо е населението, толкова по-лесно ще се хване на въдицата им.
Кой преди 20г. е очаквал такова "развитие"???

# 584
То и на мен ми е скучно да чет апрофесионално-изкривени постове в любителско-клюкарски форум, но не карам никого да спре да пише. Да си гадаеш какво и как ставало по съдилищата за доста от списващите надали е интересно толкова, колкото чисто-човешката гледна точка.
Аз съм чела предни теми за дом.раждане. Гледала съм дори филмчета. Потрисала съм се винаги от подробностите и от фанатичността, с която тези жени, родили у дома – оправдават избора си.
Реално погледнато какво може да стане в Страсбург? Да спечели делото тази  жена - нима значи да се прокара закон? ....

Общи условия

Активация на акаунт