БХК съди държавата, защото няма регламент за домашно раждане

• 90 350
  • 3 420
  •   1
Отговори
# 1 905
  • На топло...

Ако в хода на раждането, все пак решат да викат линейка -
не виждам какъв е проблема? И не съм чувала за такъв.

Аз съм чувала Peace.
Моя приятелка роди преди 4 години в Холандия. С тежък кръвозилив заради атония на матката след раждането едва я транспортират навреме до болницата (живеят в старите къщи с тесните стълбища на третия етаж, викали са пожарна на помощ). Спасили са я на косъм жената, после и да кърми не можа, въпреки желанието ѝ и подкрепата на специалисти. Иначе раждането е протекло изключително бързо, общо за три часа - докато се усети, изгонването е тръгнало на пода в банята, акушерката е успяла да дойде до тях, за да хване излизащото бебе.
За второто си раждане буквално се беше "побъркала" да иска да е в болница и спрягаше цезарово сечение като желано родоразрешение.
Същата приятелка ми сподели за още няколко случая с проблемни домашни раждания в обкръжението ѝ.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 09:50 от Нану

# 1 906
За каква апаратура става дума тук???
Стетоскопа ли?

Може би магарето, ехографа и операционната маса, ако се наложи секцио...

Доплерче с принтерче. Само със стетоскоп графика не се прави, а Айфоните още нямат апликейшън за следене на тонове.

А да питам тези, за които раждането е като ходенето по голяма нужда- тази сутрин дали свършихте работата където ви свари и както ви е кеф или все пак успяхте да стигнете до тоалетната...щото все пак е естествено, защо да се ограничаваме, вижте ги кучетата как са напълно естествени...

Това с атонията е най-гадно. Ми така е, като я няма лошата система.

И кажете колко ви е естествено раждането, след като примерно не ядете естествена диета. Те нещата започват от фундаменталното: не може цял живот да сте яли диета от неолита, а да искате да раждате като в палеолита.

Аз ям като в палеолита, а раждам като в научната фантастика:)

И не, не отивам като говедо, а като разумен човек, който се доверява и който оставя проявленията на характер и личност за доста по-стилни занимания като светски разговор и свирене на Дебюси. Някак не мога да съм дама сред телесни течности...

ЕТА: Толкова съм гениална, че ще си пусна мустак...

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 09:55 от Mamacita Bandida

# 1 907
[ЕТА: Толкова съм гениална, че ще си пусна мустак...

Факт. Simple Smile

# 1 908
Milla Elaine, аз прочетох последните две страници, но не открих дали съобщаваш какво представлява въпросната застраховка. Би ли пояснила? Кой я сключва и какво покрива? 

Явно там е такава системата... Като в САЩ... Не се внасят здравни вноски като у нас, а се правят застраховки, които покриват или не покриват определени неща... Според мен, нашата система е по-добра...

Когато човек започне да се аргументира с цитати от блога на Майя Маркова работата отива не зле....   hahaha   
"Ха честито - първа жертва на домашно раждане в България" - брех да му се не види, нали много бебета и майки умирали по време на домашно раждане!? И благодаря за честитката, но едва ли е най-уместно да честитиш, че някой е починал... Да не говорим, че още не е ясно дали бебето е починало по време на раждането или преди това....  Tired

# 1 909
Milla Elaine, аз прочетох последните две страници, но не открих дали съобщаваш какво представлява въпросната застраховка. Би ли пояснила? Кой я сключва и какво покрива?  

Явно там е такава системата... Като в САЩ... Не се внасят здравни вноски като у нас, а се правят застраховки, които покриват или не покриват определени неща... Според мен, нашата система е по-добра...

Дето се вика -за толкова пари-толкова обслужване.
Иначе и аз я намирам за по-добра-не ти се налага да плащаш стотачки в евро всеки месец,не се налага да си записваш час 2 месеца предварително и въпреки това после да чакаш в чакалнята 1 час.Вместо обещаните 15 мин.,за които ЗК плаща на лекар не ти се налага да получаваш само 7 за празно блeeне като коза в афиш на изследвания и неразбиране какво става.

