БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 708
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 740
Добре де - аз пак да попитам - чисто практически как си го представяте тоя регламент?

# 1 741
  • Пловдив
Judy, аз още преди пет години изказах мнение, че трябва правата да вървят с отговорностите. Но тогава нещата стояха малко по-различно. Мненията бяха предимно в двете крайности. Сега вече виждам и нещо по средата.

Имах предвид позицията на всички, които преди години бяха много активни, дори и в бг мама и които обясняваха уверено за липсата на риск при домашно раждане, защото именно те всъщност са инициаторите на промяната. Или не са.  Thinking  Много хора преди 5 години не бяха наясно какво е това дула. Сега оставам с впечатлението, че същите тези хора имат готовата концепция и кадри, дори ако трябва от чужбина, за да се състои асистираното домашно раждане. Някои от тях вече имат необходимите сертификати. Затова писах, че се надяват позицията да е преосмислена и трезво да се преценяват рисковете. И хората, които пишем в тази тема, не са онези хора отпреди години, освен ако не са си сменили никовете. Но определено тонът е смекчен доста. Е, изключенията си ги знаем, но те са предимно в сферата на упражняване на красноречие.

Ох, общуването по форуми, не ми е силната страна.  Blush  Явно не мога да се обоснова добре, но пък темата ми стана интересна още докато бях бременна и си я следя по форуми, медии....и явно затова аз си се разбирам повече от останалите, а не ми се иска да пиша едни дълги "чаршафи".  Peace

jp , аз вече се отказах да питам. През промяна на болнични практики, през преустройство на родилни отделения, до построяването на родилни къщи.....Ама как, кога, кой трябва да осъществи това....мистерия.

# 1 742
  • До хладилника, който обичам
Добре де - аз пак да попитам - чисто практически как си го представяте тоя регламент?

Участвам в темата от позицията на повечето тук - "да има регламент", че е по-безопасно от нищо. Представям си го като разписание за практика, каквото си има всяка здравна професия, с правила кога какво се прави. Нямам идея това достатъчно ли е, разбира се, не съм здравен работник.
Но нещо от типа на "при Х се прави Z или Y" и съответно пак в тоя митичен регламент да е описано кога се трансферира в болница по спешност.

# 1 743
Е, аз повече имам предвид конкретно как да бъде организирано. Иначе какво е регламент по принцип ми е ясно.

# 1 744
Аз на няколко пъти отговарях на този въпрос. Препратих и към сега действащите наредби, с които се утвърждават регламенти в различни медицински направления. Този не би бил по- различен. Важно е да се фиксира какви изследвания са нужни и какво следва да установят, за да бъде едно такова раждане допустимо. Кой да присъства и какви да са задълженията му преди, по време и след него.
При ненаправени изследвания или когато те не отговарят на изискванията такова следва да бъде отказано, съответно акушерката да откаже и е ясно кой ще си поеме отговорността за скофтяне на ситуацията, ако се установи, че е била спасяема.
Точно какви ще са изисквания следва да кажат специалисти, не майките из форума, но рамката е такава.

# 1 745
... съответно акушерката да откаже и е ясно кой ще си поеме отговорността за скофтяне на ситуацията, ако се установи, че е била спасяема.
Точно какви ще са изисквания следва да кажат специалисти, не майките из форума, но рамката е такава.

И как по-точно ще се поеме тази отговорност?

По време на предния скандал с мъртво бебе при домашно раждане, специалистите се изказаха - че трябва пред вратата да чака линейка с АГ лекар, апаратура, неонатолог, кувьоз. Това изискване е ок - щом има регламент, така ли да разбирам?

# 1 746
От доста време следя темата, доколкото мога разбира се, но досега избягвах да се включа.
Като човек, прекарал доста време в неонатология покрай дъщеря ми, искам да ви напомня, че много бебета се оказват там, след една напълно нормална бременност и дори съвсем леки вагинални раждания.

http://hurtbyhomebirth.blogspot.com/

Това е един блог, в който се разказва за деца, пострадали при домашно раждане. Една част са починали, а друга се борят с тежки последствия от ненавременното им транспортиране. Направете си, моля, труда да прочетете поне една от историите, подробно описани са от самите майки.

За мен раждането у дома е прищявка. Не е вярно, че не се повишава риска, специално за бебето. В миналата тема имаше доста подробна статистика. Доказано е, че домашното раждане НЕ е нито по-безопасно, нито толкова безопасно като болничното. Дори една бременност да е протекла по съвършено нормален начин, никой не гарантира, че нещо няма да се обърка в последния момент, а минутите за транспортиране могат да са фатални дори в много по-уредени от нашата държави.

# 1 747
  • До хладилника, който обичам
Хеликаза, но домашно раждане има, така или иначе. И явно е, че ще продължи да има. И още по-зле, ще си продължи неасистирано, за добро или лошо. Тоест, това остава още по-опасно за децата.
Не може да се забрани, не може да се инкриминира.

# 1 748

Хеликаза, но домашно раждане има, така или иначе. И явно е, че ще продължи да има. И още по-зле, ще си продължи неасистирано, за добро или лошо. Тоест, това остава още по-опасно за децата.

Държавата не може да забрани на никой да рискува отвъд нормалното заради убеждения, но не е задължително и да го благославя, или да му създава регламент.
 Това важи не само по отношение на раждането.

