БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 539
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 140
  • София
Луда Мара, не, няма да отрека родилните центрове (къщи). Напротив, за мен те са разумната алтернатива.
Но не съм убедена в това как точно ще имплементираме опита на другите държави и дали ще успеем да ги развием или и тях ще превърнем в гротекса, чиято единствена цел е печеленето на пари . По-склонна съм да вярвам, че ще се случи второто. И както писах и по-горе, за мен по-важно е как да се подобри това, което вече имаме.

Ето, и в София вече има истинска зала за активно раждане, в която няма легло и 'магаре'. Който иска да се раздели с 3,000 лв, е добре дошъл  Whistling
Нали не мислиш, че в родилните къщи ще се ражда фрий?

Разбрах ти мисълта. Но не е градивно да се подхожда автоматично черногледо  - в края на краищата пазарът бързо разкарва негодните, знаете тук особено колко бързо се разчуват калпавите лекари.

Аз съм за по-голям избор, бил и платен. Кой ще се възползва, вече е въпрос на собствено решение.

# 1 141
Кажи, зад Голямата вода има ли стандартна практика на общи родилни зали с по 4-10 легла, последвани от престой в коридора 2 часа и после общи стаи за 2-4+ жени?
Не, няма. Това е факт!  Peace

А не те ли притеснява опцията в родилните къщи отношението да е същото,  като това в родилните отделения? Какво те кара да мислиш, че ще е различно? Защото аз не мисля, че лекарите и сестрите са някаква специална порода хора, които са родени и обучени единствено с цел да бъдат зли и некомпетентни. Тяхното поведение и отноешние е  отражение на цялото ни общество и държава и за жалост не виждам как ще ми се гарантира, че в родилната къща няма отново да ме обслужват по такъв варварски начин!

# 1 142
  • София
Ако е частна, вероятността за добро отношение се повишава многократно Wink

# 1 143
  • До хладилника, който обичам
Не вярвам - практиката е родилните къщи да се ръководят и като цяло в тях да практикуват основно акушерки, като [доколкото знам] има и лекар на повикване при нужда. Акушерките имат различен подход към раждането. Повечето жени, които са раждали основно с помощта на акушерка в българско родилно отделение, също споделят такива впечатления, доколкото сме чели такива теми във форума.
В родилна къща, очевидно, раждат жени с нискорискова бременност, т.е. доколкото е възможно, се избягват излишни рискове. Бях чела за една такава къща в Англия, която е в двора на стандартната болница. Домашна обстановка, акушерки, който си води - дула, а при нужда, болницата е под ръка.

# 1 144

Щот ако е същото кой е луд да плаща за еднаква по "качество" услуга, като може и да не плаща?

# 1 145

Идеята е да не липсват компетентни свидетели като цяло Peace нали?
Ако някой е решил така и така да роди неасистирано, нищо няма да го спре.
А си мисля, че ако се регламентира домашното раждане, под такава лупа ще гледат всеки случай, че ще е трудно да не е "както трябва".

Аз лично не се сещам колко компетентни свидетели ще има при едно домашно раждане. В общи линии си представям, че там ще са родилката и акушерката. Най-много и таткото. Е, ако нещата не вървят добре и акушерката взима погрешни решения, кой би разбрал? Ако тя взима правилни решения, но все пак се стигне до лош край - кой ще го потвърди? Опечаленото семейство?

Гледането "под лупа" в последствие трудно ще докаже каквото и да било. То и вероятно ще бъде тенденциозно - в една или в друга посока.

# 1 146
Е, нали вече има частни клиники , в които може да се ражда. Това, че нещо е частно не е гаранция за нищо, освен за по-високата му цена (само да не ме заподозрете в носталгия към одържавяването на всичко, нямам такива нагласи, напротив. )

# 1 147
  Но какво пречи и сега който иска да роди в частна клиника? Мисля, че даже някои от тях работят със здравна каса, или ако не работят - това е вариант. С какво толкова ще се различават въпросните родилни къщи, условията в частните клиники са таиква, каквито описвате - самостоятелна стая, детето при тебе, постоянен достъп на близките...
 И между другото, когато човек търси лекар, обикновено се спира точно на реномиран специалист, който е получил опита си в държавна болница и още работи и там.
 Просто когато му даваш пари, отношението е друго, това е за жалост съвсем естествено.