В Бг като реша да ходя на лекар отивам при светило в областта без предварителен час,плащам 50 лв.с касов бон и влизам след 10 мин.Hаред с конвенционалното получавам и напътствия народна медицина.

Последна редакция: пт, 16 ное 2012, 11:26 от ОМ

# 1 910
Може, Стелт, да е същата или подобна на американската, а може и да не е. Затова питам Милла, интересно ми е в случая застраховката задължителна ли е /някои хора така наричат точно осигуровките си/ и какво покрива при раждане.

# 1 911
  • София
Според мен подобен регламент е излишен. И дори и да се приеме, не трябва да се заплаща от ЗК.
Ще се аргументирам.

Защо някои жени желаят да раждат у дома?
Голяма част от тях имат травмиращи преживявания, свързани с предходно раждане или не желаят намеса в хода на родилния процес (окситоцин, "помощ" за получаване на разкритие и т.н.) , т.е. признават, че ако всички тези интервенции не се извършват по болниците , биха избрали да родят в тях.
Тук става въпрос обаче за останалите - тези, които искат да родят у дома, заради преживяването, заради "божественото усещане", заради познатата спокойна обстановка, заради чакрите, аурите и подобни.  За тези т.нар майки, чийто комфорт и положителни преживявания явно стоят по-високо на стълбичката с приоритети от правото на живот и безопасност на собственото им бебе.

Много по-удачно би било силите и финансовите ресурси да бъдат насочени към реформите в болниците, за да бъдат спокойни и удовлетворени първата група майки, нещата да се случват нормално, там където им е мястото, при така осмиваната апаратура и хора, които могат да реагират при нужда, отколкото да се създава някакъв незнайно какъв регламент заради хора с промити мозъци?  Колко от защитниците на регламента ще продължат да държат на него, ако могат да родят спокойно и както желаят в БГ болница? Не е невъзможно, нещата започват да се случват и у нас, с малко повече усилия ще се получи. Тук трябва да са насочени усилията.

Относно втората група - е те това вече са прищевки и неоправдан риск. Съжалявам че съм крайна, но няма сила която да ме убеди, че риска за детето ми е оправдан, за да се насладя аз на невъобразимо приятното усещане да родя над тоалетната/ на земята до кучето/ наслаждавайки се на гледката на познатите мебели у дома. И ако нещо се обърка, да ми се обясни, че така е трябвало да стане, че бебето по собствено желание се е задушило и не е трябвало да живее.

Ако регламента бъде приет - желаещите да се възползват от него да си плащат. Никой не е длъжен да дава пари за прищевки.

Аз също имам лоши спомени от болницата. Да кажем , че родих нормално, с акушерка до мен през цялото време и без ненужни процедури. Окситоцин ми сложиха накрая, тоновете на бебето бяха започнали да падат и трябваше да се ускори процеса. Боля ме ужасно и вероятно няма да родя отново, не и нормално. Разхождах се почти през цялото време, заставах в каквито пози можете да се сетите и веднага си получих и закърмих бебето - минути след като излезе. Незнам дали щеше да мине по-леко без окситоцин, напротив съмнявам се дали нямаше да стане нещо лошо.

За промяна на условията в болниците, против създаване на ненужен регламент за шепа откачалки, които дори и при написани правила, няма да се съобразят с тях.

# 1 912
Според мен подобен регламент е излишен. И дори и да се приеме, не трябва да се заплаща от ЗК.
Ще се аргументирам.

Защо някои жени желаят да раждат у дома?
Голяма част от тях имат травмиращи преживявания, свързани с предходно раждане или не желаят намеса в хода на родилния процес (окситоцин, "помощ" за получаване на разкритие и т.н.) , т.е. признават, че ако всички тези интервенции не се извършват по болниците , биха избрали да родят в тях.
Тук става въпрос обаче за останалите - тези, които искат да родят у дома, заради преживяването, заради "божественото усещане", заради познатата спокойна обстановка, заради чакрите, аурите и подобни.  За тези т.нар майки, чийто комфорт и положителни преживявания явно стоят по-високо на стълбичката с приоритети от правото на живот и безопасност на собственото им бебе.

