БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 165
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 915
Тогава да не ходим в болницата за операции, а лекарите да идват вкъщи, защото дивана ми е много удобен...

Не, не-никой не ги иска и вкъщи-достатъчно е да имаш добър гуру, който е завършил поне едно /каквото и да е/ висше и с помощта на близките ти-ако не успееш сама, ще можеш да спретнеш някоя медицинска интервенция в домашни условия.

# 916
Сорша,
не е така. По-назад в темата имаше цитирана статия, преведена на български от родилниците за техния сайт, но иначе е на известна американска домашна акушерка (не знам името й, прочетох я тук, в хода на разговора) - в нея присъстваха подробно разписани някои от тези съвети - как примерно предишно секцио, седалищно предлежание, бебе над 5 кг и пр. не било проблем за домашно раждане, как тя имала успешни случаи в този контекст и т.н.
Общо взето правната отговорност се избягва с изказ "бях свидетел на еди-какво си, и всичко мина по мед и масло", а не "ако направите Х, ще се случи Y".

Наистина, убедена съм, че противоречивата информация не е само наш, роден феномен, дори не сме и сред водещите в това отношение.
В други области на медицината също съм попадала на потресаващи страници и форуми на английски; на руски пък какво има в нета - ще ти се изправи косата. Струва ми се, че обучителният модул "надеждни и ненадеждни източници на информация" трябва да е в първи клас, и оттам нататък всеки да си носи кръста.

Тогава да не ходим в болницата за операции, а лекарите да идват вкъщи, защото дивана ми е много удобен...
Не, не-никой не ги иска и вкъщи-достатъчно е да имаш добър гуру, който е завършил поне едно /каквото и да е/ висше и с помощта на близките ти-ако не успееш сама, ще можеш да спретнеш някоя медицинска интервенция в домашни условия.
Абе, хора, дайте и за правенето на бебето да ходим в болница, а? Да се приемат само майки в овулация, сексът да се мониторира, а после да полежи бъдещата родилка на тенекиените легла, докато се имплантира оплодената яйцеклетка в матката, да се провери с апаратура дали всичко е наред?

Извинявам се, че ставам саркастична, но аргументите ви са нелепи. За пети път сигурно пиша, не подкрепям домашното раждане в сегашния му вид, но ако противниците му са такива, то още малко и ще започне да изглежда съблазнително.

# 917
  • София
Във "Фокус"от днес чета, че бебето е било родено живо и е починало след това 
Цитат
...Бебето е от женски пол и почина, след като бе родено в домашни условия от 24-годишно момиче.
- http://www.focus-news.net/?id=n1716982

# 918
О, разбира се - въобще не са нужни купищата изследвания, плод на новите технологии - които биха могли да подскажат евентуални проблеми или увреждания - нали логи44чно някак...то зачеването Божа работа - ми да оставим като цяло 9 месеца жената в ръцете на нищото, щот естествено - квот такова  ooooh! И да раждаме по нивите, като преди 60-70години ...

И още нещо - моя приятелка роди по спешност секцио - пъпната връв оплетена около бебето и за малко и то, и тя - да са с фатален край. Но - ако беше си стояла вкъщи - щото признаци никакви - нямаше да има днес ни нея, ни момиченцето й  Crazy Нямам думи как подкрепяте подобни безотговорности...

# 919
  И на мен така ми се струва... 60 страници вече чета и просто не мога да вдяна, от какъв зор трябва да се ражда в къщи, какво му е толкова хубавото, само опасности и негативи виждам.
  Кеф ти да присъства бащата, готово, доверен лекар - също, ползваш се от всички съвременни методи, ако нещо неочаквано се случи... все пак е някаква гаранция.
  какви са тия мераци за екстремни ретро преживявания...

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 16:59 от Iris04

# 920
  • Бургас
  И на мен така ми се струва... 60 страници вече чета и просто не мога да вдяна, от какъв зор трябва да се ражда в къщи, какво му е толкова хубавото, само опасности и негативи виждам.
  Кеф ти да присъства бащата, готово, доверен лекар - сащо, ползваш се от всички съвременни методи, око нещо неочаквано се случи... весе пак е някаква гаранция.
  какви са тия мераци за екстремни ретро преживявания...
за слава  Confused

# 921
О, разбира се - въобще не са нужни купищата изследвания, плод на новите технологии - които биха могли да подскажат евентуални проблеми или увреждания...
Мярката, мярката е важна. Една част от тях са много нужни и полезни - други прекалени и могат да бъдат дори вредни.
Самозабравили се лекари и самозабравили се активистки могат да бъдат еднакво опасни.

И понеже се спомена секциото, отдавна ме гложди следният въпрос: защо да има секцио "по желание", а да няма асистирано домашно раждане по желание?
И двете се плащат, и двете са малко или много извън нормата, и двете повишават рисковете. Но секцио по желание и измислено предписание има, и процъфтява, а домашно раждане - не. Що така?