Нали бяхте за домашно раждане, това не е родилна къща.

# 1 148

jp, може би ако седнеш да мислиш, вместо постоянно да се заяждаш, сама ще стигнеш до извода, че неграмотните няма да практикуват в домашни условия... Няма да могат да скрият грешките си и т.н.

Глупости. Точно пък при домашно раждане липсват всякакви компетентни свидетели, които да опишат обстоятелствата и взетите решения. Или смяташ, че родилката е в състояние да наблюдава и оценя обективно и компетентно как протича раждането й?

Разбира се, че ако един некомпетентен лекар, си позволява лошо отношение в болницата и при наличието на десетки свидетели и безброй сигнали, не се притеснява, че ще бъде уволнен, поведението му няма да е по-различно в домашни условия, напротив.Там кои ще са свидетелите и с какво думата им ще е по-стойностна от тази на пациентите в лечебните заведения, че не се сещам?
Прокрадна се намек, че вкъщи медицинските лица не биха си позволили такова отношение, много интересно защо-надявам се, не намеквате, че ако родата реши, че не се справя добре или е по-груб, ще може да им свие набързо сърмите с два, три шамара?  Thinking

Да, говорим за пари, има свободна ниша, която определени кръгове, гледат по-бързо да заемат.
Като гледам как са поставени темите в разни алтернативни форуми, не знам за каква свобода на избор въобще говорим и хич не виждам някой да е загрижен как точно ще се прилага и регулира подобна процедура.Най-малкото става дума за това.Искането е да стане точно сега, на момента, без значение, че ще ползата ще е абсолютно фиктивна в такъв случай, разбира се, печалбите няма да са...

# 1 149
Но какво пречи и сега който иска да роди в частна клиника?
И аз това питам!  Thinking

# 1 150
  • До хладилника, който обичам
Но какво пречи и сега който иска да роди в частна клиника?
И аз това питам!  Thinking
Повдигна се въпросът кой ще плаща - обсъдиха се вариантите, нали така? По НЗОК се поемат определени суми за раждане. Включително, съгласно Закона за здравето, чрез отделно предвидени средства, НЗОК осигурява и акушерската помощ за всички здравно неосигурени жени.
Тоест, пари има. Остава да има и регламент и после кой където ще да си ражда.

# 1 151
А не те ли притеснява опцията в родилните къщи отношението да е същото,  като това в родилните отделения? Какво те кара да мислиш, че ще е различно? Защото аз не мисля, че лекарите и сестрите са някаква специална порода хора, които са родени и обучени единствено с цел да бъдат зли и некомпетентни. Тяхното поведение и отноешние е  отражение на цялото ни общество и държава и за жалост не виждам как ще ми се гарантира, че в родилната къща няма отново да ме обслужват по такъв варварски начин!
По този повод ето нещо, което и най-големите привърженички на институционализираното болнично раждане няма как да отрекат (помня, че много ми беше харесало навремето и го изрових, не рекламирам по никакъв начин линка отдолу - не знам чия е страницата, не съм я отваряла въобще)

Превод: "Отнасяйте се към всички раждащи жени със състрадание, достойнство и човечност.
Няма никакви рискове или неблагоприятни странични ефекти от това отношение."

Ами - накратко - тази и други липси карат жените да поемат необмислени рискове.

# 1 152
И според теб е по-лесно не да попълним "тези липси", а да строим нови печатници за пари?  newsm78

# 1 153
  • Бургас
някак си лошото отношение и липсата на условия хотел 5 звезди не ми е достатъчен аргумент да рискувам да загубя детето си и собствения си живот.

а че отношението в болниците като цяло е под вскякаква критика, спор няма. не само в родилните домове.

# 1 154
Не знам кое е по-лесно, само казвам каква е причината някои жени да не искат да раждат в болница. И тя не е лобизъм, не е толкова просто.

Аз за себе си съм избрала да нямам повече раждания също и защото не искам домашно (но и по никакъв начин няма да се докосна повече до болнично), други жени избират да поемат риск с домашно. Каква е разликата? В техния случай може да се роди дете, в моя - със сигурност няма.

Общи условия

Активация на акаунт