БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 535
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 155
Да речем,че се узакони домашно асистирано раждане.Да речем,че се поема от Здравната каса. Интересно ми е,коя акушерка ще се съгласи срещу 400 лв. на месец (защото толкова са им горе-долу заплатите на акушерките ) ,да поема излишни рискове  Thinking

# 1 156
  • Бургас
Не знам кое е по-лесно, само казвам каква е причината някои жени да не искат да раждат в болница. И тя не е лобизъм, не е толкова просто.

Аз за себе си съм избрала да нямам повече раждания също и защото не искам домашно (но и по никакъв начин няма да се докосна повече до болнично), други жени избират да поемат риск с домашно. Каква е разликата? В техния случай може да се роди дете, в моя - със сигурност няма.
за мен лично, разликата е, че не рискуваш умишлено да погубиш някой.

# 1 157
  • До хладилника, който обичам
Да речем,че се узакони домашно асистирано раждане.Да речем,че се поема от Здравната каса. Интересно ми е,коя акушерка ще се съгласи срещу 400 лв. на месец (защото толкова са им горе-долу заплатите на акушерките ) ,да поема излишни рискове  Thinking
Това вече е въпрос на договорки, като идея - ако домашното раждане излиза по-евтино от болничното, разликата да отива при медицинското лице, например  newsm78  Но и от друга страна, това са неща, които ще бъдат мислени второ, след като първо се стигне до някакъв нормален регламент, който устройва всички засегнати страни.

# 1 158
Само една болница ли има в София? И навсякъде със заключени ехографи? Това пак е повод да се пусне проверка. Kак така нямаш свидетели? Мъжът ти не е ли бил с теб?...

Аз отидох в най-големия родилен дом в страната, защото беше прехвален по отношение на лекари, оборудване и т.н. Иначе да, има много болници, но тогава бях наивна и вярвах, че съм на най-добото място.
За мъжа ми - не, разбира се, върнаха го още на входа, не се допускат никакви външни лица, според тях.

# 1 159
Според мен,държавата няма ресурса - нито финансов,нито кадрови да осъществи тази идея.Може би частните болници,срещу съответното допълнително заплащане или срещу допълнителна здравна застраховка, биха се навили да предлагат подобна услуга.При всеки случай би излязло скъпо на потребителя.

# 1 160
Да речем,че се узакони домашно асистирано раждане.Да речем,че се поема от Здравната каса. Интересно ми е,коя акушерка ще се съгласи срещу 400 лв. на месец (защото толкова са им горе-долу заплатите на акушерките ) ,да поема излишни рискове  Thinking
Това вече е въпрос на договорки, като идея - ако домашното раждане излиза по-евтино от болничното, разликата да отива при медицинското лице, например  newsm78  Но и от друга страна, това са неща, които ще бъдат мислени второ, след като първо се стигне до някакъв нормален регламент, който устройва всички засегнати страни.
Ооо, Бу, ще настане мазало, сигурна съм!  ooooh! Намесят ли се пари ще се намесят и интереси и на финала няма печеливши да са нито родилките, нито бебетата.

Цитат на: Не се сърди, човече link=topic=685638.msg23528887#msg23528887

Аз отидох в най-големия родилен дом в страната, защото беше прехвален по отношение на лекари, оборудване и т.н. Иначе да, има много болници, но тогава бях наивна и вярвах, че съм на най-добото място.
За мъжа ми - не, разбира се, върнаха го още на входа, не се допускат никакви външни лица, според тях.

Е, това е идиотщина, наистина. Но вече може да присъства, ако желае. Така че не го приемам за аргумент.

# 1 161
Е, това е идиотщина, наистина. Но вече може да присъства, ако желае. Така че не го приемам за аргумент.

Къде вече може Laughing в общите родилни с още 2-3 раждащи ли? В 95% от болниците (държавни) не може да присъства таткото. В някои може, ако е свободно ВИП-родилното, най-често срещу допълнителни пари (което само по себе си е абсурдно, все едно бащата няма работа там - както и най-често го убеждава персонала).

# 1 162
Норе, за раждане да, но за приемане в Патологията се съмнявам, че ще пуснат някой.
В Правителствена, където родих, и на раждане не можеше, съмнявам се и сега да е разрешено. Освен за царската щерка и др. известни личности, разбира се.