# 922
Секцио по желание какви рискове носи? Съвсем сериозно питам...

# 923
  • Бургас
http://burgas.dir.bg/news.php?id=12395577
аз не мога да си обясня как близките ще стоят толкова време и няма да направят нищо.  Rolling Eyes

# 924
Вилико, зарежи, наистина няма смисъл. Simple Smile По повод приятелката ти, аз съм аналогичен случай. Мъжът ми трябваше да прави погребение, ако не ми бяха направили секцио по спешност. Освен проблемът с пъпната връв, бебето беше и акало в корема ми. Определено съм щастлива, че съм жива, както и дъщеря ми, та после имах възможността да родя още едно момиченце.

В крайна сметка всеки има глава на раменете си. Щом някои хора ги влече естественият подбор, то нека да раждат и на луната, ако искат. Жалко единствено за невинните душици, които си отиват, а биха могли да водят пълноценен живот и те също да имат свои деца.

Зная, че някои ще рекат, че и в болниците умират деца. Факт е, но в болниците лекарите правят всичко по силите си да спасяват човешки животи.

Иначе, не смятам, че в България сме дорасли за раждане вкъщи. А тези, които са успели да родят у дома и са живи и здрави, както те, така и бебенцата им, за мен, са извадили много голям късмет. Защото съм сигурна, че друга песен щяха да пеят, ако недай боже им се беше наложило да чакат линейка. Наистина, на никого не го пожелавам. Немислимо е да се сравняваме с Холандия, и Франция, и Германия и която и да било западноевропейска държава. Би било хубаво да можехме, но не би.

Разбирам ви, че искате промени, но точно раждането вкъщи не е мястото, от където те трябва да започнат.

# 925
Вилико,
например: "при секцио смъртността при раждащите е 4 до 6 пъти по-висока в сравнение с раждането по вагинален път. Макар да се твърди, че операцията е най-безопасният метод за бебето, д-р Богословова смята, че съвсем не е така. Например при планово секцио, което се извършва седмици преди термина, има риск бебето да се роди незряло и с дихателни проблеми. При твърде ранното изваждане от майчината утроба има опасност да се развие т.нар. респираторен дистрес синдром, защото белите дробове на бебето все още не са подготвени за външната среда."

И това е мнение на лекар, който като цяло подкрепя ражданията със секцио. Целия текст тук

А ето и версията на Естествено, преводен текст, където изброените рискове са доста повече.

# 926
 Laughing Извини ме, но секциото не се назначава 3-4 седмици пред итермина, а обикновено 10тина дена до седмица пред итермина и то след достатъчно направени изследвания, относно степента на развитие на плода.
Версията – както сама я наричаш – на Естествено – си е тяхна интерпретация.

Диване - живи и здрави  Hug

# 927
  Но защо ще изваждат незряло бебе? Това може да стане само, ако има някакви други показания в състоянието на детето или на родилката, които да го налагат.
  И какви са тия ненужни и опасни изследвания, за които лекарите настояват? Може ли един пример за такова...

И въобще, това са някакви страшни дивотии - хем раждането е нещо, за което жената е създадена, и става от само себе си, хем в болницата някой, разбираш ли и пречи.
 Раждането е рисков процес, не случайно в така любимите ви времена се е гледало на него като нещо, при което и родилката и детето са с единия крак в гроба. Е, аз ако съм с единия крак в гроба, бих предпочела поне да съм близо до помощта, най-добре в болницата.
 Може и в къщи, но в държава в която моментално мога да се озова в ръценте на доктори, с апаратура, операционна, кувьоз, неонатолог и прочие, ако нещата се оплескат.

Ако някой иска в 21 век да се връща в пещерите, аз не мога да разбера пък защо цяла държава трябва да се занимава с него.
 Права е министърката - трябва да се работи в посока в болничната среда да има добри условия, а не да се сравняваме като жабата със страни, в които въобще нещата са уредени по друг начин.

Последна редакция: пн, 12 ное 2012, 17:17 от Iris04

# 928
viliko, случва се да се вадят незрели бебета. Две седмици са си доста време за развитието на едно бебе, а понякога стават и грешки - при нередовен цикъл, ранна овулация и т.н.

# 929
viliko, случва се да се вадят незрели бебета. Две седмици са си доста време за развитието на едно бебе, а понякога стават и грешки - при нередовен цикъл, ранна овулация и т.н.

Вероятно си чувала за видеозони и показатели - според които се следи дали може или е нежелателно "изваждането"? Или според вас просто тъй - според свободна дата - се правят секцио.... ooooh!
Нима при естествено раждане не може то да се случи по-рано според определени проблеми да кажем? Тогава не може да има по-ранно "вадене"???  Crazy

Общи условия

Активация на акаунт