БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 588
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 095
...
Ок,и подаде ли оплакване от това недоволство,за да спестиш мъките на другите?

Бяха се погрижили епикризата да е безупречна, за съжаление не бях на себе си на изписването и я прочетох няколко дни по-късно. Нямах никакви свидетели, разбира се, само докторите, които присъстваха Simple Smile в Патологията на 5 етаж няма лекар събота и неделя, ехографите са заключени, това го знаят всички, които очакват "бърза" реакция при проблем. Разчиташ само на акушер, същото, което искат раждащите вкъщи.

Само една болница ли има в София? И навсякъде със заключени ехографи? Това пак е повод да се пусне проверка. Kак така нямаш свидетели? Мъжът ти не е ли бил с теб?
Но докато хората си затварят очите и дават пари на ръка,системата ще продължи да седи в сегашния си вид.Полицията дава белязани пари при нужда ,в случай ,че някой иска да се възползва...

# 1 096
  • На земята, която е всъщност звезда.
Това е било преди 10-на години /съдейки по снимката на момиченцето/, а тогава положението беше съвсем друго.

# 1 097
  • До хладилника, който обичам
Но докато хората си затварят очите и дават пари на ръка,системата ще продължи да седи в сегашния си вид.Полицията дава белязани пари при нужда ,в случай ,че някой иска да се възползва...
Да, когато си на зор - да раждаш, или живота на твой близък да виси на косъм, е чудесно време за такива неща, съгласна съм.
Моята смелост, пусто, не стига дотам...

# 1 098
Има си време за всичко-форсмажорни обстоятелства не предполагат подобни действия.Ако ти искат пари за планова операция обаче-да.

# 1 099
Има си време за всичко-форсмажорни обстоятелства не предполагат подобни действия.Ако ти искат пари за планова операция обаче-да.
Надявам се никога да не ти се налага да разбереш от първа ръка колко отчаяно-невъзможно може да е това.
Отиваш при даден специалист, защото знаеш, че е добър, готов си да платиш на черно, за да спаси животът на твой близък. Ако става дума за наистина тежка и животоспасяваща операция, в която куп неща могат да се объркат, ако не се случи по план, или ако въпросният лекар не я поеме, ако и да е планирана операция, да ти кажа, големите парадни думи рязко се изпаряват. Може и само на мен така да ми се струва, разбира се.

# 1 100
Това е твоят избор,за съжаление и този на много хора.Аз също бих платила,но не на ръка.

# 1 101
Това е твоят избор,за съжаление и този на много хора.Аз също бих платила,но не на ръка.
А как? Обясни ми как, ако знаеш, че да получиш тези грижи, няма как да стане официално? И ако не дадеш 'на ръка', няма да получиш?
Принципите са нещо чудесно, но не винаги са приложими. И то не заради тях самите, а заради подчиненото положение, в което са поставени хората в тази държава, при настоящата действителност.

# 1 102
А как? Обясни ми как, ако знаеш, че да получиш тези грижи, няма как да стане официално? И ако не дадеш 'на ръка', няма да получиш?
Принципите са нещо чудесно, но не винаги са приложими. И то не заради тях самите, а заради подчиненото положение, в което са поставени хората в тази държава, при настоящата действителност.

Тук съм напълно съгласна!
Само човек – на когото не се е наложило нещо наистина сериозно в такива обстоятелства – може да твърди, че ще рискува живота  с принципи – пари не давам  Stop

# 1 103
Не съм чела посочените теми за карми и т.н., но има доста жени, които искат просто да родят, аз също бях стресната, когато ходих на курс в ТК - в общи линии ни обясниха как протича едно "нормално" раждане - приемат те, пълнят ти задника с вода, бръснат те, набучват ти окситоцин, после те режат за епизиотомия (всички първескини, според д-р Савова), и за да е по-спокойна и отпускаща обстановката, слушаш писъците на още няколко родилки. Е, как да не се отпусне човек  Laughing

Добре де, има ли жени, дето си мислят, че "просто да родиш" е като разходка в парка? Хайде, след като си използвала толкова драматичен стил за "дирижираното" раждане в ТК (дори на сайта им твърдят, че е такова, а не натурално)- да кажа по същия начин за естественото. В общи линии приемат те, оставят те на естествената ти хигиена и каквото там се случи, после те оставят да се разкъсаш както се случи, без преценка дали има или няма нужда от епизиотомия.

В ТК никога не е било нормално, по-скоро се стремят да е добре дирижирано. Което от една страна звучи адски механично, нехуманно, неестествено, но понякога сравнено с натуралния изход (и стайлинг, без пълнене с вода и бръснене) може да се окаже доста по-добрия вариант. Не се заричай! Щото може да се окаже, че докато си се усетил, "просто си родил", TK-Style:) и че именно намесите са го направили по-лесно, отколкото природата би ти отредила.

А това с писъците не знам точно как се избягва.

# 1 104
  Добре де, лекарския персонал не струва, акушерките са безчовечни, раждането в болница е рисково, а същия тоя лекар като дойде у вас всичко ще бъде прекрасно. Как става тая работа?

# 1 105
  Добре де, лекарския персонал не струва, акушерките са безчовечни, раждането в болница е рисково, а същия тоя лекар като дойде у вас всичко ще бъде прекрасно. Как става тая работа?

