БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 91 253
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 335
Изобщо не мисля, че броят на домашните раждания ще се увеличи, ако се узакони асистенцията на медицинско лице при тях.
Модата е коренно различна и тя е в посока оперативно раждане. Особено в частните клиники. Наскоро откриха нова болница в столицата, имам доста познати, който работят там, през едната, от които минава завеждането на новородените в регистрите. Та, тя сподели, че близо два месеца след откриването и след около стотина раждания се е състояло такова вагинално.
Асистираното домашно раждане ще предпочетат вероятно не повече от 5% от родилките за година у нас, от тях обаче поне 4% преди това ще са облъчени от Родилница, а с притурка това че няма законово кой да асистира в дома им, то да, става страшно.

# 1 336
  • София
Котката Марта, съчувствам ти искрено за това, което ти се е случило.

Напълно подкрепям инициативата на Естествено  мъртвородените деца да не бъдат третирани като биологичен отпадък, ужасно е това.

Постът ти кара хората да се замислят за всички пропуски в нашата система за здравеопазване - да има повече емоционална ангажираност от страна на медицинския персонал, непрекъснато повишаване на професионалната компетенция на всички лекари. Не съм съгласна, че сравнени с "чужбинските" лекари нашите са по-лоши.
Редно е да се работи в тази посока, както нееднократно се каза - подобряване на условията в болниците, дори заплащането на медицинския персонал. Аз съм за увеличаване на заплащането не само на лекарите, но и на полицаи, учители и на всички хора с хуманни професии, оттам ще се повиши и конкуретността и качеството на услугите, но за целта държавата трябва да бъде силна финансово.

Не виждам обаче никакъв довод ЗА домашното раждане, дори напротив. В животозастрашаващи ситуации човек не се оставя на произвола на съдбата.

Абсурдът, ако някой го усеща е, че лошата система на здравеопазване и в частност отношението и принципите на работа в акушерско-родилната такава, не прави домашните раждания по-добри. Защо ли? Защото става въпрос за две съвсем различни неща, независими едно от друго, а много удобно някой хързулва хората да правят такава връзка, и още по-лошо - да смятат, че ако едното е лошо, значи автоматично другото става добро. Моля ви, нека вкараме малко студена логика!  Peace

Peace

# 1 337
  • До морето :)
Добре, аз не мога да разбра едно нещо. ЗАЩО! Значи все пак не отричате нуждата от специалист, че този специалист ще ви помогне, както на вас, така и на детето. Какво пречи да отидете да родите в болницата с избраната от вас акушерка? След което се разписвате, плащате си и си се прибирате вкъщи с детето.
Да не говорим, че сигурно ще присъстват и първото/второто/третото/n-тото дете по време на раждането. Ако нещо не върви по план сте съгласни децата ви да преживеят страха когато акушерката казва: "Тоновете на бебето падат!"
Да не говорим, че тази практика ще може да се прави само в големите градове. В някое село на майната си просто е немислимо...

# 1 338
от цитираните 20% трансфери в болницата, по-голяма част не са по спешност, а поради умора на майката поради дълъг родилен процес и се случват с личния автомобил на семейството, или на акушерката. спешните трансфери при домашни раждания бяха в рамките на 1 - 2%, забравила съм данните отпреди няколко години.

Значи казваш, в регламента да напишем изрично, че   важи само за жени, които декларират, че имат на разположение автомобил и шофьор, а в критериите за квалификация на акушерката ще   влизат шофьорска книжка и кола на разположение.

Бедните кандидатки да го д''хат един вид. Като нямат пари за кола, най-вероятно няма да могат да си платят и за дула... Никакъв интерес не представляват, след като не спадат към групата генерираща платежоспособно търсене.  Бляк Sick

# 1 339
Значи казваш, в регламента да напишем изрично, че   важи само за жени, които декларират, че имат на разположение автомобил и шофьор, а в критериите за квалификация на акушерката ще   влизат шофьорска книжка и кола на разположение.
Бедните кандидатки да го д''хат един вид. Като нямат пари за кола, най-вероятно няма да могат да си платят и за дула... Никакъв интерес не представляват, след като не спадат към групата генерираща платежоспособно търсене.  Бляк Sick

Това е смешно, наистина ли поставяш въпроса по този начин? Аз досега не съм чула за бебе, прибрано от родилния дом с трамвая, дори и малцинствено да е, та сигурно ще се намери някой състрадателен съсед с кола да услужи с предварителна уговорка. Не мога да повярвам, че водим този разговор по този начин.

Още веднъж искам да подчертая, че под асистенция се разбира акушерка с висше образование. Дулата се грижи единствено и само за емоционалната подкрепа на майката и по правило не следва да присъства на неасистирани раждания.

Представям си как акушерката си купува кислородна бутилка и апаратура, например монитор за следене на тоновете, и какъвто инструментариум е нужен! Това е сериозна инвестиция. Да не стане като по филмите "стоплете вода и дайте чисти кърпи"!

Това е аргумент от регистъра "ние толкова си можем". Кислородна бутилка, например, е 240 лв. Едно зареждане е 10-15 лв. Има портативни апарати за тонове и т.н. Моите колеги, като си отварят кабинети, как според вас си купуват ехографи и друга апаратура за стотици хиляди?
И като живеем в държава, в която колите на дават път на линейки и т.н., ми дайте да я разринем тая държава, вместо да дращим по форуми и да имаме за всичко мнение.