Много по-удачно би било силите и финансовите ресурси да бъдат насочени към реформите в болниците, за да бъдат спокойни и удовлетворени първата група майки, нещата да се случват нормално, там където им е мястото, при така осмиваната апаратура и хора, които могат да реагират при нужда, отколкото да се създава някакъв незнайно какъв регламент заради хора с промити мозъци?  Колко от защитниците на регламента ще продължат да държат на него, ако могат да родят спокойно и както желаят в БГ болница? Не е невъзможно, нещата започват да се случват и у нас, с малко повече усилия ще се получи. Тук трябва да са насочени усилията.

Относно втората група - е те това вече са прищевки и неоправдан риск. Съжалявам че съм крайна, но няма сила която да ме убеди, че риска за детето ми е оправдан, за да се насладя аз на невъобразимо приятното усещане да родя над тоалетната/ на земята до кучето/ наслаждавайки се на гледката на познатите мебели у дома. И ако нещо се обърка, да ми се обясни, че така е трябвало да стане, че бебето по собствено желание се е задушило и не е трябвало да живее.

Ако регламента бъде приет - желаещите да се възползват от него да си плащат. Никой не е длъжен да дава пари за прищевки.

Аз също имам лоши спомени от болницата. Да кажем , че родих нормално, с акушерка до мен през цялото време и без ненужни процедури. Окситоцин ми сложиха накрая, тоновете на бебето бяха започнали да падат и трябваше да се ускори процеса. Боля ме ужасно и вероятно няма да родя отново, не и нормално. Разхождах се почти през цялото време, заставах в каквито пози можете да се сетите и веднага си получих и закърмих бебето - минути след като излезе. Незнам дали щеше да мине по-леко без окситоцин, напротив съмнявам се дали нямаше да стане нещо лошо.

За промяна на условията в болниците, против създаване на ненужен регламент за шепа откачалки, които дори и при написани правила, няма да се съобразят с тях.
Не е хубаво да наричаш хора с друго мнение "откачалки".
Това говори единствено и само за теб.

# 1 913

Дето се вика -за толкова пари-толкова обслужване.
Иначе и аз я намирам за по-добра-не ти се налага да плащаш стотачки в евро всеки месец,не се налага да си записваш час 2 месеца предварително и въпреки това после да чакаш в чакалнята 1 час.Вместо обещаните 15 мин.,за които ЗК плаща на лекар не ти се налага да получаваш само 7 за празно блeeне като коза в афиш на изследвания и неразбиране какво става.

В Бг като реша да ходя на лекар отивам при светило в областта без предварителен час,плащам 50 лв.с касов бон и влизам след 10 мин.Hаред с конвенционалното получавам и напътствия народна медицина.

Да,защото като обьрнеш еврото,с което отиваш в БГ , 50 лева стават малко пари. Grinning
Отделно стандарта е друг.Хората не пе4елят 3000 евро на месец.

# 1 914
  • София

Добре  Peace , извинявам се за определението, не е допустимо.
Меко казано странно ми  е да слагаш собствения си комфорт на първо място, допускайки риск за детето си.

# 1 915

Добре  Peace , извинявам се за определението, не е допустимо.
Меко казано странно ми  е да слагаш собствения си комфорт на първо място, допускайки риск за детето си.

Това е,че не става дума за комфорт,а за друго виждане спрямо раждането.
Няма майка на тази земя,която да не иска най доброто за детето си.

# 1 916
Не знам вече и аз кой какво иска, но вече трети час  плача след като видях снимката на мъртвото бебенце на тази радетелка на домашното раждане http://mayamarkov.wordpress.com/
 Cry Cry Cry Cry Cry

# 1 917
Добре де, някои жени не разбират ли, че болката и проблемите не са само от интервенциите, а и защото раждането хич не е лесно? Не може да прочетеш, че интервенциите са вредни и ненужни и да си направиш извод, че и в твоя случай е било така. Да, може 10 прегледа да са много, но за теб да са били съвсем точна бройка, имайки предвид ситуацията.