Joy Е, нали у дома ще има гуру?????

# 1 106

Точно този лекар може и да не дойде вкъщи... Няма да иска, защото няма да може да си прави каквото му дойде на акъл, както в момента правят в болниците... Нито ще ми казва, че ако не искам дадена манипулация, да изчезвам да раждам в еди-кой-си-град, както ме посрещнаха при второто раждане...

# 1 107

Точно този лекар може и да не дойде вкъщи... Няма да иска, защото няма да може да си прави каквото му дойде на акъл, както в момента правят в болниците... Нито ще ми казва, че ако не искам дадена манипулация, да изчезвам да раждам в еди-кой-си-град, както ме посрещнаха при второто раждане...

Аааа, ти вкъщи ще казваш на лекаря какво да прави - е тогава защо го викаш - като знаеш повече от него?  ooooh!

# 1 108
  • София
Защо се приема априори, че българската система на здравеопазване е лоша (говоря за система, а не за конкретна организация).

Не мисля, че "априори", е точната дума, понеже недоволните обикновено говорят от първо лице, или са били потърпевши в някаква степен, покрай свои близки и познати.

Ще отговоря от личен опит, защо аз считам че системата не е наред:

1. Не е нормално, едно JP, поради финансов стимул, да поема хиляди пациенти и да носи отговорност за цялата бумащина. Часове наред да се чака за преглед, наред с видимо болни пациенти и такива, които са дошли за документ някакъв /болничен, здравна книжка, бележка за ДГ, направления и пр./

2. Нищо нормално не виждам и в клиничните пътеки - За всяка болест по ЗК, има точно определени дни, за болничен престой и лечение. Ако се оправиш бързо - А, добре си, но не можем да те изпишем, щото от ЗК ще ни глобят с няколко хиляди, ако ни натопиш или насрочат проверка. Настояваш да си ходиш? - Моля, подписвай документите и си плащай досегашно лечение!
Не се оправиш в срок - Сори, пътеката изтече, зле си но пробвай дали JP-то ще даде ново направление за сходна болест, за да продължим. Щото JP-то не може да издаде за същото заболяване, в рамките на месец. И не можеш да търсиш помощ в друго здравно заведение, по ЗК в рамките на месец след изписването, за същата диагноза! Ако не си доволен - плащаш и отиваш другаде да те до/лекуват!
Парадоксът - 1 болнично лечение + 2 консултации в рамките на месец след изписването, като същевременно не могат да те приемат със същата диагноза, понеже клиничната пътека е изтекла.

3. Категорично, не намирам за нормално, да ти изгорят бебето в болницата. И на мен се случи през 2003 г, след като платих 800 евро за нормално раждане -  Да чукам на дърво, големият ми син не само оживя, но няма и последствия .  В моят случай, акушерка го попари с вряла вода при тоалет, малко преди да ни изпишат от родилното - резултатът: 8% изгаряне ІІ-ра степен и 15 дневен престой в Пирогов! А за гарнитура се прибрахме с въшки...

4. Не е нормално, при последвалите бременности, гинекололозите да не се съобразяват с точната дата на зачеването, която знаех, понеже мъжът ми беше все в командировки и се прибираше за 2-3 дни. И да не обръщат внимание, че цикълът ми варира със седмица-две - едно си знаят, едно си баят: първата дата от последната менструация и точка. Та:
- Дъщеря ми се роди, след като преносвах 9 дни - Всичко беше наред, но кожата и се белеше и на въпроса ми защо е така, отговаряха, че е преносена.
- Малкият ми син, го преносих 17 дни и отново никой не ме взе на сериозно. Последните 10 дни, на собствени разноски ходех през ден на запис на тонове. Не ми обърнаха внимание и когато казах, че от седмица имам изтичане на води - на ехографа всичко било ОК - внушавала съм си - хормонално течение било! При раждането се видя, че води почти няма - Слава Богу и той беше добре, но кожата му се лющеше до 4-тия месец.

5. И да обобщя относно раждането - Не е нормално, родилките да са на конвейр и да се третират като добитък. Да ти напъхат системата с окситоцин, без да те уведомят какво следва и после да викат - "не напъвай, ма - шъ съ разкъсаш!" Не е нормално да не знаеш, при постъпването кой е доктор, акушерка или санитарка - щото нямат бадж. Не е нормално, ако си платиш да чуваш злостни забележки зад гърба си - мани я тая, тя е при еди-кой си, или ако не си платиш - да те навикват за щяло и нещяло. Не е нормално не ти дават да си гушнеш бебето веднага, а едва на другия ден. Не е нормално и да има хлебарки в болниците, нали?

Разбирам напълно жените, които искат да родят вкъщи - нека им се даде законово право на избор, след като се почерпи опит от държавите с най-успешни и дългогодишни практики. И дано отговорността им спрямо бебето е съизмерима с тази на лекарите, освен ако умишлено не са предприели действия, които да навредят на детето. Останалото мисля, е въпрос на морал, съвест и преценка.

# 1 109

Аааа, ти вкъщи ще казваш на лекаря какво да прави - е тогава защо го викаш - като знаеш повече от него?  ooooh!

Имаш някакъв проблем с четенето с разбиране ли?  newsm78

Общи условия

Активация на акаунт