Maidenly, аз съм лекар и знам какво могат германските ми приятели и колеги, и какво можем ние. Това как ние българите сме по-по-най е митология. Работя го това всеки ден, блъскам се в ограниченията на системата, мъча се да ги заобиколя. При условие, че бебето ми по литературни данни имаше 85% шанс да се роди живо и здраво, то загина, защото в България има само един лекар, който прави интраутеринно кръвопреливане, и никой не знае за него. Всички останали ме тупаха по рамото и викаха "е, к'во, ти си млада, ще си направите друго". Вече ми е смешно даже. Така че съм доста по-наясно от повечето пишещи тук каква е квалификацията на колегите ми. Всяка инциатива да се развивам и да посещавам обучения, си е лично моя, и си я плащам от джоба, вкл. самолетни билети и т.н. Тук няма задължително изискване за следдипломна квалификация, както има в други държави. Караме си, както си знаем и си свиркаме.

Асистираното домашно раждане в оптималния си вариант е контролирана ситуация, а не "произволът на съдбата", с достатъчно време да се реагира. Като няма линейки, да се намерят. Като няма кадри, да се обучат. Ама иначе колко му е да субсидираме БНТ с един милион лева, за да предава футбол.

И това зависи от нас, за пореден път казвам, че държавата не е някакво аморфно понятие, тя се състои от теб и мен. Аз отдавна правя, каквото зависи от мен, че и повече. БХК правят страшно много и страшно важни неща в тази държава, но тук видях само да се плюе по тях. Обаче колко от плюещите и имащи мнение изобщо още реално обитават България, и колко от тях са застанали някъде ей така със сините си очи, за да искат промяна на всичко, което не им харесва?

# 1 340
Понеже главният аргумент против домашното раждане е "то няма как да стане"- ще споделя личните ми разсъждения за възможния път да стане:
Първо- създава се регламент, със изисквания към акушерките, не само за домашни раждания, но и за родилни къщи. Възможно е изискванията за родилна къща да бъдат тя да се намира на 50, 100 или 200 метра от АГ болница и да имат договор с болницата за реакция в спешни случаи.
Второ- възможно е да има изискване акушерките, водещи домашно раждане да отговарят на определени стандарти, включително и да са водили определен брой раждания (в родилна къща) без присъствие на лекар.
Възможно е и да има изискване за домовете, където акушерката води раждане да са на определено разстояние от болница.
Да, такъв план ще отложи във времето възможността за асистирано дом. раждане, но в същото време ще даде път и възможност то да се осъществи постепенно и с опитни акушерки. Нормално е, също така опцията в началото да не е достъпна навсякъде, но с времето може практически да се установи какви са разумните разстояния и време за реакция и трансфер и, евентуално, да стане достъпна навсякъде.

# 1 341
Не съм съгласна, че сравнени с "чужбинските" лекари нашите са по-лоши.

И аз не съм съгласна.Знам вече 5 случая на инфекции на приятели предизвикани от немърливо отношение на лекари в бялата държава Германия.
По-назад пусках един линк за д-р Калашников-е цялата работа тръгва от "прекрасно" изпълнение на секцио,налага се второ отваряне на жената и едвам не загубва матката си.В прекрасна женска болница,в съседство ми е.
Все примери за компетентност.

Цитат
Асистираното домашно раждане в оптималния си вариант е контролирана ситуация, а не "произволът на съдбата", с достатъчно време да се реагира. Като няма линейки, да се намерят. Като няма кадри, да се обучат.

Защо толкова пасив в тези изречения?

# 1 342
А как ще разрешите проблема с раждащите в къщи братя роми... или до всяка ромка, лекар, акушерка, дула и масажист. Ако се покриват и от здравната каса ще е прекрасно

# 1 343
А сега как се решава този проблем? Интересна ми е статистиката на извънболничните раждания на жените от ромски произход.

# 1 344
Цитат
Асистираното домашно раждане в оптималния си вариант е контролирана ситуация, а не "произволът на съдбата", с достатъчно време да се реагира. Като няма линейки, да се намерят. Като няма кадри, да се обучат.

Защо толкова пасив в тези изречения?

Защото АЗ съм заета да променям закони и болнични практики за родителите мъртви бебета, да ходя на допълнителна квалификация в чужбина, която плащам от джоба си и от което печелят собствените ми пациенти, да променям болничните практики за нормално раждане в болниците, да се боря за най-добри грижи за пациентите си в много случаи ВЪПРЕКИ системата, а не с нейна помощ, и други неща, които не мога да спомена тук, но са не по-малко важни. Като стигна до регламентирането на домашното раждане, ще свирна.

# 1 345
Ромите имат еднакви права с българите- ако аз имам право на домашно раждане и ромите имат. ЗК плаща еднакво- какъв е проблема?

# 1 346
Огромен е броя, както и броя на мъртво родените деца и хвърлени на боклука.  Sad Те живи ги хвърлят, затова за мен това не са хора. Тук говорим за хора, които обичат децата си, искат най-доброто за тях и т.н.

Въпрос: След като давате пример с това колко некадърни доктори има, колко деца и родилки са починали заради лекарска немърливост, защо искате присъствието на акушерка? Каква е гаранцията, че 1 човек ще вземе правилното решение за вас и детето ви? По какви критерии ще си изберете този човек?

# 1 347
Добре де,успокой се, иначе правиш лоша услуга за каузата.

# 1 348
По този критерий, Лече, по който аз и ти сме избрали екип/лекар при болничното си раждане. Това че някой е непрофесионалист, не прави всички такива, нали?

# 1 349
А това, че някой е професионалист, застрахован ли е от грешки и неправилна преценка на ситуацията?

ПП: Аз не съм си избирала лекар/акушерка/екип. Отидох, родих си, хората ми помогнаха по всички възможни начини. Прибрахме се вкъщи живи и здрави, точно защото родих в болница.

Общи условия

Активация на акаунт