# 1 749
... съответно акушерката да откаже и е ясно кой ще си поеме отговорността за скофтяне на ситуацията, ако се установи, че е била спасяема.

И как по-точно ще се поеме тази отговорност?

По време на предния скандал с мъртво бебе при домашно раждане, специалистите се изказаха - че трябва пред вратата да чака линейка с АГ лекар, апаратура, неонатолог, кувьоз. Това изискване е ок - щом има регламент, така ли да разбирам?

Защо как? За неизпълнение на законов ангажимент си следват санкции- чисто и ясно. Като няма разписан ангажимент санкции също няма. Пак е ясно.

За "предния скандал" не знам- нито за кой скандал става въпрос, нито защо е починало бебе, а и да го обсъждаме в контекста на темата е излишно. Сега стандарт няма и каквото и да си бришем и хортуваме, че трябвало е все едно, щом не е разписано. Точно липсата на ясни правила размива винаги отговорността.
Не вярвам там, където има такива правила, изискването да е линейка, кувьоз и лекар пред дома на родилката.  Sunglasses
Нека кажат знаещите как е. То си е съвсем тематична информация, не е като облизаните телета и къпанията. 

Пак да напомним- кой какво си мисли за раждането по къщите няма общо с темата. Така или иначе такова ще си има за един малък брой жени, било с вашата или без вашата благословия. Решилите да го направят като никак не се вълнуват от мнението на останалия свят. Хубаво е да се напомня в тази тема редовно, да не се разводнява, понеже набъбна от спам и се пораждат абсолютно излишни спорове.

"Не можеш да забраниш на никой да рискува отвъд нормалното заради убеждения"- о не, тук рискът не е само личен, не е като да скачаш с бънджи, точно затова лично аз подкрепям идеята. На решилите им е все тая дали държавата щяла да ги благославя или някой друг да ги анатемосва, доколкото разбирам. Обаче когато въздигнеш едно определено поведение като нормативно нарушение и го скрепиш със санкция и контрол, има шанс за някои да поемат друга линия или поне да сторят всичко необходимо, за да направят поне информиран избор и да получат своевременна и адекватна помощ.
Точно в настоящата ситуация жените са оставени в ръцете на "шамани и баячки", щото друго не им се предлага.

Последна редакция: чт, 15 ное 2012, 10:06 от Judy

# 1 750
1.Аз не поставям въпросът кой е с по- голямо право на живот.
Дилемата е кое е основното - животът на бебето или комфорта на раждащата го.
Животьт на бебето зависи от комфортьт на майка му и нейното оцеляване.
Така как звучи?
[/quote]
Абсолютно никак не ми звучи. Комфортът на майката и нейното физическо оцеляване са коренно различни неща. Животът на бебето НЕ зависи от това дали чакрите на майката са си по местата, но зависи, донейде, от физическото й оцеляване.
2.
Естествено, че яйцето.
Все пак - влечугите са първи.

И аз искам да имам отговори на такива вьпроси Crossing Arms Crossing Arms
Много е лесно с отговорите - получават се с четене  Laughing
[/quote]

Е как да не е важен комфортьт и психиката на раждащата???
Нали не смяташ наистина,4е само физи4еското й оцеляване е важно,м?
Защото по тази логика може да се използват доста психи4но заболели за сурогатни майки...
Физиката на един 4овек се рьководи от психиката му,ако не си се замисляла. Grinning

За отговорите...иска ми се аз да имам отговор на такива ве4ни вьпроси,както ти имаш. Wink

# 1 751
  • София
Едни хора човешки и безкрайно търпеливо обясняват, други категорично отказват да разберат  Confused

Тук, в темата,  не виждам никакви фанатици и подръжници на домашното раждане на всяка цена. Виждам, обаче, фанатици, които си представят, че просто то може да бъде забранено, защото представлява, едва ли не, умишлено детеубийство.

Ще обясня и аз, отново, търпеливо: когато нещо съществува и не представлява престъпление, добре е да му се създаде регламент, така че рисковете да бъдат сведени до минимум и да се знае кой носи отговорност. Понякога инциденти налагат създаването на регламент, както се случи със затягането на контрола на превозвачите на деца след няколко катастрофи. За съжаление.

Домашното раждане носи някои рискове, както и всяко раждане, но, все пак, това е естествен процес, а не тежка болест. И разрешаването на асистирането му от медицински лица само би намалило риска.

Толкова ли е трудно за разбиране?

Другото, което забелязах, че масово се бърка функцията на дулата и тя се споменава, едва ли не като мръсна дума. Дулата не е акушерка и няма претенциите да бъде такава. Тя има съвсем различна функция.

# 1 752
  За мен са престъпници, всички които подтикват жените към неспазване на закона и ги подстрекават към неасистирано раждане вкъщи.

Неасистираното раждане вкъщи си е напълно законно и не разбирам защо поне това не стана ясно след толкова писаници...

# 1 753
  • Варна

Бу, то по тази логика и убийства има, имало е и ще има, защо да ги обявяваме за престъпления, а не ги легализираме?

# 1 754
  • София

Бу, то по тази логика и убийства има, имало е и ще има, защо да ги обявяваме за престъпления, а не ги легализираме?

Убийствена логика. И каква е алтернативата?  Два шамара, и в болница, ако не ще - в затвора?

Общи условия

Активация на акаунт