Да не мислиш, че на мен са ми били приятни прегледите- но знам, че дори да си ги бях спестила, пак щеше да е неприятно, а лекарите щяха да имат малко по-малко яснота какво става.

Да не мислиш, че за спорта се кефя на системите, ама е показано, че тази работа без контракции не става.

Освен това, както казах, съм гений и мога да изпитвам прекрасни моменти на нетленна трансценденталност, дори да ми мирише на лизол и формалдехид. Тайната не е във физическата среда. Йога-феновете и ню ейдж хипитата, дори и с духовността не може да се справите, защото и там бягате от истински необходимите процедури, които са болезнени, неприятни, но допринасят за раждане на духовна истина, а не на мъртвородена заблуда. Нали? Да.

Нито духовността, нито раждането са лесни. Запомнете го, приемете го и може и да имате истински резултати.

# 1 918
Не знам вече и аз кой какво иска, но вече трети час  плача след като видях снимката на мъртвото бебенце на тази радетелка на домашното раждане http://mayamarkov.wordpress.com/
 Cry Cry Cry Cry Cry

Ти виж за малкия Магнус и ще ревеш цяла седмица. Разтърси ме, защото е копие на моя син като новородено- но моят е на три и половина, а Магнус не е преживял и месец...

# 1 919
  • в здрача
А според мен подобен регламент е необходим.
Все си мисля, че забравяте, че София не е България и ако вие разполагате с избор от няколко болници има ГРАДОВЕ и села, в които болница НЯМА, но родилки има. Има и родилки без транспорт, които трябва да преминат десетки километри за да се настанят в родилното отделение чак на областния град. И макар да няма задръствания, разстоянията не са малки, особено когато нямаш личен транспорт /таксита също няма/ и трябва да планираш предвижването си до болницата за раждане с междуградски автобуси. Сещате се, че това няма как да стане в деня на раждането, та около термина въпросните жени отиват в окръжната болница и стоят там докато родят, понякога и по 2 седмици /лично познавам едно такова момиче/. А този болничен престой все пак някой трябва да го плати. Ако има регламент за домашно раждане все ще се намери акушерка, която да обслужва града и като я извикат за раждане да звънне един телефон в болницата за да имат готовност да извикат линейка ако се налага. Така тези момичета няма да им се налага да стоят далеч от близки, няма да им се налага по седмица преди раждане да ядат само прекрасната болнична храна и да не виждат близките си, защото те докато пристигнат след работа и времето им за свиждане приключило. Не коментирам самото раждане.

Разбирам, че радетелите в момента на домашното раждане са някакви залитнали по "модерни" течения момичета главно заради отношението към тях в болниците. Имам наблюдения върху една-единствена болница и мога да кажа, че за последните 10 години родилното отделение адски много се промени - и като отношение на лекарите и сестри към родилки, и като база. Повечето неща, за които се говори - не насилване на родовия процес, бебето от първия момент при майката, липса на упойки и окситоцин /освен ако не се налага/, невъзможност на секцио по желание, липса на добавка /ако преди 10 години даваха да дадеш на детето си добавка/ сега трябва да се молиш и докажеш, че не можеш да го кърмиш и те да се убедят, че не могат да ти помогнат с кърменето, че нямаш кърма, а бебето доста губи от теглото си. Значи, щом в една форумно оплювана болница нещата могат да се променят толкова много, може и в други. Явно зависи от хората. Но има и места из нашата родина, където е необходимо да има възможност за асистирано раждане у дома не заради прищявката на Пена, а заради трудността и да се придвижи до областната болница. Мисля си, че би било по-евтино вместо да хвърчат линейки по междуградските пътища за всяка, която не е пристигнала по-рано от очакваното раждане или заплащането на престоя на всяка подранила, парите за раждането да отиват за акушерки.

Общи условия

Активация на акаунт