БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 89 499
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 615
  • На земята, която е всъщност звезда.

Пропускате един факт, който е написан в статията. Родилката и сега може да получи медицинска помощ :"Медицински лица могат да помагат при раждане вкъщи, само ако вече са настъпили усложнения и се налага спешна намеса. "

Може да получи само при усложнения. Т.е., ако искаш да родиш в къщи с медицинско лице и нямаш усложнения не става.

# 616

Може да получи само при усложнения. Т.е., ако искаш да родиш в къщи с медицинско лице и нямаш усложнения не става.

Не е вярно. Спешна помощ получаваш заради самия факт, че раждаш, ако не можеш да се придвижиш до болницата.

Това може да е у вас, в колата и на полето.

# 617
  • Пловдив
Преди години в темата за Петицията за естествено раждане пишеше лекар, но тогава имаше небивала активност на активистките, които оборваха всяко негово твърдение като пълна глупост, несъответстваща на световната акушерска практика. Група чуждестранни акушерки обикаляше всички сутрешни блокове и обясняваше как се ражда в къщи. В подфорум "Майки, бъдещи и настоящи" имаше цели 6!!!! теми против секциото, отделно теми за ужаса в болниците, отделно теми за ненужните епизиотомии......

Много се надявах в тази тема, предвид популярността на форума да се включи някоя от активистките и да разясни поне тук, какво е направено за тези 4-5 години, какви разговори са водени, с кого, имат ли подкрепа, нямат ли. Завели ли са дело в български съд. Или разговорите с лекарите се водят в краткото време на телевизионните предавания и чрез публикации в пресата. Изобщо освен да се среща с акушерки от чужбина, да организира курсове по йога, да рекламира дулата като лице съпътстващо раждането и да дава напътствия по интернет, какво друго правят тези организации. В другата тема ми казаха, като толкова ми е важно да се регламентира раждането в къщи, аз да се заема със задачата. На тях не им ли е важно.  Thinking

Още преди 5 години писах, че промяната трябва да започне с промяна в учебните планове и като се води диалог с лекарите, но диалог с взаимни компромиси. Трябва да се промени и начина на проследяване на бременността. Аз съм си следила бременността само при един лекар и при него родих. Не случайно питах в чужбина случайна акушерка ли ти пращат или щом имаш намерение да родиш в къщи те следи определена акушерка и после раждаш при нея. Тук ходиш при един лекар по ЗК, при втори  с частен прием, при трети за ФМ, при четвърти, ако първите три са на различно мнение и накрая раждаш при пети лекар, който за пръв път те вижда.

Трябва да има регламент и този регламент ще обхваща всички аспекти на процеса. Ще отнеме време, много средства за реализирането му и накрая ще се окаже, че този регламент ограничава правата на една част от родилките да родят в къщи, ако становището на медицинското лице е, че не се позволява домашно раждане. Прилича ми малко на омагьосан кръг, но се надявам един ден закона да стане реалност, за да могат другите жени, които наистина искат да родят в къщи и ще направят този избор съзнателно и разумно, а не на всяка цена, да имат възможност да се възползват от това право.  Peace

# 618

Не е вярно. Спешна помощ получаваш заради самия факт, че раждаш, ако не можеш да се придвижиш до болницата.

Е, ти докато раждаш в болница спешна помощ ли получаваш.  Laughing Спешната помощ изобщо не е тема на този разговор. Присъствие на медицинско лице в дома по време на целия родилен процес е различно от извикването на Бърза помощ и закарването в болницата.

# 619
Прилича ми малко на омагьосан кръг...

Да, малко се получава "Ние не вярваме на лекарите и се борим за правото те официално да ни забраняват да раждаме вкъщи".

# 620
  • София
razel_dazel, ти доста изкъсо следиш форума по темата, изглежда  Peace

Аз съм попадала само на прословутата тема в Алтернативния и ми прави впечатление, че въпросните активистки се броят на пръстите на едната ръка, но за сметка на това са опасно неадекватни. Гледах и 3 от тях в Референдум, мнението ми се затвърди. Те са по-компетентни от лекари, професори и доценти взети заедно. Щеше да е смешно, ако не беше трагично. Същите тези активисти са също върли противници на ваксините и на медицината като цяло. Да няма някакъв заговор за изтребване на човечеството в тоя форум?  Wink

# 621
spam2

Прочетох внимателно статията от този линк: http://dartsnews.bg/News/33896

Много ми стана интересно твърдението, че "тазът е бил широк". Може ли малко повече информация по въпроса? Как така се е стеснил? От кога? От времето на нашите баби? Еволюционно, е ли възможно да се случи такава огромна промяна в  човешкото тяло, за такъв кратък период? Какво, според д-р Филипов, е довело до тази промяна? Ако това не е еволюционна промяна на тялото, това значи ли че жените могат да повлияят тялото си чисто физически? И ако последното е вярно - дали тазът може пак да се разшири? Последен въпрос: това само на територията на България ли се е случило? Тазовете на другите жени по света претърпели ли са подобни промени?