# 1 163
Правителствена отдавна си е обикновена болница и всеки може да се лекува, ражда там.

# 1 164

Къде вече може Laughing в общите родилни с още 2-3 раждащи ли? В 95% от болниците (държавни) не може да присъства таткото. В някои може, ако е свободно ВИП-родилното, най-често срещу допълнителни пари (което само по себе си е абсурдно, все едно бащата няма работа там - както и най-често го убеждава персонала).
Ти сама отговори на въпроса къде може.  Peace Може ли - може. А пред дилемата дали да доплатя за да присъства и бащата или да родя вкъщи, където той ще присътва безплатно, но може да умре бебето( и майката) - извинявай, но не виждам избор!  Laughing

# 1 165
Това е твоят избор,за съжаление и този на много хора.Аз също бих платила,но не на ръка.
А как? Обясни ми как, ако знаеш, че да получиш тези грижи, няма как да стане официално? И ако не дадеш 'на ръка', няма да получиш?
Принципите са нещо чудесно, но не винаги са приложими. И то не заради тях самите, а заради подчиненото положение, в което са поставени хората в тази държава, при настоящата действителност.

Много добре зная как стоят нещата-имам достатъчно близки в системата.
А ако въпреки дадените пари на ръка не получиш очакваното?Как без документи черно на бяло ще докажеш,че си ползвала услугите на този човек? И за какъв специалист говорим,ако парите под масата са над морала му? А ако поискаш касов бон дали няма да се обърне по-добро внимание на човека?
Принципите ми не означават,че ще погубя близък заради тях.Но мога да очерня този,който си позволява своеволия.Моята работа ще си я свърша,оттам нататък нямам власт.

Все отнякъде трябва да се почне промяната,но не виждам как след като готови за нея няма.
От четенето на тази тема оставам единствено с впечатлението,че хората много искат избор,пък не използват максимално добре досега предоставеното им,а искат,и искат като малки деца.Сигурно и на децата си купуват всякакви играчки,нищо,че не се са дорасли да си служат с тях.

# 1 166
Норе, за раждане да, но за приемане в Патологията се съмнявам, че ще пуснат някой.
В Патологията и аз не мисля, че трябва да влизат бащи или някой друг, който може да внесе и най-елементарния бацил или мърсотия!  Stop

# 1 167
Tired може, може. 5% си е цифра. Това е нормално, значи - навсякъде да се разпространи тая блага практика, да почерпят челен пример и други държави от нас. Права си сигурно. По-правилно е така, отколкото да се регламентира това, което така и така се случва, и да могат да присъстват законно медицински лица.

# 1 168
Правителствена отдавна си е обикновена болница и всеки може да се лекува, ражда там.

Така е. Имам предвид, че известните имат права, които обикновените хора нямат. Като например присъствие на бащата, което е елементарна услуга във всяка др. болница. Или епидурална при нормално раждане.

Въпреки всичко, аз съм страхлива и няма да тръгна да раждам вкъщи, то и по естествен път не бих въобще, така че не се отнася за мен. Но не виждам проблем да се регламентират нещата така, че както аз имам избор да раждам, както си искам, така и другите - ако щат във вода, ако щат без вода, вкъщи, в родилни къщи, тяхна си работа, важното е да имат право да са под мед. наблюдение.

В Патологията и аз не мисля, че трябва да влизат бащи или някой друг, който може да внесе и най-елементарния бацил или мърсотия!  Stop

И аз затова се учудих на въпроса дали имам свидетели  Laughing

# 1 169
Tired може, може. 5% си е цифра. Това е нормално, значи - навсякъде да се разпространи тая блага практика, да почерпят челен пример и други държави от нас. Права си сигурно. По-правилно е така, отколкото да се регламентира това, което така и така се случва, и да могат да присъстват законно медицински лица.
Убедена съм, че  процента е 5 не заради заплащането, всъщност колко струва , 200-300 лева?, а заради нежеланието на съответния човек. Ако за някой е от жизнено важно решение това дали бащата ще присъства тази сума не може да е от решаващо значение!  Naughty
Моята най-добра приятелка се ужасяваше, че мъжът и може да е с нея на раждането и имаше съвсем разумни аргументи за това. Въпрос на избор, не на пари.  Wink

Общи условия

Активация на акаунт