ПС: Тазът разширява ли се в хода на самото раждане? Дори в момента, когато бебето слиза надолу? Тези шест кости с меки връзки помежду си, които са направени да се разтягат точно в този момент - кога се мерят, за да се докаже, че мястото е недостатъчно? Във фазата на естествените напъни на родилката или преди това? Има ли сериозен доктор, който ще сложи подписа си под твърдението, че на някоя бременна тазът й е тесен?

Бих искала отговори на тези въпроси от уважаемите доктори.
Ако дадат разумни и логични обяснения (тук изключвам отговори от типа - аз съм учил толкова години, няма как да ти го смеля в две изречения), може би ще преразгледам импулсивната си реакция да не приемам сериозно останалото слово в тази, конкретно, статия.

Много хубави вьпроси!
Мога да ти отговоря:
Няма такова животно-тесен таз.
Това е гинекологи4на измислица в полза ня интервенцията.
Малките изклю4ения са такива след операции,травми и патологии.

# 622
  • София

Присъствие на медицинско лице в дома по време на целия родилен процес е различно от извикването на Бърза помощ и закарването в болницата.

Но именно от думите и мнението на Меги, което споделят и останалите активистки, медицинското присъствие е напълно излишно, тъй като раждането е напълно естествен процес. И какво става - бориш се за нещо, което няма да използваш и смяташ за излишно  Laughing

# 623
Е, ти докато раждаш в болница спешна помощ ли получаваш.  Laughing Спешната помощ изобщо не е тема на този разговор. Присъствие на медицинско лице в дома по време на целия родилен процес е различно от извикването на Бърза помощ и закарването в болницата.
Всяко раждане в болница , което не е планирано секцио, се води по спешност. Така е по регламент, защото раждането не започва в определен от лекаря или пациента ден и час и е като един вид "инцидент", за разлика от  плановите операции и секциото. Затова и родилките обикновено ги приемат в спешните кабинети на болниците, а не чакат ред пред някой друг кабинет.
По темата и аз смятам, че трябва да се регламентира раждането у дома с акушерка или друго медицинско лице. Също така смятам, че при платени осигуровки от бременната, то това раждане - като заплащане на персонала и медикаменти - трябва да се поеме от Здравната каса като раждането в болница. Самата аз обаче не бих родила в къщи,  родила съм 2 деца по обикновения начин в болница и съм доволна, но ако някоя иска да си ражда вкъщи с медицинско лице, то тогава нека и се даде шанс.

# 624

Присъствие на медицинско лице в дома по време на целия родилен процес е различно от извикването на Бърза помощ и закарването в болницата.

Но именно от думите и мнението на Меги, което споделят и останалите активистки, медицинското присъствие е напълно излишно, тъй като раждането е напълно естествен процес. И какво става - бориш се за нещо, което няма да използваш и смяташ за излишно  Laughing

Тя ли е жената с жалбата?  

Аз мисля, че този регламент няма да обслужва застъпничките на крайностите. Надявам се, разбираш, че има жени и с по- умерени виждания.

Deni-meni, ок, нека се смята за спешност. Но в родилния дом не те поема лекар от Бърза помощ, нали?

Превеждам какво имах предвид: присъствието на акушерка в дома, с която предварително можеш да се запознаеш и която е с опит и подготвена за случващото се и може да остане с часове,  не е равнозначно на извикана линейка на Бърза помощ с лекар, който може никога да не е израждал и бърза да те откара за да поеме следващото повикване. Изобщо всякакво подобно сравнение е просто смешно.

# 625
Също така смятам, че при платени осигуровки от бременната, то това раждане - като заплащане на персонала и медикаменти - трябва да се поеме от Здравната каса като раждането в болница.

Може да,с едно уточнение-на запад осгигуровки няма,има застраховки,при това доста солени.Солени точно заради домашно раждане,разни терапии траещи до 6 месеца,поемащи междувременно ясли и градини на  децата на терапирания родител,курсове всякакви и т.н и т.н.Обаче западнярите отдавна са построили комунизма,за разлика от Бг дето само се опита,та могат да си позволят глезотии.Кои са тези хора в Бг с големи доходи дето могат да отделят 500- евро (примерно) всеки месец за здравни застраховки на едно семейство?

# 626
   Като нямат да отделят, няма да ползват екстри като домашно раждане.

# 627
...

Тя ли е жената с жалбата?  

Аз мисля, че този регламент няма да обслужва застъпничките на крайностите. Надявам се, разбираш, че има жени и с по- умерени виждания.

...[/quote]

не вярвам да е тя
тя е от типа манипулаторки, стоящи в полусянка

а ако се приеме регламент, то той ще се отнася и за отговорностите - не само на раждащата, но и на тези около нея - лекар, акушер, дула, подстрекател (ако има такъв)

# 628
Екстрата е именно болни4ното раждане. Wink

# 629
Екстрата е именно болни4ното раждане. Wink

А са отделили и всички здравно осигурени.
Освен това далите примери от реално действащи такива системи сочат и допълнително заплащане за акушерка от джоб. Не виждам какво повече следва да покриват избралите този начин.

Последна редакция: ср, 07 ное 2012, 14:35 от Judy

Общи условия

Активация на акаунт